Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Systemy bezprzewodowe - różne aparaty

hadwao
02-03-2011, 20:25
Witam. Mam dosyć nietypowy problem z lampą błyskową, którego nie mogę samodzielnie ogarnąć mimo lektury wątków na forum.

W skrócie moja sytuacja wygląda tak, że obecnie posiadam aparat Panasonic fz-50. W niedalekiej przyszłości planuję zakupić także amatorską lustrzankę Canon (1000d lub 450d, chyba że trafi się jakaś okazja xxD).
Posiadam także lampę błyskową - bardzo stary model Metz Mecablitz 32 Mz-3. Co ważne lampa posiada kostkę sca 3101 - czyli wersja dla Canona, ale raczej do aparatów analogowych.

Chciałbym wykorzystać tą lampę w komplecie z moim Panasonikiem (bez podłączania do body). I teraz rodzi się pytanie, czy jest jakiś system bezprzewodowy, który podoła temu zadaniu - czyli Panasonic fz-50 + lampa z kostką od analoga. Oczywiście rozumiem, że w grę wchodzi tylko tryb manualny.

Dodamy tylko, że
- docelowo chciałbym ten system wykorzystywać z Canonem, którego niedługo zakupię.
- szukam raczej jakiegoś "chińczyka" do amatorskich zastosowań - budżet w pierwszej kolejności chciałbym przeznaczyć na aparat i szkła.

Z góry dziękuję za pomoc.

flankerp
02-03-2011, 22:25
Jezeli aparat ma zlacze PC (X-Sync) i lampa ma, to mozesz kupic wyzwalacz radiowy np. taki jak ja mam Phottix Aster i powinno grac, ale ten aparat chyb anie ma takiego zlacza...

Poza tym ta lampa jest tak stara, ze nie warto niz z tym robic. Pzoa tym nie sadze aby miala zlacze PC

Czy to jest cos takiego? :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://honksystems.com/gallery2/d/9843-2/Metz+Mecablitz+32MZ-3.jpg)

hadwao
03-03-2011, 13:32
Dzięki za zainteresowanie problemem. Mam właśnie tego typu lampę jak na zdjęciu (tylko kostka 3101 a nie 3303).

Przepraszam z góry za banalne pytanie, ale myślałem, że te wyzwalacza po prostu wpina się w sanki na aparacie. Z opisu w jednym ze sklepów internetowych rozumiem, że nie każda lampa zadziała z tym zestawem.
X-sync lampa niestety nie posiada. Rozumiem, że x-sync jest uniwersalny i działa z każdą lampą, która go ma, natomiast obsługa "ze stopki" to loteria z tego typu lampami?

Czy orientuje się ktoś, czy taka lampa zadziałałaby na takiej taniej fotoceli z allegro? Wiem, że ta stopka (mimo, że jest dedykowana do analogów) współpracuje między innymi z Canonem 20D (oczywiście tylko w manualu). W sumie takie rozwiązanie też by mnie urządzało.

No i jeszcze ostatnie pytanie - czy jeśli jest to lampa z niskim napięciem (według info z sieci 3,5V) to istnieje ryzyko uszkodzenia aparatu po podłączeniu - mam tu na myśli podłączenie kostką canonowska do panasonica.

marszull
03-03-2011, 14:48
flankerp troche namieszales
wystaczy ze lampa ma centralny styk i aparat ma taki styk
kupujesz radio (wyzwalacz i odbiornik) ktore obsluguje centralny styk (czyli wszystkie ktore sa na rynku ;)
zapinasz w sanki wyzwalacz, w odbiornik lampe, lampa na M, aparat na M i powinno dzialac ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czasami radyjka nie dzialaja z niektorymi malpkami
ale z tym panasonikiem powinno byc ok

hadwao
03-03-2011, 15:23
W takim razie chyba się zaopatrzę w takie radyjko. W najgorszym razie jeśli nie zadziała to będę miał jakiś gadżet do Canon, którego niedługo kupię ;-)

Dzięki za poradę.

flankerp
03-03-2011, 17:41
Nie jestem pewien co do napiec. Niektore sterowniki radiowe jak wspomniales nie smigaja z niektorymi lampami. Np. ten co ja mam nie dziala z poprzednia wersja Nissina ale z MII juz tak... Wiec najlepiej podlaczyc i sprawdzic...

hadwao
03-03-2011, 17:57
Hmm chyba po prostu zaryzykuję. Z przeglądu lamp jaki niedawno robiłem to właśnie Twój Nissin Di622 Mark II wydał mi się najsensowniejszym wyborem w kategorii cena/jakość, więc pewnie kupię go w niedługim czasie po zakupie body. Jak nie zadziała z moim obecnym zestawem to będzie "na później".

marszull
04-03-2011, 15:03
Poprzednia wersja nissina nie dzialala chyba z zadnym wyzwalaczem bezprzewodowym
teraz to poprawili

hadwao
05-03-2011, 13:54
@Marszul - czytałem o tym - w sumie przeczytałem chyba cały wątek o Nissinie tu na forum ;-) Wezmę tego Nissina mark 2 jako podstawową lampę bo wygląda na prawdę zachęcającą w tej cenie.

@Flankerp - wczoraj zrobiłem przegląd rozwiązań bezprzewodowych Phottixa. Mam do ciebie pytanie, czy z Twoim asterem jest możliwość aby mieć lampę na body. Z tego co widzę nadajnik nie ma sanek na górze więc pewnie trzeba jakoś kombinować aby odpalić lampę z body?

I drugie pytanie - z tego co widzę, to aster ma również fotocelę - czy jest to fotocela wyzwalana pierwszym błyskiem, czy też można ustawiać ją na 2 i 3 błysk?

Z góry dzięki za odpowiedź, bo nie mogę się tego nigdzie doczytać w opisach, do których dotarłem.

flankerp
08-03-2011, 18:26
Aster nie ma gniazda na druga lampe aparatowa. Ja uzywam wbudowanej lamy do wyzwalania fotoceli.
Aster fotocele odpala na pierwszy blysk, nie ma mozliwosci zmiany
Nissin odpala na pierwszy i na drugi (olewajac kontrolny), tego uzywam do wyzwalania lampa wbudowana w moje body.

Generalnie polecam Nissina M II :)

PS: Pokazal bym Ci 'na zywo' jako, ze tez pochodze z Poznania, ale niestety od 3 lat juz nie mieszkam tam :(

hadwao
09-03-2011, 12:58
flankerp - dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie. Teraz już mam pojęcie (przynajmniej mgliste ;-) ) jak to wszystko działa. Muszę to sobie wszystko poukładać i przemyśleć jak zbudować zestaw pod swoje cele.

Jeszcze raz dzięki.

PS. Szkoda, że już w Poznaniu nie mieszkasz - fajnie byłoby kogoś pomęczyć na miejscu ;-)