Zobacz pełną wersję : 15mm FISHEYE vs 10-22mm na CROPie
Witam wszystkich.
Zastanawiam sie nad kupnem 15mm FISHEYE.
Docelowo ma być on używany na FF, ale na pewno nie w tym roku :(
Aktualnie byłby używany na 50D.
Wiem że na cropie nie bedzie to aż taki efekt jaki daje na FF.
Moje pytanie brzmi czy 15mm fisheye na Cropie będzie dużo szerzej niż 10-22, czy to będą jak narazie nie potrzebnie wydane złotówki
Nie chce kupować sigmy lub samiyanka zbieram szkła pod FF.
luciferi
09-03-2011, 23:14
przeciez 10-22 to ef-s wiedz gdzie tu zbieranie szkiel pod ff?
Wiem ale jak narazie nic szerszego nie mam, a to był jeden z pierwszych moich obiektywów nie licząc kita.
Resztę optyki mam pod FF 16-35 2.8 ; 24-70 2.8 ; 70-200 4f ; 50 1.8f
Chryste jak można uzbierać tyle sprzętu i zadawać tak głupie pytania.
bez komentarza :/
Na pełną klatke w tym roku raczej nie uzbieram, bo wykosztowalem sie troche na kolejne szklo (16-35) a 10-22 sobie zostawilem bo jak narazie nic szerszego nie mam, a wiem ze w przyszlosci i tak bede chcial mieć w swojej szklarni 15mm fisheye, a na 15mm jeszcze mogbym sobie jeszcze pozwolic
robertskc7
10-03-2011, 12:53
sprzedaj 50D i 10-22, kup sobie korpus FF dzięki którem 16-35 dostanie mega szerokiego kopa i na fisha sobie spokojnie dozbierasz z czasem a radości z zestawu bedziesz miał po uszy.
dziobolek
10-03-2011, 13:06
sprzedaj 50D i 10-22, kup sobie korpus FF dzięki którem 16-35 dostanie mega szerokiego kopa i na fisha sobie spokojnie dozbierasz z czasem a radości z zestawu bedziesz miał po uszy.
O właśnie, to najlepszy pomysł jeśli planujesz FF.
No chyba że chcesz zatrzymać cropa i dokupić FF.
Pozdrówka!
luciferi
10-03-2011, 13:10
nie trac czasu, majac takie szkla dawno pogonilbym ten korpus i co zostalo z ef-s i juz rozkoszowal sie ff z tymi eleganckimi sloikami
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, też rozpatrywałem właśnie taka formę aby sprzedać cropa i resztę z EF-S i różnice dołożyć.
Tylko teraz bede musiał znaleść pudełeczka i kabelki :) ale i tak narazie musze stanąć na nogi po ostatnim zakupie 16-35 :)
Właśnie tak sledze ceny
Canon 5d II + grip oryginalny + bateria = to koszt z rzędu 8800 ;/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jasne ze najlepiej kupić sprzęt z górnej półki ale jeśli budżetowo masz mieć problemy to 10-22 dla cropa daje bardzo fajne efekty.
Ze swojego jestem bardzo zadowolony i cieszę się że zdecydowałem się właśnie na ten a nie na sigme 10-20.
Miałem swego czasu sigme 10-20 4.5-5.6F, ale ją zmieniłem - sprzedając praktycznie nic nie tracąc. To fakt bardzo fajne efekty można ją uzyskać a szczególnie używam jej do krajobrazów :)
Przytocz definicję GŁUPIEGO pytania. Powinieneś ją znać wnioskując z Twojej wypowiedzi...
Fisheye EF 15mm na cropie (testowałem na 50D) to jedna wielka pomyłka. Nie chodzi tu o szerokość tylko o wygląd obrazka. Dystorsja przestaje być "fishowa" a zaczyna przypominać tą z kita 18-55 na szerokim końcu. Lepiej pod cropa kupić Samyanga 8mm który jest pod niego zaprojektowany. Szkło jest tanie i można później sprzedać z niewielką stratą w przypadku przesiadki na FF.
Fisheye EF 15mm na cropie (testowałem na 50D) to jedna wielka pomyłka. Nie chodzi tu o szerokość tylko o wygląd obrazka. Dystorsja przestaje być "fishowa" a zaczyna przypominać tą z kita 18-55 na szerokim końcu. Lepiej pod cropa kupić Samyanga 8mm który jest pod niego zaprojektowany. Szkło jest tanie i można później sprzedać z niewielką stratą w przypadku przesiadki na FF.
Właśnie takiej wypowiedzi mi brakowało że 15mm fisheye do cropa to wielka pomyłka.
Teraz mam inny dylemat czy odsprzedac wszytko co mam na Cropa i kupic 5d II czy czekac na 5d III czy cena bedzie az tak bardzo sie różnic że bedzie warto czekac. No i jaki wplyw na ceny bedzie miala sytuacja w Japoni ;/
dreamstorm
14-03-2011, 12:35
Jest jeszcze opcja ekonomiczna - stara piątka, ale wybór zależy od tego co fotografujesz. Używaną można kupić poniżej 4tys
WiatruMistrz
14-03-2011, 12:52
Oddychaj kolego głęboko bo nawet MK4 nie pomoże, najlepszy aparat nie zastąpi oka fotografa i pomysłu na sesję...popadanie w onanizm sprzętowy to niebezpieczna przypadłość.
Oj tam zaraz wielka pomyłka, po prostu trochę dziwnie wyglądają zniekształcenia obrazu.
A skoro masz już w torbie tego 10-22, a nie masz jeszcze FF to po co już szaleć. Dozbieraj na 5Dmk2 i wtedy sprzedaj dopiero EF-Sa i kup 15. Jak zmienisz na pełną klatę to kąty z 16-35 będą przeciez podobne do tych z EF-Sa na cropie.
A co do czekania na 5Dmk3 to nie wiem czy jak rzeczywiście już się pojawi, to może będzie warto poczekać na 5Dmk4, bo na pewno będzie jeszcze lepszy... i tak w nieskończoność...;)
Teraz mam inny dylemat czy odsprzedac wszytko co mam na Cropa i kupic 5d II czy czekac na 5d III czy cena bedzie az tak bardzo sie różnic że bedzie warto czekac. No i jaki wplyw na ceny bedzie miala sytuacja w Japoni ;/
Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.
Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.
IMHO porównanie fisha z UWA nie ma najmniejszego sensu, podobnie jak czekanie na 5D Mark III :)
Jest jeszcze opcja ekonomiczna - stara piątka, ale wybór zależy od tego co fotografujesz. Używaną można kupić poniżej 4tys
Jedynka odpada - jednak wole taki sprzet nowy. Od poczatku go uzytkuje sam i nie musze sie martwic o przebieg migawki.
Idealny rebus dla wróżki, ale myślę ,że da radę...no i nie przepłacisz teraz bo klientów sporo...taki czas.
Mark II jest imho na dziś w bardzo dobrej cenie, raptem kilka setek ponad magiczne 6550 przy której to cenie już kolejka kupujących....sprawdzone, więc sam rozumiesz.
Kolego gdzie taka piatke mozna kupic nowa za kwote 6550 ???
IMHO porównanie fisha z UWA nie ma najmniejszego sensu, podobnie jak czekanie na 5D Mark III :)
W sumie juz mineły 2 lata od premiery 5d II wiec w tym roku powinna sie pojawic 5d III i wtedy powinna spasc choc troche cena 5d II
Oddychaj kolego głęboko bo nawet MK4 nie pomoże, najlepszy aparat nie zastąpi oka fotografa i pomysłu na sesję...popadanie w onanizm sprzętowy to niebezpieczna przypadłość.
Wiadomo ze jak pojawi sie model to znajda sie osoby ktore beda narzekać ze cos nie tak z aparatem ze mogli sie bardziej postarac
W sumie juz mineły 2 lata od premiery 5d II wiec w tym roku powinna sie pojawic 5d III i wtedy powinna spasc choc troche cena 5d II
To zacznij od modlitwy by nie było tak jak z 50D. Jeśli wejdzie 5d mk3 i ceny spadną chociaż o 2000 5dmk2 to już będzie dobrze. Jednak bardziej bym się obawiał czy nie znajdą się tacy, co używki za 8000 sprzedawać będą.
Pamiętaj, że oszczędzając płacisz 2 razy :roll:
To zacznij od modlitwy by nie było tak jak z 50D. Jeśli wejdzie 5d mk3 i ceny spadną chociaż o 2000 5dmk2 to już będzie dobrze. Jednak bardziej bym się obawiał czy nie znajdą się tacy, co używki za 8000 sprzedawać będą.
Tak wiem że oszczedzajac mozna 2 razy stracic, ale narazie jednak chyba pofoce tym co mam, bo zbyt duzo musiałbym dolozyc do 5d II a crioa chyba jednak sobie drugiego zostawie :)
Raczej nie ma szans żeby w najbliższym czasie ceny 5DII spadły. Zobacz jak stoi w cenie 5D w pierwszej wersji i cięgle chętnych nie brakuje :) Poza tym nowa pucha będzie koszmarnie droga znając marketing Canona :(
Ja po sporych rozważaniach doszedłem do wniosku, że crop zostanie jak na razie. Gdy patrzę na te stare piątki to odechciewa mi się kupować. Jak już mam kupić na poważnie ten sprzęt, to będę go kilkakrotnie sprawdzał.
Dwa tygodnie temu sprawdziłem około 7 modeli 5D. Tylko jedna przykuła moją uwagę, ale sprzedawca okazał się nie znać na sprzedawanym sprzęcie. W dodatku cena 2800 była w sam raz. Już miałem płacić - gdy dostałem maila, że aukcja została zakończona. Teraz ponownie jest wystawiona (bynajmniej była) za 3500 :sad:
Chyba jednak poczekam z tym ;)
No i zapomniałem o najważniejszym ;) Jak już zostaje się przy cropie to lepiej odłożyć jeszcze kasiorki na dodatkowe szkła. Ja w swoich rozważaniach mam zamiar zakupić jeszcze jakiś 70-200/4IS i 200/2.8L no i uwa ;) czyli jeszcze mi brakuje do FF :D
Merauder
20-03-2011, 21:37
50D to inna bajka. Tutaj na jego cenie po premierze następcy zaważył fakt czym następca się okazał (choć moim skromnym zdaniem najważniejsze z serii zostało czyli AF). Na chwilę obecną nie ma powodów, aby podejrzewać o to samo następcę 5dmkII.
sprzedaj 50D i 10-22, kup sobie korpus FF
Jestem tego samego zdania. do ceny ze sprzedaży dołóż pieniądze, które miały być przeznaczone na fisha 15 i kup sobie 5d II.
przez oczekiwanie na najnowszy sprzęt stracisz wiele fotek. onaniści sprzętowi! ;d
Kolekcjoner
21-03-2011, 02:31
Przepraszam że się wtrącam ale to jest wątek o "15mm FISHEYE vs 10-22mm na CROPie" czy mi się tylko tak wydaje ;)8-)?