Zobacz pełną wersję : canona 500D jaka lampa do 500 zł
josephcom
10-03-2011, 02:49
Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł. Zrobiłem krótki zestaw z cenami.
Dedykowane
Tumax DPT383AFZ 389zł
Tumax DSL983AFZ 269zł
Nissin Speedlite Di622 385zł
Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł
Sunpak PZ42X 469zł
Uniwersalne
YongNuo YN460 184 zł
Tumax DSS688 295 zł
Zastosowanie
Zdjęcia amatorskie portrety robione w pomieszczeniu „domowe typowo amatorskie studio fotograficzne”, na imprezy okolicznościowe, nie wiem jak w plenerze czy taka lampa się przyda, nigdy nie używałem lampy na zewnątrz może dlatego, że jej nie miałem;)
Zależy mi na pracy w automacie i na ustawieniach manualnych, regulowanej pozycji palnika góra dół lewo prawo. No i jakość wykonania, żeby była w miarę solidna i skuteczna oczywiście w granicach rozsądku (stosunek ceny do jakości). Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
Czy warto rozglądać się za lampami uniwersalnymi?
Z góry dziękuję i czekam na wasze opinie.
marcooos
10-03-2011, 03:46
IMHO w takim budżecie wybór jest jeden: Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł. Co prawda nie używam tej lampy ale słyszałem o niej same dobre opinie, widziałem ją w akcji i nie mogę złego słowa powiedzieć. Od Metza 48 czy C430EX II głownie różni się znacznie mniejsza liczba ustawień w trybie manualnym oraz o ile się nie mylę nie można jej synchronizowac z krótkimi czasami migawki. Pozostałe kwestie czyli współpraca z puszka w TTL-u czy siła i jakość blysku jest na podobnym poziomie jak w wymienionych lampa h Metz-a i Canon-a
Udanych zakupów, pozdrawiam
Pytanie dość niebezpieczne. Prawdopodobnie nie ma tu osoby, która miałaby wszystkie wymienione wyżej lampy i mogła jednoznacznie określić co lepsze. Osobiście mam di622 w wersji pierwszej i działa.
Wady:
1. nie wyzwolisz radiowo
2. nie ustawisz manualnie zuma lampy
3. fotocela tylko na drugi błysk.
4. tryby "master" i "slave" istnieją tylko w ulotkach reklamowych.
Zalety:
1. błyska
2. jest tania
3. fotocelę jednak ma i się czasem do czegoś może przydać.
Często sie zdarza, że użytkownicy CB sprzedają w niezłym stanie używaną lampę Canon Speedlight 430EX I lub II za około 500PLN. Pomyśl nad takim rozwiązaniem...?!
Pzdr
marcooos
10-03-2011, 10:20
1. nie wyzwolisz radiowo
To dotyczy wersji którą posiadasz. Wczoraj testowaliśmy DI622 z wyzwalaczem radiowym marki JJC (dość tanie urządzenie :wink:) i po przełączeniu lampy w tryb manualny błysk był wyzwalany. Nissin na którym to testowaliśmy był zakupiony jakiś miesiąc temu więc jest to pewnie druga wersja lampy.
Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł. Zrobiłem krótki zestaw z cenami.
Dedykowane
Tumax DPT383AFZ 389zł
Tumax DSL983AFZ 269zł
Nissin Speedlite Di622 385zł
Nissin Speedlite Di622 Mark II 495zł
Sunpak PZ42X 469zł
Uniwersalne
YongNuo YN460 184 zł
Tumax DSS688 295 zł
Tumaxy oraz Sunpaki wywal, są ni-diabła warte. W dodatku do dedykowanych też bym ich nie uznawał. Te lampy nie cieszą się zbytnie dobrą opinią. Sunpaki mają ciągłą (o dziwo nadal istniejącą od 3 lat) wadę z rozbłyśnikiem. O Nissanie różne słyszałem opinie. Jedni uważają, że działa jak trzeba i jest stosunkowo tani inni narzekają na słabą synchronizację lampa-aparat.
YongNuo, to bardziej manual niż zoom. To taka fajniejsza lampa do strobbingu.
Zastosowanie
Zdjęcia amatorskie portrety robione w pomieszczeniu „domowe typowo amatorskie studio fotograficzne”, na imprezy okolicznościowe, nie wiem jak w plenerze czy taka lampa się przyda, nigdy nie używałem lampy na zewnątrz może dlatego, że jej nie miałem;)
Do zdjęć i imprez znajomy korzysta z lampy typu makro-ring. Nie wiem jak ludzie wytrzymują tę siłę błysku, ale jest zadowolony ;)
Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
Tak na pewno jeśli nic nie dołożysz jakość wykonania będzie świetna. Szczególnie kiedy masz w planach chodzenie na różne imprezy.
Myślałeś o bigmie? http://allegro.pl/lampa-blyskowa-sigma-530-dg-st-canon-eo-ettl-w-wa-i1478930704.html
Czasem możesz szukać wersji używanej czyli 100-200 złotych taniej.
josephcom
10-03-2011, 11:39
A co myślicie o tej lampie
Sigma 530 DG ST*Canon 499zł jest dostępna u mnie w szczecinie w sklepie firmowym więc mogę sobie ją sprawdzić przed zakupem.
Zdaję sobie sprawę że raczej niema osoby która posiadałaby wszystkie modele lamp które przedstawiłem i byłaby w stanie je porównać. Może osoby które mają wyrobione zdanie na temat którejś z lamp krótko napisałyby którą polecają a którą odradzają podając plusy bądź minusy. W ten sposób na przedbiegach pewnie kilka lamp odpadnie.
Mam pytanie odnośnie doboru lamp do canona 500D. Ze względu na finanse max to 500zł.
...
YongNuo YN460 184 zł
...
to tylko manualna lampa
Zastosowanie
Zależy mi na pracy w automacie i na ustawieniach manualnych, regulowanej pozycji palnika góra dół lewo prawo. No i jakość wykonania, żeby była w miarę solidna i skuteczna oczywiście w granicach rozsądku (stosunek ceny do jakości). Proszę, o podpowiedzi w wyborze może jakieś inne lampy polecacie w tym przedziale cenowym, i proszę, nie pisać lepiej dołóż 5 stówek i kup lampę... bo nie mam więcej kasy i nie dołożę.
Czy warto rozglądać się za lampami uniwersalnymi?
Z góry dziękuję i czekam na wasze opinie.
Popatrz na YongNuo YN468 w kasie się zmieścisz a ma ETTL .
a może jednak lepiej zainwestowac w systemówkę 430EXII - 500 zł gotówki + reszta raty 0%, też się zastanaiwałm ostatnio długo nad czymś tańszym, ale się przemogłem i kupiłem 430EX II raty 0% w EURO i jestem w pełni zadowolony.
flankerp
10-03-2011, 16:13
No ale systemówka nie ma fotoceli, co sie bardzo przydaje i daje nowe możliwości :)
no w sumie tak, brakuje mi czasem zdalnego wyzwalania, przyznaję bez bicia :(
A gdyby tak - stary Nissin jako kukułka i YN460II do pracy zdalnej? Tylko trochę powyżej 500zł (choć wierzę, że dało by się zmieścić, tylko trzeba poszukać) a zawsze to dwie lampy zamiast jednej - Nissina można z powodzeniem wyzwalać błyskiem YN.
To dotyczy wersji którą posiadasz. Wczoraj testowaliśmy DI622 z wyzwalaczem radiowym marki JJC (dość tanie urządzenie :wink:) i po przełączeniu lampy w tryb manualny błysk był wyzwalany. Nissin na którym to testowaliśmy był zakupiony jakiś miesiąc temu więc jest to pewnie druga wersja lampy.
Tak, drugą wersję wyzwolisz, ale jej nie mam to i się nie wypowiadałem. W każdym razie druga wersja kosztuje koło 500, a za te pieniądze można mieć sigmę 530, która chodzi w bezprzewodowym TTL, ma synchronizację z krótkimi czasami i jest generalnie mocniejsza.
druga wersja kosztuje koło 500, a za te pieniądze można mieć sigmę 530, która chodzi w bezprzewodowym TTL, ma synchronizację z krótkimi czasami i jest generalnie mocniejsza.
Synchro z krótkimi czasami to niestety nie w tej cenie, żadna lampa tego nie ma, HSS ma dopiero ta droższa wersja.
Ta Sigma ( tańsza) oczywiście ciekawa z uwagi na moc, jeśli nie przeszkadza mały zakres regulacji mocy na manualu to ok.
Ja bym proponował jednak Nissina II, bardzo dobre możliwości w stosunku do ceny, spokojnie mozna brać, mocy też nie brakuje...miałem jedynkę, ładnie błyskała.
Synchro z krótkimi czasami to niestety nie w tej cenie, żadna lampa tego nie ma, HSS ma dopiero ta droższa wersja.
Ta Sigma ( tańsza) oczywiście ciekawa z uwagi na moc, jeśli nie przeszkadza mały zakres regulacji mocy na manualu to ok.
Fakt, się rozpędziłem i wrzuciłem dwa modele do jednego wora. Mea Culpa;)
josephcom
11-03-2011, 11:20
Widzę że cena idzie w parze z jakością mam dwa typy w cenie 500zł. Wnika z tego że kupię nissana DI 622 II lub sigmę 530 DG ST. Czy obie działają w bezprzewodowym TTL (wydaje mi się, że sigma to tylko w wersji super), jeśli chodzi o fotocelę to w obu przypadkach można wyzwalać na pierwszy i drugi błysk? Sigma jest nieco mocniejsza czy to jest duża różnica czy raczej niewielka?
Proszę posiadaczy tych lampek o przekonanie mnie do konkretnego modelu:-D
Jeżeli interesuje Cie doswietlanie twarzy w plenerze, lekkie błyski to musisz postawic jednak na hss, ja z tej racji wybralem c 430 I zamiast Di 622, ale jezeli chce postrobowac to moze lepszą opcją byłyby 2,3 lampki YN + wyzwalacze radiowe, takie zestawienie też da Ci troche zabawy.
josephcom
11-03-2011, 12:20
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią to będzie moja pierwsza lampa błyskowa i pewnie nie ostatnia;) chciałbym aby ta pierwsza była rozwojowa to znaczy umiała się dogadać z lampą np. canona i w przyszłości była tą drugą;) zdalnie sterowaną. Wydaje mi się że nissan Di622 II spełnia moje wymagania chyba że...
marcooos
11-03-2011, 12:59
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią to będzie moja pierwsza lampa błyskowa i pewnie nie ostatnia;) chciałbym aby ta pierwsza była rozwojowa to znaczy umiała się dogadać z lampą np. canona i w przyszłości była tą drugą;) zdalnie sterowaną. Wydaje mi się że nissan Di622 II spełnia moje wymagania chyba że...
Obie lampy spełniają Twoje wymagania. Sigma jest droższa ok 100 zł i mimo ze nie powiem złego słowa na produkty tej firmy to kupując Nissina zostaje Ci stowka na np Eneloop z ladowarka BC700 (tanie akumulatorki potrafią zepsuć radość z najlepszej blyskotki). Wybór oczywiście należy do Ciebie :)
Pozdrawiam
josephcom
11-03-2011, 13:11
Obie lampy spełniają Twoje wymagania. Sigma jest droższa ok 100 zł i mimo ze nie powiem złego słowa na produkty tej firmy to kupując Nissina zostaje Ci stowka na np Eneloop z ladowarka BC700 (tanie akumulatorki potrafią zepsuć radość z najlepszej blyskotki). Wybór oczywiście należy do Ciebie :)
Pozdrawiam
O której sigmie piszesz bo 530 DG ST jest w tej samej cenie co nissan Di622 II czyli 500zł a sigma 530 DG Super to wydatek rzędu 1200 zł.
Z tego co wyczytałem to sigma DG ST nie obsługuje bezprzewodowego TTL
O której sigmie piszesz bo 530 DG ST jest w tej samej cenie co nissan Di622 II czyli 500zł a sigma 530 DG Super to wydatek rzędu 1200 zł.
Z tego co wyczytałem to sigma DG ST nie obsługuje bezprzewodowego TTL
Nissin chyba też nie.
flankerp
11-03-2011, 22:59
Nissin M II pracuje w systemie Canona jako Slave na Kanał 1 grupa A
Stary Nissin niestety nie.
Więcej info tutaj:
http://www.nissindigital.com/en/di622mii.html
Ja dopiszę się do propozycji kolegów z początku posta, poszukaj giełdę, śmiało kupisz dobre C430 lub jej drugą wersję za około 500-600 PLN. Sam tak nabyłem C430 i jestem bardzo zadowolony. Jak kiedyś wpadnie Ci do głowy rozbudowa lampiarni, dokupisz C580 i 430 będzie jak znalazł jako slave, np. do studia :)
josephcom
14-03-2011, 17:59
Ja dopiszę się do propozycji kolegów z początku posta, poszukaj giełdę, śmiało kupisz dobre C430 lub jej drugą wersję za około 500-600 PLN. Sam tak nabyłem C430 i jestem bardzo zadowolony. Jak kiedyś wpadnie Ci do głowy rozbudowa lampiarni, dokupisz C580 i 430 będzie jak znalazł jako slave, np. do studia :)
I już byłem zdecydowany na nissin DI622 Mark II linki z allegro pniżej
http://allegro.pl/lampa-nissin-di622-mark-ii-canon-550d-50d-450d-40d-i1497194621.html
plus
http://allegro.pl/dyfuzor-lightsphere-c4-canon-sigma-nissin-gratis-i1497781353.html
ale zacząłem się zastanawiać nad używaną 430EX
http://allegro.pl/canon-speedlite-430ex-dyfuzor-i1505607297.html
Panowie liczę na Waszą pomoc
nissin jest nowy 2lata gwarancji. 430EX używana nie wiadomo jak mocno wyeksploatowana do tego bez gwarancji.
Co byście wybrali bo nie ukrywam że chciałbym już coś zamówić.
No i jeszcze mi chodzi po głowie sigma 530 DG ST
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-sigma-530-dg-st-canon-ttl-gratisy-i1490654302.html
Co wybrać :?: oto jest pytanie:confused:
flankerp
14-03-2011, 20:45
Ja tam wolał bym nowa brać. Nigdy nie wiesz ile wybłyskana już jest a tutaj ma to znaczenie... Co innego body, zawsze mozesz migawke wymienic, ale nie slyszalem aby ktoś żarnik wymieniał :D
Pozdrawiam
weź tą
http://allegro.pl/lampa-blyskowa-yongnuo-yn465-yn-465-do-canon-eos-i1396622230.html
będzie git
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ewentualnie tą
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-687-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-468-do-apartow-Canon-7D-5D-1D-50D-40D-550D-500D-450D-400D-1000D.html
ta jest bez TTLa...ale po co Ci on?
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-686-Lampa-Blyskowa-YongNuo-YN-560.html
josephcom
20-03-2011, 14:41
no to decyzja zapadła:) wybrałem nissina DI622 Mark II i mam nadzieję że nie będę żałował tej decyzji. Jako że to moja pierwsza lampa, to generalnie nie będę miał punktu odniesienia. Wybrałem ją przede wszystkim ze względu na współprace zdalną z lampami Canona (to na wszelki wypadek jakbym chciał się rozwinąć ;) ) i fotocelę pomijającą błysk pomiarowy.
dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze lampy.
malutka00
04-01-2012, 15:28
i jak sprawdza się ten Nissin? Da radę go wyzwolić przez kabelek (żeby nie stał na aparacie) z przeniesieniem automatyki? Warto go kupić, czy lepiej czukać używanej C430ex II??
Kupno używanej lampy nawet systemowej z nieznanego źródła to spore ryzyko. Nigdy nie wiesz jak często była użytkowana i ile jej jeszcze żywota zostało. poza tym w przypadku modelu 430II róznica w cenia to zaledwie 100-150zł. IMHO nie warto ryzykować.
Co wy za bajera ciśniecie :P Kupiłem tydzień temu Nissin'a (był wątek gdzieś wcześniej) w wersji mk ii i chodzi świetnie :) Bardzo szybko gotowy do błysku po pełnym rozpruciu, biorąc pod uwagę półkę cenową i to że w środku sanyo eneloop'ki :) Na aparacie wszystko działa, wyzwalam ją radiowo w manualu przez photixa pt-04 - zasięg mierzony 30m i działa! Więcej nie potrzeba. Czy przenosi automat? Pewnie tak, z czymś droższym niż ten photix :) Ogólnie jestem zadowolony i myślę że jak opanuję ją w dośc dobrym stopniu, jak i technikę robienia fot, to przerzuce się na coś wyżej. Jak dla amatora w sam raz! Jak Ci przyjdzie to napisz jak Ci się widzi ;p
malutka00, wgl jaki sens jest wyzwalac lampę bezprzewodowo w automacie? Bardziej kreatywnie i rozwojowo to manual. Sama kontrolujesz wszystko :)
malutka00
06-01-2012, 13:17
Kupno używanej lampy nawet systemowej z nieznanego źródła to spore ryzyko. Nigdy nie wiesz jak często była użytkowana i ile jej jeszcze żywota zostało. poza tym w przypadku modelu 430II róznica w cenia to zaledwie 100-150zł. IMHO nie warto ryzykować.
No chyba niekoniecznie, najtańsza nowa na allegro to w granicach 950 jak się trafi, a używaną kupi się za 600... :) dlatego się zastanawiam czy lepiej nowy nissin za 500zl czy lepiej C 430ex II
No chyba niekoniecznie, najtańsza nowa na allegro to w granicach 950 jak się trafi, a używaną kupi się za 600... :)
Zapomniałaś zaznaczyć, że masz do dyspozycji dwie wersje tej lampy. Jak już chcesz coś kupić, a porządnie to odłóż te kilka groszy więcej i poszukaj 580ex2 w cenie nawet do 900 złotych.
malutka00
07-01-2012, 12:48
No tak, zawsze można dołożyć do lepszego sprzętu, jak ze wszystkim. Niestety mój budżet na lampę wynosi jedynie ok. 600zł i myślę, że do amatorskiego używania C430ex II albo inna z podobną liczbą przewodnią chyba wystarczy. A np. Metz 44 Af-1 zamiast używanej C430??
I takie pytanie bo nigdzie w specyfikacjach tego nie widzę - w jakich czasach pracują te lampy? (chodzi mi o najkrótszy możliwy czas naświetlania) - wbudowana do 1/200s to wiem. A ten C430? Bo ma jakiś tryb synchronizacja z krótkimi czasami naświetlania - ale nie bardzo wiem jak to działa... A taki Metz czy Nissin też tak mają? Bo to chyba dobra funkcja?
HSS (High Speed Sync) - 430ex ii, reszta nie posiada z tego co wiem :) W tej półce cenowej z hss ciężko coś. Nissin ma do 1\250 :) Ale zastanówmy się...dla amatora początkującego to jest nie wiem jak bardzo wymagane? Tak, wiem, na przyszłośc, ale w przyszłości może wyjśc coś zupełnie nowszego, nowsza technologia, niższe ceny obecnych lampek. Ja tam nadal trzymam za Nissin'a :)
malutka00
08-01-2012, 15:26
No dokładnie dlatego pytam to miłabybyć moja pierwsza lampa, a nigdy nie miałam okazji używać. Więc pewnie duuuużo nauki przede mną i nie wiem jak te HSS się mają do tego i czy będzie mi to w ogóle potrzebne. Tzn wiem, że na pewno nie będę mogła sobie pozwolić żeby co rok-dwa kupować sobie nową lampę czy cos dlatego patrzę na wszystkie funkcję które, jak mowisz mogą być fajne na przyszłość... ;) No chyba, że wygram w Lotto.
Nissin tylko 1/250? To niewiele lepiej niż lampa wbudowana ;) A metz 44?? Bo w specyfikacjach nie piszą ;/
Wszytskie bez hss mają 1\250 (noo większośc, choc to nie zależy od lampy chyba, tylko od aparatu, jaki masz maksymalny czas synchro albo od tego i tego :) ) Pamiętaj, że włączając hss nie masz nie wiem jakiej mocy na krótszych czasach, im krócej, tym mniej tą lampę widac, bo hss to nic innego jak wyzwalanie bardzo szybkich błysków (taki stroboskop ) w krótkim przedziale czasu :) Jeśli możesz, ja bym się wstrzymał, odłożył i kupił Canona'a 430 EX II, jest też opcja, że za ~850 złotówek masz Nissin'a Di866 MK II ( http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/2277814 ) który ma już HSS i jest o wiele mocniejszy od tego 430 EX II. Jakbym sam miał więcej gotówki to bym brał go.
niechcemisie
09-01-2012, 08:17
Mam nissina i jedyne czego mi brakuje to HSSu... Jeśli nie będziesz go potrzebował to wybór jest prosty. Masz nową lampę i robisz zdjęcia, a jak bedzie przypływ gotówki to zawsze możesz pochciwić się na 430EX lub 580EX..