PDA

Zobacz pełną wersję : TABLET do prezentacji zdjęć i nie tylko.

Kito
18-03-2011, 10:50
Witajcie.
Od dłuższego czasu interesuję się Tabletami pod względem prezentacji zdjęć, czytania PDF (czasopisma fotograficzne oczywiście) no i przeglądanie forum.
Przyjąłem że 10" to priorytet.
Ekran pojemnościowy byłby lepszy ale może wystarczy rezystancyjny - tu akurat nie mam doświadczenia.

Najbardziej liczę na Waszą pomoc w doborze systemu. Wiem że najlepiej śmiga Android ale nie o to chodzi.
Chodzi o przydatność urządzenia do naszych celów czyli łatwość zrzucania zdjęć przez np. USB Wyświetlanie zdjęć zaraz po zrobieniu na ekranie tableta itp.

WIN 7 - tutaj wyczytałem że można zainstalować nawet programy z PC czyli np. oprogramowanie Canona !!! Byłoby wyświetlanie zdjęć bezpośrednio po zrobieniu !! Jeżeli to by zadziałało to REWELACJA !

Proszę Was o opinie i porady, myślę że część z Was już ma takie cacka i na pewno ten temat już przerobili.

Proszę tylko o opinie i testy pod względem dla Nas (fotografów) przydatnych a nie czy film 1080p idzie płynnie czy się haczy ;-)

kainart
19-03-2011, 16:56
Jeśli nie przeszkadza Ci waga i krótki czas działania na baterii, oraz zazwyczaj słaby wyświetlacz, weź coś z Win7. Android ma jeszczce śmiesznie mało aplikacji dla tabletow, z czego nie widziałem jeszcze niczego ciekawego dla foto.
Ja osobiście używam iPada i sobie chwale, do prezentacji fot, filmów i grafiki jest super. Rewelacyja naprawa dla posiadaczy gripa wifi albo karty eye-fi jest wrzucanie fot w czasie rzeczywistym z aparatu na iPada po wi fi. No i fajnie się ocenia foty na 10calach IPS ;)
przyklad jak to działa z gripem wi fi masz tu http://www.youtube.com/watch?v=HPfFGpaLn6I&feature=youtube_gdata_player około 1:50
Z karta eye-fi pro działa tak samo jeno taniej.

Canion
19-03-2011, 17:28
W jaki sposob zrzucasz foty w czasie rzeczywistym? na forum N robili testy tych kart i RAW z d700 idzie ok 20 sekund. no nijak tego online nazwać nie mozna.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Generalnie w ipad3 dodano wyjście hdmi. sporo osób liczyło że da sie to wykorzystać i podpiąć ipad jako monitor do podglądu . niestety apple poki co nie udostepnia tej możliwości. Nadal jedynym sensownym rozwiązaniem jest przesył poprzez kabelek- sieć komp- wifi-ipad. soft to iOS nazywa sie capture pilot
chodziło oczywiście o ipad2
ale jeśłi tablet potrzebny do samej prezentacji zdjęć jako takich , to ipad faktycznie nie ma konkurencji.

Tezet-gdynia
19-03-2011, 18:24
Jesli do prezentacji zdjec, pdf'ow i takich innych rzeczy to moze ePad ? To jest ta chinska podroba iPad'a :) Jest w wersji 7" i 10". Jest smiesznie tani w porownaniu do iPada, ma oczywiscie mniejsze mozliwosci, ale mimo wszystko poszukal bym wiecej info na jego temat, jakies testy i sie zastanowil :) O to chodzi http://allegro.pl/tablet-epad-zt-180-android-10-2-wifi-filmik-i1512569036.html

Ma androisa, ma 2GB wbudowane + obsluge kart do 32GB.

Roznica pomiedzy rezystancyjnym a pojemnosciowym jest ogromna. Na rezystancyjnym musisz przycisnac palcem/rysikiem dosc mocno zeby cos zareagowalo. Przy pojemnosciowym wystarczy ze musniesz palcem po ekranie i dziala :)

N00bek
20-03-2011, 23:18
Znajomy sporo siedział na zagranicznych forach. Tak szczerze powiedziawszy te podróbki ipada czy Ciamciunga są ni diabła warte. Najczęstszym problemem jest działanie wifi (zasięg), bateria czy nawet płynność. No i jeszcze dochodzi dokupowanie karty pamięci (tutaj różne cyrki są. Raz 32gb się czyta, a raz nie). Te droższe także oprócz wielkości ekranu niczym się nie różnią.

Na razie są 3 warte polecenia tablety;
1. ipad - bardzo drogi
2. galaxy tab - który miał być tańszy od ipada - jak zwykle oszustwo,
3. creative ziio czy jakoś podobnie. Ten może i płynnością nie grzeszy, ale oferuje dosyć wygodny interfejs oraz CENA do 1200zł ;) wersja bodajże 8gb ;)

MM-architekci
21-03-2011, 00:16
epadnie pakuje tn itp buble , dzien do nocy

wchodzi ipad2 , 1 stanieje , juz mozna kupic bez 3g za ok 1600 zl

generalnie do fot itp nie ma nic lepszego , tablety na windzie to nieporozumienie

Tezet-gdynia
21-03-2011, 00:22
Na rynek ma wejsc takze motorola xoom i moze namieszac lekko. Sledze ten temat, poniewaz po motorolowym rocznym aktualizowaniu androida jestem ciekaw jak dalej ta firma bedzie szanowac swoich klientow.

N00bek, co do tego epada, to recenzje jakie widzialem nie byly zle. Moze nie jest to demon szybkosci, predkosci, funkcjonalnosci itp. Ale i cena jest odpowiednio nizsza. Sam sie nad tym zastanawiam, i jak bede mial za duzo pieniedzy to kupie ;)

KrzysiekT, i tu jest problem, poniewaz do konca nie wiadomo jaka to ma nazwe, niektorzy nazywaja to epad, niektorzy jakis wowpad, i inne nazwy, zeby dokopac sie do specyfikacji, trzeba chyba przejsc na chinskie strony. Ja tak cierpliwy nie jestem ;)

N00bek
21-03-2011, 15:32
Wiesz, co nie dawno widzia
alem vocoma czy jako
s podobnie.

Kurcze cos mi sie zrabalo z przegladarka;/

owy vocom mial rzekomo 4gb wbudowanej pamieci z czego dostepna dla uzytkownika bylo 500mb bo reszte cos tam zapychalo. Okazalo sie bowiem, ze owszem on jest 4gb ale w zamowieniu trzeba to zaznaczyc ;/

Canion
21-03-2011, 15:37
Dla NAs najwazniejszą kwestią jest z kim sie dogada canon. poki co dogadał sie z apple wiec można za jakiś czas spodziewać sie softu na ipada. pytanie jak długo zajmie im pisanie takiego DPP do iOS ipada

Kito
21-03-2011, 21:51
Kainart - właśnie o coś takiego mi chodziło jak w linku który zamieściłeś. Co prawda nie wiem czemu wyświetlały mu się zdjęcia czarno-białe ale mniejsza o to.

Wyjaśnijcie mi tylko jedno - do wgrania na ipada np. zdjęć lub pdf wystarczy podłączyć kabelek i przesłać bezpośrednio dane czy trzeba coś kombinować więcej.

adamtg
21-03-2011, 22:49
Z tanich tabletów, najlepsze (dostępne, co ważne) są teraz chyba Archos 101 i 70. Tutaj recenzja, większego (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Archos-101.44262.0.html)

punky
22-03-2011, 00:03
Wyjaśnijcie mi tylko jedno - do wgrania na ipada np. zdjęć lub pdf wystarczy podłączyć kabelek i przesłać bezpośrednio dane czy trzeba coś kombinować więcej.
Tak.
Przez Itunes po kablu wrzucasz pdfy, zdjęcia czy co ci się podoba.
Do PDF potrzebujesz wcześniej zainstalować aplikację która czyta PDF np iBooks albo PDF reader.
Sorki ja używam nie PDF reader tylko Bookman.

Matias
21-04-2011, 01:36
Widziałem ostatnio filmik prezentujący prace nad Photoshopem na iPada. Orientujecie się czy na jakimś z dostępnym na rynku tabletów można uruchomić Lightrooma? Ciekaw jestem też jak jest z "ładnością" zdjęć wyświetlanych na ekranach tabletów. Widziałem jak wygląda to na iPadzie- piknie! Jak sądzicie, czy inne tablety też mają takie fajne ekrany?

SebaWolf
21-04-2011, 09:24
Widziałem ostatnio filmik prezentujący prace nad Photoshopem na iPada. Orientujecie się czy na jakimś z dostępnym na rynku tabletów można uruchomić Lightrooma? Ciekaw jestem też jak jest z "ładnością" zdjęć wyświetlanych na ekranach tabletów. Widziałem jak wygląda to na iPadzie- piknie! Jak sądzicie, czy inne tablety też mają takie fajne ekrany?

Używam Ipada do prezentacji zdjęć i jak dla mnie sprawdza się doskonale. Wygodny, poręczny, ekranik pierwsza klasa. Jednak nawet gdyby powstał jakiś Lightroom czy coś tam innego to nie odważyłbym się tego użyć na Ipadzie, co najwyżej sprawdziłbym w ramach ciekawostki.

Matias
29-04-2011, 17:04
Używam Ipada do prezentacji zdjęć i jak dla mnie sprawdza się doskonale. Wygodny, poręczny, ekranik pierwsza klasa. Jednak nawet gdyby powstał jakiś Lightroom czy coś tam innego to nie odważyłbym się tego użyć na Ipadzie, co najwyżej sprawdziłbym w ramach ciekawostki.

Z czego wynika taka obawa? :)

SimonM
29-04-2011, 20:50
iPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.

MM-architekci
29-04-2011, 22:22
iPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.

sama matryca i ledy to nie wszystko , i to nie jest to samo co w monitorach

a o ps czy lightroomie na ipada zapomnijcie , radzej poczytac o parametrach tego sprzetu , moze ipad2 dal by rade , ale to nie jest sprzet pod taki soft kompletnie

SimonM
30-04-2011, 00:03
sama matryca i ledy to nie wszystko , i to nie jest to samo co w monitorach

a o ps czy lightroomie na ipada zapomnijcie , radzej poczytac o parametrach tego sprzetu , moze ipad2 dal by rade , ale to nie jest sprzet pod taki soft kompletnie

Miałem wyświetlony taki sam obraz na iMaku i iPadzie i z tego co pamiętam wyglądało bez większych różnic, ale może się mylę. Z mocą też nie powinno być problemów - 3-4 lata temu stacjonarne pecety były dużo wolniejsze od iPada2 i jakoś ludzie obrabiali :) Znam bardzo dobrego fotografa, który do niedawna jeszcze używał eMac'a 700MHz i dawał radę na naprawdę wysokim poziomie.

Przypuszczam, że problem może leżeć gdzie indziej - aplikacje na iPada są tanie a zasady, a Adobe raczej nie odda Photoshopa za 10 $ :)

MM-architekci
30-04-2011, 08:36
Nie bardzo wyobrazam sobie w ogole prace w ps na ipadzie. Sa juz softy do pseudoobrobki.

Co on robil na tym macu 700mhz , ? sry ale meczenie sie jednoczesnie na 1 rawie na takim kompie to nie jest praca , chyba ze ktos lubi tak pracowac

Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach

Generalnie ipad do obrobki to nie porozumienie

N00bek
04-05-2011, 23:18
Co on robil na tym macu 700mhz , ? sry ale meczenie sie jednoczesnie na 1 rawie na takim kompie to nie jest praca , chyba ze ktos lubi tak pracowac
Czyli jak? Bo Ramu mógł mieć więcej. Z tego co pamiętam, to na macu nawet na G4 można całkiem szybko kilka rawów obrobić.

Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach
A no właśnie nad czym pracował nad rawem czy nad jpegiem. Wtedy czasy były inne i sprzęt foto też był inny nie było mocno upakowanych matryc. Stawiam na to, iż sprzętu także nie zmienił. Dokupywał zaledwie szklarnie.

Generalnie ipad do obrobki to nie porozumienie
Nie do końca. Widziałem kilka ciekawych aplikacji które dzięki chociażby multi-touch pozwalają o wiele precyzyjnie pracować. Kwestia przyzwyczajenia, ale skoro są ludzie, którzy z iphona 4g wyciągają super zdjęcia to możliwe, iż na ipadzie są w stanie czynić cuda ;)

sando
05-05-2011, 16:07
Nie liczył bym na poważniejsze programy do obrabiania zdjęć dla tabletów. Moim zdaniem głównym problemem jest wygodne sterowanie. Bez klawiatury, myszki i większego ekranu taki program może być tylko ciekawostką. Wyobrażacie sobie poważniejszą pracę z grafiką smyrając palcem po 10-calowym ekraniku? No bez jaj.

Mad_Mac
05-05-2011, 16:18
Od 1.5 miesiaca uzywam do prezentacji IPada 3g. Taki sposob prezentacji jest naprawde swietny i niejednokrotnie robil ogromne wrazenie na klientach.
Do internetu tez jest nieoceniony. Mam netbooka 10 cali i odkad mam IPada to prawie o nim zapomnialem. Sam czas uruchomienia systemu mnie odstrasza.
Probowalem galaxy i inne tanie taby i jesli chcesz cos do zdjec to polecam tylko IPada.

punky
05-05-2011, 16:21
Nie do końca. Widziałem kilka ciekawych aplikacji które dzięki chociażby multi-touch pozwalają o wiele precyzyjnie pracować. Kwestia przyzwyczajenia, ale skoro są ludzie, którzy z iphona 4g wyciągają super zdjęcia to możliwe, iż na ipadzie są w stanie czynić cuda ;)
Podaj proszę jakie to, chętnie przejrzę i potestuję.

theda bara
18-05-2011, 10:43
Ja jednak byłabym zwolenniczką tabletu obsługującego androida, to najbardziej stabilny system. Zwłaszcza jeśli tablet ma ci służyć do czegoś innego poza zdjęciami. Spoko są tablety Archos, miałam okazję się nimi bawić i całkiem fajnie się sprawdzają. Widziałam takie na humanmedia.pl, nie są takie strasznie drogie, warto się zainteresować

_igi
20-05-2011, 01:33
To iOS jest niestabilny? Wszystko można o iPadzie powiedzieć, ale nie to, że jest niestabilny. Przy obecnych cenach pierwszej wersji to naprawdę świetna sprawa. Mam 3G którego chciałem używać w pracy, niestety nie wyszło (aplikacja do wysyłania fot na ftp automatycznie skalowala i zamieniala foty na jpeg) i mi zostal jako przycisk do papieru i przenosne portfolio - i jako to się sprawdza naprawdę dobrze. Poza tym to taki pomocnik fotografa - internet, gps, kalendarz, notatnik, grajek. Czego chcieć więcej? ;)

Merde
20-05-2011, 07:56
Mam 3G którego chciałem używać w pracy, niestety nie wyszło (aplikacja do wysyłania fot na ftp automatycznie skalowala i zamieniala foty na jpeg)

Jaja sobie robisz, prawda? Na iOS nie ma normalnego klienta ftp?

Matias
25-05-2011, 01:02
Poza tym to taki pomocnik fotografa - internet, gps, kalendarz, notatnik, grajek. Czego chcieć więcej? ;)

Ten lajtrum by się przydał i było by idealnie ;) Ciekaw jestem GPSa, to działa tak jak zwykle nawigacje co ludzie w samochodach wożą, czy są jakieś ograniczenia? ... po za tym że 10 cali ciężko do szyby przykleić ;)

Canion
25-05-2011, 09:18
W chwili obecnej sensowny wybór to chyba asus transformer. Ekran IPS, dedykowana klawiatura z portem USB Direct Mode, cena od 1599 za sam tablet i 1999 za set tablet + klawiatura z dockiem. niestety popyt wielokrotnie przewyższa podaż wiec z zakupem nie jest lekko ale w czerwcu dostępność ma sie poprawić.
zapomniałem dodać. Transformer ma sprytne rozwiązanie. w klawiaturze jest dodatkowa bateria która przedłuża prace tabletu z 10 do 16 godz.

MM-architekci
25-05-2011, 10:43
gps dziala tak jak kazdy

_igi
26-05-2011, 09:38
Jaja sobie robisz, prawda? Na iOS nie ma normalnego klienta ftp?

jest seria "ftp on the go", może coś odświeżyli w tym appsie, ale jak na razie, dla wszystkich redakcyjnych robiących w RAW to jest problematyczne. Aczkolwiek znam kilku foto, którzy wysyłają jpegi na ftpy do redakcji za pomocą iPada, albo iPhone.

sando
27-05-2011, 16:29
W chwili obecnej sensowny wybór to chyba asus transformer. Ekran IPS, dedykowana klawiatura z portem USB Direct Mode, cena od 1599 za sam tablet i 1999 za set tablet + klawiatura z dockiem. niestety popyt wielokrotnie przewyższa podaż wiec z zakupem nie jest lekko ale w czerwcu dostępność ma sie poprawić.
zapomniałem dodać. Transformer ma sprytne rozwiązanie. w klawiaturze jest dodatkowa bateria która przedłuża prace tabletu z 10 do 16 godz.

WOW! Właśnie takie tablety powinno się robić :-)

maki1000
14-06-2011, 20:39
Przy obecnych cenach to tylko ipad 1 ! W żadnym innym tablecie nie znalazłem tak wypasionego dotyku i płynności działania. A bebechami nie ma się co podniecać bo tak naprawdę najważniejsze jak dziala, a nie co ma w środku. Ps pisanie na ipadzie to prawdziwa przyjemność.

Vitez
15-06-2011, 11:01
Przy obecnych cenach to tylko ipad 1 ! W żadnym innym tablecie nie znalazłem tak wypasionego dotyku i płynności działania.

Hmm... a ile tych tabletów przetestowałeś?

Ja się będę za jakiś czas przymierzał do Asus Slidera, bo jestem wielkim zwolennikiem sprzętowych klawiatur.

http://www.tabletmaniak.pl/5725/asus-eee-pad-transformer-3g-juz-w-sierpniu/

Btw oferty to wrzucaj na Allegro a nie przemycasz w postach.

mamiyka
15-06-2011, 11:05
Vitez, to napisz później parę zdań, jak sprzęt się sprawuje, bo też celuję w tego Asusa.

Vitez
15-06-2011, 12:24
Vitez, to napisz później parę zdań, jak sprzęt się sprawuje, bo też celuję w tego Asusa.

W moim przypadku "za jakiś czas" = aż cena znormalnieje. Czyli kupię w okolicach grudnia albo i później :twisted: . Skoro we wrześniu ma być sprzedawany w Europie jako nowość, to nie zamierzam przepłacać tylko dlatego, że to nowość.

maki1000
15-06-2011, 21:06
Przetestowałem (niektóre tylko w sklepie):
- SAMSUNG GALAXY
- Acer Iconia A500
- Archos A7
To miałem w rękach i mogę powiedzieć, że nie ma co nawet porównywać z ipadem.

Teraz gdy fani apple walczą na allegro o ipada 2, pierwszą wersję można kupić w bardzo dobrej cenie !

Zresztą na dniach na moim blogu www.sebastianmaczuga.pl/blog pojawi się wpis o tym jak można wykorzystać ipada dla potrzeb fotografii (w moim przypadku ślubnej).

Canion
15-06-2011, 22:11
,od kilku dni mam asus transformer. bardzo sympatyczna maszynka. ma kilka ciekawych rozwiazań. np kupując wersję z dockiem mamy 16 godz pracy na aku. i co ciekawe w momencie gdy podłączamy tabletdo docka zaczyna sie doładowywać z aku docka. sprytne. ekran IPS czyli taki jak w ipad 2. w docku dwa porty USB i czytnik SD. w samym tablcie HDMI. oczywiscie android ma swoje plusy i minusy ale ogólnie jestem zadowolony zzakupu.

arturs
25-09-2012, 22:00
Pozwólcie że odświeżę temat - czy jeszcze ktoś używa Ipada 3 z Retiną do prezentacji zdjęć?
Oprócz tego przydałby mi się do zdalnego pulpitu do serwerów w firmie żeby coś czasem zdalnie np. zresetować, i typowe zastosowania czyli internet, newsy itp..

Vitez
26-09-2012, 09:18
Jak Ci się nie śpieszy to może poczekaj co tam z Windows 8 wymyślą - szczególnie do zdalnego pulpitu może się przydać. Ja np łakomie patrzę na zapowiedzi Dell XPS duo 12 convertible...
Na Asusa już machnąłem ręką bo jednak do moich potrzeb tabletolaptopa to Android nie baudzo pasuje.

pawelo1
26-09-2012, 10:49
np. acer iconia tab w700 jest na windows 8, a jego cena jest od 2700 zł. Ma ekran 11,6 cala na pokładzie procek i3-3217U i pamięć operacyjną 4GB i dysk 64GB. Ze stacją dokującą będzie kosztował od 3000 zł, ale cena powinna spaść jak już będzie dostępny w większości sklepów po premierze windowsa 8. Zapowiedzi jego już w lutym były. Windows 8 wychodzi 26 października i po tym czasie ma wyjść 20 tabletów.
Sam windows wypuszcza tablet windows surface tylko że w mniejszej ilości czy też lenowo-ibm, samsung ATIV Tab w 2 wersjach. Większość będzie miała już usb 3.0.
Tak jak Vitez wspomniał i ja też tak sądzę że warto poczekać aż pojawią się no i ceny też spadną. Będzie konkurencja to ceny też będą inne. Napewno będzie w czym wybrać:). Pozdrówki

woyd
26-09-2012, 12:06
Czołem. Od niemal roku używam Samsung Galaxy Tab 10.1. Jestem mega zadowolony. Ekran nie wiem czy nie identyczny jakościowo z IPad (któremu też Samsung robił), stylistyka jak wiadomo łudząco podobna. Eye-Fi działa super a pulpit zdalny za sprawą aplikacji Jump Desktop równie świetnie. Do tego moduł 3G i mam doskonale narzędzie do pracy i nie tylko. No i nie muszę wszystkiego przez iTunes ładować, tylko bezpośrednio przez USB.

Minusy to brak bezpośrednich portów hdmi i usb - producent dał kabelek ze "swoją" końcówką.

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

arekhit
26-09-2012, 13:46
tez mam asusa transformera z dockiem i dlugo szukalem - uwazam ze nie ma co innego kupowac, chyba ze dla jablka na obudowie.

woyd
26-09-2012, 14:22
Ja się wstępnie napaliłem na jabłko, ale zniechęcił mnie iTunes i sztywność iOsa. W andku nam skonfigurowane pod siebie pulpity z przydatnymi widgetami i generalnie taką samą funkcjonalnością.
Wkurza mnie tylko to, że systemowa galeria zdjęć olewa mój układ katalogowy i wrzuca każdy katalog że zdjęciami do katalogu głównego galerii. Oczywiście rozwiązaniem jest instalacja innej aplikacji galerii.

Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+

Merauder
26-09-2012, 15:52
Budżetowym rozwiązaniem mogą być nowe modele Goclever. Bodajże 9.7 cala, procek 1 GB i tyle samo RAMu. Ciekawostką jest matryca IPS. Znajomy ms też Yarvika o podobnych parametrach i nie narzeka. Model Goclevera, o którym wspominałem to koszt rzędu ok 600 zł.

Wysłane z mojego GT-I9000

Ulisses
26-09-2012, 15:55
Od 1.5 miesiaca uzywam do prezentacji IPada 3g. Taki sposob prezentacji jest naprawde swietny i niejednokrotnie robil ogromne wrazenie na klientach.
Do internetu tez jest nieoceniony. Mam netbooka 10 cali i odkad mam IPada to prawie o nim zapomnialem. Sam czas uruchomienia systemu mnie odstrasza.
Probowalem galaxy i inne tanie taby i jesli chcesz cos do zdjec to polecam tylko IPada.

Od miesiąca używam Galaxy Tab II, wybierałem między nim a Ipadem, którego testowałem wcześniej. Moje priorytety to zdjęcia i książki - PDFy z dużą ilością wykresów. Póki co 100% satysfakcji. Zadecydowały zupełnie idiotyczne ceny akcesoriów appla i mało elastyczny system. Android sprawdza się znakomicie i nie wiem co takiego musiałby mieć ipad żeby był lepszy "do zdjęć"... Przegląda się bardzo wygodnie nawet w bardzo dużej rozdziałce i trzeba przyznać, że to po prostu robi dobre wrażenie na odbiorcach. Co do edycji zdjęć to kwestia zupełnie inna. Bez klawiatury i myszy to nie to samo. Choć jak się ktoś uprze to jest funkcjonalna wersja PS Touch na androida.

tomik23
26-09-2012, 21:25
Mam nadzieję że się potwierdzi link (http://www.techdigest.tv/2012/07/samsung_plannin.html) więc na tę chwilę się wstrzymam jeszcze z zakupem :)

Cichy
27-09-2012, 11:06
Mam nadzieję że się potwierdzi link (http://www.techdigest.tv/2012/07/samsung_plannin.html) więc na tę chwilę się wstrzymam jeszcze z zakupem :)

O, to ja też poczekam :)

Bolek02
28-09-2012, 13:56
Przez ostatni rok testowalem wiele tabletów na Androidzie m.in. Samsung Galaxy Tab P7500, jego drugą wersję P5100, Asusa Transformera i jego następcę, ale po tym jak wpadł mi w ręce sprzęt spod znaku nadgryzionego jabłka Nowy iPad w 3 odsłonie, to pomimo ograniczeń platformowych już zostanie ze mną. Przekonał mnie ekran na którym prezentowane zdjęcia wreszcie wyglądają tak, jak tego oczekiwałem, masa programów do obróbki, choć te lepsze płatne i mega płynność systemu w czasie pracy. Poza tym w miesiąc po zakupie dostępna aktualizacja systemu na IOS 6.0. W Samsungu do dziś oficjalnych aktualizacji nie ma ...

arturs
28-09-2012, 21:51
a co masz do obróbki na iPada (nawet płatne)? widziałem właśnie dzisiaj iPada3 i faktycznie sprzęcik bardzo fajny..

GoOrange
28-09-2012, 21:55
Jest i Asus i Samsung, jeden ze starszym i5 a drugi z nowszym, Asus niecałe 12", Samsung mniejszy ciut i chyba z 7000 kosztuje. Oba z Windowsem 7.

Co do iPadów, mam retine i zdjęcia prezentują się bajecznie ale na jednej krawędzi, wieczorem widać minimalny różowy zafarb. Jedynka pod tym względem była idealna.

Jeszcze jedno, zdjęcia ze skalibrowanego monitora, poprawnie wydrukowane i z iPada3 są zadziwiająco blisko siebie kolorystycznie.

Co do płynności to nic koło iPada jak do tej pory nie leżało.

Bolek02
29-09-2012, 17:13
Co do iPadów, mam retine i zdjęcia prezentują się bajecznie ale na jednej krawędzi, wieczorem widać minimalny różowy zafarb. Jedynka pod tym względem była idealna.

Jeszcze jedno, zdjęcia ze skalibrowanego monitora, poprawnie wydrukowane i z iPada3 są zadziwiająco blisko siebie kolorystycznie.

Co do płynności to nic koło iPada jak do tej pory nie leżało.

Jak masz różowy zafarb, to kiepsko trafiłeś - wg opinii należy wygrzać ekran długotrwałym użytkowaniem żeby klej wysechł, albo reklamacja i serwis wymienia na inny egzemplarz :)

GoOrange
29-09-2012, 21:27
Jak masz różowy zafarb, to kiepsko trafiłeś - wg opinii należy wygrzać ekran długotrwałym użytkowaniem żeby klej wysechł, albo reklamacja i serwis wymienia na inny egzemplarz :)

W zasadzie chyba się już wygrzał bo w porównaniu z pierwotnym stanem, który z resztą nie był zły już prawie tego nie ma.

Ulisses
01-10-2012, 16:31
Przez ostatni rok testowalem wiele tabletów na Androidzie m.in. Samsung Galaxy Tab P7500, jego drugą wersję P5100, Asusa Transformera i jego następcę, ale po tym jak wpadł mi w ręce sprzęt spod znaku nadgryzionego jabłka Nowy iPad w 3 odsłonie, to pomimo ograniczeń platformowych już zostanie ze mną. Przekonał mnie ekran na którym prezentowane zdjęcia wreszcie wyglądają tak, jak tego oczekiwałem, masa programów do obróbki, choć te lepsze płatne i mega płynność systemu w czasie pracy. Poza tym w miesiąc po zakupie dostępna aktualizacja systemu na IOS 6.0. W Samsungu do dziś oficjalnych aktualizacji nie ma ...

W samsungu brak aktualizacji? Darmowe aktualizacje aplikacji na bieżąco i raz na jakiś czas upgrade systemu... no nie wiem czy trzeba czegoś więcej. Za chwilę będzie aktualizacja andka do wersji Jelly bean. Także akurat pod tym względem jabłko nie jest ani o włos lepsze.

Bazyss
01-10-2012, 22:44
W samsungu aktualizacje?
Posiadam P1000 i oficjalna byla tylko jedna z 2.3.3 do 2.3.6 i na tym zakonczyli temat z aktualizacjami do tego tabletu.
Posiadam rownierz SGS+ oficijalnie nie dostal nic wyrzej niz 2.3.6 niby wyszedl ValuePack ale do Polski oficialna wersja nigdy nie dotarla, wszystko instalowane home made.
Dla mnie Samsung od strony aktualizaci vs. Apple to totalne olewanie urzytkownikow.
Z tego co pamietam to do iOS 6 aktualizacje dostaly wszystkie wersje iPada i tel. od 3GS w gore.

Piszecie ze zaraz bedzie Jelly Bean. Ok. Tylko jakie urzadzenia dostana aktualizacje do twgo systemu? Nowe co dopiero weszly a te z poczatku roku czy polowy zeszlego napewno nic nie dostana.

szczemat
01-10-2012, 23:22
Używałem najnowszego Ipada i powiem tyle, że nic z nim nie może się równać. Przede wszystkim wyświetlacz o wiele lepszy niż u konkurencji, wzorowa płynność działania i masa dobre programy do tworzenia portfolio. Porównywałem z SGT 10.1 i słabo wypadł przy Ipadzie.... Wolniej działał, jakoś tak jakby klatkował, zdjęcia gorszej gorzej się prezentowały.

Od razu zaznaczam, że nie jestem fanem Apple i nie mam żadnego ich produktu ;-)

r3b
02-10-2012, 07:10
Ja natomiast wybralem odwrotnie do poprzednika... Czyli SGT 10.1 II... Dlaczego? A no dlatego ze ma wszystko co chcialem miec czyli szklo na matrycy, modem 3g i czytelny wyswietlacz i kosztuje polowe tego co iPad... Fakt retina wyglada lepiej, ale jak mojego sgt wzial do reki kolega ktory wydal 3500zl na iPada3 to sie zaczal zastanawiac czy nie przeplacil...

No i dla mnie jedna bardzo wazna rzecz. W sgt jest flash odrazu co sie bardzo przydaje.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Ulisses
03-10-2012, 10:00
W samsungu aktualizacje? .

To najbardziej lubię, jak już ktoś wydał na jabłuszko to za nic nie przyzna, że jest w czymkolwiek gorsze albo choćby porównywalne (tak wiem to generalizacja ale takie a nie inne mam doświadczenia). Co do JellyBeana... wersje na najważniejsze urządzenia już są GSIII, GT10.1... Pierwszym krajem, w którym pojawiła aktualizacja była Polska... nie jest źle. I kwestia olewania użytkowników... no pod tym względem Apple jest niekwestionowanym liderem. Niech przykładem będzie najnowszy flagowy telefon, który nie współpracuje wyprodukowanymi wcześniej akcesoriami... chyba, że kupi się firmową przejściówkę, wyprodukowanie tańszego zamiennika dla nowego standardu Lightning jest bardzo utrudnione ponieważ ochipowali kable - wszystko w interesie przyszłych nabywców :)

Vitez
03-10-2012, 12:25
No no, tylko proszę nie ciągnąć wątku w kierunku Apple vs Android itp :P

Nieco bardziej na temat to kupiłem właśnie żonie na prezent TRACER Neo 9.7 - miał być inny ale ten mnie zastanowił matrycą IPS i jestem ciekaw jak się będzie prezentował, choć dla siebie nadal w kierunku klawiaturowych patrzę :) , więc te Ipady i Galaxy na wstępie na szczęście odpadają by nie mieć zbyt dużego dylematu.

gadget_zary
03-10-2012, 14:30
Ten Tracer Neo był efektem wysypu tanich tabletów z IPS (GoClever A971, Tracer Neo, Modecom FreeTab 9,7, Prestigio PMP5097CPRO i pewnie coś tam jeszcze) w granicach cenowych 600-900 zł. Ja mam Prestigio PMP5097CPRO, kupiłem nowy okazyjnie na allegro. Działa dość sprawnie, wyświetlacz jak dla mnie wystarczający, do moich zastosowań (czytanie ebookow, film, pokazanie zdjęć klientom) wystarczający. Owszem ma wady, niektóre apki/gry nie działają albo działają wolno ale nie spodziewam się cudów od tabletu za 600 zł (tyle zapłaciłem, nowy w EuroRTV/AGD - 899 zł).

Bazyss
03-10-2012, 23:31
"Ulisses"
Chyba bez zrozumienia przeczytales mojego posta. Widzisz w nim choc jedno slowo o posiadanym iP ??
Nigdzie nie znajdziesz stwierdzenia lepszy jest Apple. Jeden i drugi ma plusy i minusy.
Apple zamkniety system bez majstrowania w nim i to jeden minus. Plus u andka za otwartosc i mozliwosc modyfikacji.
Ale aktualizacje maja polozone.
Posiadam dwa produkty Samsunga i to sa moje odczucia na temat doswiadczenia z tymi produktami. Piszesz aktualizacja do JB dla GSIII i GT 10.1 II, a gdzie reszta poprzednich modeli GT 10.1, P1000, GSII, GS+ tez wedlug Ciebie dostana?
Gdzie tu widzisz wsparcie producenta do modeli wyprodukowanych w 2011/12.
Bo tlumaczenia ze sa nie kompatybilne jest smieszne. Napedzaja sobie rynek. Chcesz nowego andka. kup nowy tablet, telefon stary juz nie dostanie aktualizacji bo nie spelnia wymagan technicznych...

Goomis
04-10-2012, 00:17
Jutro powinien do mnie w końcu dotrzeć Nexus 7. Zobaczymy jak będzie śmigał.
Z tanich tabletów godne uwagi są jeszcze Ainol Aurora 2 - a za chwilę ma być jakiś nowy Fire (większa rozdzielczość) czy Polski Benger Versa Tab (chociaż na moje ma za słaby procek, ale 10" IPS za 900zł może być warte skuszenia się)
Osobiście więcej niż 1000zł bym nie wydał na tablet - więc wszelkie Apple, transformery i inne temu podobne odpadają.
Gdyby nie okazja ściągnięcia Nexusa to bym wziął Ainol Aurora 2 - ma bardzo dobre recenzje i cenę (znaczy teraz to bym zaczekał na tego Fire)

GoOrange
04-10-2012, 13:59
Z tanich tabletów godne uwagi są jeszcze Ainol Aurora 2 - a za chwilę ma być jakiś nowy Fire (większa rozdzielczość) czy Polski Benger Versa Tab (chociaż na moje ma za słaby procek, ale 10" IPS za 900zł może być warte skuszenia się)
Osobiście więcej niż 1000zł bym nie wydał na tablet - więc wszelkie Apple, transformery i inne temu podobne odpadają.
Gdyby nie okazja ściągnięcia Nexusa to bym wziął Ainol Aurora 2 - ma bardzo dobre recenzje i cenę (znaczy teraz to bym zaczekał na tego Fire)

Na podobnej zasadzie wiele osób powie że nie kupi 5d bo nie widzi różnicy albo że jest za mała względem APS-C. Ja w tabletach różnicę widzę ale nie oceniam czy warto dołożyć czy nie. Nie jestem fanem Apple ale dla mnie zaskoczeniem w iOS było jak to wszystko spójnie, płynnie i niezawodnie działa bo kwestią nie jest różnica w funkcjonalności tylko autentyczne, bez mała idealne działanie tego co Apple nam daje w tablecie.

kosdkp
04-10-2012, 15:24

Koniecznie pochwal się jak "to" działa.
BTW ciekawe kiedy odblokują kindle fire hd 7", i zainstalują ICS luz JB. 199$ to tanioszka.

Cichy
04-10-2012, 19:57
Widział ktoś w akcji ASUSA z matrycą IPS 1080p ?

arekhit
04-10-2012, 20:39
ktory to jest asus? transformer?

Cichy
04-10-2012, 20:46
Tablet ASUS Eee PAD Transformer TF700T 64GB FullHD (2649297468) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/tablet-asus-eee-pad-transformer-tf700t-64gb-fullhd-i2649297468.html)

arekhit
04-10-2012, 21:47
to ja mam 300 wiec nizszy model

Goomis
07-10-2012, 17:21
Koniecznie pochwal się jak "to" działa.
BTW ciekawe kiedy odblokują kindle fire hd 7", i zainstalują ICS luz JB. 199$ to tanioszka.

Jak na razie działa świetnie, ale póki co bawię się tylko. Ekran jest świetny. Zdjęcia wyglądają tak jak powinny wyglądać, kąty też są bdb. Nie wiem jak na zewnątrz, bo jeszcze nie miałem okazji testować. Przetestuje go porządnie w przyszłym tygodniu, bo lecę na parę dni do Barcelony.

kosdkp
07-10-2012, 17:35
Jak na razie działa świetnie, ale póki co bawię się tylko. Ekran jest świetny. Zdjęcia wyglądają tak jak powinny wyglądać, kąty też są bdb. Nie wiem jak na zewnątrz, bo jeszcze nie miałem okazji testować. Przetestuje go porządnie w przyszłym tygodniu, bo lecę na parę dni do Barcelony.
Dzięki!
Targanie lapta to udręka.
Nie korciło Cię by sprawdzić jak smiga win 8 na n7? W sieci można zaleźć info, że "się da", odpalić win 8.

Bolek02
07-10-2012, 19:44
Zrobiłem ostatnio porównanie trzech flagowców : Saamsyng GT P5100, Asus Transformer TF700 i mój New iPad 16 /3G.
Jeśli chodzi o sprawność działania ( przewijanie, otwieranie stron itp) to najszybszy iPad, najwolniejszy Samsung.
Co do obrazu, to Retina w iPadzie bije na głowę wszystko. Zdjecia i filmy wyglądaja bajecznie.
Jedynie dla mnie udreką w iPadzie jest to wrzucanie filmow, fotek i muzy przez kompa z iTunes ale nie mozna miec wszystkiego.
Wkurza mnie też przejściowka, ktora z nazwy ma słuzyć do ocdzytu z pena i kart pamieci - często rzuca komunikat, ze potrzeba za dużo prądu i kicha.
Nowy iPad kupiony na aukcji ( oryginalnie zapakowany w folii ) kosztował mnie w wesji 16GB i z 3G równe 2000zl więc niewiele drożej od pozostalych :)

tomik23
29-10-2012, 23:38
No wreszcie jest, a mówiłem poczekać ;)
Official Google Blog: Nexus: The best of Google, now in three sizes (http://googleblog.blogspot.com/2012/10/nexus-best-of-google-now-in-three-sizes.html)
Jak znalazł będzie fajna zabawka to przeglądania zdjęć i ich prezentacji klientowi.

arturs
03-11-2012, 22:43
Ja tez iPada kupiłem, rewelacja.. Nigdy nic Appla nie miałem ale powiem ze jestem pod wrażeniem.. Oczywiście są minusy ale dropboxa itp. Obsługuje, wireless drive jest.. Generalnie jestem zadowolony..

suchyHc
04-11-2012, 02:15
Zrobiłem ostatnio porównanie trzech flagowców : Saamsyng GT P5100, Asus Transformer TF700 i mój New iPad 16 /3G.
Jeśli chodzi o sprawność działania ( przewijanie, otwieranie stron itp) to najszybszy iPad, najwolniejszy Samsung.
Co do obrazu, to Retina w iPadzie bije na głowę wszystko. Zdjecia i filmy wyglądaja bajecznie.
Jedynie dla mnie udreką w iPadzie jest to wrzucanie filmow, fotek i muzy przez kompa z iTunes ale nie mozna miec wszystkiego.
Wkurza mnie też przejściowka, ktora z nazwy ma słuzyć do ocdzytu z pena i kart pamieci - często rzuca komunikat, ze potrzeba za dużo prądu i kicha.
Nowy iPad kupiony na aukcji ( oryginalnie zapakowany w folii ) kosztował mnie w wesji 16GB i z 3G równe 2000zl więc niewiele drożej od pozostalych :)

Nie przeszkadza Ci różowo-niebieski zafarb zdjęć w nowym ipadzie? Dwójka ma dużo fajniejszy ciepły kolor i biały prawie biały. Teraz robiłem porównanie z Samsung Note i on bije wszystkie Ipady na głowę, amoledem. Piękny kontrast i fajna biel.

G@wron
24-11-2012, 08:46
Google we współpracy z Samsungiem zaprezentowało Nexusa 10" o rozdzielczości 2560x1600.

Cichy
24-11-2012, 10:09
Google we współpracy z Samsungiem zaprezentowało Nexusa 10" o rozdzielczości 2560x1600.

A jakiś link?

G@wron
24-11-2012, 11:58
www.google.com/nexus/10/

Bolek02
24-11-2012, 17:54
Nie przeszkadza Ci różowo-niebieski zafarb zdjęć w nowym ipadzie? Dwójka ma dużo fajniejszy ciepły kolor i biały prawie biały. Teraz robiłem porównanie z Samsung Note i on bije wszystkie Ipady na głowę, amoledem. Piękny kontrast i fajna biel.

Nie nie przeszkadza, bo mój ekran jest wolny od tej wady :)
Trzeba zakupić pradukcję z serii DYV ... z lipca lub późniejszy, to zafarbu nie będzie.
Zafarb pochodził od użycia niewłaściwego kleju i problem został rozwiązany.
Samsunga NOTE tez testowałem i to IMHO ciągle nie to samo.

xxkomarxx
24-11-2012, 23:43
No właśnie tak czytam i czytam. Też planuję zakup tabletu, głównie podgląd zdjęć i prezentacja dla klientów. Warunek dobra matryca. Teraz pytanie co brać....
Arturs mówisz że ogryzek jest ok??

merida
25-11-2012, 00:16
Samsung Note to ni to telefon ni tablet. Za duże do kieszeni, ciut za małe do zdjęć i internetu i bateria słaba. W porównaniu do Ipada 2 wyświetlacz jednak zrobił na mnie wrażenie. Na ipadzie wszystko wygląda bardzo fajnie i np mi służy na co dzień,a prezentacja portfolio to dodatek.Macałem w MM inne tablety i mimo,że np galaxy tab podobał mi się to jednak wolę większą płynność i intuicyjność Appla. Często mnie pozytywnie zaskakuje,po przyzwyczajeniu się do iTunes, w szczególności polecam osobom którym zależy na dobrej baterii i szybszym niż w Samsungu czasie ładowania(nie wiem jak Asus). Dodam jednocześnie,że nie jestem fanem appla ze względu na jabłko, lecz ze względu na funkcjonalność,szybkość,mobilność i co najmniej kilka innych cech. Wyczekuję jednocześnie na 6d , bo będzie to zestaw idealny w podróż gdy bezpośrednio z aparatu chcemy wrzucić zdjęcie przez wifi. Już widzę zachwyt wszystkich blogerów puszką z takim udogodnieniem :)

xxkomarxx
25-11-2012, 00:28
Dla mnie w tym momencie najważniejsze to prezentacja folio. Więc dobra matryca. Do tego oczywiście internet itp. do reszty mam komputer.

Cichy
25-11-2012, 13:45
Dla mnie w tym momencie najważniejsze to prezentacja folio. Więc dobra matryca. Do tego oczywiście internet itp. do reszty mam komputer.

Tak na marginesie - czego używasz do pokazywania zdjęć ?

Ja czekałem na tablet samsunga z super matrycą ale sie nie doczekałem, więc nabylem iP4. Na razie wrażenia pozytywne, na pierwszym ładowaniu bateria trzymała ponad 14 godzin pracy !

xxkomarxx
25-11-2012, 14:35
Tak na marginesie - czego używasz do pokazywania zdjęć ?

Ja czekałem na tablet samsunga z super matrycą ale sie nie doczekałem, więc nabylem iP4. Na razie wrażenia pozytywne, na pierwszym ładowaniu bateria trzymała ponad 14 godzin pracy !

Póki co albo na laptopie (który notabene był kupiony w innym celu i matryca pozostawia wiele do życzenia, klienci może nie widzą różnicy ale mi to bardzo przeszkadza że nie widać czegoś nad czym się pracowało) albo (czego staram się unikać bo wole nie zapraszać klientów do domu) na monitorze na którym pracuję (pa241SV).

Właśnie też czekałem na samsunga który się nie pokazał więc jedynym rozwiązaniem jakie pozostało to chyba nadgryzione jabłko.

xxkomarxx
26-11-2012, 13:52
No to decyzja zapadła. iPad 4 zamówiony :)

arturs
26-11-2012, 16:48
no u mnie też zafarbu nie stwierdziłem,
powiem wam że - czego absolutnie się nie spodziewałem jako zagorzały pececiarz i androidowiec ;) - że czasem po południu i wieczorem wracam z pracy, torbę z lapkiem na półkę i rano biorę z powrotem nie ruszonego.. a cały wieczór internet pt. newsy, forumy itp. na tablecie.. i jakoś wcale nie przeszkadza a wręcz jestem zadowolony.. jeszcze pół roku temu bym kazdemu kazał się popukać w głowę jakby mi powiedział że będę miał apla, i będę z tego zadowolony.. człowiek się starzeje, nie ma co..

xxkomarxx
26-11-2012, 17:58
no u mnie też zafarbu nie stwierdziłem,
powiem wam że - czego absolutnie się nie spodziewałem jako zagorzały pececiarz i androidowiec ;) - że czasem po południu i wieczorem wracam z pracy, torbę z lapkiem na półkę i rano biorę z powrotem nie ruszonego.. a cały wieczór internet pt. newsy, forumy itp. na tablecie.. i jakoś wcale nie przeszkadza a wręcz jestem zadowolony.. jeszcze pół roku temu bym kazdemu kazał się popukać w głowę jakby mi powiedział że będę miał apla, i będę z tego zadowolony.. człowiek się starzeje, nie ma co..

Nie starzeje. Dojrzewa do pewnych rzeczy :)

Merde
26-11-2012, 18:34
Nie starzeje. Dojrzewa do pewnych rzeczy :)

Ja chyba jednak nie dojrzeję, tak samo jak nie dojrzałem do laptopa.
Tablet / telefon to sobie można do podróży, kibelka (na dłuższe posiedzenie) lub łóżka wziąć, do normalnego używania (gdzie trzeba coś pisać, jak np. to forum) to ja muszę mieć pełnowymiarową, normalną klawiaturę.

kosdkp
26-11-2012, 18:38
Tablet / telefon to sobie można do podróży, kibelka (na dłuższe posiedzenie) lub łóżka wziąć, do normalnego używania (gdzie trzeba coś pisać, jak np. to forum) to ja muszę mieć pełnowymiarową, normalną klawiaturę.
Zdaję się nie ma przeszkód by taką podpiąć pod ajpada.

xxkomarxx
26-11-2012, 18:47

To nie chodzi aby było to zamiast ale jako uzupełnienie. W każdym razie ja to tak traktuję.

Cichy
26-11-2012, 18:59
Jeśli ktoś kupuje, to polecam kupić iPada 3, bo mam obydwa (3 i 4) i szczerze mówiąc różnice żadne (zwłąszcza w szybkosci, czego sie obawiałem) a starszy ładniej świeci (inna matryca, bardziej neutralna).

kris75
26-11-2012, 19:49
a czego uzywacie do pokazywnia zdjec na ipadzie? ja przerobilem kilka programow typu folio i z zadnego nie bylem zadowolony, ostatecznie i tak pozostalem przy zdjeciach.

akustyk
26-11-2012, 19:54
a mial ktos organoleptycznie do czynienia z Kindlem Fire albo z Google Nexus 7?
bo ekosystemu Apple'a nie trawie, a chcialem cos malego, co by sie dobrze sprawdzalo do przegladania netu i zdjec. generalnie na Androidzie (bo fanem okaleczonych systemow nie jestem), 7", jak najwyzsza rozdzielczosc i ladnie swiecace kolory...

kosdkp
26-11-2012, 20:16
Goomis kupił nexusa 7, masz info kilka stron wstecz http://www.canon-board.info/roznosci-o-fotografii-23/tablet-do-prezentacji-zdjec-i-nie-tylko-74617/index7.html (http://www.canon-board.info/roznosci-o-fotografii-23/tablet-do-prezentacji-zdjec-i-nie-tylko-74617/index7.html)

szczemat
26-11-2012, 21:10
Ja czekam z niecierpliwością na to, co pokaże nowy Nexus 10. Rozdzielczość przebija Retinę z iPada, także jeżeli cena będzie znośna (a tak się zapowiada), to będzie to idealne podręczne portfolio :-).

p1ot3
26-11-2012, 22:08
mam nexusa 7" od czasu jak google zrobiło myk z wycofaniem z rynku modelu 8GB. od czasu zakupu, jak to z nową zabawką, zainstalowałem i wyinstalowałem masę różnego softu. to co zostało aktualizuje się samo jak tylko pojawi się nowa wersja. upgrade systemu też poszedł prawie niezauważenie. nexus dogaduje się po wifi z drukarką (epson) i zewnętrzną pamięcią dyskową. ekran jest wyraźny (jak na moje stare oczy), kolory żywe.
do edytowania zdjęć, tablet to się chyba jednak nie nadaje. ja jedynie przycinam brzegi zeskanowanych odbitek, ale i tego nie potrafię zrobić zbyt precyzyjnie maziając palcem po ekranie.
p.

Cichy
26-11-2012, 22:46
Ja czekam z niecierpliwością na to, co pokaże nowy Nexus 10. Rozdzielczość przebija Retinę z iPada, także jeżeli cena będzie znośna (a tak się zapowiada), to będzie to idealne podręczne portfolio :-).

Nie przebija, tylko jest porównywalna. Przy 10 calach wszystko co jest powyżej 1920x1080 jest nie do odróżnienia.

IMO jest za mało tabletów na rynku właśnie w rozdzielczości 1080p.

szczemat
26-11-2012, 23:15
Nie przebija, tylko jest porównywalna. Przy 10 calach wszystko co jest powyżej 1920x1080 jest nie do odróżnienia.

IMO jest za mało tabletów na rynku właśnie w rozdzielczości 1080p.

Ze słowem "przebija" chodziło mi o rozdzielczość.
Porównując np. SGT 10.1 z iPadem wyposażonym w Retinę odniosłem wrażenie, że jednak zdjęcie ogląda się o wiele przyjemniej na tym drugim :-).

arturs
27-11-2012, 00:27

powiem tak.. też tak myslałem.. ta ekranowa w ipadzie jest naprawde super.. odkąd kupiłem ipada to fora praktycznie na tapatalku przeglądam, te które obsługują oczywiście.. reszta na chromie chodzi bez zarzutu..
w pracy czasem cos skrobnę ale tam mam 2 monitory 21 i 26" wiec mam porównanie z dwóch stron.. i na kanapie zdecydowanie lepiej z 10" siedzieć niż z 26" ;)

a czego uzywacie do pokazywnia zdjec na ipadzie? ja przerobilem kilka programow typu folio i z zadnego nie bylem zadowolony, ostatecznie i tak pozostalem przy zdjeciach.
ja używam MyPhotoHd

Cichy
27-11-2012, 00:29
Ze słowem "przebija" chodziło mi o rozdzielczość.
Porównując np. SGT 10.1 z iPadem wyposażonym w Retinę odniosłem wrażenie, że jednak zdjęcie ogląda się o wiele przyjemniej na tym drugim :-).

No tak, tylko trzeba brać pod uwagę, że na Retinę jest praktycznie wszystko zoptymalizowane, a jak będzie z aplikacjami na Androida - nie wiadomo. Pewnie sporo z nich będzie się wyświetlała natywnie i trzeba będzie z lupą patrzec.

Goomis
27-11-2012, 13:47
a mial ktos organoleptycznie do czynienia z Kindlem Fire albo z Google Nexus 7?
bo ekosystemu Apple'a nie trawie, a chcialem cos malego, co by sie dobrze sprawdzalo do przegladania netu i zdjec. generalnie na Androidzie (bo fanem okaleczonych systemow nie jestem), 7", jak najwyzsza rozdzielczosc i ladnie swiecace kolory...

A więc i w odpowiedzi i ogólnie słów parę o Nexusie 7:

1. Pierwsze i najważniejsze: EKRAN.
a) Jakościowo i rozdzielczością super. Fotki prezentują się świetnie i bardzo naturalnie. Ale dla mnie taka rozdzielczość na 7" jest trochę chyba za duża do tekstu. Czasem mam wrażenie, że tekst faluje i bolą mnie oczy, czego nigdy wcześniej nie doświadczyłem. Jednak może winna jest tu też wada wzorku (ok. -1,5 dioptrii). Nie jestem też pewien, że rozdzielczość temu winna ale jednak na telefonie (stary HTC Wildfire) ani na 22" Nec'u - tu spędzając przy nim kilkanaście h dziennie takich "odczuć" nigdy nie miałem.
b) Rozmiar 7". Z jednej strony świetny - mieści się w wewnętrznej kieszeni kurtki czy płaszcza. Tablet jest naprawdę lekki. Do netu w sam raz. Gra się na nim świetnie, szczególnie w strzelanki typu DeadTrigger, Shadowgun, etc.
Z drugiej strony czasem za mały - szczególnie właśnie do zdjęć. Ja czy też klienci co chwilę obracają tabletem przy zmianie zdjęć pion-poziom żeby wykorzystać na maksa ekran. Chociaż też niektóre galerie, które mam założone dla obecnych klientów i które pokazuję też potencjalnym klientom i tak zawierają zdjęcia w rozmiarze 600x900px i tak nie zajmują całego ekranu. Na razie mam pomysł na rozwiązanie tego zagadnienia ale to raczej osobny temat.
2. WYDAJNOŚĆ
Tutaj nie można napisać nic innego, jak REWELACYJNA.
15 aplikacji otwartych w tle (w tym np. 3 gry, przeglądarka, odtwarzacz) - żaden problem. Żadnego spadku wydajności, przycięć, nic.
Jedyne czego nie kminie to Youtube. Mogę być podpięty w domu pod wifi, na łączu na którym na kompie 10min film w fullHD buforuje się kompletnie w niecałą minutę, ale na tablecie czy z apki czy z przeglądarki ogólnie kicha. Co chwilę lag, buforowanie i to nie tylko przy klipach HD :( Nie wiem czym jest to spowodowane.
Nie wiem co miałbym wrzucić na niego żeby go zarznąć. Jak na razie nie udało mi się to.

W tym punkcie jednak warto wspomnieć o ostatniej aktualizacji do Andka 4.2... Jeżeli czyta to osoba, która się nad tym zastanawia to apeluję: NIE RÓB AKTUALIZACJI, POCZEKAJ DO WERSJI 4.2.1
Ogólnie Google wypuściło babola i mam nadzieję, że szybko to naprawią. Bateria jest po prostu pochłaniana (przed aktualizacja przez noc na włączonym wifi schodziło może 4% baterii - teraz ok. 20% O_o)
System trochę zwolnił (po naciśnięciu Home, albo Aplikacji w tle wyraźny spadek szybkości - co nie znaczy, że jest wolno, ale jednak wolniej) Przy odblokowaniu Lockscreen dłużej "się wczytuje" (sądzę, że to przez ten nowy wynalazek widgetów na lockscreenie (P.S. nowy zegar blokady wygląda paskudnie...)oraz pewnie też kont użytkowników - to akurat super sprawa)

Ostatnio z tabletu korzysta moja dziewczyna, jako że oddała kompa do naprawy no i z powodzeniem zastępuje jej laptopa.

3. INNE/OGÓLNE
Żałuję, że się pospieszyłem i nabyłem wersję bez 3G (szczególnie, że PLAY pozwala rozdzielić Internet na 2karty SIM).
No ale tethering z telefonu nie jest aż taki zły. Jednak zapewne będę zmieniał mojego 16GB na tą właśnie wersję. O czym słów parę w podsumowaniu ;)
16GB wbudowanej pamięci mi akurat w zupełności wystarcza.
Bateria przed aktualizacją trzymała naprawdę przyzwoicie, czego teraz powiedzieć nie mogę i mam nadzieję, że się to zmieni.

PODSUMOWANIE:
Ogólnie tablet jest świetny i jestem zachwycony (poza aktualizacją do 4.2 - na razie ;) ).
7" ma swoje plusy i minusy. Ale jeżeli miałoby to być urządzenie tylko lub też głównie kupowane z myślą o prezentacji zdjęć to jednak zastanowiłbym się nad 10". Idealnie byłoby mieć i to i to do różnych rzeczy :P i teraz patrząc na cenę takiego np. IPada 32GB z 3G, który kosztuje 700$ to wolałbym kupić Nexusa 7 32GB 3G i Nexusa 10 16GB - razem też wychodzi 700$ ;)

Jedyne co mnie zachwycało w produktach apple do tej pory to solidność wykonania i pełna synchronizacja. Jak ktoś ma iMaca, Macbooka, IPhona i IPada to wszystko mu działa w pełnej synergii i nic dziwnego, że jest zadowolony.
Teraz, dzięki Google mogę tego zakosztować. Jakość wykonania Nexusa - Super, naprawdę wydaje się solidny (piszę wydaje się bo nie będę tego testował i rzucał nim o scianę ;) ). Moja podstawową pocztą jest Gmail, korzystam z Chrome.
Dzięki Google Now mam piękną synchronizację kompa stacjonarnego z tabletem/telefonem. Ostatnio przed wyjazdem na weekend wpisałem w Google hotel, ponieważ chciałem zadzwonić, potwierdzić rezerwacje i przy okazji sprawdzić lokalizację. Pozytywnie się zaskoczyłem gdy wychodząc z domu i biorąc tablet do ręki miałem na belce powiadomień informację o trasie i szacowany czas podróży. Wystarczyło kliknąć i odpalić gotową nawigację. BOMBA! Wykupowanie dostępu do chmury? Planuję kupić dysk WD Desktop Live! - i mam swoją prywatną chmurę :) Dlatego też pewnie się przesiądę na 32GB z 3G.

Plany na przyszłość? Kupuję telefon Nexusa 4 i wymieniam Nexusa 7" na wersję 32GB 3G.
Nad Nexusem 10" będę myślał. Może wpadnie jakaś ekstra kaska do wydania, kto wie ;)

Czyli co - mam/będę miał to co daje apple, ale za mniejszą cenę (mój i7 2600K, z 128GB dyskiem SSD Vertex 4 i Win 7x 64 - jeszcze mnie wydajnościowo nie zawiódł, co więcej widzę, że nadal ma zapas mocy a za porównywalnego iMaca bym zapłacił 2-3 więcej). Mogę mieć 2 tablety od Google za cenę jednego Ipada, Nexus 4 16GB kosztuje lekko poniżej 1/2 tego co porównywalna wersja IPhone 5... Koniec lekko zazdrosnego spoglądania na produkty apple :)

Dziękuję, dobranoc, takie jest moje osobiste zdanie :)

szczemat
27-11-2012, 20:10
No tak, tylko trzeba brać pod uwagę, że na Retinę jest praktycznie wszystko zoptymalizowane, a jak będzie z aplikacjami na Androida - nie wiadomo. Pewnie sporo z nich będzie się wyświetlała natywnie i trzeba będzie z lupą patrzec.

Dlatego czekam na pierwsze testy i ciekaw jestem jak to wszystko się sprawdzi :-)

Bolek02
28-11-2012, 14:51
[QUOTE=merida;1125015]Samsung Note to ni to telefon ni tablet. Za duże do kieszeni, ciut za małe do zdjęć i internetu i bateria słaba. W porównaniu do Ipada 2 wyświetlacz jednak zrobił na mnie wrażenie. QUOTE]

IMHO w dyskusji nie chodziło o małego NOTE, tylko o nową wersję 10" taką z "długopisem" do rysowania :)
Do prezentacji zdecydowanie lepszy jest większy ekran, bo 7" to jednak za malo.

efbiaye
28-11-2012, 16:45
To może się wypowiem, bo korzystam właśnie z iPADa. Wybór nie był przypadkowy, mimo że jestem wielkim zwolennikiem Androida, to jednak jeśli chodzi o wybór tabletu padło na iPada3 z Retiną.

Głównym przesłaniem była ilość dedykowanego softu właśnie pod konkretne urządzenie. W przypadku Androida obowiązuje polityka, jeden rodzaj softu dla wszystkich urządzeń - przez co na dużym ekranie masz do czynienia z aplikacją telefoniczną. Polityka ta raczej się nie zmieni, a jest ona zwyczajnie wynikiem tego, że Android działa nie na kilku a na kilkuset różnych urządzeń, z różnymi rozdzielczościami i hardwarem.

Wracając do iPada. Zrobiłem JailBreaka, dzięki temu mam chociażby bezpośredni dostęp do karty pamięci przy pomocy dedykowanego czytnika za paręnaście złotych (pierwszy lepszy: 5w1 Kamera Adapter Czytnik USB SD iPAD 1, 2, 3 (2796428684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/5w1-kamera-adapter-czytnik-usb-sd-ipad-1-2-3-i2796428684.html))

Jestem w stanie podłączyć aparat po USB lub samą SD i błyskawicznie podejrzeć na dużym ekranie foty (iOS czyta RAWy!). W zupełności mi to wystarczy. Dodatkowo planuję po dokupieniu WiFacza do Canona korzystać zdalnie z aparatu przez przeglądarkę.

Ostatnia rzecz to walory prezentacyjne. Oglądanie i pokazywanie zdjęć na ekranie z takim PPI to czyta przyjemność.

Cichy
28-11-2012, 18:44
Niby tyle softu, a nadal nie mogę znaleźć nic ciekawego do pokazywania zdjęć na iPadzie. W końcu robię prezentacje na PC w ProShow, eksportuję jako film HD i tak pokazuję, choć nie ukrywam, że to trochę czasochłonny proces :/

Merde
28-11-2012, 19:17
Tak z ciekawości: jakich funkcji wy wymagacie od takiego softu, że to dla was taki duży problem?

Cichy
28-11-2012, 20:10
Żeby generowala slideshow bardziej dynamiczny niż systemowy...

akustyk
28-11-2012, 20:28
W przypadku Androida obowiązuje polityka, jeden rodzaj softu dla wszystkich urządzeń - przez co na dużym ekranie masz do czynienia z aplikacją telefoniczną.
w Apple'u masz przeciez to samo - aplikacje niededykowane dla ipada a dla ipoona tez sie wyswietlaja w malutkiej wersji...

kris75
28-11-2012, 20:42
Tak z ciekawości: jakich funkcji wy wymagacie od takiego softu, że to dla was taki duży problem?
aplikacja zdjecia ma wade taka ze uniemozliwia zaznaczenia wszystkich zdjec, tylko tyle i az tyle, kasowania po kolei kulkuset zdjec to robota glupiego

xxkomarxx
29-11-2012, 00:57
aplikacja zdjecia ma wade taka ze uniemozliwia zaznaczenia wszystkich zdjec, tylko tyle i az tyle, kasowania po kolei kulkuset zdjec to robota glupiego

No to wada. Można kasować przez iTunesa.

efbiaye
29-11-2012, 02:10
@Akustyk zgadzam się, ale o ile mam wybór aplikacji dedykowanej dla iPada, to ją wybiorę - naprawdę rzadko decyduję się na wykorzystanie aplikacji iPhone'owej. Przy Andro dużo rzadziej mam ten komfort i przeważnie jeśli mam wybór to dotyczy on głównie gier niż aplikacji.

@Cichy osobiście korzystam z systemowej przeglądarki, po sprawdzeniu naprawdę sporej ilości przeglądarek i aplikacji typu portfolio. Wkurzało mnie niemiłosiernie standardowa synchronizacja z itunes. Ogólnie to jestem chory jak muszę zrobić synchro z PC. Itunes to dla mnie samo zło... Tak czy siak, zostałem w końcu przy systemowej przeglądarce fotek (szybkość) a do wrzucania zdjęć na ipada zacząłem używam apki PhotoSync (integruje wrzucone foty z bazą systemową Zdjęć, można wrzucać zdjęcia bezpośrednio do ipada przez panel WWW lub dedykowaną aplikację na WIN/MAC, można je grupować tzn. zakładać Albumy).

Bolek02
29-11-2012, 13:55
Szczerz mówiąc mało kto lubi synchronizację z iTunes na iPadzie, ale nic nie da takiego obrazu jak Retina w iPad3 :)

Goomis
29-11-2012, 14:06
Nexus 10:
2560x1600 (300ppi)
Ipad:
2048x1536 (264ppi)

Z pierwszych niewielu recenzji Nexusa 10, w których pojawia się porównanie oczywiście do Ipada wynika, że ekrany są bardzo porównywalne. A więc nadal wolę Nexusa 10 i Nexusa 7 w cenie jednego Ipada.

kris75
29-11-2012, 14:18
No to wada. Można kasować przez iTunesa.
mozna tylko to nie jest alternatywa, mam nadzieje ze tą funcjonalnosc wprowadza w nastepnej wersji IOS'a

xxkomarxx
29-11-2012, 17:01
mozna tylko to nie jest alternatywa, mam nadzieje ze tą funcjonalnosc wprowadza w nastepnej wersji IOS'a

Ponoć można sobie system "odblokować" ale czy aby korzystać ze wszystkiego trzeba się posuwać do takich działań.
Apple szczyci się stabilnością systemów i bezpieczeństwem, może stąd takie blokady. Wszystko przewidziane pod zwykłego laika, szkoda że nie wypuścili wersji dla osób które chciałyby coś więcej, z drugiej strony widzę narzekania na taką opcję.
Ipad jest jaki jest. Dla mnie jakość wykonania i obraz jaki daje są bezkonkurencyjne.
Do moich potrzeb sprawdzi się znakomicie i nawet nie będę narzekać na jego ograniczenia. Jeśli komuś się nie podoba może nabyć coś innego wszakże rynek tabletów stale się rozwija.
Kupujemy aparaty i szkła za grube tysiące a rozwodzimy się nad tysiącem różnicy między tym a innym. To też jest nasze (moje) narzędzie pracy.

Cichy
29-11-2012, 18:25
Nexus 10:
2560x1600 (300ppi)
Ipad:
2048x1536 (264ppi)

Z pierwszych niewielu recenzji Nexusa 10, w których pojawia się porównanie oczywiście do Ipada wynika, że ekrany są bardzo porównywalne. A więc nadal wolę Nexusa 10 i Nexusa 7 w cenie jednego Ipada.

Z opinii to wynika, ze jakość wyświetlacza w SGS3 jest super, a tymczasem nie da sie ustawić neutralnego koloru, albo jest przekolorowane, albo wyprane.

Opa_Apo
29-11-2012, 19:52
Ponoć można sobie system "odblokować" ale czy aby korzystać ze wszystkiego trzeba się posuwać do takich działań.
Apple szczyci się stabilnością systemów i bezpieczeństwem, może stąd takie blokady. Wszystko przewidziane pod zwykłego laika, szkoda że nie wypuścili wersji dla osób które chciałyby coś więcej, z drugiej strony widzę narzekania na taką opcję.
Ipad jest jaki jest. Dla mnie jakość wykonania i obraz jaki daje są bezkonkurencyjne.
Do moich potrzeb sprawdzi się znakomicie i nawet nie będę narzekać na jego ograniczenia. Jeśli komuś się nie podoba może nabyć coś innego wszakże rynek tabletów stale się rozwija.
Kupujemy aparaty i szkła za grube tysiące a rozwodzimy się nad tysiącem różnicy między tym a innym. To też jest nasze (moje) narzędzie pracy.
Apple szczyci się stabilnością i bezpieczeństwem bo to UNIX, blokady to ich fanaberie(kasa). Wersja dla osób, które chciałby coś więcej istnieje i nazywa się Linux (PC) i Android(tablety itp). Większość jest open source.
Jeżeli Tobie odpowiada, to używaj proszę, nic mi do tego, ale nie podawaj fałszywych argumentów.

xxkomarxx
29-11-2012, 20:00
Apple szczyci się stabilnością i bezpieczeństwem bo to UNIX, blokady to ich fanaberie(kasa). Wersja dla osób, które chciałby coś więcej istnieje i nazywa się Linux (PC) i Android(tablety itp). Większość jest open source.
Jeżeli Tobie odpowiada, to używaj proszę, nic mi do tego, ale nie podawaj fałszywych argumentów.

A gdzie ja podałem fałszywe argumenty??

Opa_Apo
30-11-2012, 21:30
Z Twojego postu można wywnioskować, że blokady są efektem ubocznym stabilności i bezpieczeństwa platformy, a to nie prawda, bo są tam celowo.

Kill
30-11-2012, 22:55
Przed świętami w biedronie będzie tablet 10calowy na ipsie za 5 stówek :)

rafal1980
30-11-2012, 23:01
Mam takie pytanko, czy tablet Nexus 7 może posłużyć jako monitor podglądowy do lustrzanki? Oraz jeśli tak, jak to się sprawdzi w praniu w porównaniu do takiego lilliputa 7' np?

Goomis
30-11-2012, 23:10
Mam takie pytanko, czy tablet Nexus 7 może posłużyć jako monitor podglądowy do lustrzanki? Oraz jeśli tak, jak to się sprawdzi w praniu w porównaniu do takiego lilliputa 7' np?

Do filmu czy do czego? Może.
Dowolne urzadzenie z Androidem i obsługą USB Host może.
A no i oczywiście:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.chainfire.dslrcontroller&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImV1LmNoY WluZmlyZS5kc2xyY29udHJvbGxlciJd

xxkomarxx
01-12-2012, 11:36
Z Twojego postu można wywnioskować, że blokady są efektem ubocznym stabilności i bezpieczeństwa platformy, a to nie prawda, bo są tam celowo.

Ależ ja doskonale wiem, że są celowo założone i nie ma zamiaru nawet próbować myśleć inaczej. Nigdy nic innego nie sugerowałem. Pisałem tylko że dzięki tym blokadom znaczna część mało świadomych użytkowników nie zrobi sobie krzywdy.

fleder
26-12-2012, 18:31
Pewien ciekawy news. Dla jednych to dobra wiadomość, dla innych już niekoniecznie.

Google Nexus 7 ma stanieć aż o połowę :: PCLab.pl (http://pclab.pl/news52004.html)

Nexus 7 ma stanieć o połowę, a to za sprawą m. in. zmiany parametrów wyświetlacza. Wygląda na to, że będzie jeszcze bardziej atrakcyjny cenowo, ale ciekawe co dalej z IPSem. Może warto jednak kupić go teraz, jeśli rzeczywiście obniżka ceny ma się wiązać z obniżeniem jakości matrycy.

Kecaj
28-06-2014, 22:09
Nie będę zakładać niczego nowego, także odkopuję temat. Przez wzgląd na mobilność i pewne restrykcje bagażowe (gabaryt i waga) nie wszędzie jest mi po drodze z laptopem, także poszukuję jakiś względnie przystępny cenowo (do 1k PLN + ew okolice) pozycji, gdzie nacisk kładę głównie na matrycę i wbudowany WWAN. Do codziennej łączności nada się praktycznie każdy, ale do przeglądania i magazynowania zdjęć już nie każdy. Z wstępnej selekcji wybrałem DELLa Venue 8, ale może jest coś lepszego?

Paradoksalnie nie chcę 10 cali, mało to poręczne. Okolice 8 będą w sam raz.

jinks
29-06-2014, 15:28
Jeśli chodzi o magazynowanie (to moim zdaniem) trochę to nie ma sensu w przypadku tabletu. Żadnego. Chyba, że kupisz iPada z bardzo dużą pamięcią np. 64GB, bo tablety mają zazwyczaj tylko 16 GB. Można to oczywiście rozszerzyć przez kartę SD, ale ...jest już taki wątek;)

Dla fotografa gdzie głównym zastosowaniem będzie przeglądanie zdjęć i prezentacja portfolio najważniejszy jest ekran. Polecam te z wysoką rozdzielczością ok. 300ppi. Czyli wszystkie Ipady z retiną, chinole z takimi matrycami lub niektóre modele samsunga, LG...

Parę dni temu kupiłem używany LG G Pad 8. Ma właśnie taki ekran. Jestem zachwycony:) Sporo tańszy niż iPad i zawsze to jakaś marka z rozsądnym serwisem (w razie czego). Z chinolami różnie bywa. Wystarczy poczytać wątki o KINO, Manta, Pentagram itd. (sporo tego jest ;))
Tablet, który kupiłem nowy kosztuje ok. 950zł, używki ok. 750zł.
8 cali jest na prawdę ok a wielkość bardziej poręczna. Miałem kupować używanego ipada 3, ale ostatecznie ten jest mniejszy, jakość mnie zadowala i sporo zaoszczędziłem. W zasadzie był 2x tańszy. Jak nie masz pomysłu co kupić to polecam tego LG.

Kecaj
29-06-2014, 16:00
iPad odpada przez wzgląd na kilka czynników, zwłaszcza cenę i brak gniazda kart pamięci, nie warte takich pieniędzy. Kartę do tabletu już mam, a kwestia magazynu- to ma być tylko "chwilowe" rozwiązanie, na wypady gdzie nie będzie laptopa, także 16/32GB spokojnie wystarczą do zmagazynowania i przeglądania. Gdzieś nawet widziałem mobilną wersję LR... :)

LG nie ma wbudowanego modemu WWAN/3G/LTE, a to już przekreśla go na starcie. ;) Także wyboru wielkiego chyba nie ma przy nieco ograniczonym budżecie. ;) Może jakiegoś Samsunga z serii PRO się uda wylicytować.

jinks
29-06-2014, 19:59
LG nie ma wbudowanego modemu WWAN/3G/LTE, a to już przekreśla go na starcie. ;)Sam też na początku miałem podobne obawy do Ciebie, ale możesz zrobić access pointa ze smartfona i masz net po wi-fi. Mało kto korzysta z wbudowanego modemu.

Kecaj
29-06-2014, 20:05
Często i sporo się przemieszczam, w telefonie karta zostaje krajowa zawsze. Wozić drugi telefon jako modem... Bez przesady. ;) Sam tablet jest całkiem zacny jak na taką cenę, ale brak wspomnianego to dla mnie zbyt duży minus żeby mnie przekonał.

Bolek02
29-06-2014, 21:24
Prezentacja zdjęć na tablecie aby miała sens musi być dobry ekran IPS o wysokiej rozdzielczości, czyli albo iPad Retina, albo Google Nexus 2013. Wszystko inne to tylko namiastka, na której zdjęcie będzie wyglądało tak sobie :(

homesicalien
29-06-2014, 21:38
Może jestem ślepy, ale różnicy między 1280x800, a 1920x1200 na ekranie 7 calowym specjalnie nie widzę. Odnoszę się do starego i nowego Nexusa. A już na pewno "niska" rozdzielczość pierwszego N7 go nie dyskwalifikuje przy prezentowaniu zdjęć. Różnica jest marginalna. Wyścig na ppi uważam w dużej mierze za marketing. Może przy małych czcionkach i grafice wektorowej jest pewna przewaga, ale w zdjęciach? Kolory - te same, bardziej zależne od egzemplarza niż wersji. Nowy ma większą jasność maksymalną. Jesli chodzi o urządzenia mobilne, od 250ppi w górę jest bardzo podobnie. W tym Asusie największym problemem wyswietlacza jest nierównomierność podświetlenia, takie wycieki światła na bokach i rogach w niektórych egzemplarzach widoczne w dużej ciemności. Ale umówmy się - to nie ma znaczenia przy zwykłej prezentacji zdjęć klientowi. Nie brać amoleda, najlepiej IPS, >220ppi i będzie dobrze (jeśli chodzi o wyświetlacz).

jinks
29-06-2014, 23:10
Używacie jakiejś aplikacji do prezentacji/zarządzania portfolio?

Bolek02
30-06-2014, 11:28
Może jestem ślepy, ale różnicy między 1280x800, a 1920x1200 na ekranie 7 calowym specjalnie nie widzę. Odnoszę się do starego i nowego Nexusa. A już na pewno "niska" rozdzielczość pierwszego N7 go nie dyskwalifikuje przy prezentowaniu zdjęć. Różnica jest marginalna. Wyścig na ppi uważam w dużej mierze za marketing. Może przy małych czcionkach i grafice wektorowej jest pewna przewaga, ale w zdjęciach? Kolory - te same, bardziej zależne od egzemplarza niż wersji. Nowy ma większą jasność maksymalną. Jesli chodzi o urządzenia mobilne, od 250ppi w górę jest bardzo podobnie. W tym Asusie największym problemem wyswietlacza jest nierównomierność podświetlenia, takie wycieki światła na bokach i rogach w niektórych egzemplarzach widoczne w dużej ciemności. Ale umówmy się - to nie ma znaczenia przy zwykłej prezentacji zdjęć klientowi. Nie brać amoleda, najlepiej IPS, >220ppi i będzie dobrze (jeśli chodzi o wyświetlacz).

Zapomniałeś dodać Kolego, że to jest tylko twoja subiektywna opinia. Różnica niestety jest i to znaczna. Praw fizyki się nie zmieni :)

akustyk
30-06-2014, 12:17
Może jestem ślepy, ale różnicy między 1280x800, a 1920x1200 na ekranie 7 calowym specjalnie nie widzę.

z Neksusow mialem tylko ten pierwszy w rece. ten ekran nie powalil mnie ani rozdzielczoscia ani przede wszystkim kontrastem i kolorami. poza tym Nexus chyba z definicji (i tablety i komorki) nie maja gniazna na karte pamieci micro SD, a to dla mnie dyskwalifikuje tablet.

mialem Samsunga T310 (Tab 2 8.0, 8 cali i 1280x800) teraz mam T320 (Tab Pro 8.4, wiec ciutke ponad 8 cali i do tego 2560x1600).
i o ile w tym drugim ekran ma nieco mniej kontrastu, o tyle ten przeskok w rozdzielczosci jest kolosalny i ogladajac to samo zdjecie na tych dwoch
tabletach zdecydowanie widac, jak poziom szczegolowosci na T320 urywa du* ;)

Odnoszę się do starego i nowego Nexusa. A już na pewno "niska" rozdzielczość pierwszego N7 go nie dyskwalifikuje przy prezentowaniu zdjęć. Różnica jest marginalna.

no raczej nie, roznica bardzo zdecydowanie nie jest marginalna. 1280x800 to nie jest moze tragedia, ale jesli przyjac jakis kryteria wzgledem tabletu pod katem pokazywania zdjec, no to mowimy zwlaszcza o rozdzielczosci i kontrascie/kolorach.

Wyścig na ppi uważam w dużej mierze za marketing.

od pewnego momentu tak. IMHO na 8 calach, bo takie tablety mi najbardziej odpowiadaja, takie 1920x1200 to juz bardzo duzo. ale na pewno miedzy 1280x800 a 1920x1200 jest spora roznica. szczegolnie przy ogladaniu zdjec. ale i czytanie ksiazek, dla mnie podstawowe zastosowanie tabletu, jest wygodniejse. mozna sobie zrobic mniejsza czcionke a czytelnosc nadal jest znakomita.
w przegladarkach internetowych tez jest wygodniej, bo sie nie trzeba nigdy bawic w jakies mobilne wersje stron, tylko sie czytac normalne, bo wszystko sie od razu miesci na ekranie.

homesicalien
30-06-2014, 13:27
Zapomniałeś dodać Kolego, że to jest tylko twoja subiektywna opinia. Różnica niestety jest i to znaczna. Praw fizyki się nie zmieni :)

A Ty zapomniałeś dodać, że to tylko Twoja opinia, że to tylko moja opinia :p. Oczywiście, że moja, a czyja miała by być? Czy pisałem "uważam", czy "uważamy"?
Nie wyobrażam sobie, tfu... ja osobiście nie wyobrażam sobie, żeby klient kręcił nosem, bo piksele za duże i jego twarz jest wyświetlana na zbyt małej ich liczbie przy 220ppi. Poprawnie wyostrzone zdjęcie wyświetlane na tablecie 220ppi wygląda IMHO ostrzej niż analogiczne na monitorze 22" 1920x1200 (oczywiście biorąc pod uwagę różnice w odległościach patrzenia). Ale dość o tym. Widać coś w tym jest skoro tak uważacie i może się to przekładać na niektórych klientów.
A jeśli chodzi o brak wejścia na microSD, rzeczywiście jest to spora wada nexusów. Jednak przez USB OTG można kopiować pliki z flash drive przy użyciu np. pluginu do total commandrera. A po rootowaniu pen działa jak w pełni funkcjonalna pamięć.

akustyk
30-06-2014, 13:53
Nie wyobrażam sobie, tfu... ja osobiście nie wyobrażam sobie, żeby klient kręcił nosem, bo piksele za duże i jego twarz jest wyświetlana na zbyt małej ich liczbie przy 220ppi.
Poprawnie wyostrzone zdjęcie wyświetlane na tablecie 220ppi wygląda IMHO ostrzej niż analogiczne na monitorze 22" 1920x1200 (oczywiście biorąc pod uwagę różnice w odległościach patrzenia).

z punktu widzenia landszaftow i tego, ze sam jestem swoim klientem - zdecydowanie najlepiej to wyglada na tablecie 2560x1600, potem monitor (1920x1200), potem telewizor 40" a dopiero potem.... dluuuuuugo potem jest tablet 8" 1280x800.

ciekaw jestem jak beda wygladaly ekrany AMOLED 12"/14" z 4K (3940x2160 czy ile to tam ma byc) jak sie w koncu pojawia. takie pod katem lapsow (czy convertible'a jak Lenovo Yoga) z Winda 8, bo to juz by bylo urzadzenie do przenosnej pracy (wiec z klawiatura i myszka) ale nie do pustej appleopodobnej konsumpcji tresci. kupic nie kupie, ale z checia bym poogladal swoje zdjecia na takim czyms...

A jeśli chodzi o brak wejścia na microSD, rzeczywiście jest to spora wada nexusów. Jednak przez USB OTG można kopiować pliki z flash drive przy użyciu np. pluginu do total commandrera. A po rootowaniu pen działa jak w pełni funkcjonalna pamięć.
tak wlasnie dziala microSD w tabletach androidowych, nic nie trzeba rootowac. bawienie sie w kabelki i przejsciowki jest dla mnie... very Apple... ;)

Kecaj
30-06-2014, 13:59
Po organoleptycznym zapoznaniu się ze sprzętem, padło na Samsunga Galaxy Tab PRO 8.4 LTE. Matryca sprawia bardzo pozytywne wrażenie, jakość wykonania na odpowiednim poziomie, wbudowany modem swoje robi (ładnie zapierdziela jak jest w zasięgu LTE). Jak się sprawdzi w użytkowaniu przy zdjęciach- czas pokaże, ale jestem raczej optymistycznie nastawiony. Jedyny problem z tym tabletem to cena... No ale cóż, iPad jest droższy o kolejnego tysiaka, a wspominany wcześniej Dell mocno odstaje matrycą od Samsunga. :)

@Akustyk- masz jakiś czytnik kart SD, który działa i jest sprawdzony z 8.4?

akustyk
30-06-2014, 14:19
Po organoleptycznym zapoznaniu się ze sprzętem, padło na Samsunga Galaxy Tab PRO 8.4 LTE. Matryca sprawia bardzo pozytywne wrażenie, jakość wykonania na odpowiednim poziomie, wbudowany modem swoje robi (ładnie zapierdziela jak jest w zasięgu LTE). Jak się sprawdzi w użytkowaniu przy zdjęciach- czas pokaże, ale jestem raczej optymistycznie nastawiony. Jedyny problem z tym tabletem to cena...

w Holandii jakis czas temu 8.4 spadl w cenie, do 300 EUR w wersji tylko Wifi. zobacz czy ta cena jest lepsza niz w PL: Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 16GB 3G kopen? - Goedkope tablet KIESKEURIG (http://www.kieskeurig.nl/tablet/samsung/galaxy_tab_pro_84_16gb_3g/prijzen/bezorgen/1804092#prijzen)
bo niektore ze sklepow moga nawet wysylac zagramanice...
albo popatrz w Niemcach, bo tam z reguly jest jeszcze taniej, a z Polski blizej...

@Akustyk- masz jakiś czytnik kart SD, który działa i jest sprawdzony z 8.4?

ja mam taki: Wicked Chili 5in1 Adapter Verbindungsstation für: Amazon.de: Elektronik (http://www.amazon.de/Wicked-Chili-Verbindungsstation-Cardreader-Festplatte-Schwarz/dp/B00E3E73W2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1404130386&sr=8-1&keywords=chili+micro+usb+card+reader)

sprawdzony. po prawdzie, to on mi dziala tylko z jednym urzadzeniem na raz (tzn. jak wkladam karte SD, to juz nie widzi microSD albo pendrive'a wpietego w USB), ale nie wiem czy w przypadku Androida jest to bug, czy tylko ficzer ;) to na szczescie nie jest dla mnie problem, w razie czego korzystam z wlasnego slotu microSD tabletu.

Kecaj
30-06-2014, 16:44
Dzięki za pomoc. :) Ceny w PL są na podobnym poziomie, można nawet trafić taniej. Wg dzisiejszego kursu €, 16GB + LTE kosztuje wyraźnie poniżej 400€. ;) Jakieś większe/mniejsza wady tego modelu zauważyłeś?

akustyk
30-06-2014, 17:00
Dzięki za pomoc. :) Ceny w PL są na podobnym poziomie, można nawet trafić taniej. Wg dzisiejszego kursu €, 16GB + LTE kosztuje wyraźnie poniżej 400€. ;) Jakieś większe/mniejsza wady tego modelu zauważyłeś?
Wifi nie ma az tak dobrego odbioru jak Tab 2. Chociaz nadal duzo lepiej niz w lsniacych, amelinowych z jablkiem :)

BartasPL
30-06-2014, 17:42
Od kilku dni używam Samsung Tab S 10.5" w wersji LTE. Poprzedni model to Samsung Galaxy Note 10.1. Różnica między nimi to przede wszystkim rozdzielczość ekranu. Tab S ma 2560x1600 pikseli w porównaniu do 1280x800 w Note to 4 razy więcej pikseli i to widać. Ekran jest też trochę większy i ma 10,5 zamiast 10.1". Oba mają proporcje 16:10 czyli "monitorowe". Niestety (jak dla mnie) Tab S ma matrycę Super Amoled i przez to kolory są przesycone, jest to mniej uciążliwe przy niepełnym podświetleniu ekranu. Kolory Note'a (IPS) są za to bardziej zbliżone do rzeczywistości, jest też obsługa piórka i dedykowany soft do niego. Poza tym to urządzenie od początku zaprojektowane do zastosowań graficznych.
Wg mnie najlepszym obecnie tabletem do pokazywania zdjęć jest Note 12.2 za 2400zl, zaraz potem Tab S za 2200. Niedługo (jesień) dostępne będzie bardzo ciekawe urządzenie jakim jest Asus Transformer Book T300 Chi (http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/ASUS_Transformer_Book_T300_Chi/) będący odpowiedzią na Microsoft Surface 3. Sprzęt ma mieć 12.5" przekątnej, jedynie 7,3mm grubości i ważyć 680 gramów. Rozdzielczość ekranu to 2560x1440 na IPSowej matrycy. Odpinana klawiatura, która zamienia laptop w tablet i obsługa pełnej wersji Windowsa 8.1. Marzenie gdyby nie spodziewana cena na poziomie 2,5-3k PLN.
Swojego Note 10.1 który przynosi szczęście dzisiaj wystawiam na giełdę. Dotychczas wszyscy klienci oglądajacych na nim zdjęcia podpisali umowę więc czasem warto zainwestować w dobry sprzęt, który szybko się zwraca ;)

Kecaj
30-06-2014, 18:09
To na spokojnie. Póki co ma to być rozwiązanie bardziej dla mnie, ew. najbliższego otoczenia. Zdjęć na poziomie zarobkowym (przynajmniej póki co, plany są różne) nie wykonuję, także prezentacji pod tym kątem nie przewiduję. Do takich akcji raczej zdecydował bym się na coś większego niż 8 cali.

Zastanawia mnie jeszcze nieco starszy Samsung- Galaxy Tab 3 8.0. Wnętrzności ma wystarczające, jedynie matryca słabsza (a 700 taniej). Czeka mnie "pielgrzymka" do jakiegoś Saturna czy MM, większe porównanie muszę zrobić.

Bolek02
02-07-2014, 16:22
Jaki widzicie Panowie problem z Nexusem odnośnie braku gniazda SD ? Przecież Google stworzyło soft, który obsługuje hosta OTG i można nawet pendrive podłączyć ze zdjęciami. Chyba nie pokazujecie klientom zdjęć prosto z aparatu :)

Kecaj
03-07-2014, 10:48
Jaki widzicie Panowie problem z Nexusem odnośnie braku gniazda SD ? Przecież Google stworzyło soft, który obsługuje hosta OTG i można nawet pendrive podłączyć ze zdjęciami. Chyba nie pokazujecie klientom zdjęć prosto z aparatu :)

Mimo wszystko, to nadal jest półśrodek. ;) Problem to też wielki raczej nie jest, żeby na etapie projektowania dodać czytnik kart mSD.

Bolek02
03-07-2014, 11:09
Mimo wszystko, to nadal jest półśrodek. ;) Problem to też wielki raczej nie jest, żeby na etapie projektowania dodać czytnik kart mSD.

Ten model tak ma czy to się komu podoba czy nie :)
To chyba jednak nie problem kupić kabel OTG za 5zł i już. Za to jakość wyświetlania IPS bezcenna.

Kecaj
03-07-2014, 11:16
Ten model tak ma czy to się komu podoba czy nie :)
To chyba jednak nie problem kupić kabel OTG za 5zł i już. Za to jakość wyświetlania IPS bezcenna.

Problem dla nich w tym, że sporej ilości ludzi się to jednak nie podoba... ;) Jasne, można kupić kable, przejściówki czy innego rodzaju czytniki, ale nie każdemu się podoba ich podpinanie i targanie. Zapomnisz kabelka, zawieruszy się czytnik... i jest problem. ;)

Mając ze sobą cały zestaw pierdół do aparatu, nie chce kolejnej rzeczy do pamiętania. No i 7 cali to za mało. ;)

Bolek02
03-07-2014, 16:27
Wkrótce będzie model 10-cio calowy i z pewnością mimo niedogodności z brakiem gniazda SD znajdzie wielu nabywców :)
Wersja 7-mio calowa jest dla mobilnych, którzy noszą go w kieszeni i sprzedaje się jak przysłowiowe świeże bułki :)

Kecaj
03-07-2014, 23:16
7- mało, 10- trochę za dużo. Nexus na angaż szans nie ma. ;) Skończy się na jednym ze wspomnianych modeli Samsunga raczej.

Kecaj
12-07-2014, 14:15
8.4 PRO LTE... Po tygodniu użytkowania nie mam się do czego przyczepić, spełnia zakładane funkcje bardzo dobrze.

p1ot3
15-08-2018, 21:38
sam sobie odpowiadam.
...po 4 latach nagle się okazało, że mi nawet tablet niepotrzebny. wszystko co potrzebuję zrobię na smartfonie (o zdjeciach piszę).