Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D mk2 vs 1d mk4

marekb
12-03-2011, 17:55
szukalem w szukajce i nie znalazłem, a pytanie o odczucia ludzi, którzy oda sprzęty posiadają, posiadali, używają, używali, czyli do praktyków. Proszę teoretyków o wstrzymanie się od rad i linków do testów. 1Dmk4 miałem przez chwilę oskarkowego lecz nie był to czas do testów i tylko co zauważyłem ( warunki wieczornej imprezy ) AF nie aż taki cudowny jak o nim piszą. Nie piszę dokładnie czy chodzi mi o AF, ergonomię itd itd. Proszę tylko o własne odczucia i porównanie. Inny kolega, tez z naszego forum stwierdził iż super ergonomia w jedyncel ecz on piątkę bez gripa stosuje...

marekb
14-03-2011, 11:18
nikt się odczuciami nie podzieli??

xsardas
14-03-2011, 13:51
Możliwe, że nikt nie miał możliwości porównania :)

Merde
14-03-2011, 14:07
Ja bym pogadał z... Oskarkowym, nie wierzę, że nie miał 5D :mrgreen:

marekb
14-03-2011, 14:16
ja z nim gadałem i nawet jego puszkę w rękach miałem;). Chodzi mi o wypowiedzi nie jednej a kilku osób

Vitez
14-03-2011, 14:44
A może to są już na tyle poważne, profesjonalne aparaty, że ich właściciele spędzają czas pracując nimi, a nie na forach? :twisted:

marekb
14-03-2011, 15:00
A może to są już na tyle poważne, profesjonalne aparaty, że ich właściciele spędzają czas pracując nimi, a nie na forach? :twisted:
vitez, nie bój się, jak już będę tak profesjonalny to opuszczę to forum:twisted: na razie nie mam ochoty, oczywiście być PROFESJONALISTĄ:lol:

Blindseeker
14-03-2011, 15:25
Adam Trzcionka swojego czasu miał oba, spytaj jego.

Kolekcjoner
14-03-2011, 15:29
Z tego co pamiętam to chyba też Kubaman.

Marek Kowal
14-03-2011, 21:53
Witam.

Obie zabawki fajne, ale trochę z różnych bajek. Jak af servo to 1D, one shot 5D, to jest w/g mnie główna różnica. Gdybym musiał wybierać jeden, to zostawiłbym 1D MKIV,
ale np nie zajmuje się portretem.

Pozdr,MK.

rog
14-03-2011, 22:42
Miałem 1d4 pożyczone na tydzień, 5d2 używam dość często... Ergonomia, ilość opcji, na + w jedynce, ale do mojej fotografii (spokojny reportaż) wolę FF. ;-)

oszołom
14-03-2011, 22:56
Służę chętnie, mogę na PW napisać swoje odczucia oraz uwagi, mam 1D Mark IV już ponad rok, wal śmiało!:-D

pawciolbn
14-03-2011, 23:40
Służę chętnie, mogę na PW napisać swoje odczucia oraz uwagi, mam 1D Mark IV już ponad rok, wal śmiało!:-D

nie krępuj się... inni też chętnie się dowiedzą..

Dzygit-Dublin
15-03-2011, 08:08
witam

Ja posiadam oba aparaty i powiedzmy użytkuje je tez rożnie.

1d do wszystkiego co szybko i ma być pewnie - czytaj złapane.
5dmk2 do domu portretu i riga ze wzgledu na wage , pseudo sesja auta ostatnia tez była z 5d - jak mi się nie spieszy nigdzie to 1d w aucie leży.

1d gubi się w ciemnościach było o tym już kiedy moje wrażenie jest takie ze dmk3 był lepszy jak ciemno jak w d.....
przetestowane w clubie nie porównywałem z 5d bo tylko jedna puszkę wybrałem niby ta pewniejsza.

to może małe podsumowanie

co nie lubię w 5d mk2

- pomiar światła .

- obudowa to plastik fantastic , jak chcesz konia roboczego to tylko 1ds

- syncho ze studyjnymi to już w ogóle jakaś porażka nie mogę wycisnąć więcej niż 1/160 vs 1/320- ale to może jakieś ustawienia u mnie w aparacie muszę postudiować instrukcje- tym aż tak bardzo bym się nie sugerował do końca .

- obydwa aparaty maja zwalone lcd kłamie jak z nut - trza nosić laptopa przynajmniej do riga (http://www.youtube.com/watch?v=6qkS_-JYSBY&feature=player_embedded).
- 5dmk2 lcd porysowałem w 1wszy dzień jakiś miękki plastik - ściągałem kurz z lcd zęby zobaczyć foty.
- bateria choć i tak lepiej niz 5dmk1.

1d minusy

- af w ciemnosciach .
- 21 vs 16 - sorry ale ciągle mi mało.
- plastyka ff vs crop
- przeciekające body 5d to tez ma ale już fabrycznie :mrgreen:
- odpalić to w kościele to jest masakra , robiłem ślub i powiem ze 5d nie był tak pewny co do afu ale 1d jazgotu narobił, jest tryb silent ale traci się szybkość.
- waga przeżyłem wakacje w grecji z 1d i powiem ze łatwo nie było , choć można powiedzieć ze to nie sprzed wakacyjny :)

czy bym kupił jeszcze raz 5dmk2 hmmm nie wiem sam bo cena nie jest aż taka wysoka za to co się dostaje - powiedzmy nie ma nic lepszego za ta kasę jeszcze.

Te dwie puszki to zupełnie inna liga porównanie nie ma sensu bo nie ma co do czego - to jest jak porównanie sportowego auta do limuzyny.

Co do gripa tez nie stosuje choć myślałem o tym czy może nie było by lepiej jak na razie nie widzę potrzeby aż takiej.
Nie napisałem nic o kosztach zakupu bo tu nie o to chodzi , choć nie powiem tez jest jednym z punktów za i przeciw.

to chyba tyle jest 11g mojej pracy i trzeźwość myślenia spada systematycznie z godziny na godzinę szczególnie przy nockach.

Jak masz jakieś pytanie to dawaj postaram odpowiedzieć.

Darek

marekb
15-03-2011, 08:51
dzięki Dzygit, mam dwie 5D2 od ponad dwóch lat więc wiem co po nich można się spodziewac, brakowało mi jedynie porównania. z tym AFem w ciemnościach to by się potwierdzało co piszesz bo mając oskarkowego w rękach przez 5 minut właśnie w trudnych warunkach , zauważyłem to. Nie rozumiem co masz na myśli przez pojecie: przeciekające body?? Co do wagi nie wiem jak mk4, ale MK3 sprawiał wrażenie lżejszego od mojej 5D2 z gripem i dwoma bateriami. Może właśnie to ergonomia?? To jednak mało ważne, mam w łapie jeszcze trochę, odżywiam się solidnie;). Co do tego AF-u w 1D, może wspomaganie lampy pomoże?? Dokładnie o czym myślałem to reportaż, a od innego naszego kolegi słyszałem podobnie, szybko i pewnie to 1D no i ponoć nie ma tyle pudeł na 24/1.4.
Mam pytanie, jak z rozpiętością tonalna w porównaniu tych dwóch puszek czy jest w stanie zauważyć różnicę -sam w to wątpię, ale jak już pytam...;) ?

miszaqq
15-03-2011, 10:04
Nie rozumiem co masz na myśli przez pojecie: przeciekające body??

zapewne to: http://canon-board.info/showthread.php?t=69631

Marek Kowal
15-03-2011, 12:05
Porównując AF 1D i 5D to lekki nietakt, czy jasno, czy ciemno. W 1D mk IV jest sporo możliwości konfiguracji. Kiedyś było takie powiedzenie: ... chcesz miec dobry AF to kup sobie jedynkę..., myślę że nic się nie zmieniło, nawet pojawienie się 7D. Obrazek z 5D mk 2 moja żona (nic jej nie ujmując :-) rozpoznaje
pewnie - magia FF.

MK.

Dzygit-Dublin
15-03-2011, 22:35
marekb

Nie zagłębiałem się aż tak w różnice , dla mnie nie ma aż tak to dużego znaczenia.
Prawda jest jedna jak reportaż to 1d no chyba ze naprawdę ciemno jak w ...piwnicy wtedy może być problem - 1d af szybki powtarzalny mało się myli pod słońce tak samo .

Ja cały czas traktuje foto jako hobby wiec nie żyję z tego mam prace właśnie w niej siedzę do 7 rano .
Marek ty widzę ze żyjesz z foto wiec kupuj najlepszy sprzęt na jaki cie stać - dobre narzędzia to podstawa jak u mechanika - to mi zawsze wpajano.

Darek

Marek Kowal
16-03-2011, 08:39
Mądry i rozsądny post kolegi Dzygita w kwestii ekonomiczno-technicznej a i jedynkę później łatwiej sprzedac.

MK

oskarkowy
16-03-2011, 13:28
To jeszcze ja. Późno ale Vitez podsumował dlaczego.
AF w1D4 działa zdecydowanie lepiej ze wspomaganiem. Ja prawie nie używam aparatów bez lamp, więc ciężko mi się odnieść jak on działa bez wzorka. Z lampą działa błyskawicznie, zdecydowanie szybciej niż 5II.

W rezultacie w działce ślubnej wygląda to tak, że wszystko robię 5tką a tylko weselne 1ką. Oba modele się rewelacyjnie uzupełniają a na weselu nie ma już zwykle znaczenia plastyka ani jakość obrazka.

Mnie przeszkadza opóźnienie w automatycznym wybieraniu punktu AF, zawsze wolę to ustawić samemu, jest szybciej.

Konstrukcyjnie między aparatami jest przepaść. Za to uzyskiwana jakość obrazu jest zdecydowanie w drugą stronę.

Aha, w tych samych warunkach, w których Marek testował moją 1kę ja testowałem D3s'a i wywalał się tak samo często. Tylko Markowi nie trafiał przy f/1.4 a mnie przy f/2.8. Więc może zwyczajnie oczekujemy zbyt wiele?

marekb
16-03-2011, 13:56
Aha, w tych samych warunkach, w których Marek testował moją 1kę ja testowałem D3s'a i wywalał się tak samo często. Tylko Markowi nie trafiał przy f/1.4 a mnie przy f/2.8. Więc może zwyczajnie oczekujemy zbyt wiele?
a nie prawda, bo ja też testowałem krótko, bo krótko D3s'a Jurka i było miodzio, tylko pomyślałem właśnie gdzie 1,4 a 2.8...proste że mu łatwiej. Minie głównie do repo ślubnego ta jedynka bo i jakoś w łeb nawalonemu wujkowi łatwiej niż piąteczką;).

oskarkowy
16-03-2011, 14:45
a nie prawda, bo ja też testowałem krótko, bo krótko D3s'a Jurka i było miodzio, tylko pomyślałem właśnie gdzie 1,4 a 2.8...proste że mu łatwiej. Minie głównie do repo ślubnego ta jedynka bo i jakoś w łeb nawalonemu wujkowi łatwiej niż piąteczką;).

To widać któryś z nas był bardziej pod wpływem :mrgreen:
Tyle, że ja jurkowa 3ką bawiłem się później jeszcze nie raz i jakoś różnic, o których piszesz nie widziałem.
Ale oczywiście może być i tak, że nie znam dobrze tamtego sprzętu i nie potrafię go w pełni wykorzystać.

Dzygit-Dublin
18-03-2011, 09:26
Dzisiaj zakupiłem (bardzo na wyrost) 1DMK4, i powiem szczerze, że jestem zachwycony pracą AF (zwłaszcza dobiegaczką), serią, Shutter Lagiem, i paroma błahostkami w opcjach konfiguracyjnych które mocno ułatwiają życie na dłuższą metę.

Ameryki nie odkryję, jeżeli powiem, że ten sprzęt nie ma konkurencji (u Canona oczywiście) jeżeli chodzi o szybką akcję, sport czy reportaż. Dużo łatwiej robi się dynamiczne ujęcia, jeżeli wiem, że mogę polegać na bocznych punktach AFu. Do tej pory praca na 5D w stylu centralny + przekadrowanie była dla mnie po prostu uciążliwa. Oczywiście da się pracować w ten sposób, ale jest to po prostu nie wygodne. Z natury lubię sobie życie ułatwiać :)

Jeżeli jednak dla kogoś priorytetem jest jakość obrazka, to jednak raczej 5D2. Kosztuje jakieś połowę tego co 1D4, i produkuje bardzo charakterystyczny obrazek, który ciężko przebić w kategorii cena/jakość.

Długo zastanawiałem się nad starym 1DMK3, a nawet na 7D. Wydaje mi się, że te aparaty to też bardzo rozsądna propozycja, jednak nie testowałem żadnego z nich. Jako że raz się żyje, poszedłem po bandzie i zdecydowałem się na 1DMK4. U mnie jest raczej zakup na lata. Kumpel katuje 1DMK2N, i dalej jestem pełen podziwu dla tego staruszka. Co 1D to 1D ;)

gratulacje i milej zabawy z ustawieniami bo jest ich trochę :twisted:

Mac
20-03-2011, 13:16
Po tym co piszecie chętnie bym zobaczył w akcji 1DMkIV, czy znajdzie się ktoś z Trójmiasta lub okolic z kim można by się umówić na małe testowanie body?

Dzygit-Dublin
23-03-2011, 11:27
jeszcze jenen plus w tabeli do 1d

http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=710&Title=Canon-Europe-Extends-EOS-1D-Mark-IV-Two-Year-Warranty-Offer-Dates

pozdrawiam
Darek