Zobacz pełną wersję : zawieszanie 400D
ArekLodzPl
17-03-2011, 11:31
Mam pytanie, czy ktoś spotkał się z takim problemem. Wyłączam aparat, wyjmuję kartę i po dłuższej chwili monitor świeci nie wyświetlając praktycznie żadnych parametrów, a aparat całkowicie wisi. Po wyjęciu akumulatora i ponownym włożeniu wszystko wraca do normy. Zdarza się to dość często - wiecie może w czym może być problem
Może o słabnącą baterię podtrzymującą soft?
Zerknij do instrukcji...
zbyszekjan
17-03-2011, 12:25
Zdarza się często przy słabych akumulatorach.
aparat nie zamókł na deszczu? albo czy nie był hartowany na mrozie?
ArekLodzPl
17-03-2011, 13:29
aparat nie zamókł na deszczu? albo czy nie był hartowany na mrozie?
Nieee, aparat służy tylko w studiu do robienia legitek
janeczeknt
17-03-2011, 15:12
Aktualizowałeś oprogramowanie ?
ArekLodzPl
17-03-2011, 15:17
nie, do softu się nie dotykałem, tak jak wyjąłem go z pudełka 4 lata temu, tak chodzi.
janeczeknt
17-03-2011, 15:20
Więc może warto spróbować ? Jestem informatykiem i wiele rzeczy tak naprawiłem. Wszystko znajdziesz na stronie canona i w instrukcji. Nic trudnego !
ArekLodzPl
17-03-2011, 15:23
Więc może warto spróbować ? Jestem informatykiem i wiele rzeczy tak naprawiłem. Wszystko znajdziesz na stronie canona i w instrukcji. Nic trudnego !
to jak jesteś informatykiem to powiedz mi czy możliwe by jakiś wirus dostał się na karcie do aparaty i robił bałagan z softem?
janeczeknt
17-03-2011, 15:27
Wirus zawsze może się dostać na jakąkolwiek pamięć przenośną. W swojej karierze nie słyszałem o wirusach na aparaty, jednak jest możliwe ze przeniósł się tam wirus komputerowy. Swoją drogą kiedyś nie było wirusów na komórki a od 2 lat masowo powstają. Jednak jestem prawie pewien ze nie ma wirusów atakujących firmware aparatu.
to jak jesteś informatykiem to powiedz mi czy możliwe by jakiś wirus dostał się na karcie do aparaty i robił bałagan z softem?
pffffffffff
jak dla mnie to wina baterii. mam tak z backupem (350D)
a zamontowany grip? tam tez mialem problemy.
janeczeknt
17-03-2011, 15:39
Cisnęło mi się to na język ;) Prosta sprawa żeby to sprawdzić.
Jeżeli masz miernik to sprawdź jakie napięcie ma twoja bateria. Jeżeli ma inne niż napisane na baterii (u mnie jest 7.4) to masz baterie do wymiany. Warto sprawdzić też napięcie pod obciążeniem np z podłączona żarówką lub dowolnym urządzeniem które ma zapotrzebowanie bliskie napięciu baterii.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W gripie są 2 baterie pracujące równolegle (mogę się mylić), więc spadek napięcia może być akceptowalny. Używasz grip ? Masz oryginalną baterie ? Jeżeli nie, czy jest to bateria LI-ion ?
luck1985
17-03-2011, 21:32
Może o słabnącą baterię podtrzymującą soft?
Zerknij do instrukcji...
Zaczal bym od tego.