Zobacz pełną wersję : Studyjne fashion - wydluzanie nog modelek
Mam takie pytanko.
Jak wydluzyc nogi modelka w fotografii studyjnej?
Nie mowie tu oczywiscie o strzelaniu pod katem tylko o Photoshopie.
Ogladajac wywiad z Marcinem Tyszka przyznal ze wydluza nogi o okolo 30% :shock:
Widac to na jego pracach. Przyznam ze choc jego 30% wyglada dosc nienaturalnie to przy niektorych modelach zabieg lekkiego wydluzenia nog by sie sprawdzil.
Czy ktos mogl by mi dac jakas wskazowke jak to zrobic?
Tu link do folio http://www.marcintyszka.com/
Z gory dzieki za wszelkie tipsy
ArekLodzPl
01-03-2011, 11:09
A po co się męczyć w Ps, sfotografuj z dołu i już ci nogi przerysuje. Jeśli jednak chcesz się z tym bawić w Ps, to chyba najszybciej lasso i przekształć
SebaWolf
01-03-2011, 11:20
A po co się męczyć w Ps, sfotografuj z dołu i już ci nogi przerysuje. Jeśli jednak chcesz się z tym bawić w Ps, to chyba najszybciej lasso i przekształć
W CS5 Puppet Warp wydaje się być dobrym narzędziem do takich zabiegów.
Nie chce przerysowac calej modelki, zreszta ciezko bylo by to zrobic np 85mm do tego moje tlo ma tylko jakies 195cm wysokosci.
W CS5 Puppet Warp wydaje się być dobrym narzędziem do takich zabiegów.
Mam CS5 wiec sprobuje sie pobawic w domu. Wlasnie wpisalem to youtuba i jestem pod wrazeniem tego narzedzia!
pawciolbn
01-03-2011, 11:30
obejrzałem te zdjęcia i na moją skromną wiedzę wygląda to na nieco szerszy kąt i kadrowanie pod kątem. kolejnym zabiegiem jest moim zdaniem Perspektywa w PS + drobne poprawki. na niektórych zdjęciach samo Lasso i rozciąganie chyba nie pomoże.
obejrzałem te zdjęcia i na moją skromną wiedzę wygląda to na nieco szerszy kąt i kadrowanie pod kątem. kolejnym zabiegiem jest moim zdaniem Perspektywa w PS + drobne poprawki. na niektórych zdjęciach samo Lasso i rozciąganie chyba nie pomoże.
Chodzi mi glownie o te studyjne gdzie modelka ewidentnie stoi na wprost aparatu a nie pod katem. Tam ewidetnie widac programowe rozciagniecie nog.
pawciolbn
01-03-2011, 12:09
no dokładnie - te na wprost, bo są i takie, na których siedzi bokiem, ma podkulone nogi i też niektóre wyglądają "dziwnie" - przy tych może faktycznie użyto Puppet Warp, ale przy tych na wprost to na moje oko: szerszy kąt i kadrowanie pod kątem, a następnie prostowanie w PS. tak mi się tylko wydaje, możliwe, że one "tak mają" :)
no dokładnie - te na wprost, bo są i takie, na których siedzi bokiem, ma podkulone nogi i też niektóre wyglądają "dziwnie" - przy tych może faktycznie użyto Puppet Warp, ale przy tych na wprost to na moje oko: szerszy kąt i kadrowanie pod kątem, a następnie prostowanie w PS. tak mi się tylko wydaje, możliwe, że one "tak mają" :)
A imiona ich to czapla i zuraw :lol:
Byc moze jest jak mowisz. Nie bawilem sie prostowaniem.
Do wydłużania nóg można także użyć tilt-shifta.
analogforever
02-03-2011, 19:50
trzeba znależć modelke z długimi nogami jak sie taką chce mieć na zdjeciu a nie pierwszą lepszą dziewczyne fotografować i potem upiekszać w PS ,modelka jest mpdelką bo ma do tego predyspozycje pewne ,mn odpowiednia budowa ciała .
aligator16
02-03-2011, 20:05
Dokładnie, dobra modelka to podstawa, ja głownie dodaje do tego 24mm i fotografowanie z niskiego pułapu ;)
Kolekcjoner
02-03-2011, 20:21
Takie manipulacje to niestety standard. Modelka ma wyglądać smukło i koniec. Takie jest zapotrzebowanie klientów zlecających reklamę, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje. I to upiększanie dotyczy też tych najpiękniejszych nie ma tu nic do rzeczy kogo się stawia przed obiektywem.
Zresztą jest to też problem społeczny - małolaty oglądają takie zdjęcia i później wpadają w kompleksy na punkcie swojego wyglądu. Jest zdajsie nawet jakiś ruch który próbuje walczyć z takimi manipulacjami.
analogforever
02-03-2011, 20:27
a swoją drogą aby ocenić co było robione z fotką to trzeba dziewczyne widzieć na żywo jak wyglada ,tak to tylko gdybanie . :-D
Kolekcjoner
02-03-2011, 20:29
Tys prowda - jak u nas mawiają :D.
Co nie zmienia faktu, że jak powstają takie inicjatywy to coś musi być na rzeczy.
Proponuję sprawdzenie w jakiejś agencji modelek od jakiego wzrostu biorą dziewczyny. Popatrzcie jakie wymiary mają w portfoliach, następnie weźcie poprawkę na wymagania powiedzmy w takim Mediolanie. Te modelki nie są wybierane od tak sobie tylko ściśle wedle wymogów, nie pasuje do projektu to "out". Jeśli się zachce takiej kobitce zjeść o jedno ciasteczko za dużo i przytyje, to ma praktycznie zerowe szanse w castingu. Przy takich wielkich pieniądzach jakie są w świecie mody nikt nie będzie się nad nimi rozczulał. Chcą kobitke z długimi nogami do projektu to takiej szukają. Dopiero w drugiej kolejności w post produkcji robią takie rzeczy jak np wymienione wydłużanie nóg.
Dobra modelka jest jak dobry materiał zdjęciowy do postprodukcji. Wiadomo nawet w Ps można zrobić np. sztuczne krople deszczu, ja natomiast cenił bym bardziej uchwycenie takowych w "realu". Szeroki kąt w obiektywie jest bardzo pomocny jednak trzeba uważać, żeby nie przekombinować z naturalnymi kształtami ciała.
Chciałbym jeszcze przedstawić swoje zdanie, że nie potrzebujemy do wszystkich zdjęć modelek, które będą się mieścić w "standardach firm od ciuchów". Pokazujmy na zdjęciach piękno każdej kobiety nie wydziwiając i nie narzucając swoich gustów. Nie lubię takiego traktowania kobiet jak robotów, gdzie standardy w wymiarach zmieniają się sezonowo z narzuconą modą.
Mad_Mac jakbyś mógł to podaj gdzie ten wywiad z Tyszką można zobaczyć ?
na koniec dla miłośników długich nóg: www.kasiabielska.com
trzeba znależć modelke z długimi nogami jak sie taką chce mieć na zdjeciu a nie pierwszą lepszą dziewczyne fotografować i potem upiekszać w PS ,modelka jest mpdelką bo ma do tego predyspozycje pewne ,mn odpowiednia budowa ciała .
Nie ma takich kibiet na swiecie chyba ze jakies zmutowane. Zajrzyj w portfolio Tyszki i przypatrz sie zdjecia. Porownaj dlugosc dlugosc tlowiu do nog. Tyszka robi fotki tym najlepszym modelka ktore sa "idealne" a i tak jak sie przyznal przedluza im nogi o 30%. Jak stwierdzil spoleczesnstwo tego wymaga. Jak bym nie przedluzyl im nog to ludzie by powiedzieli ze zdjecie im sie nie podoba bo z dziewczyna cos jest nie tak.
a swoją drogą aby ocenić co było robione z fotką to trzeba dziewczyne widzieć na żywo jak wyglada ,tak to tylko gdybanie . :-D
Bzdura. Takich kobie nie ma...
Mad_Mac jakbyś mógł to podaj gdzie ten wywiad z Tyszką można zobaczyć ?
na koniec dla miłośników długich nóg: www.kasiabielska.com
Wywiad widzialem przez przypadek w zeszlym roku w TVN u Szymona Majewskiego.
Dzieki za linka. Bardzo podobaja mi sie jej zdjecia.
analogforever
10-03-2011, 04:10
to ty chyba długonogiej dziewczyny jeszcze nie widziałeś ,nawet na MM znajdzie sie kilkanaście .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tyszko ,żeś se autorytet znalazł :-D
grzegorzki
10-03-2011, 08:05
To byl raczej zarcik z tymi 30%. Nogi Sklenarikovej mialyby wowczas 160 cm czyli tyle co inne maja po calosci. :evil: