Zobacz pełną wersję : czyszczenie matrycy 5dmkII łopatkami do cropa
paatryk77
06-03-2011, 19:00
Witam,
na moim 5dmkII znalazłem nieusuwalny gruszką (przedmuchanie) brud na matrycy który już przy f/8 bardzo widać. trzy razy gruszką próbowałem i nic. niestety, mam komplet visible dust do starego 40D czyli z łopatkami niekryjącymi matrycy FF....pomyślałem czy by jednak nie spróbować przejechać łopatką mniejszą po matrycy 5d. czy ktoś tego kiedyś próbował? czy to czymś grozi? chodzi o to że zostało mi pełno tych łopatek x1.6. a to droga impreza kolejny taki komplet.
dzięki z góry
Tomek
tematy dotyczące czyszczeniu matrycy już istnieją na forum i pewnie zanim się doczekasz odpowiedzi moderator zamknie temat
paatryk77
06-03-2011, 20:04
widziałem, lecz nie znalazłem a propos tej konkretnej kwestii. może zamiast mnie upominać ktoś podpowie gdzie szukać jeśli ten konkretny temat istnieje, może być moderator, możesz być ty jkl8... dzięki
Janusz Body
06-03-2011, 20:17
Możesz śmiało jeździć mniejszym swabem.
Najlepiej matrycę czyści się na..... chuch. (Około 3min 30 sek filmu)
http://www.youtube.com/watch?v=s8_0GK41AcA
taaaa... to Nikon ale w Canonie też działa. :-)
EDIT: to samo z C5D2 http://www.youtube.com/watch?v=mTjXsM0ql9Y&feature=relmfu
paatryk77
06-03-2011, 20:35
Możesz śmiało jeździć mniejszym swabem.
o to chodziło.
dzięki.
pozdra
Tomek
Najlepiej matrycę czyści się na..... chuch. (Około 3min 30 sek filmu)
Mam takie wrażenie , że prezenter zadbał jeszcze dodatkowo o ten chuch, na takiej lekkiej bańce jakby ...:)
Janusz Body
07-03-2011, 11:52
Mam takie wrażenie , że prezenter zadbał jeszcze dodatkowo o ten chuch, na takiej lekkiej bańce jakby ...:)
On taki jest - lekko nawiedzony :-) ale jego Sensor Swapy sprzedają się dobrze, naprawdę czyści "na chuch" no i nie ma kłopotu czy E2 przypadkiem nie uszkadza powłok na sensorach Nikona czy Canona ;-)
Janusz dzięki za sugestię, zawsze używałem z E1/E2 (zależnie od tego czy miałem APS-C czy FF) ale o czyszczeniu "na chuch" nie słyszałem a to może być dobre rozwiązanie gdy nie ma się E bo na lotnisku jakiś nadgorliwy celnik zarekwirował.