Zobacz pełną wersję : Zestaw do zdjęć fitness - HELP
Witajcie,
mam zamiar zabrać sie za sesje fitnessowe. Oczywiście będa się odbywały nie w studio a po prostu na salach fitness... mniejszych większych z takim a nie innym oświetleniem.
Dysponuję narazie 450d + 85 1.8.
Doradźcie mi jakie w jakie szkła warto zainwestować, oraz co dodatkowego? Jakieś lampy softboxy itp?
wiktor2323
27-02-2011, 21:32
85 m na cropie będzie stanowczo za długa np do objęcia sylwetki..Chyba, że mówisz o salach gimnastycznych:) Popatrz sobie za czymś szerszym.
canonistka
27-02-2011, 23:26
może 50mm albo 35mm 1.4 albo 1.8?
Tanim kosztem: 28/2.8 + lampa błyskowa
troszkę większym: zakup 28/1.8 lub podobnych szkieł o światłach 1.4 , ale...
tak czy siak będzie trzeba je nieco przymknąć, bo nie każdemu będzie pasować ostra tylko ręka np ;)
Moja rada - kup tamrona 17-50 i kilka lamp błyskowych. Tamron, bo jakieś w miarę porządne szkło kryjące najpotrzebniejszy zakres mieć musisz, a lampy... bo ja osobiście lubię byskać ;) A poważnie, to własne oświetlenie w takich sytuacjach jest szalenie pomocne, choć na początku może sprawiać problemy.
Nie muszą to być flashe studyjne - wystarczą np. YN560, 3-4 sztuki. do tego softboksy, statywy i cała reszta.
Matt_K-K
27-02-2011, 23:53
Przede wszystkim - jaki budżet?
85tka się przyda, do zdjęć portretowych jeśli takie akurat by były potrzebne.
Faktycznie dodałbym jakieś szkło typu 17-50 albo 17-55 od Canona, światło ma wystarczające, zakres uniwersalny. Później ewentualnie jakaś stałka z krótszą ogniskową.
Co do oświetlenia - albo robisz na lampkach reporterskich albo na studyjnych, można też zestawy pomieszać, dbając przy tym o względnie równą temperaturę barwową. Ponownie sprawa rozbija się o dostępny budżet.
Na salach fitness najczęściej występuje problem pod nazwą lustra na każdej ścianie ... bardziej rozbudowane oświetlenie kiepsko się sprawdza najlepiej mieć niezawodną silną lampę na aparacie ...