Zobacz pełną wersję : zmiana szkła tylko na jakie ?
witam
Posiadam od roku zestawik Canon 50 D z obiektywami 17-85 mm i 50mm .
Co do plastikowej stałki nie mogę złego słowa powiedzieć, tylko mam problemik z tym drugim.
Zdjęcia robione tym obiektywem , a szczególnie w zakresie 17-35 mm i przysłonie 4.0 wychodzą lekko mydlane i zawsze trzeba je poprawiać na komputerze czego czasem mam dosyć.
Postanowiłem to zmienić i mam kilka wersji ,a że trudno nie znając innych obiektywów dlatego pragnę zasięgnąć rady u kolegów.
1. sprzedać 17-85 mm i kupić 15-85 mm to pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy tylko czy stosunek CENY do jakości mnie zadowoli...
2. sprzedać 17 -85 mm i kupić Tamrona 17 - 50 /2.8
3. sprzedać 17 - 85 mm i kupić kita 18- 55 /3.5-5.6 IS a do tego 55-250 mm
4 zostawić sobie tego 17 -85 mm i używać tylko dłuższych zakresów , a dokupić do niego np. Tamrona 17-50/2.8
5. zostawić sobie tego 17-85 mm i dokupic coś tylko juz tak naprawdę nie wiem co ....
Mogę wydać coś około 2 tys zł .
Teraz już wiem mniej więcej jak sprawdzić obiektyw przed zakupem czego wcześniej nie wiedziałem a sprzedawca to wykorzystał i polecił taki a nie inny wybór...
Bardzo liczę na wasze pomocne zdanie pozdrawiam Wojtek
MariuszJ
11-03-2011, 13:06
Zostaw 17-85 bo kokosów na jego sprzedaży nie zrobisz.
Podejmij nowe fotograficzne wyzwanie, nabądź UWA :)
Przynajmniej zobaczysz coś więcej - w rzeczywistości i w przenośni ;)
wiem że na sprzedaży nie zarobię ...zależy co kupię bo wtedy będzie tylko leżał i zbierał kurz...tylko co kupić oto jest pytanie ???
mateuszkaratysz
11-03-2011, 13:11
Sprzedaj 17-85 i kup nowego albo używanego tamrona 17-50.
Przy dobrych wiatrach dopłacisz 200-300zł zostanie Ci 1700-1800 na trzecie szkło...
Pierwsz twoja opcja jest jak najbardziej trafna czyli 15-85
Ewentualnie 24-105 mógłbym polecić gdyż po sprzedaniu 17-85 powinieneś się zmieścić w kwocie jaką masz do rozdysponowania.
Witaj
Sprzedaj 17-85 i kup T17-50 oraz C55-250IS.
Pozdrawiam
Mirek
UWA (ostatnio nabyłem Sigmę - starszą wersję) to nie jest rozwiązanie na problemy z tego wątku. Sam się zastanawiam nad czymś podobnym, bo dojadł mi trochę obiektyw 18-135 IS - nie tylko słabo wykonany, ale mniej ostry niż kit ze stabilizacją...
Pomysł z 18-55 i 55-250 wydaje mi się całkiem rozsądny. Mam oba i polecam - dobrze się sprawdzają, chociaż nawet przy przeciętnej stałce dają wyraźnie gorszy obraz. Nie zalecam już tak gorąco jak kiedyś 18-135 IS, bo poza funkcjonalnością, szybkością i świetną stabilizacją, ten obiektyw ma wiele minusów.
Pomyśl nad Sigmą 24-70/2.8 w wersji EX - w stosunku do popularnych Canonów to jak Mercedes przy Syrence. Czytałem, że ma dobre właściwości, światło też niezłe - na allegro dałoby się go wytargać względnie tanio.
TAD
marbudzyk
11-03-2011, 13:18
Witaj, ja bym zaproponował Ci jednak zakup oryginalnego Canona 17-40/4L. W cenie ok. 2000 jest to naprawde niezłe szkło z tego zakresu. Wszystko zależy jakiej jakości oczekujesz po obiektywie i do czego bedziesz tego używał. Ja byłem dość zadowolony z tego 17-40/4L (oczywiście cały czas pamiętając że jest to zoom). Sprzedałem tylko dlatego że trafiłem w super cenie 16-35/2.8. Myślę że jakość tego 17-40/4 mogła by być dla Ciebie wystarczająca. Pozdrawiam.
...spróbuj umówić się z kimś z forum kto ma interesujące Cię obiektywy. Porobisz zdjęcia swoim body, zobaczysz czy Ci się podoba obrazek i jeszcze mile spędzisz czas. Przecież nie tylko zakres się liczy.
dziobolek
11-03-2011, 13:19
Zostaw 17-85 bo kokosów na jego sprzedaży nie zrobisz.
Tylko po co to trzymać, jak można parę groszy odzyskać ;-)
Jestem za opcją nr. 2 plus dokupić EF-S 55-250.
Ja zawsze będę namawiał na jasne szkło ze stałym światłem - IMHO duża zaleta.
Dlaczego??? dla przykładu proponuję zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu, str.87 :mrgreen:
EF-S 15-85 też fajne szkiełko, ale IMHO pomiędzy 15mm a 18mm (porównywałem z moją Sigmą 18-200),
to szału w dodatkowej przestrzeni nie ma. Ale to tylko moja subiektywna opinia 8-)
Pozdrówka!
Skoro masz do wydania 2000PLN i do sprzedania 17-85 to kupuj 15-85. Z stosunku ceny do jakości może nie będziesz zadowolony ale z jakości już tak.
(Oczywiście kupuj jeżeli a)nie brakuje Ci światła, b) zakres Ci odpowiada).
Jak zakres może być krótszy to Tamron 17-50 2.8 (werjsja bez VC) + ewentualnie C55-250 (koło 800PLN) i znowu mieścisz się w budżecie.
Skoro nie odpowiada Ci jakość 17-85 to się go pozbądz. W zamian nie kupuj na pewno Kita 18-55 bo optycznie to osiągu nie będzie.
Mój zestaw jest w tej chwili taki C10-22, C50/1.4 i tyle. Zbieram na T70-300USD. Kita mam ale nie był podpięty do body od ponad pół roku.
Zestaw UWA + jasna stałka (50 ewentualnie 35 ewentualnie 85) + tele to zestaw do większości zastosowań, acz nie zawsze wygodny.
właśnie najbardziej mi chodzi po głowie opcja sprzedaży i kupno 15-85 lub Tamron i tu mam nastepna zagwostkę bo Canon to system i jakość wykonania i zakres a Tamron światło ale podobno nie sa długowieczne i trzeba strasznie wybierać... ale tańszy i by zostało grosza na później...
Ewentualnie kup Tamrona 17-50 będziesz zadowolony i na pewno to szkiełko przewinie się w temaci nie jeden raz. Za reszte pieniążków kup sobie szeroki kąt canona 10-22.
Bedąc na twoim zdecydowałbym się na ten wariant.
dziobolek
11-03-2011, 13:26
właśnie najbardziej mi chodzi po głowie opcja sprzedaży i kupno 15-85 lub Tamron i tu mam nastepna zagwostkę bo Canon to system i jakość wykonania i zakres a Tamron światło ale podobno nie sa długowieczne i trzeba strasznie wybierać... ale tańszy i by zostało grosza na później...
No cóż, jak chcesz jasno, szybko ze stabilizacją a jeszcze na dłuuugo i z porządną gwarancją (3+2),
to musiałbyś kilka stówek dołożyć i spojrzeć na nową Sigmę 17-50 F2.8 EX DC OS HSM (http://www.sigma-foto.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm,637,pr.html) - polecam.
Tylko że wtedy zakup czegoś dłuższego przeniesie się w czasie.
Pozdrówka!
2. sprzedać 17 -85 mm i kupić Tamrona 17 - 50 /2.8
A ja Tobie sprzedam 17-55/2.8, będziesz happy, zobaczysz...
Po waszych wypowiedziach widzę taki zestawik
Tamron 17-50 /2.8 VC + canon 55-250 IS ... lub ewentualnie tylko
canon 15 - 85 mm
Musze wybrać się do jakiegoś sklepu i pomacać tego Tamrona
Tylko najpierw trzeba niestety sprzedać tego 17-85 bo kasy zabraknie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziękuje za wasze bardzo cenne rady
Lecę w takim razie szukać kupca na canona 17-85mm
pozdrawiam Wojtek
ps. myślę że ta sprzedaż potrwa , więc temat nadal uważam za otwarty....
A ja Tobie sprzedam 17-55/2.8, będziesz happy, zobaczysz...
Wg mnie to jest najlepsza propozycja. W każdej pozostałej opcji wcześniej czy później nie będziesz happy, serio.
MariuszJ
11-03-2011, 17:23
Wg mnie to jest najlepsza propozycja. W każdej pozostałej opcji wcześniej czy później nie będziesz happy, serio.
O ile założymy, że od tego 17-55 opadnie Fancikowi szczęka. Niestety, ja szczerze powątpiewam, że tak się stanie, a jak zacznie dzielić swoje szczęście przez cenę wyjdzie trochę tak sobie...
Witam
Sam zakupiłem niedawno od forumowicza Jacek-ie dzięki 15-85 do 50D i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem, ostry od pełnej dziury, szybki i celny AF i stabiliacja do której muszę się przyzwyczaić by nacisnać spust na 1/10s gdzie rozum podpowiada że będzie ruszone...Polecam
Pozdrawiam
Witam
Zaraz mi szczęka opadnie mimo że nie poznałem jeszcze ceny tego wspaniałego obiektywu to już dawno wiedziałem że na takie cudo mnie nie będzie stać...lub napiszę inaczej nie zarabiam na robieniu zdjęć , a w ten sposób to dotrzemy zaraz do L-ek .....i body z pełną klatką bo wiadomo że im drożej tym lepiej ...ale ja mam inne zdanie o fotografii....więc zostańmy w temacie
pozdrawiam Wojtek
dzidofon
11-03-2011, 18:51
Pomyśl nad Sigmą 24-70/2.8 w wersji EX - w stosunku do popularnych Canonów to jak Mercedes przy Syrence. Czytałem, że ma dobre właściwości, światło też niezłe - na allegro dałoby się go wytargać względnie tanio.
TAD
Miałem tę bez HSM. Prawda, jakość optyczna bardzo dobra, wręcz świetna, ale pod małym warunkiem. Że AF trafi ;-). Ja swoją sprzedałem, miałem dość fotek nieudanych właśnie z powodu tej "drobnej" przypadłości. Wysyłałem razem z body (wtedy jeszcze 350D) do kalibracji, ale średnio to pomogło. Fakt, FF nie był już widoczny na pierwszy rzut oka (wcześniej nawet na LCD było go widać), ale i tak nerwy mi puszczały ;-). "Trafione" fotki były rewelacja, szkoda tylko że to była zdecydowana mniejszość... Dla użytkownika operującego większymi przesłonami problem będzie z pewnością niezauważalny, ale z kolei po co kupować szkło 2,8 żeby cykać na 5,6...
Możliwe że wersja z HSM ma już problem AF sprowadzony do akceptowalnego poziomu.
W Sigmach tez trzeba przebierać , światło 2.8 jest bardzo ważne , lepiej je mieć i czasem skorzystać niż narzekać na brak jasności ....
wracając do tematu Ta Sigma też poza możliwościami finansowymi...
Nadal pozostaje Canon 15-85mm ...kurcze drogo ...
Jednak Tamrona ludzie używają i chwalą , a w cenie canona się zmieści i może 55-250 mm lub lampa
Tak jak napisałem w przyszłym tygodniu koniecznie idę pomacać tego Tamrona..
Same kłody pod nogi ........chciałem wystawić swój obiektyw na sprzedaż a tu
zoonk minimum 30 postów .........muszę w takim razie podyskutować na forum aby coś sprzedać..............
A mówiłem że sprzedaż potrwa.........
Tylko trzeba by się zastanowić czy korzystasz z tych 2.8 Rozumiem ciemnicę ale czy aby na pewno jest Ci tak potrzebna?
Szeroki kąt to jest właściwie lepszy niżeli te 2.8
Z Sigmy możesz kupić tę wersję bez HSM - ale wtedy będziesz wybierał i to ostro ;)
WiatruMistrz
11-03-2011, 22:02
Niestety jak kasy brakuję to się kombinuje :), zdecydowanie T17-50+55-250IS plus lampa nissin di622 ver 2. To pozwoli się rozwinąć fotograficznie lub zamiast lampy rybka samyanga ...
Janusz Body
11-03-2011, 22:18
@ fancik - jak nie wiesz co masz kupić to... poczekaj aż sam "dojrzejesz" do tego co Tobie jest najbardziej potrzebne. Chyba nie zamierzasz podejmować decyzji na bazie opinii nieznanej bliżej "bandy oszołomów" ;-)
Nagła aktywność czyli nabijanie postów z powodu "parcia na giełdę" w większości przypadków kończy się... małymi wakacjami od CB albo "wydłużonym okresem oczekiwania na publikację postu w Sprzedam/Kupię" .
Ja na Twoim miejscu sprzedałbym 17-85 i uzyskaną za niego kasę dołożyłbym do tych 2 tysiaków i kupił Canona 17-55 2,8. Sądzę, że z tego obiektywu będziesz zadowolony.
dziobolek
11-03-2011, 22:30
Tylko trzeba by się zastanowić czy korzystasz z tych 2.8 ...
Ty możesz nigdy nie użyć takiej przysłony ale aparat zawsze korzysta i...
Proponuję zajrzeć do instrukcji EOSa na str.87, by poznać jeden z powodów,
dla których warto inwestować w szkła o światłosile conajmniej f/2.8.
Pozdrówka!
Ja na Twoim miejscu sprzedałbym 17-85 i uzyskaną za niego kasę dołożyłbym do tych 2 tysiaków i kupił Canona 17-55 2,8. Sądzę, że z tego obiektywu będziesz zadowolony.
IMHO szkoda kasy na tego EF-Sa, skoro jest tańsza i lepsza (nie tylko optycznie)
nowa Sigma 17-50 EX DC OS HSM - ceny startują od 2550zł.
Pozdrówka!
@ fancik - jak nie wiesz co masz kupić to... poczekaj aż sam "dojrzejesz" do tego co Tobie jest najbardziej potrzebne. Chyba nie zamierzasz podejmować decyzji na bazie opinii nieznanej bliżej "bandy oszołomów" ;-)
Nagła aktywność czyli nabijanie postów z powodu "parcia na giełdę" w większości przypadków kończy się... małymi wakacjami od CB albo "wydłużonym okresem oczekiwania na publikację postu w Sprzedam/Kupię" .
Może źle od początku się wyraziłem sorry...
Aby nie ciągnąć tego tematu zadam pytanie....co wybrać...
Canon 15 - 85 mm ( 2200 zł )
czy
Tamron 17 - 50 /2.8 VC + ewentualnie canon 55 - 250 IS ( około 2400 zł)
Oczywiście w obu przypadkach canon 17-85mm do sprzedania...
pozdrawiam Wojtek
Pozdrówka!
IMHO szkoda kasy na tego EF-Sa, skoro jest tańsza i lepsza (nie tylko optycznie)
Pozdrówka!
sprawdziłem ceny przed chwilą od 2650 zaczynamy .......... a nie mówiłem że się zacznie wycieczka z cenami w górę ...........sorry nie takich rad oczekiwałem ......
Janusz Body
11-03-2011, 22:46
... tematu zadam pytanie....co wybrać...
Canon 15 - 85 mm ( 2200 zł )
czy
Tamron 17 - 50 /2.8 VC + ewentualnie canon 55 - 250 IS ( około 2400 zł)
....
Ja bym żadnego z tych zestawów nie kupił. Poczekać, dozbierać, kupić jedno a na lata.
dziobolek
11-03-2011, 22:58
sprawdziłem ceny przed chwilą od 2650 zaczynamy...
No ja też sprawdziłem, zanim napisałem posta:
http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-canon-nikon-krakow-i1493252617.html
To jest najtańsza oferta z pełną gwarancją 3+2, można taniej dostać,
ale to już z "nielegalnej" dystrybucji i tylko z roczną gwarancją.
Pozdrówka!
MariuszJ
11-03-2011, 23:20
Ja bym żadnego z tych zestawów nie kupił. Poczekać, dozbierać, kupić jedno a na lata.
Ale daj przykład jakiegoś takiego "na lata" - mi nic nie przychodzi do głowy.
No ja też sprawdziłem, zanim napisałem posta:
http://allegro.pl/sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-canon-nikon-krakow-i1493252617.html
To jest najtańsza oferta z pełną gwarancją 3+2, można taniej dostać,
ale to już z "nielegalnej" dystrybucji i tylko z roczną gwarancją.
Pozdrówka!
No ok pomyliłem się o 100zł ale i tak nie kupię Sigmy przez internet ze znanych wszystkim powodów ........
Słusznie tylko może jakieś propozycje...chociaż pewnie się domyślam że powinien mieć czerwony pasek np. 17-40 mm /4.0 bo wyżej to już na prawde nie dla mnie .....
Pozdrówka!
Pozdrówka!
Sprawdziłem w Sigma center w warszawie gdzie można potestować cena 2999 zł ............ a nie mówiłem ...worek bez dna
MariuszJ
12-03-2011, 03:05
ja na twoim miejscu bym sprzedal obiektyw i kupil 24-105 :) zawsze to Lka. Stałe światło i fajny zakres a jak poszukasz bez pośpiechu to zmieścisz sie w kosztach.
Fakt. Na kiepski szeroki kąt najlepsza rada - amputacja :)
dziobolek
12-03-2011, 03:12
No ok pomyliłem się o 100zł ale i tak nie kupię Sigmy przez internet ze znanych wszystkim powodów ........
Sprawdziłem w Sigma center w warszawie gdzie można potestować cena 2999 zł ............ a nie mówiłem ...worek bez dna
Fancik, chopie... jak tam chcesz, ale jo sie niy boja kupić coś przez internet. ;-)
Moja zakupiona właśnie przez internet za 2550 złociszy śmiga pięknie,
i jak na razie nie zauważyłem problemów z AF - trafia w punkt.
Szkiełko pochodzi z niemieckiej dystrybucji, mam pełną 3+2 gwarancję Europejską.
Pozdrówka
tormentor
12-03-2011, 03:14
O ile nie zamierzasz niebawem przechodzić na pełną klatkę to Tamron 17-50/2.8.
Czekać to można tylko życie mija niestety .....
Istnieje jakiś kompromis między jakością i ceną , który wystarczy choć na kilka lat ???
Poprosimy jakieś przykłady ....zawsze to nowe doświadczenie , a nauki nigdy za mało .......
Kolego Fancik,
obecnie od niedawna posiadam zestawik C18-55 IS + C55-250 IS, który miałem okazję przetestować na wycieczce w górach. Z około 600-ciu set zdjęć znakomitą większość (ponad 95%) wykonałem oczywiście C18-55. 55-250 praktycznie cały czas leżał w plecaku - po prostu nie sprawdza się w typowej fotografii rodzinno-spacerowej, którą uprawiam. Z tego powodu doszedłem do wniosku, że się go pozbędę - nie ma sensu żeby leżał w szufladzie.
Teraz trochę o 18-55 IS: dużo lepszy od swojego poprzednika, ostrzejszy, ale zakres trochę za mały - czasem mogło by być trochę szerzej, ale częściej brakowało mi dłuższego końca. Ostrość OK, ale wiem że mogłoby być lepiej.
Jak się domyślasz moje przyszłe plany zakupowe zmierzają ku C15-85, ale zanim od niego uzbieram - po drodze - zamierzam jeszcze przetestować T17-50, na którego będzie mnie stać po sprzedaży obecnych obiektywów.
Gdybym dysponował Twoim budżetem bez wahania brałbym 15-85. Natomiast cenowo takie "cudeńka" jak C17-55 czy Sigma 17-50 to dla moich potrzeb jakiś absurd.
Pozdrawiam ;o)
Janusz Body
13-03-2011, 22:39
Czekać to można tylko życie mija niestety ........
No. Mija. Czas goni. :-) Po prostu idź robić zdjęcia. Nie myśl o tym czy to taki obiektyw czy inny. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma kompromisów. Nie istnieją. Nie ma sensu wydawać kasy na "małe kroczki". Kupisz ciut, ciut lepsze szkło i... nie będziesz widział różnicy bo będzie za mała, żeby dojrzeć. To co masz może nie jest "rakieta" ale zdjęcia robi. Jak sam, tak zupełnie sam dojdziesz do wniosku, że Cię szkło ogranicza to sam będziesz wiedział co kupić. Ja zupełnie nie wiem co TOBIE jest potrzebne. Wiem tylko, że "dobre i tanie" oznacza kupowanie dwa razy. Raz tanie a raz dobre. Sam odniosłem torbę z "tanimi i dobrymi" szkłami do komisu. Tak. Też kupowałem "dobre i tanie. Kupowałem dwa razy. :-)
No. Mija. Czas goni. :-) Po prostu idź robić zdjęcia. Nie myśl o tym czy to taki obiektyw czy inny. Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma kompromisów. Nie istnieją. Nie ma sensu wydawać kasy na "małe kroczki". Kupisz ciut, ciut lepsze szkło i... nie będziesz widział różnicy bo będzie za mała, żeby dojrzeć. To co masz może nie jest "rakieta" ale zdjęcia robi. Jak sam, tak zupełnie sam dojdziesz do wniosku, że Cię szkło ogranicza to sam będziesz wiedział co kupić. Ja zupełnie nie wiem co TOBIE jest potrzebne. Wiem tylko, że "dobre i tanie" oznacza kupowanie dwa razy. Raz tanie a raz dobre. Sam odniosłem torbę z "tanimi i dobrymi" szkłami do komisu. Tak. Też kupowałem "dobre i tanie. Kupowałem dwa razy. :-)
Witam
Bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź , mimo iż nadal unikasz konkretnej odpowiedzi ...
Niestety jeśli obiektyw za około 2tys. jest dla Ciebie tani to nie dogadamy się ... Ogranicza mnie głównie słaba ostrość którą muszę poprawiać i to jest jedyny powód zmiany obiektywu i nie chciałbym zrobić znowu takiego błędu .
Szukam spostrzeżeń takich jak np. kolegi K0wboj....
pozdrawiam Wojtek
ps. Wydaje mi się że właśnie na tym polega rozwój, aby nie powtarzać błędów innych i wykorzystywać ich doświadczenie.... itp....
ps. Wydaje mi się że właśnie na tym polega rozwój, aby nie powtarzać błędów innych i wykorzystywać ich doświadczenie.... itp....
Bardzo słuszna uwaga. Tylko nie wiem, co masz z tymi kropkami ;)
Tak do rzeczy możesz skorzystać z dwóch opcji:
Bigma 17-70/2.8-4,5 + 85/1.8 (o ile uda Ci się znaleźć do 1000zł) else
Tamron 17-50/2.8 (wersja bez stabilizacji często wydaje mi się być szybsza, tutaj także szukaj do 1000zł). Dodatkowo 85/1.8 (podobnie jak powyżej).
Z takim zestawem szkieł na pewno będziesz miał wszystko, co potrzebujesz.
Dodatkowo możesz zastosować pewien zabieg; sprawdź zdjęcia i dowiedz się z jakich ogniskowych korzystasz najczęściej.
Janusz Body
14-03-2011, 10:08
... Ogranicza mnie głównie słaba ostrość którą muszę poprawiać i to jest jedyny powód zmiany obiektywu i nie chciałbym zrobić znowu takiego błędu
Naprawdę ostre są jedynie stałki.
....
Szukając rekomendacji u innych, którzy piszą "kup xxxx" właśnie ten błąd popełniasz.
Poszukaj kogoś w okolicy, pomacaj, pooglądaj zdjęcia i sam wybierz.
Czy 2 tyś to tanio czy drogo to rzecz bardzo relatywna. 2k zł to powiedzmy "srednia niższa" półka wśród szkieł. Skok jakościowy w stosunku do "kita" nie jest powalający.
Tak, jakby co, to uważam, że (niestety) cena szkła jest wyznacznikiem jego jakości a wyjątków jest diabelnie mało.
dziobolek
14-03-2011, 11:44
Janusz dobrze Ci prawi... próbuje odwieść Cię od pozornych oszczędności,
no i kupowania dwa razy - "kto tanio kupuje - dwa razy kupuje" ;)
Moja opinia jest dokładnie taka sama. Próbujemy tylko doradzić - w żadnym wypadku
nie chcemy Cię naciągać na coraz droższe obiektywy ;)
Ale chyba wiem co czujesz...
Ja jako kompromis zakupiłem na początek Sigmę 18-200 f/3.5-6.3 DC OC.
Bardzo fajne szkiełko, super wygodny zakres, ale od początku brakowało mi w nim "światła",
szczególnie na dłuższym końcu. No i po pewnym czasie, również jakość na dłuższym końcu mnie... :evil:
Jakość... :roll: jeszcze dało się jakoś przeżyć. Ale jako że najbardziej mnie światło w...
https://canon-board.info/imgimported/2011/03/ranting-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/ranting.gif)
to sprawiło, że postanowiłem inwestować w jasne szkła.
Takim doświadczeniem próbuję się z Tobą podzielić.
Tobie jak na razie przeszkadza jakość, nic nie piszesz na temat światła.
Więc może faktycznie wystarczy Ci EF-S 15-85 f/3.5-5.6 IS USM.
Ewentualnie kup Tamrona 18-270 nawet bez PZD bo tańszy jest,
a bardzo chwalony za jakość optyczną w całym zakresie.
Poczytaj - http://canon-board.info/showthread.php?t=41828
...Istnieje jakiś kompromis między jakością i ceną , który wystarczy choć na kilka lat ???
Poprosimy jakieś przykłady...
IMHO jedyny sensowny kompromis w klasie cena/jakość optyczna
z podanych przez Ciebie szkieł, to Tamron 17-50 f/2.8.
Ale jak sam zauważyłeś, jest różnie z jakością /wytrzymałością mechaniczną.
Pozdrówka!
Właśnie wróciłem ze sklepu i jestem nadal w szoku.
Jednak Canon nas strasznie rozpieszcza jakością wykonania,
Tamron 17 - 50 /2.8 - VC toporny, ciężki w obsłudze , a na szerokim mydełko przy 2.8 nie wiele mniejsze od canona którego posiadam , fakt przymknąć można i jest wtedy lepiej ale pozostaje niedosyt.
I ile można przebierać mi wystarczyło sprawdzić 2 szt. i już miałem dosyć.
Na razie mimo wygórowanej ceny wygrywa canon 15-85 mm .
Poprosiłem pierwszą szt. i wystarczyło...
Bardzo lekka i przyjemna obsługa i ostrość w pełnym zakresie , jedynie mniejsze światło ale po zrobieniu fotki przy 1/15 sek już mi to światło przestało przeszkadzać dzięki Bardzo dobrej stabilizacji .
Jak tylko sprzedam swój 17-85 mm to chyba na razie najlepsze rozwiązanie dla mnie oczywiście nie podnosząc już pułapu cenowego .
Nie mam zamiaru wbijać nim gwoździ , więc myślę że kilka lat wytrzyma w rękach amatora fotografii
Szkoda tylko że następne szkło trochę się odwlecze w czasie ( kasa).
Dziękuję za wszystkie sugestie , oczywiście nie kończę tematu .
Zawsze każda rada jest przydatna i oto chyba na tym forum chodzi .
pozdrawiam Wojtek
dziobolek
14-03-2011, 17:32
Tamron 17 - 50 /2.8 - VC toporny, ciężki w obsłudze , a na szerokim mydełko przy 2.8 nie wiele mniejsze od canona którego posiadam , fakt przymknąć można i jest wtedy lepiej ale pozostaje niedosyt.
I ile można przebierać mi wystarczyło sprawdzić 2 szt. i już miałem dosyć.
No właśnie w tym rzecz, że rozrzut jakości optycznej u Tamrona jest dość spory.
Po Tamrona bez ryzyka trafienia "mydła" to polecam udać się do Cichego.
Pozdrówka!
Z jakością wykonania Canona to akurat widzę to odwrotnie. To szkło, mimo ceny, należy do popularnych, czyli po czterech miesiacach przód będzie się chwiał i latał (o ile nie spocznie na półce), a wtedy ostrość spadnie. Moim zdaniem - jakość optyczna świetna, jakość mechaniczna - słaba. Nie licz na lata użytkowania tego obiektywu - strategia marketingowa Can. jest taka, że po roku powinieneś biec po nowe.
TAD
MariuszJ
14-03-2011, 17:49
Z jakością wykonania Canona to akurat widzę to odwrotnie. To szkło, mimo ceny, należy do popularnych, czyli po czterech miesiacach przód będzie się chwiał i latał (o ile nie spocznie na półce), a wtedy ostrość spadnie. Moim zdaniem - jakość optyczna świetna, jakość mechaniczna - słaba. Nie licz na lata użytkowania tego obiektywu - strategia marketingowa Can. jest taka, że po roku powinieneś biec po nowe.
TAD
Hmm. Normalnie jakbyś Tamrona opisywał - i trochę bez znaczenia czy "od Cichego" czy "od Kogoś Innego" :)
dziobolek
14-03-2011, 18:02
...i trochę bez znaczenia czy "od Cichego" czy "od Kogoś Innego" :)[/QUOTE]
IMHO nie do końca, ale pewnie Ty wiesz lepiej
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
Pozdrówka!
Panowie .......... nie to mi chodziło .
Nie mam zamiaru porównywać systemów, wiadomo że każda firma ma swoja politykę.
Ja oceniłem konkretny model , co nie znaczy że inne nie mogą być lepsze,lub gorsze.
W interesie każdej firmy jest sprzedaż bo z tego żyje, więc jakość też jest istotnym elementem.
A że każda robi to inaczej to już inna sprawa
Pamiętam jak ostrzegano mnie przed zakupem plastikowego kompakta .... i co służył mi 8 lat i wcale się plastik nie rozleciał tylko elektronika idzie do przodu i się zestarzał ale jeszcze nie raz się przyda.
Żywotność zależy też od osoby która użytkuje sprzęt, bo inaczej to już tylko pancerne ? E-lki.
pozdrawiam Wojtek
Janusz Body
14-03-2011, 18:29
...
Pamiętam jak ostrzegano mnie przed zakupem plastikowego kompakta .... i co służył mi 8 lat i wcale się plastik nie rozleciał ...
8 lat temu trwałość była znacznie lepsza. 15 lat temu była b. dobra a 50 lat temu niemal doskonała. Wszystkiego. Teraz plasticzane wyroby obiektywo-podobne z założenia mają się rozlecieć 3 miesiące po upływie gwarancji. :-)
8 lat temu trwałość była znacznie lepsza. 15 lat temu była b. dobra a 50 lat temu niemal doskonała. Wszystkiego. Teraz plasticzane wyroby obiektywo-podobne z założenia mają się rozlecieć 3 miesiące po upływie gwarancji. :-)
Zgadzam się w 100 procentach ale tylko co do drugiego zdania .
Myślę że technologia idzie cały czas do przodu i chociaż dlatego te plastiki muszą być coraz lepsze ,ale nie wieczne bo inaczej kto by kupował.
Musze tu wspomnieć o zależności sposobu użytkowania w stosunku do lat sprawności bo to jest istotny element.
Czy mógłbyś przytoczyć chociaż jeden przykład obiektywu o którym można powiedzieć że jak to ładnie ująłeś będzie na lata , ale jednocześnie nie będzie kosztował majątku.
Cały czas mówimy o fotografii nie zarobkowej .
pozdrawiam Wojtek
Janusz Body
14-03-2011, 19:03
.....ale jednocześnie nie będzie kosztował majątku.
....
Ile to jest "majątek". Czy lepiej wydać 2500 co dwa lata czy 5000 na 10 lat? W pierwszej wersji wydajesz rocznie 1250 zł w drugiej 500 zł. Który z tych hipotetycznych obiektywów jest droższy?
Znowu mnie złapałeś na niedokładnym sformułowaniu .Oczywiście można to tak liczyć jak prezentujesz ale skąd mam przewidzieć czy obiektyw na 10 lat za 5000 zł faktycznie się sprawdzi , a może po 2 latach zmieni się całkowicie podejście do fotografii , a odsprzedanie takiego obiektywu bez dużej straty nie jest proste.
Matematycznie masz racje , tylko życie jest bardziej skomplikowane.
Nie szukam cudu techniki pragnę robić fotki dla przyjemności ale jednocześnie bez szaleństwa .
Po co kupować mały tani samochodzik od razu kupmy czołg na pewno nie zardzewieje...
Sorry że tak pisze ale wg Ciebie to albo trzeba kupić najdroższy sprzęcik albo w ogóle sobie darować zabawę w fotografię.
Jak kupowałem monitor tez były podobne dyskusje ja wybrałem Eizo bo był dobry a nie najdroższy i nadal jestem z niego zadowolony .
ps nadal wymigujesz się od konkretów
Pozdrawiam Wojtek
acha konkretnie
wolę wydać 2500 zł na dwa lata niż 5000 zł bo po prostu tyle nie mam .
Kolekcjoner
14-03-2011, 19:34
Wiesz tylko tu nie ma obowiązku doradzania w ten sposób żeby to pasowało pytającemu. Każdy ma swój punkt widzenia i według najlepszej woli/wiedzy (tak zakładam) pisze co by zrobił. Nie traktuj tego tak jakby to miała być decyzja podjęta za Ciebie. Ot punkt widzenia. Czasem przydatny bo pozwala chłodno spojrzeć z boku na wiele rzeczy.
W temacie; to im dłużej bawię się fotografią tym bardziej podzielam zdanie, że jak już kupować to raz. Dlatego sam pogoniłem ostatnio trochę sprzętu i niejako zaczynam od zera (no prawie :wink:).
Janusz Body
14-03-2011, 19:53
Znowu mnie złapałeś na niedokładnym sformułowaniu .Oczywiście można to tak liczyć jak prezentujesz ale skąd mam przewidzieć czy obiektyw na 10 lat za 5000 zł faktycznie się sprawdzi , a może po 2 latach zmieni się całkowicie podejście do fotografii , a odsprzedanie takiego obiektywu bez dużej straty nie jest proste.
Dobre obiektywy, które kupiłem 10 lat temu straciły na wartości powiedzmy 50% plus inflacja. "Bylejakie" straciły 90% + inflacja.
Sytuacja po tym co się stało w Japonii raczej prędko się nie zmieni. Wchodzenie w życie fotografii cyfrowej to już jest jakieś 10 lat albo i więcej. Tu zmiany nie następują tak nagle a szkła (zadbane) nie tracą na wartości prawie wcale.
...
Po co kupować mały tani samochodzik od razu kupmy czołg na pewno nie zardzewieje...
eeeeeee..... chyba przesadzasz. Nie sądzę żeby ten argument był racjonalny.
...
Sorry że tak pisze ale wg Ciebie to albo trzeba kupić najdroższy sprzęcik albo w ogóle sobie darować zabawę w fotografię.
Nigdzie tego nie napisałem.
...
Nie wymiguję się. Powiedziałem wyraźnie - ja bym nie kupił żadnego z tych obiektywów. Howgh. Nikt za Ciebie nie zdecyduje a szukanie wsparcia "u oszołomów" na forum? Hmmmmm... Naprawdę wolał być gdybym powiedział "TAK KUP xxxx, to świetny obiektyw"?
Powtórzę się po raz ostatni. Poszukaj kogoś ze szkłem które chcesz kupić. Popróbuj, potestuj i dopiero wtedy podejmuj decyzję. Jak masz parcie na wydanie 2 tysięcy zł to... zrób se jakąś lokatę albo inne podobne. :-)
Jak dla mnie temat się wyczerpał. Kropka.
A widzisz coś złego w tym ,że proszę kolegę o poparcie swojego zdania jakimś przykładem, nie mam zamiaru niczego wymuszać , mam własne zdanie ale myślałem że nie zawsze wiemy wszystko i dlatego ta rozmowa ... tylko rozmowa ... i tak zrobię tak jak sam uznam, a nie jak inni mi sugerują .
Jak wybrać jeden np. z dziesięciu ???
Albo wysłuchać oceny innych którzy coś wiedzą , albo kupować każdy po kolei i sprzedawać , bo w sklepie to tak na prawdę niewiele można poznać...
[QUOTE=Janusz Body;946698]Dobre obiektywy, które kupiłem 10 lat temu straciły na wartości powiedzmy 50% plus inflacja. "Bylejakie" straciły 90% + inflacja.
Sytuacja po tym co się stało w Japonii raczej prędko się nie zmieni. Wchodzenie w życie fotografii cyfrowej to już jest jakieś 10 lat albo i więcej. Tu zmiany nie następują tak nagle a szkła (zadbane) nie tracą na wartości prawie wcale.
Niestety tu też się nie zgodzę , nie kupiłbym 10 letniego szkła ( chyba że naprawdę tanio). Pomijając fakt że szkła jak każdy materiał się starzeją , to ciągle powstają nowe techniki i szkło klasy L dzisiaj wyprodukowane jest jednak znacząco inne od tego z przed 10 lat , więc rozumiem niektórych jak piszą że zmieniają sprzęt i od nowa zaczynają .
OK nie ma sensu myślę że wyczerpaliśmy temat .... a przynajmniej narazie
pozdrawiam Wojtek
marbudzyk
15-03-2011, 13:28
Fancik - tak naprawdę to różnicy między szkłem za 1299 PLN i za 2199 PLN nie zobaczysz. Uważam że kupowanie "ciut" lepszego obietywu nie usatysfakcjonuje Cię - bo po prostu nie zobaczysz różnicy, albo będzie ona tak niewielka że się tylko zdenerwujesz :)
Poza tym weź pod uwagę to co napisał Ci Janusz Body - kupując plastikowe badziewie stracisz na ew. odsprzedaży prawie całość obiektywu. Zwróć uwagę jak niewiele traci na wartości taki np. 35/1.4 a ile traci na wartośći KIT 18-55. Jeśli (jak napisałeś) zależy Ci na ostrości i jakości to zobacz jaką ogniskową najcześciej pracujesz i kup dobrą stałkę. Pamiętaj że nawet stałka bez "L" będzie lepsza niż to KIT-owe zoomowe cudo dodawane do korpusów.
Pozdrawiam.
Fancik - tak naprawdę to różnicy między szkłem za 1299 PLN i za 2199 PLN nie zobaczysz.
Mógłbyś się Ździwić :)
Tamron 17-50 vs. Canon 17-55 IS USM :mrgreen:
Jeden za blisko 1kzł, drugi powiedzmy 2,2kzł (mowa o używanych)...
Powiadasz, że podobne ? Ale chyba tylko ogniskowe...
marbudzyk
15-03-2011, 13:57
Nie zdziwie się bo nie poznam wymienionych szkieł ponieważ pracuje na FF głównie na stałkach. Chodziło mi o to żeby uświadomić Koledze Fancikowi że wymiana na troche lepszy obiektyw jest nietrafiona bo ciągle będzie czuł niedosyt jakośći. Nie ma czegoś takiego jak "tanio i dobrze" - przynajmniej w obiektywach. Oczywiście zależy jakiej jakości ktoś oczekuje… Dla jednego T17-50 to super hiper jakość a dla innego nie. Każdy wybiera coś dla siebie.
Fancik - tak naprawdę to różnicy między szkłem za 1299 PLN i za 2199 PLN nie zobaczysz. Uważam że kupowanie "ciut" lepszego obietywu nie usatysfakcjonuje Cię - bo po prostu nie zobaczysz różnicy, albo będzie ona tak niewielka że się tylko zdenerwujesz :)
Poza tym weź pod uwagę to co napisał Ci Janusz Body - kupując plastikowe badziewie stracisz na ew. odsprzedaży prawie całość obiektywu. Zwróć uwagę jak niewiele traci na wartości taki np. 35/1.4 a ile traci na wartośći KIT 18-55. Jeśli (jak napisałeś) zależy Ci na ostrości i jakości to zobacz jaką ogniskową najcześciej pracujesz i kup dobrą stałkę. Pamiętaj że nawet stałka bez "L" będzie lepsza niż to KIT-owe zoomowe cudo dodawane do korpusów.
Pozdrawiam.
Witam
Porównałeś fajne obiektywy nie ma co .
W takim razie wniosek jest prosty niema drogich i majątek kosztujących obiektywów ---- tylko obiektywy warte zakupu i nie warte oczywiście w zależności co komu potrzeba.
Szanowni Panowie.
Ta cała dyskusja już dawno poszła złym torem , tak dla przypomnienia jednym z wyznaczników była cena , konkretnie wyznaczona .
Skoro nie ma obiektywów średnich tylko słabe i bardzo dobre to chwilowo brak mi słów.
Bardzo jestem wdzięczny za rady i zawsze podchodzę do wszelakiej pomocy z wdzięcznością , ale pozostaje cały czas pewien niedosyt.
Pozdrawiam serdecznie
Pominąłeś bardzo fajne szkła Sigmy z serii EX - można je kupić z drugiej ręki, stosunkowo tanio. Moim zdaniem to byłaby znakomita alternatywa dla Twojego obiektywu. EX to nie Tamron, który Cię zraził...
dziobolek
15-03-2011, 20:56
Pominąłeś bardzo fajne szkła Sigmy z serii EX - można je kupić z drugiej ręki, stosunkowo tanio. Moim zdaniem to byłaby znakomita alternatywa dla Twojego obiektywu. EX to nie Tamron, który Cię zraził...
Było... kilka postów wstecz:
nowa Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM - ceny startują od 2550zł.
Pozdrówka!
@fancik
mam wrażenie że jesteś z warszawy czy mi się zdawało tylko? Jeśli się nie mylę to w niedzielę w stodole jest giełda foto. weź swoją puszkę i idz zobaczyć co jest do wzięcia i co cię interesuje, pochodzisz, porozmawiasz z ludźmi zobaczysz coś, przymierzysz.
też mam 17-85 - robi zdjęcia i nie jest super źle, wiem że ma złą opinię i największą beczkę z możliwych na 17mm ale wciąż możesz wyjść i robić nim zdjęcia. do tego dokup jakies stałki nie-eL albo pieniądze przeznacz na paliwo na dojazdy w ciekawe miejsca :)
ktoś mówi że 10 lat temu robili słabsze szkła teraz robią lepsze - zobacz takie 70-200f4 L wypuszczona w 1999 a dalej zachwyca... a cena? poniżej 2k.
Było... kilka postów wstecz:
Haha - wpisałeś się kilka postów po mnie i "było"! "Było" to sobie kupić okulary i się nie czepiać wszystkich oraz nie trąbić wszędzie o swoim nowy obiektywie. Jak otworzę lodówkę, to też tam będziesz się chwalił, co to nie nabyłeś?
Jak chcesz kogoś klepać po głowie, to zacznij od siebie...
Witam
Panowie aby was pogodzić informuje , że klamka zapadła i obiektyw zmieniony .
Oczywiście część z was będzie powątpiewać w sens mojej decyzji ale trudno .
Powiem tak.....
Po pomacaniu kilku innych obiektywów Canona , Tamrona i Sigmy wybrałem jednak canona 15-85 mm .
Nie będę ukrywał ,że trafiła mi się okazja wymiany na używany Bez śladów zmęczeniowych w stanie idealnym , a w rozliczeniu poszedł stary obiektyw .
Przy okazji sporo kasy zostało na jakąś 430 EX II albo 55-250IS które w przyszłości tez miałem kupić.
Pozdrawiam , dziękuję za szczere wypowiedzi i chęć pomocy
Wojtek
ps wątek uważam za zakończony
dziobolek
18-03-2011, 11:50
Haha - wpisałeś się kilka postów po mnie i "było"! "Było" to sobie kupić okulary i się nie czepiać wszystkich oraz nie trąbić wszędzie o swoim nowy obiektywie. Jak otworzę lodówkę, to też tam będziesz się chwalił, co to nie nabyłeś?
Jak chcesz kogoś klepać po głowie, to zacznij od siebie...
https://canon-board.info/imgimported/2009/09/roflmaozu0-1.gif
źródło (http://img444.imageshack.us/i/roflmaozu0.gif/)
Witam
Panowie aby was pogodzić informuje , że klamka zapadła i obiektyw zmieniony ...
Pozdrawiam , dziękuję za szczere wypowiedzi i chęć pomocy
Wojtek
Gratulacje! Sporo radości Cię czeka z tym szkiełkiem!
Pozdrówka!