Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podczerwień Canon 400D

Melov
07-03-2011, 10:26
Mam pytanie odnośnie tego czy patrząc przez filtr IR pod światło powinno być widać przez niego kształty czy też nie ? Mam filtr Infrared 720 co oznacza że powinien przepuszczać tylko zakrez powyżej 720 nm czyli zakładając że ludzkie oko widzi do 700 nm to patrząc przez niego powinno być ciemno. A Ja widzę na czerwono dość wyraźnie kształy. Jednak po założeniu na aparat i patrzeniu poprzez wizjer jest zupełnie ciemno.

Czy zatem powinno być coś widać czy nie patrząc pod światło ? jeżeli filtr wycina światło widzialne to powinno być czarno - chyba że to nie chodzi o ludzkie oko tylko o obiektyw ???

Może ktoś wyjaśnić jak to właściwie jest.

Mam Canon 400D + filtr IR + stałka 28mm F/28 - zdjęcia wychodzą OK, czasy dość długie ale wychodzą, tylko nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie bardzo rozumiem dlaczego ten filtr przepuszcza światło ocywiście widzoialne.

Melov
07-03-2011, 11:40
Poprawka, w aparacie tez widać na czerwono - po porstu żrenica musi się bardziej rozszerzyć.

ksx
07-03-2011, 22:03
Teoretycznie nie powinieneś widzieć nic. Teoretycznie, bo idealny filtr IR nie istnieje. Każdy w jakimś stopniu przepuszcza światło widzialne. Zapewne to światło widzialne ma swój udział w ekspozycji. I teoretycznie, bo informacje zasłyszane.

N00bek
08-03-2011, 13:22
Poprawka, w aparacie tez widać na czerwono - po porstu żrenica musi się bardziej rozszerzyć.

Bardzo dawno temu wciągnął mnie artykuł bodajże, na photo video o filtrach IR. Było napomniane, że wada wzroku znacząco wpływa na widziany obraz w wizjerze aparatu. Może, to ma jakiś wpływ?

Melov
08-03-2011, 21:56
Może w niewielkim ale testowałem na różnych osobnikach takich z wadą i bez wady wzroku i jest tak samo.

N00bek
08-03-2011, 23:39
Może w niewielkim ale testowałem na różnych osobnikach takich z wadą i bez wady wzroku i jest tak samo.

Jakiej marki jest filtr?

Melov
10-03-2011, 16:24
Filtr jest NoName (nie ma żadnej nazwy).

N00bek
11-03-2011, 01:33
Filtr jest NoName (nie ma żadnej nazwy).

No i masz przyczynę ;)

Niestety, ale porządny filtr IR kosztuje:shock:

Melov
15-03-2011, 09:32
Nie o to mi chodzi - prawdopodobnie są różne klasy tych filtórw IR, byc może ten który mam posiada jakiś mniejszy współczynnik IR czy coś podobnego. Moje pytanie raczej skierowane jest do osób które mają filtr IR i są w stanie wziąć go w łapkę spojrzeć pod światło i powiedzieć "mój filtr też zachowuję się podobnie jak twój lub u mnie nic takiego nie ma". Dlatego nie obraź się ale bardziej od kwestii merytorycznych interesuję mnie praktyka. Jak masz taki filtr to zobacz jak jest u Ciebie. Mój przepuszcza od 720nm - może wszystkie filty w tym zaresie tak się zachowują ?

Melov
16-03-2011, 09:22
Ok, mam już odpowiedź na moje pytanie. Jednak trochę widać - dla zainteresowanych wątek na http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=2924