Zobacz pełną wersję : jak opanować obiektywy M42
Witam, postanowiłem porobić zdjęcia obiektywami M42 podłączonymi do 450d. Posiadam beroflex 5,6 f300, takumar 3,5 f135 i helios 44-4. Robiłem zdjęcia z których raz byłem bardziej zadowolony, a raz mniej. Postanowiłem zrobić testy moich obiektywów. Robiłem zdjęcia zaczynając od maksymalnego otwarcia przysłony, aż do najmniejszego. W aparacie ustawiłem opcję M i pokrętłem przy spuście regulowałem czas żeby był optymalny według wskazań na wyświetlaczu. Wczoraj pogoda była słoneczna, obiekt fotografowania oddalony około 25m. Zdjęcia przy największym otwarciu wychodziły poprawne, ale wraz z przymykaniem przysłony i zwiększaniem czasu ekspozycji zgodnie ze wskazaniami na wyświetlaczu zdjęcia były coraz bardziej prześwietlone. Moje pytanie: czy przymykanie przysłony powoduje zafałszowanie informacji odbieranej przez światłomierz. Jaki rodzaj pomiaru światła będzie najlepszy przy używaniu w/w obiektywów.
Mam podobnie z Heliosem.
Przy f5.6 robiłem już korektę -1EV, im mocniej skręcona przysłona tym więcej musisz niedoświetlić głównie w mocno kontrastowych scenach.
Nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Tryb pomiaru światła: średni ważony czy matrycowy nic nie zmieni.
analogforever
10-03-2011, 12:50
takie testy lepiej robić na AV ,wtedy nic nie musisz juz ustawiać ,aparat sam dobiera czas ,ale fakt faktem taki problem z ekspozycją jest co mnie także wkurza bo fotografuje tylko właściwie manualną optyką. Jest losowy i w żaden matematyczny szereg nie da sie tego podczepisć. Podejrzewam ze matryce nie są liniowe jeśli chodzi o czułość czyli np iso 400 nie jest iso 400 w rzeczywistości.Moze się to tez wiązać z mniejszym elementem pomiarowym światłomierza niz w pełnoklatkowych aparatach czy analogach i tym samym większym błedem\ przy pomiarze .Z tym ze ja zauważyłem ze najlepiej naświetla na średnich przysłonach rzędu 5,6 8 a prześwietla na duzych otworach ,osobiście ustawiłem stałą korekcje ekspozycji na - 2/3 ev i daje jakoś rade :-D
dreamstorm
10-03-2011, 12:51
Niestety tak już jest. Było już o tym na forum.
Szkła na M42 im bardziej się przymknie tym większa korektę na minus trzeba dać, żeby było dobrze - wystarczy sobie zapamiętać, że robiąc pomiar światła przy przysłonie X - trzeba zrobić korektę na Y itd.
Nie jestem pewny czy identyczne korekty trzeba robić przy różnych szkłach. Ogólnie da się z tym żyć :)
analogforever
10-03-2011, 12:51
a i jeszcze na każdej wartości iso błedy także będą inne .