PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM test w photozone

mirhon
18-12-2005, 23:56
W teści na photozone:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_2485_3545/index.htm
"On the EOS 350D the lens is capable to deliver a very good to even excellent center performance combined with marginally worse borders. Very impressive and basically as good as the pro-grade EF 24-70mm f/2.8 USM L (again: just on APS-C DSLRs). "
Czy ktoś kto posiada/testował to szkiełko potwierdza te spostrzeżenia?

mirhon
20-12-2005, 14:08
Nikt nie używał z APS-C ? Ten test z photozone jest podejrzany ;-) wychodzi na to że jest to bardzo dobre szkło (dla APS-C) lepsze od pozostałych standardowych zoomów canona (nie L). O ile pamięć mnie nie myli na tym forum canony 24-85, 28-105/3.5-4.5 i 28-135 były określane jako bardzo zbliżone optycznie.
Na photozone ten 24-85 jest ewidentnie lepszy od pozostałych. Czy to oznacza że można dorwać taki egzemplarz albo mieli wyjątkową sztukę?

akustyk
20-12-2005, 14:19
tez mnie ten wynik zdziwil, bo 28-105/3.5-4.5 byl zawsze uwazany za lepszy niz 24-85 ?

tomalxx
20-12-2005, 14:34
Nikt nie używał z APS-C ?...

Też o to pytałem.

http://canon-board.info/showthread.php?t=7411

Na końcu jest odpowiedź jednego z forumowiczów używającego kiedyś tego obiektywu z 300d.

Widziałem jedno zdjęcie zrobione takim obiektywem w warunkach domowych ISO 800 i f4 ogniskowej 24mm, z lampą. Jak na moje (pstrykacza amatora :wink:) oczy, to jest ładnie, ale nie widziałem zdjęć z pozostałych zoomów wymienionych przez w tym wątku i nie mam porównania.

chomsky
20-12-2005, 15:11
Dlaczego test mialby byc podejrzany?
Obiektyw ten byl zaprojektowany dla lustzanek Canona (IX)formatu APS i jego optyka najlepiej wspolpracuje z matryca, ktora przeciez ma taka sama wielkosc. Potem ten obiektyw ze wzgledu na swietnie dobrane ogniskowe poszedl w sluzbe do zwyklych lustrzanek. I tam byl zupelnie przyzwoity. tym bardziej ze lustrzanki APS poszly w kubel.
Teraz przezywa renesans swoj.
Czesc.Ch.

gwozdzt
20-12-2005, 15:22
Mam ten obiektyw i jako amator jestem z niego zadowolony.
Pochodzi z niego część zdjęć z mojej galerii, m.in. cała galeria "wydarzenia".
Jak chcecie to mogę przygotować jakieś sample, tylko podajcie na jakich parametrach i gdzie i komu to przesłać.
Z mojej strony zatrzegam jedynie, że te sample będą musiały być niestety z lampą, bo cały czas, gdy jest jasno, to jestem w pracy :-(

Vitez
22-12-2005, 09:02
Z mojej strony zatrzegam jedynie, że te sample będą musiały być niestety z lampą, bo cały czas, gdy jest jasno, to jestem w pracy :-(

A wiesz ze jak nie jest jasno to tez da sie zrobic zdjecia bez lampy? Wystarczy nie trzymac aparatu w reku a gdzies umiescic by sie nie trzasl :roll: .

gwozdzt
22-12-2005, 09:20
A wiesz ze jak nie jest jasno to tez da sie zrobic zdjecia bez lampy? Wystarczy nie trzymac aparatu w reku a gdzies umiescic by sie nie trzasl :roll: .
Ba, nawet wiem co to jest "statyw" 8) I nawet mam coś takiego:-D
Ale tak serio, to jak uważasz, czy takie sample to jednak lepiej robić na czasach okołosekundowych czy też tak jak ja myślę, że z lampą?

kami74
22-12-2005, 09:33
Ciekawe jak sie ma to szkło optycznie do Tamiego 28-75 :?:

gwozdzt
22-12-2005, 14:53
Hmmmm... sam bym się chętnie dowiedział, bo jakby dobrze poszło to posiadając też Sigmę 18-50/2,8 pozbyłbym się go na rzecz Tamiego i miałbym stałe światło f/2,8 w zakresie 18-75 :-)

tonyfoto
22-12-2005, 15:28
tez mnie ten wynik zdziwil, bo 28-105/3.5-4.5 byl zawsze uwazany za lepszy niz 24-85 ?
Miałem obydwa... w 28-105 dosyć szybko zatarł się pierścień zooma, a 24-85 uważam za jeden z lepszych (tanich) obiektywów do Canona :) Jakość jest naprawdę super :)

easyrider
22-12-2005, 20:29

Jak go trochę przymknąć - ostrość nie do odróżnienia... przynajmniej jeśli chodzi o moje egzemplarze.
Na krótkim końcu w rogach wychodzą aberacje, ale porównując 28 mm z Tamronem to różnicy wielkiej nie ma.

No i ciekawostka - porównując zdjęcia z tych obiektywów miałem ciągle wrażenie, że z Canona są bardziej "plastyczne" w przeciwieństwie do "surowych" zdjęć z Tamrona... nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć...

Przykładowe fotki z mojego Canona są tu:
http://www.bobee.pl/foto_obiektywy10d/opis.php?katalog=Canon%20EF%2024-85%20USM

Vitez
23-12-2005, 13:41
Ale tak serio, to jak uważasz, czy takie sample to jednak lepiej robić na czasach okołosekundowych czy też tak jak ja myślę, że z lampą?

Tak serio to uwazam ze lepiej bez lampy.
Z lampa zdjecia wydaja sie ostrzejsze, kolory sa zmienione, dlatego gorzej nadaja sie na ocene szkla.

Nene
31-12-2005, 17:14

Fajnie jak się fotografuje martwą naturę ale ten numer np z pozyjacym chłopcem ,moze ci nie wyjśc szczególnie jak ma owsiki pupie.

Vitez
01-01-2006, 02:17
Fajnie jak się fotografuje martwą naturę ale ten numer np z pozyjacym chłopcem ,moze ci nie wyjśc szczególnie jak ma owsiki pupie.

Chyba nie doczytales o czym jest ten watek :roll: .

O robieniu sampli szkla - wtedy priorytetem jest pokazanie jak szklo oddaje kolory, kontrasty i ostrosc - zrobienie takiego samplowego zdjecia z lampa zafalszuje niestety wynik.

Jesli priorytetem dla ciebie jest zrobienie zdjecia chlopcu z owsikami ;) a nie samplowego zdjecia z danego szkla - to wtedy smialo uzywaj lampy gdyz musisz miec krotki czas naswietlania.

Tylko takie zdjecie bedzie sie srdnio nadawalo jako przykladowe dla danego szkla.