Zobacz pełną wersję : Aparat "kompaktowy"
...czyli że nie aż taki prosty kompakt:) Żeby miał jakieś tam bajery na potem, gdy już się człowiek zaznajomi z podstawami. Filmy niekoniecznie muszą być, aczkolwiek fajnie by było. Polecacie coś? Jako że sam jakoś polubiłem Canona to w nim tylko się rozglądałem bo myślę że sprzęt dobry robią:mrgreen: Pierwsze co mi w oko wpadło SX130-IS (http://allegro.pl/canon-sx130-is-nowosc-sx-130-nastepca-sx120-fv-i1502809449.html). Inne propozycję? Może w ogóle z innej firmy? :) A no i co najważniejsze, max 650 zł, nic więcej, to już jedyne ile mogę wyciągnąć:) Dzięki za propozycję:grin:
Dla mnie priorytetem przy zakupie pierwszego aparatu było to żeby posiadał tryb manualny.Dzięki temu trybowi można nauczyć się kreatywnej fotografii,i taki aparat polecam.Bajery to rzecz drugoplanowa.
To nie dla mnie, ale zgadza się, to będzie pierwszy:) Teraz już raczej wszystkie do tej ceny będą miały tryb Av Tv i M :)
pan.kolega
14-03-2011, 06:35
To nie dla mnie, ale zgadza się, to będzie pierwszy:) Teraz już raczej wszystkie do tej ceny będą miały tryb Av Tv i M :)
No nie, jest sporo kompaktów, które znacznie przekraczają Twój limit a nie mają M ani Av,Tv.
Podepnę się pod temat, jeśli można.
Chciałem zapytać czy warto kupować SX130, który jest mniej więcej 100 zł droższy od SX120, a w zasadzie nie wiele jeden od drugiego się różni?
Oraz jak w stosunku do Canonów wypadają Kodaki Z915 oraz Z950?
Jakieś inne propozycję? Wydaję mi się, że poszukuję podobnego aparatu jak autor tematu ;)
Kodaki odpuść sobie Panie :D
chyba że filmy czarno-białe :)
Kodaki odpuść sobie Panie :D
Postaram się jeszcze dziś dać odpowiedź, który to model Kodaka (2 egz w domu) - według targetu kompaktów - jest lepszy od S5 IS.
Co do meritum:
ostatnio dostałem kilkadziesiąt fotek z niezatopionego (jeszcze) S2 IS: powalają kolorami, tonacją, ostrością per pixel jak (przepraszam wszystkich oskarkowych)... 5D classic.
Digic II imho im się naprawdę udał.
Podsumowując: bierz jak najstarszego Canona, z nowszych to polecam Panasoniki (max 3 letnie)
Uważaj na kompakty canona na DigicIII - imho tragedia.
A czy poniższe aparaty byłyby lepsze od wymienionych przeze mnie wcześniej? Albo inaczej - czy warto się nimi interesować?
- Panasonic LUMIX TZ8
- Panasonic Lumix DMC-FX550
- Panasonic Lumix DMC-ZX3
Mimo, że sam jestem w posiadaniu EOSa 400D z drugiej ręki, ten kompakt nie jest dla mnie i wolałbym, żeby aparat albo był zupełnie nowy, albo jeszcze na gwarancji.
No nie, jest sporo kompaktów, które znacznie przekraczają Twój limit a nie mają M ani Av,Tv.
Podaj przykład (tak z ciekawości :twisted::mrgreen: )
I jak z tymi aparacikami? Lumix'y też patrzyłem ale jakoś tak mnie, odpycha nieznana mi siła :roll:
pan.kolega
19-03-2011, 07:55
Podaj przykład (tak z ciekawości :twisted::mrgreen: )
Nikon Coolpix S9100, Olympus SZ-30MR, Sony TX9 " i wiele innych".
Albo...stara dobra seria G Canona.
Miałem przyjemność robić zdjęcia serią G; 5 i 7mką. Wrażenia takie, że 7mka padła po 2,5 roku, a 5 mam od nowości i śmiga. Co prawda jest lekko przerysowana, ale jednak działa ;)
Ceny kompaktów spadły znacząco a wraz z nimi jakość i nie ma się co oszukiwać, że jest inaczej. W przypadku Canona zawsze mi się sprawdzała seria G i mam dobre zdanie o PowerShotach serii S ale proszę nie mylić z SX1XX bo to inny świat. Mam gdzieś SX100 i bardzo nie polecam.
Natomiast uważam, że nawet prostym kompaktem można się nauczyć kadrowania, zasad kompozycji a trudniej będzie z czasami ekspozycji i GO ale do tego to już bardziej zaawansowany kompakt z trybem M lub lustrzanka.
pan.kolega
20-03-2011, 10:45
Canonem G5 dawało się ładne zdjęcia robić, ale żeby on "śmigał" to raczej bym nie powiedział. Pozbyłem się tego aparaciku bo był bardzo powolny.
Jakość OK, ale jak na cenę $ 800 też nie specjalnie porywająca w porównaniu z najlepszymi kompaktami dzisiaj za $400 i mniej.
Canonem G5 dawało się ładne zdjęcia robić, ale żeby on "śmigał" to raczej bym nie powiedział. Pozbyłem się tego aparaciku bo był bardzo powolny.
Wolny? -ekhm nie bardzo. Możliwe, że stosowałeś inne karty pamięci. U mnie pracował bez zarzutu, co do dawanego przez niego obrazka jak na tamte czasy był on całkiem dobry. W dodatku odchylany ekranik i wielkość znacząco wypływały na użytek. Czasem jak idę na kilka imprez to sobie go zabiorę. Szkoda, że nie współpracuje z metzem af 50:roll:
O G5 nic złego nie powiem, bardzo dobre zdjęcia i łatwa obsługa. Oczywiście AF był wolny w stosunku do dSLR i dlatego przeszedłem na lustro ale bardzo sobie do dziś cenię owe G5.