Zobacz pełną wersję : Problem ze ściągnięciem obiektywu
Witam
Dzisiaj wydarzyła się strasznie dziwna rzecz a mianowicie - założyłem na body 5d II obiektyw 70-200 2.8 canona oczywiście i otóż nie idzie go ściągnąć ;/ Kilka razy dzisiaj przekładałem pomiędzy tym i 17-40 i nigdy takiego dziwnego problemu się nie stało. Oczywiście czerwoną kropką do góry.... Został jakby w połowie - zdjęcia da się robić jednak przysłona wskazuje 00 i nie działa ani stabilizacja ani AF. ;/
Janusz Body
14-03-2011, 20:11
Witam
Dzisiaj wydarzyła się strasznie dziwna rzecz a mianowicie - założyłem na body 5d II obiektyw 70-200 2.8 canona oczywiście i otóż nie idzie go ściągnąć ;/ Kilka razy dzisiaj przekładałem pomiędzy tym i 17-40 i nigdy takiego dziwnego problemu się nie stało. Oczywiście czerwoną kropką do góry.... Został jakby w połowie - zdjęcia da się robić jednak przysłona wskazuje 00 i nie działa ani stabilizacja ani AF. ;/
Nie jesteś pierwszy. W serwisie pytają "Co tniemy, body czy obiektyw?". Odkręciła się któraś śrubka z tyłu szkła i blokuje. Potrząsać, potrząsać aż wypadnie całkiem.
Heh no to pięknie ;/ I mówisz że kiedyś wypadnie jak sobie tak trząsał będę ?
dzidofon
14-03-2011, 20:20
Nie jesteś pierwszy. W serwisie pytają "Co tniemy, body czy obiektyw?". Odkręciła się któraś śrubka z tyłu szkła i blokuje.
Poważnie piszesz czy to żart? A co jak odkręci się na gwarancji? Też tak ochoczo tną? ;-)))
Kurcze, to teraz pierwszą czynnością po zakupie obiektywu powinno być dokręcenie śrubek ;-))).
Kurde trząsam sobie nim i nic ;/ Chyba będzie żytnia no bo co innego... 5d na gwarancji 70-200 już nie... To niech tną 5d przynajmniej gwarancja ;P A tak poważnie trochę kurde humor mi zepsuło ;/
Janusz Body
14-03-2011, 20:31
Kurde trząsam sobie nim i nic ;/ Chyba będzie żytnia no bo co innego... 5d na gwarancji 70-200 już nie... To niech tną 5d przynajmniej gwarancja ;P A tak poważnie trochę kurde humor mi zepsuło ;/
Piszę zupełnie poważnie. Trząść trzeba "trochę". Z pewnością nie wypadnie po 5 minutach.
Gwarancja na 5D nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych przez czynniki zewnętrzne. Np. uszkodzony obiektyw.
Znam takiego jednego co toto miał w Ds. Wypadło po dłuuuuuuuugim trzęsieniu. :-)
No i co byśmy bez Ciebie Januszu zrobili... Zaraz sprawdzam wszystkie śrubki we wszystkich słoikach :-/ Wszystko, co mam już jest po gwarancji.
Janusz Body
14-03-2011, 21:05
No i co byśmy bez Ciebie Januszu zrobili... Zaraz sprawdzam wszystkie śrubki we wszystkich słoikach :-/ Wszystko, co mam już jest po gwarancji.
pół kropelki kleju anaerobowego (R43) polecam. :-)
Ale tak jak się go stosuje zazwyczaj (na gwint) czy na łeb srubki te pół kropli żeby go do korpusu przykleić?
Janusz Body
14-03-2011, 22:17
Klej zasycha dopiero jak nie ma kontaktu z powietrzem. Są dwa albo i trzy roszaje. Ten średni (niebieski) jest najlepszy bo w razie czego śrubkę można odkręcić. On tylko zapobiega samowykręcaniu.
Stosuje się na sam czubek gwintu, tak ostatnie 3 zwoje. Nadmiar kleju zetrzeć palcami, w kontakcie z tlenem nie zaschnie.
Mi na razie chwyciło bez kleju na amen :)
trochę się podłamałem, że coś takiego może się zdarzyć.:-?
Czy jakieś szkła są szczególnie narażone a jakieś można uznać za bezpieczne?
Ja się podłamię jak tego nie naprawię... Widzisz oryginalne szkło canona 70-200 2.8 IS USM i taki numer jakiś się wydarzył... Wątpię, żeby od body się odkręciło bo kupiłem niedawno...
Witajcie
update... - Po użyciu klucza francuskiego największy rozmiar jaki był i ryzyk fizyk ciągniemy... strzeliło i puściło :) Strat żadnych nie ma i powodem była śrubeczka, która troszkę się odkręciła... Nauka na przyszłość - wszystkie śrubki sprawdzać.
Świetnie, że Ci się udało. Nie masz od tej śrubki rysy na przylgni na body?
Nie ma żadnych rys na całe szczęście :) ani na body ani na obiektywie.