Melov
07-03-2011, 10:26
Mam pytanie odnośnie tego czy patrząc przez filtr IR pod światło powinno być widać przez niego kształty czy też nie ? Mam filtr Infrared 720 co oznacza że powinien przepuszczać tylko zakrez powyżej 720 nm czyli zakładając że ludzkie oko widzi do 700 nm to patrząc przez niego powinno być ciemno. A Ja widzę na czerwono dość wyraźnie kształy. Jednak po założeniu na aparat i patrzeniu poprzez wizjer jest zupełnie ciemno.
Czy zatem powinno być coś widać czy nie patrząc pod światło ? jeżeli filtr wycina światło widzialne to powinno być czarno - chyba że to nie chodzi o ludzkie oko tylko o obiektyw ???
Może ktoś wyjaśnić jak to właściwie jest.
Mam Canon 400D + filtr IR + stałka 28mm F/28 - zdjęcia wychodzą OK, czasy dość długie ale wychodzą, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło ocywiście widzoialne.
Czy zatem powinno być coś widać czy nie patrząc pod światło ? jeżeli filtr wycina światło widzialne to powinno być czarno - chyba że to nie chodzi o ludzkie oko tylko o obiektyw ???
Może ktoś wyjaśnić jak to właściwie jest.
Mam Canon 400D + filtr IR + stałka 28mm F/28 - zdjęcia wychodzą OK, czasy dość długie ale wychodzą, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło ocywiście widzoialne.