Zobacz pełną wersję : obróbka zdjęć na laptopie + CRT
Witam
Chcialbym Was zapytac o opinie odnosnie laptopa z podpietym monitorem CRT (Eizo 962). Mam juz raczej leciwy komuter i ww. monitor i zastanawiam sie czy zmienic na stacjonarny czy moze na jakis laptop. Co sadzicie o takim pomysle? Czy karty w laptopach sa w stanie poradzic sobie z obrobka majac podpiety monitor? Na co zwrocic uwage kupujac laptop? Ccialbym aby chodzi w miare przyzwoicie z PS CS2... 1GB wystarczy? Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
Michal
Na co zwrocic uwage kupujac laptop? Ccialbym aby chodzi w miare przyzwoicie z PS CS2... 1GB wystarczy?
Jak najszybszy dysk.
Jak najszybszy proc.
1Gb ramu starczy Ci ewentualnie do pracy tylko w Shopie. Jeśli chcesz mieć otwarego jeszcze Bridge'a lub inne programy (Firefox, IrfanView, raw konwertery) to 2Gb to niestety konieczność.
A i jeszcze jedna sprawa pod Bridge'a to nie to samo co pod Shopa. Bridge zacina P4 2.8HT, 512 ram400, dyski 7200rpm
Przyspieszysz sobie pracę w tym pakiecie ustawiając na noc ;-) cachowanie plików na dysku.
Witaj na forum!
a co z karta graficzna? te z laptopa wystarcza czy sa gorszej jakosci od zwyklych stacjonarnych?
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
19-12-2005, 14:27
na zdrowy rozum, to one są tylko okrojone w możliwościach 3d. jakość powinna być taka sama.
Janusz Body
19-12-2005, 16:12
Witam
Chcialbym Was zapytac o opinie odnosnie laptopa z podpietym monitorem CRT (Eizo 962). ....... 1GB wystarczy? Bede wdzieczny za pomoc.
Może nie być najgorzej. Właściwie trzeba pamiętać tylko o jednym. Nawet jeśli bedziesz miał skalibrowane obydwa monitory to "color will only be correct on a PRIMARY display" i to właściwie bez wzgledu na aplikację PS czy cokolwiek innego - tak poprostu działa i PC i Mac. To 1 Gb moze być trochę mało ale to też zalezy do czego.
Janusz
no wlasnie sie zastanawiam co z CS2 bo nie mam a wiem ze bierze duzo pamieci... i czy 1GB wystarczy...
Janusz Body
19-12-2005, 17:23
no wlasnie sie zastanawiam co z CS2 bo nie mam a wiem ze bierze duzo pamieci... i czy 1GB wystarczy...
Nie wiem jak to wyglada w pracy na dwa monitory. Na jeden monitor w CS2 masz w Opcjach->Memory & Cache Image mozliwość ustawienia pamieci dla PSa. Ja na 1Gb mam ustawione 75% RAM dla PSa. to Jest około 680MB. Po otwarciu jakiegokolwiek zdjecia na dolnym pasku wyswietla sie efficency. Jesli jest 100% to znaczy, że całe zdjecie jest "obrabiane" w RAM - każda inna cyfra oznacza, że PS korzysta z HD co spowalnia zabawe.. Windoza potrzebuje minimum 256 Mb na w miare rozsadne działanie tak, zeby minimalizowac korzystanie z pliku wymiany (żebyś nie wiem ile miał RAM to i tak ten super sytem z pliku wymiany bedzie korzystał). No i stąd taki podział. Praktycznie 90% operacji na zdjęciach z 20D działa z efficency 100% - czyli nie jest źle.
Niekoniecznie musze mieć racje. U mnie to się sprawdza ale... ja jestem "teoretyk marksizmu"
Janusz
heheh. dzieki za pomoc...
Teoretycznie wystarczy ale to minimalizm. Jesli mozesz miec wiecej to bierz wiecej - RAMu nigdy za wiele :roll: .
a w takim razie procesor jest w ogole wazny w przypadku wkorzystywania laptopa do pracy biurowej i obrobki zdjec (raczej amatorskiej)?
Wlasciwie jaka konfiguracje (ogolenie) polecacie?
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie...
Pozdrawiam
a w takim razie procesor jest w ogole wazny w przypadku wkorzystywania laptopa do pracy biurowej i obrobki zdjec (raczej amatorskiej)?
1. Ram
2. Szybki dysk twardy
3. Procesor
4. porzadny ekran
Reszta (w tym karta graficzna) - mniej wazne.
Konkretow nie moge ci polecic bo nie "siedze" w laptopach.
Wlasciwie jaka konfiguracje (ogolenie) polecacie?
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie...
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o procesor, to jeśli nie zajmujesz się grafiką 3D to nie masz bardzo co się przejmować. Pomyśl raczej o tym w kontekście pojawienia się 64bitowego Windowsa. Jeśli nie chcesz za 2 lata zmieniać laptopa może warto kupić AMD64, Turiona czy Semprona w wersji 64b. Oczywiście te procesory będą pochłaniać znacznie więcej energii niż Intelowskie eMki i co za tym idzie nie popracujesz długo na bateriach. Będą się też grzać znacznie bardziej, więc wentylator będzie włączał się częściej.
Co do ramu, jest to podstawa, ale do pracy w PS CS 1G spokojnie wystarcza. Mam dokładnie tyle i nie narzekam.
Dysk koniecznie 5400 obrotów. Wolniejszy pootrafi uprzykszyć pracę, zaś przejście na 7200 nie jest już bardzo widoczne.
Dla mnie bardzo ważna jest matryca, raczej nie podpinam zewnętrznego monitora. Myślę, że warto dopłacić do szklanej powłoki (Brightview, Glare,...), zupełnie inny kontrast, czerń itd. Za to wszystko odbija się od ekranu.
Warto zwrócić też uwagę na inne rzeczy np. klawiatura. Duża cześć ma tendencje do gubienia znaków itp. Pod tym względem IMO najlepsze są laptopy IBM.
No i na koniec inne drobiazgi, WiFi, Bluetooth, ilość portów USB, wbudowany czytnik kart itp.
NIe dawno stałem przed wyborem lapotopa i w końcu kupiłem HP Pavilion zv600. Niestety nie są one dostępne w Polsce.