Zobacz pełną wersję : obiektywy FD
Witam, czy można używać obiektywów canon FD do współczesnych cyfrówek, np 450d. Jeżeli tak to jakich przejściówek należy użyć.
Witam, czy można używać obiektywów canon FD do współczesnych cyfrówek, np 450d. Jeżeli tak to jakich przejściówek należy użyć.
Można :-D
http://allegro.pl/adapter-af-canon-eos-ef-canon-fd-i1465380473.html
ja jednak za te same pieniądze wolę kupić przejściówkę Canon -> Pentax K, :-D
1. Było - tylko nie wiem czy hasło "FD" daje się wyszukać
2. Tak, da się...
3. ...ale nie będzie ostrzyć na nieskończoność
4. ...chyba, że kupisz przejściówkę z soczewką -> strata jakości optycznej
zdRAWKi
czyli szukając tańszej opcji lepiej nastawić się na obiektywy M42?
Kolekcjoner
07-03-2011, 23:02
Raczej tak. Niestety z FD to jest się sens męczyć tylko jak się ich ma pod dostatkiem 8-). W innym wypadku szkoda zachodu.
za te same pieniądze wolę kupić przejściówkę Canon -> Pentax K, :-D
Czy możesz napisać dla jakich obiektywów pentaxa byłbyś skłonny zakupić taką przejściówkę?
Czy możesz napisać dla jakich obiektywów pentaxa byłbyś skłonny zakupić taką przejściówkę?
Mam ją od ponad miesiąca. Kupiłem ze względu na stare szkła z poprzedniego systemu. Jak kiedyś wspominałem, przesiadłem się z Pentaxa. Natomiast na początku grudnia zmieniałem mieszkanie i kilka manualnych szkiełek mi się pogubiło. Jak widać znalazły się wykorzystuje ją między innymi do:
- 40mm/2.8 - fajne małe i wygodne szkiełko
- 50mm/1.7 - jakość obrazu naprawdę super
- 200mm/4 - w tym niestety przesłona mi się blokuje :(
Wszystkie szkiełka robione przez Pentaxa. Kiedyś strasznie polowałem na 85/1.8 (dało się znaleźć do 800zł), teraz jak patrze, to ceny w cuda lecą.
Nigdy nie wiedziałem, że się zakocham w manualach, stąd w planach jest jeszcze zakup nikorra 1.2 i odpowiedniej przejściówki do niego ;)
Mam ją od ponad miesiąca. Kupiłem ze względu na stare szkła z poprzedniego systemu.
Czy masz potwierdzenie ostrości?
Czy masz potwierdzenie ostrości?
Z początku miałem problem z przyzwyczajeniem się do potwierdzenia ostrości. Na jednym ze szkieł - nie pamiętam, którym owe potwierdzenie występowało bardzo rzadko. Odesłałem na gwarancji i dostałem nowe - wszystko działa jak powinno ;)
Z początku miałem problem z przyzwyczajeniem się do potwierdzenia ostrości. Na jednym ze szkieł - nie pamiętam, którym owe potwierdzenie występowało bardzo rzadko. Odesłałem na gwarancji i dostałem nowe - wszystko działa jak powinno ;)
Piekielnie droga taka przejściówka:
http://allegro.pl/adapter-canon-ef-pentax-k-af-program-i1465310032.html
i tylko jedną znalazłem na Allegro.
Mam przejściówkę z potwierdzeniem Canon - M42 i uważam, że potwierdzenie jest zbędne, bo nic nie daje. Ale może to jest problem mojego Takumara 1.4/50.
Albo ręki ;)
Ta przejściówka taka droga gdyż tyczy się innych systemów ;) Mi potwierdzenie bardzo pomaga ;)