Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : własna galeria ze zdjeciami - gdzie?

bebesky
13-03-2011, 13:40
Chodzi o założenie własnej galerii ze zdjęciami.
Założenia:
1. Nie chcę się znać na tworzeniu stron www, hostingach, itp.
2. Ma mieć interfejs umożliwiający samodzielne uzupełnianie i kasowanie zamieszczonych zdjęć oraz (niekoniecznie) ustalanie ich kolejności.
3. Ma zawierać zdjęcia pogrupowane w kilka galerii.
4. Wygląd - można powiedzieć minimalistyczny - bez "wodotrysków" w postaci zbyt dużej ilości kolorków, animacji. Po prostu przejrzyste.
5. Bez blogów, kalendariów, liczników i innych tego typu cudów
6. Nie może to być galeria na jakimkolwiek portalu społecznościowym w stylu nasza klasa, facebooki, twitery i inne
7. Jeżeli darmowa to z jak najmniejszą ilością reklam. Jeżeli płatna to w cenie np do 100-200 zł rocznie.
8. Decyzję o zamieszczonych zdjęciach ma podejmować osoba zdjęcia umieszczająca a nie jakiś moderator, - czyli odpadają wszelkie onephoty, plfoty, stocki.

Zna ktoś coś takiego?

W sieci spotkałem polecenie dwóch galerii, choć nie wiem czy spełniają powyższe kryteria:
photoshop.com i windows live
Czy któraś z nich będzie dobrym wyborem?
Może ktoś ma przykłady jak wyglądają strony stworzone na tych serwisach?

Sergiusz
13-03-2011, 14:59
Na pewno można pozmieniać tak ustawienia tej galerii aby spełnić większość wymagań z pierwszego posta. Trzeba by pewnie czymś pokręcić. Jedno jest pewne, że nie ma wodotrysków. http://fotofanklub.pl/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=16:sergiusz-kornatowski&Itemid=180

vinietu
13-03-2011, 15:58
W sumie jest sporo tego, możesz skorzystać z gotowców, np iportfolio (http://www.iportfolio.pl/start)...nie wiem czy o coś w tym stylu Ci chodzi.

model
14-03-2011, 12:46
ja używam tego: www.carbonmade.com

ale dobrym pomysłem jest też wykupienie domeny i serwera, później załadować pierwszy lepszy darmowy skrypt z galerią i gotowe.

Vitez
14-03-2011, 13:05
Ja mam galerię na pbase.com i wydaje się spełniać stawiane wymagania.

Prosta, łatwa, minimalistyczna i działa i jestem zadowolony.
Też mam alergię na blogi i społecznościówki.

bebesky
14-03-2011, 15:11
Wielkie podziękowania wszystkim :)
Trochę mi się poszerzyły horyzonty.
Teraz trzeba poczytać co i jak w regulaminach potem dokonać wyboru :)

Jeżeli coś się utworzy dam znać.

arturs
17-03-2011, 00:51
Zbychu, a nie wystarczy ci do tego picasa?

Bangi
17-03-2011, 01:24
Ja do swoich amatorskich potrzeb używam Picasy i jestem w pełni zadowolony. Wg mnie spełnia zakreślone wymagania.
Polecam!

bebesky
17-03-2011, 09:09
Jakoś mi ta picasa nie odpowiada. Sam nie wiem czemu.
O ile wiem to picasa daje 1 Gb
photoshop.com daje 2 Gb
a windows 25 Gb
Jak dotąd najbardziej z tych trzech podoba mi się photoshop - zdjęcia we flash i jakoś tak marka PSa mnie pociąga ;)
zainteresowała mnie też płatna strona polska "selia" czy jakoś tak, ponadto rozważam też PBase
Teraz zabrałem się za obróbkę wybranych zdjęć do prezentacji :)

Bangi
17-03-2011, 09:26
picasa daje 2 Gb, a jak masz kilka maila to każdy razy te 2Gb8-)

Hadrian
19-03-2011, 23:13
Idze nowe...
http://googlephotos.blogspot.com/2011/03/posted-by-matt-steiner-engineering-lead.html

Bangi
20-03-2011, 00:31
picasa daje 2 Gb, a jak masz kilka maila to każdy razy te 2Gb8-)

sam nie wiem co mi odbiło, Picasa daje 1Gb, zawsze byłem przekonany, żę jest to 2... :( sorry za zamieszanie