Zobacz pełną wersję : mecz piłki nożnej - ekstraklasa (wstęp z lustrzanką)
sadek_86
08-03-2011, 15:10
Witam,
Chyba najlepszy rozdział do tego aby zadać takie pytanie :)
Czy macie może doświadczenia, z wchodzenia na mecze piłkarskiej ekstraklasy z lustrzanką? Konkretnie interesuje mnie wejście na mecze Lechii Gdańsk. Pytałem w paru punktach sprzedaży biletów, odsyłali mnie za każdym razem żeby dzwonić do Klubu. Jednak albo cały czas jest tam zajęte, albo nikt nie odbiera.
Z tego co się orientuje żadna ustawa nie zabrania na wchodzenie na mecze z foto z wymienną optyką, jedynie organizator meczu może tego zabronić (w przypadku imprez masowych, wiem że taki zakaz jest na niektóre koncerty). To jak, ktoś już wchodził na taki mecz z lustrzanką? Dodam, że chce spróbować porobić foty z obiektywem 135 mm (Jupiter 37a dokładnie), tak więc nie ma możliwości, żeby wmawiać ochronie, że jest to kompaktowy aparat :)
Prawdo podobnie ochrona nie będzie miała pretensji ze wnosisz aparat tylko może mieć pretensje ze jest to kawał stali i szkła którym można rzucić lub powalczyć - wiem aparat cenne delikatne – ale panowie z ochrony mają przedziwne pomysły
Najlepszym rozwiązaniem według mnie byłoby pójście do biura prasowego klubu i złożenia podania – prośby o akredytację fotoreporterską. Napiszesz ze to jest twoja pasja ze marzysz o wykonaniu takich zdjęć i ze Nierobisz tego komercyjnie, jeśli nie byłeś karany powinni przychylić się do takiej prośby i będziesz miał prawo wstępu z jakim kol wiek sprzętem foto i na trybuny oraz płytę
Na marginesie z obiektywem 135 mm z trybun raczej nie powalczysz
problemów raczej nie powinni robić, co najwyżej przeszukają dokładnie torbę foto czy nic nie licząc aparatu nie wnosisz. no i to prawda, 135 raczej nie dużo zdziałasz z poziomu trybun.
sadek_86
09-03-2011, 19:16
Mówicie, że nie powalczę z tym 135 mm z poziomu trybun. Zastanawiam się nad kupnem telekonwertera, dokładnie tego typu:
http://afe.pl/catalog/tele-konwerter-52mm-kolor-czarny-p-508.html
Obiektyw mam o świetle 3,5, korzystając z takiego telekonwertera (2x), z tego co zdążyłem wyczytać na forum, to tracę światło o 2 stopnie EV (czyli 5,6) - dobrze rozumiem? Tak czy siak, w niedzielę robię pierwszą próbę wejścia na mecz - na razie na młodą ekstraklasę, dam znać jak poszło, jeśli wyjdą jakieś fotki, to zamieszcze je także na forum :)
Niestety do biura nie podjadę w godzinach pracy, ze względu na to że w tych godzinach sam pracuje w Tczewie :/
Obiektyw mam o świetle 3,5, korzystając z takiego telekonwertera (2x), z tego co zdążyłem wyczytać na forum, to tracę światło o 2 stopnie EV (czyli 5,6) - dobrze rozumiem?
Matematyka szwankuje, 3,5 + 2 EV to jest 7,1.
sadek_86
09-03-2011, 19:40
Matematyka szwankuje, 3,5 + 2 EV to jest 7,1.
Z matematyką akurat wszystko ok, bardziej niewiedza z zakresu fotografii :) +2 EV, czyli dwukrotnie, teraz rozumiem, dzięki.
z praktyki wiem ze stadiony są tak oświetlone ze 2,8 to standard a i tak czasami bywało ciężko na gieksie lub odrze nie wyobrażam sobie powalczyć na 7,1 - jestem ciekaw efektów
Z matematyką akurat wszystko ok, bardziej niewiedza z zakresu fotografii :) +2 EV, czyli dwukrotnie, teraz rozumiem, dzięki.
Dwukrotnie to 1 EV, 2 EV to czterokrotnie (dłuższy czas/wyższe iso).
sadek_86
09-03-2011, 21:30
z praktyki wiem ze stadiony są tak oświetlone ze 2,8 to standard a i tak czasami bywało ciężko na gieksie lub odrze nie wyobrażam sobie powalczyć na 7,1 - jestem ciekaw efektów
Mecz na szczęście jest na 12, tak więc światło dzienne będzie, aczkolwiek ma być raczej pochmurno - w takich warunkach jakie jest potrzebne światło?
myslidar
10-03-2011, 13:18
Z trybun będzie ciężko. Często siedząc za bramką i mając 200mm trzeba później kadrować 1/4 zdjęcia. Światła powinno starczyć o tej godzinie o ile nie będzie jakoś strasznie pochmurno. Ustaw sobie migawkę na 1/640 lub 1/800 i do tego dopasuj pozostałe parametry. Nie wiem jak wyglądają trybuny u Ciebie, ale jak jest taka możliwość to zejdź jak najniżej i nawet jeśli jest siatka to próbuj robić przez nią. Najlepiej tak żeby być na poziomie piłkarzy - wtedy lepiej rozkłada się głębia ostrości w porównaniu do tego jak robisz z góry.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ważne żeby dobrać parametry tak, aby zdjęcia były dobrze doświetlone, nawet mogą być w kilku punktach prześwietlone. Wtedy dużo łatwiej z takiego materiału się coś wyciaga. Jak zrobisz za ciemne to może być kiepsko.
tu jeszcze może coś znajdziesz
http://canon-board.info/showthread.php?t=71211