Zobacz pełną wersję : 20D jako pierwsza lustrzanka?
Witam
Jak w temacie chciałem zonie zakupić pierwsza jej lustrzankę. Powoli małpka którą miała jej już nie wystarcza. Wybór wstępnie padł na 20D. I teraz tak, obserwuje rynek allegro czy tez tutaj giełdę ale chciałbym poznać wasze zdanie jakie będą cenowe widełki za samo body tego aparatu (szkielkami bedziemy sie wymieniac :) . Nie ukrywam ze chciałbym wydać na sprzęt od 400 do 800 zl. Czy w tym przedziale da się trafić mało przechodzony sprzęt ?
ostatnio właśnie rzucił mi sie gdzieś w oczy 20d właśnie za 800zl z przebiegiem 30tys klapnięć więc to nie jest aż tak dużo ale wiadomo trzeba by też obejrzeć na żywo pomacać itd
nie wiem skąd jesteś ale... łódź... allegro kup teraz za 900 więc poza allegro powinien za 850 iść... o prowizję z allegro zawsze się udaje stargować no chyba że sprzedający nie jest świadomy ze allegro też musi zarobić i to nie mało na jego towarze. [URL="http://allegro.pl/canon-20d-obiektyw-16-55-2-baterie-4-x-cf-1gb-i1482497634.html"]LINKA do aukcji 20D nawet z KITem/URL]
Z takim udokumentowanym przebiegiem brałbym bez wahania. Dobrze byłoby obejrzeć fotkę na małym otworze przysłony- czy nie ma jakiegoś dyskwalifikującego zafajdania matrycy.
IMO to naprawdę dobra cena, jeśli puszka bez jakichś felerów.
Jako użytkownik bardzo, bardzo sobie chwalę 20D.
Dla robiących wyłącznie JPG może 30D byłby lepszy (Picture Styles) ale jak dla mnie stanowczo za duża dopłata za to i za większy LCD plus pojemniejszy bufor. To już bym raczej zbierał na najnowsze puszki.
w okolicach 400-500 zl kupisz body z duzym przebiegiem a za 800-900 mozna upolowac jeszcze "swieza" sztuke od amatora,tylko trzeba troche poczekac,bo pokazuja sie czasami na allegro. Za taka kase naprawde warto,sam mam i polecam.
xxkomarxx
27-02-2011, 18:01
Propo puszek. Kolega ostatnio kupił 30d za 900 zł przebieg to ok 30 tys. Można się dogadać.
20D to doskonały wybór Jakość obrazu znakomita (jak 40D, miałem oba więc mogłem porównać) Warto polować i myślę, że w granicach 800zł spokojnie dostaniesz
Witam
Jako użytkownik podobnego aparatu (C30d) potwierdzam bardzo dobre opinie o 20d. Upolowanie egzemplarza w świetnym stanie moze być jednak dość trudne.
Jednak jeśli się uda to będziesz zadowolony. Używam 30d od 2007 roku działa i wygląda jak nowy, a to bardzo podobne konstrukcje :-D.
Pozdrawiam
Mirek
Używałem 20d i bardzo dobrze wspominam, przy szybkich zdjęciach AF czasami nie wyrabia, poza tym ok.
Do jakiej ilości pstryknięć bezpiecznie kupować 20D ? Ewentualnie czy lądować się w sprzęt który miał ja wymieniana ? Bo taka aukcja tez jest na allegro.
allegro.pl/canon-20d-body-i1473878930.html
Do jakiej ilości pstryknięć bezpiecznie kupować 20D ? Ewentualnie czy lądować się w sprzęt który miał ja wymieniana ? Bo taka aukcja tez jest na allegro.
allegro.pl/canon-20d-body-i1473878930.html
teoretycznie jeżeli wymieniał serwis typu Zytnia to masz spokój lekko do 50k więc jeszcze nie dotarta sztuka.
teoretycznie jeżeli wymieniał serwis typu Zytnia to masz spokój lekko do 50k więc jeszcze nie dotarta sztuka.
tia?
mi po wymianie na żytniej migawka w 20D poszła się paść po 21k zdjęć.
i było to dokładnie po 8 miesiącach, a żytnia daje gwarancję na usługę (tylko) jedynie na 6 miesięcy, więc znów trzeba było wyskoczyć z 6 stówek (dostałem wtedy jedynie rabat chyba 40 zł, ale to też za inne naprawy wtedy było).
Migawka była wymieniana w Poznaniu na ul. Galileusza. I na te usluge byla 3 miesięczna gwarancja. Ktos cos slyszal o tym zakladzie. Dostalem zdjecia blizsze aparatu az tak strerany sie nei wydaje, obtarcia na sankach raczej standard wynikajacy z uzytkowania.
20D to dobry wybór jak na początek zabawy, ja swojej nie zamieniłbym jej na nic nowszego. Fakt, że po przejściu na pełną klatkę więcej leży w torbie, ale przy wyborze 'co sprzedać?' bez problemu wygrała z 40stką.
W moim egzemplarzu migawka padła po mniej więcej 50 tys. strzałów, wymiana na Żytniej w trybie 'Express' o ile dobrze pamiętam 650zł. Na razie działa bez problemu a było ro już ponad 2,5 roku temu.
Myślę że właśnie cena w granicach tych 600-800zł jest całkiem przyzwoita jak za ten rewelacyjny aparat.
Jedyne co zaczęło mi przeszkadzać w tym aparacie po ponad 6 latach użytkowania to mikroskopijny LCD. Poza tym żadnych uwag nie mogę mieć do tej puszki.
Polecam również 20d, ale weź pod uwagę ewentualną wymianę akumulatora jeśli nie był wymieniany od nowości - ja zapłaciłem ok 50zł za phototixa czy coś podobnego i bardzo sobie chwalę.
Po folderach oceniam że mój 20d ma ok. 80k i działa sprawnie. Wiadomo, że im większy przebieg tym bliżej wysypania się migawki, więc sam sobie musisz odpowiedzieć na pytania "ile zdjęć chcę nim robić?" i "kiedy pomyślę o ewentualnej wymianie?".
Ja za swojego dałem chyba 700zł rok temu tuż przed wakacjami, ale jeśli kupować to decyduj się od razu - pamiętam że od kwietnia ceny zaczęły iść w górę, jak to przed wakacjami.
Robert.L
02-03-2011, 13:33
20D to doskonały wybór Jakość obrazu znakomita (jak 40D, miałem oba więc mogłem porównać)....
A możesz napisać ile głosniej 20d klapie lustrem od 40d, chodzi o to czy w cichym miejscu jest to znaczna różnica czy tylko inny dźwiek ale głośność podobna.
Jako, że też używałem równocześnie obu puszek to mogę powiedzieć, że głośność obu puszek jest na podobnym poziomie. Zaznaczam, że opieram się na subiektywnych odczuciach, podczas pracy głównie w kościołach.
Przygotuj sie na nerwice zwiazana z AF a tak ogolnie to dobry wybor
Jako, że też używałem równocześnie obu puszek to mogę powiedzieć, że głośność obu puszek jest na podobnym poziomie. Zaznaczam, że opieram się na subiektywnych odczuciach, podczas pracy głównie w kościołach.
To 20D da rade w kościele :) ? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego. Nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i zerknąć jak daje rade w ciemnościach sobie ten sprzęt :/
Swojego 450D chciałem sprzedać i zakupić 7D ewentualnie 5DmkI żeby mieć spokój na jakiś czas. A jeśli nie to dokupić porządny słoiczek
Mój 20d jest z całą pewnością głośniejszy niż 450d znajomej.
W 20d dźwięk wydaje się bardziej "suchy", w 450d jest taki... No pełniejszy, ale cichszy ;]
Jeśli chodzi o autofocus nie wypowiem się, bo nie mam odpowiedniego porównania...
Dżizas! Co Wy ludziska fotografujecie, że tak narzekacie na AF? Fociłem 20D śluby, wesela, zawody sportowe, koncerty, w upale, mrozie i deszczu, i kupę innych imprez i jakoś nigdy nie odczuwałem dyskomfortu z powodu pracy AF. Owszem seria 1D to to nie jest (a też mam porównanie z 1Dmk2, którego miałem okazję męczyć 'służbowo'), ale znowu bez przesady.
To 20D da rade w kościele :) ? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego. Nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i zerknąć jak daje rade w ciemnościach sobie ten sprzęt :/
Swojego 450D chciałem sprzedać i zakupić 7D ewentualnie 5DmkI żeby mieć spokój na jakiś czas. A jeśli nie to dokupić porządny słoiczek
od października 2004 jestem szczęśliwym i zadowolonym posiadaczem tej puszki. W międzyczasie korzystałem z 1Dmk2, potem 40D, jakiś czas temu dołączyła do tego grona 5Dmk2 i zdradzę Wam sekret 20D dalej robi fajne zdjęcia, nawet, co będzie szokiem dla niektórych, w KOŚCIELE!
A na poważnie to według mnie ISO do 800 da się przeżyć, od biedy jak trzeba to i 1600 w awaryjnej sytuacji są radę.
Zawsze bawiło mnie to, że jak dany model był w sprzedaży to wszyscy się nim zachwycali i pisali pieśni pochwalne, a jak wchodził następca (który może i miał/ma lepsze parametry) to zaraz dany model był be, paskudny i wogóle to nadawał się tylko jako przycisk do papieru.
Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie to: TAK 20D nadaje się do kościoła, owszem są już dostępne nowsze/lepsze aparaty do takich zadań, ale nie oznacza to że dwudziestka nie zrobi dobrych zdjęć w kościele.
Nie trzeba porownywac do aparatow z wyzszej polki. Mialem kupe lat D70s i tam nie bylo czegos takiego jak nie trafiona fota a tutaj nagminnie sie to zdarza nawet z systemowymi szklami a juz nie wspomne o ciezszych warunkach oswietleniowych czy elementy o gladkiej fakturze. Nie ma co ukrywac to sa fakty i trzeba do tego przywyknac
...
Jak w temacie chciałem zonie zakupić pierwsza jej lustrzankę...
To 20D da rade w kościele :) ? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego.
Chcesz powiedzieć że jeszcze nie masz lustra a chcesz już się brać za śluby??:confused:
Nie no życzę szczęścia:mrgreen::lol:
Bez urazy najpierw poznaj sprzęt zgromadź minimalne zaplecze techniczne, trochę wiedzy co i jak a potem bierz się za takie rzeczy.
Co do puchy 20d ma to czego nie mają nowsze czyli jest solidnie wykonana, oraz ma mały ekran. To uczy by nie ogladać fot na aparacie, przy przejściu na analoga jest lżej:)
Tak więc odpowiadając na Twoje pytanie to: TAK 20D nadaje się do kościoła, owszem są już dostępne nowsze/lepsze aparaty do takich zadań, ale nie oznacza to że dwudziestka nie zrobi dobrych zdjęć w kościele.
Ok nie jestem osoba która pędzi za nowościami, poki sprzęt daje rade i mi pasuje to go używam nie widzę sensu wymiany po sezonie.
Pytam sie bo w reki 20D nie miałem, będę miał pójdę cyknę kilka fotek i juz bede wiedział na czym stoje. Ale fajnie ze już teraz wiem ze sa spore szanse ze da rade :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chcesz powiedzieć że jeszcze nie masz lustra a chcesz już się brać za śluby??:confused:
Nie no życzę szczęścia:mrgreen::lol:
Bez urazy najpierw poznaj sprzęt zgromadź minimalne zaplecze techniczne, trochę wiedzy co i jak a potem bierz się za takie rzeczy.
Co do puchy 20d ma to czego nie mają nowsze czyli jest solidnie wykonana, oraz ma mały ekran. To uczy by nie ogladać fot na aparacie, przy przejściu na analoga jest lżej:)
Nie chce tego powiedzieć wiec albo nie przeczytałeś uważnie wątku albo bierzesz mnie za kogoś innego.
Czego Wy chcecie od 20D? ISO ma takie jak i nowe puszki, jak nie lepsze..
W 1:1 h-iso jest takie same jak nowsze body, roznica jest w mpix, bo wiadomo, ze takie 18mpix przeskalowane do 8mpix zdrobni szum znacznie. Cala roznica...
3200 z 20D. Cos zle z Tym? :)
http://img844.imageshack.us/img844/193/iso3200v.jpg
Kolekcjoner
02-03-2011, 19:08
Nie trzeba porownywac do aparatow z wyzszej polki. Mialem kupe lat D70s i tam nie bylo czegos takiego jak nie trafiona fota a tutaj nagminnie sie to zdarza nawet z systemowymi szklami a juz nie wspomne o ciezszych warunkach oswietleniowych czy elementy o gladkiej fakturze. Nie ma co ukrywac to sa fakty i trzeba do tego przywyknac
Mam od wielu lat 30D i wcześniej 20D. Masz najzwyczajniej w świecie zepsutą puszkę i wyciągasz pochopne wnioski. Znam ograniczenia tego AF-a ale nie miałem nagminnie przypadków o których piszesz.
To wyglada na to ze wiekszosc ma zepsute puszki:)
Kolekcjoner
02-03-2011, 19:20
To wyglada na to ze wiekszosc ma zepsute puszki:)
To znaczy o jakiej większości mówisz - znasz jakieś badania w tej materii :)?
Robert.L
02-03-2011, 21:21
... Mialem kupe lat D70s i tam nie bylo czegos takiego jak nie trafiona fota ...
A babcia mi mówiła, że nie ma rzeczy idealnych, a tu proszę aparat Nikona jest wyjątkiem :)
Wiem, wiem AF Nikona jest lepszy od Canona, ale bez przesady.
W 1:1 h-iso jest takie same jak nowsze body, roznica jest w mpix, bo wiadomo, ze takie 18mpix przeskalowane do 8mpix zdrobni szum znacznie. Cala roznica...
Ja nic nie mam do 3200 w 20D, sam bardzo często korzystam z tej czułości i jakoś szumy mi nie przeszkadzają, ale nie chciałem prowokować różnych szumofobów i innych tego typu więc nie wspominałem o ISO H.:roll:
Nie trzeba porownywac do aparatow z wyzszej polki. Mialem kupe lat D70s i tam nie bylo czegos takiego jak nie trafiona fota
Jasne, nie ma to jak klapki na oczach.
Kolega miał D200 (chwalony za precyzję AF, ponoć nawet wyższą niż D300) na wyjeździe sylwestrowym, robił zdjęcia w duecie z 18-200.
Było trochę pudeł, może bez dramatu (bo i szkło ciemne), ale przy wspomaganiu lampą z Canona nie miałbym gorszego uzysku.
Trochę obiektywizmu, ludzie :mrgreen:
No cóż nie wiem kto tu ma klapki na oczach, ja tylko wysunąłem swoją obiektywna opinie a tu ciach ochy achy bo na canon board nikon ;)
michael_key
04-03-2011, 08:35
Nie przesadzajmy. Dlaczego każda gadka w temacie sprzętu sprowadza się do głównych wniosków:
Jak sprzęt to tylko 1D bo w przeciwnym razie niczego w AF-ie nie będziesz pewien.
To już powoli staje się normą.
No cóż nie wiem kto tu ma klapki na oczach, ja tylko wysunąłem swoją obiektywna opinie a tu ciach ochy achy bo na canon board nikon ;)
Wiesz, my tutaj (w przeciwieństwie do żółtego forum) widzimy i potrafimy się przyznać do tego, że nasz sprzęt nie jest idealny. Wiemy, że nowe Nikony mniej szumią, wiemy, że niektóre puszki mają lepszy AF, że 14-24 bije na głowę ostrością w rogach jakikolwiek odpowiednik w Canonie itd.
Ale często spotykane ogólnikowe prawdy objawione o wyższości AF, ergonomii czy jakości szkieł bez wskazania konkretnych modeli lub z przykładami od czapy są, hmm... niepoważne :)
bez wskazania konkretnych modeli lub z przykładami od czapy są, hmm... niepoważne :) Bywam na forum i również są dyskusje o brakach w Nikonach jak i o zaletach Canona gdzie temu pierwszemu brak. To zależy z kim się prowadzi dyskusje :). Uważam że D70s razem z 20D są bardzo podobne pod względem osiągów dla tego o tym pisze. D70s też ma swoje wady które Canon skutecznie uzupełnia. I nie ma co się od razu jeżyć, chyba właśnie po to jest forum żeby o tym pisać.
@Brzoska umkneło mi słowo "żona" :/
A tak btw masz analoga? Podobają się jej zdjeica z kliszy? Jeśli tak to w cyfrze im mniejszy ekran tym lepiej.
Witam,
od lutego 2005 r. jestem posiadaczem 20d. Od tygodnia 5dmkII.
Co do 20d, to z tego sprzętu można wycisnąć wiele. Wytrzymuje też ciężkie warunki terenowe (deszcz, kurz itd.) mimo, że nie jest specjalnie jakoś uszczelniony.
Moje body jak dobrze pamiętam, ma przebieg w granicach 100 tys. Migawka fabryczna, żadnych serwisowań. Sprzętem nie rzucałem, ale lekkiego żywota ze mną nie miał ;) Jak nie mróz -20, to upały po +40'C.
Z całym sercem mogę Ci 20d polecić.
Pozdrawiam
Janusz Body
04-03-2011, 13:59
Chyba raczej subiektywną i to mocno.
Bywam na forum i również są dyskusje o brakach w Nikonach jak i o zaletach Canona gdzie temu pierwszemu brak. To zależy z kim się prowadzi dyskusje :).
Dokładnie. Tylko że o zaletach Canona i Nikona mówią canoniarze, o wadach Canona mówią canoniarze i nikoniarze, a o wadach Nikona mówią już tylko canoniarze :mrgreen:
Uważam że D70s razem z 20D są bardzo podobne pod względem osiągów dla tego o tym pisze. D70s też ma swoje wady które Canon skutecznie uzupełnia. I nie ma co się od razu jeżyć
Pod jakim względem podobne? Obrazka na iso 100 i 200? W tamtych czasach Canon deklasował odpowiedniki u Nikona pod względem obrazka na wyższych czułościach i to dla wielu osób był powód do wejścia akurat w ten system. Co do tego chyba nie ma wątpliwości. Inna sprawa, że Nikon już dawno nadrobił zaległości i Canon broni się już tylko kolorami.
MariuszJ
04-03-2011, 14:44
Dokładnie. Tylko że o zaletach Canona i Nikona mówią canoniarze, o wadach Canona mówią canoniarze i nikoniarze, a o wadach Nikona mówią już tylko canoniarze :mrgreen:
Przesada. Taliban trzyma się równie dobrze i tu i tam :mrgreen:
Pod jakim względem podobne? Obrazka na iso 100 i 200? W tamtych czasach Canon deklasował odpowiedniki u Nikona pod względem obrazka na wyższych czułościach i to dla wielu osób był powód do wejścia akurat w ten system. Co do tego chyba nie ma wątpliwości. Inna sprawa, że Nikon już dawno nadrobił zaległości i Canon broni się już tylko kolorami.
D70s jest wyraźnie słabszym obrazkowo aparatem niż 20d, co do AF myślę że są porównywalne. Odkąd miałem 20d, nie wyciągałem D70 (bez s) z szafy, nie było powodu.
Nikon już dawno nadrobił zaległości i Canon broni się głównie dobrym samopoczuciem swoich użytkowników :razz:
Przesada. Taliban trzyma się równie dobrze i tu i tam :mrgreen:
Różnica jest taka, że tam taliban trzyma władzę, a tutaj to tylko partyzantka ;-)
MariuszJ
04-03-2011, 14:54
Różnica jest taka, że tam taliban trzyma władzę, a tutaj to tylko partyzantka ;-)
;)
Coś jest na rzeczy :-D Dlatego tak mi tu dobrze...
Coś jest na rzeczy :-D Dlatego tak mi tu dobrze...
I mnie cieszy, że Twój neofityzm ogranicza się głównie do systemu... Zresztą mam wrazenie, że wraz z upływem czasu zelżało Ci zaangażowanie, do nawracania na jedynie słuszna wiarę :)
MariuszJ
04-03-2011, 15:05
I mnie cieszy, że Twój neofityzm ogranicza się głównie do systemu... Zresztą mam wrazenie, że wraz z upływem czasu zelżało Ci zaangażowanie, do nawracania na jedynie słuszna wiarę :)
Ok, wracam na z góry upatrzone pozycje :) Nie cierpię sprawiać zawodu...
D70s jest wyraźnie słabszym obrazkowo aparatem niż 20d, co do AF myślę że są porównywalne. Odkąd miałem 20d, nie wyciągałem D70 (bez s) z szafy, nie było powodu.
Nikon już dawno nadrobił zaległości i Canon broni się głównie dobrym samopoczuciem swoich użytkowników :razz: Zależy, co dla kogo.. CCD vs CMOS faktycznie wyższe iso jest bardziej użytkowe, ale jest też coś takiego jak szczegóły i forma tego szumu gdzie DXX daje wyraźnie ostrzejsze obrazy z monochromatycznym szumem. Druga sprawa jeśli ktoś ma zamiar używać lampy to ten nikon ma synchro 1/500 i CLS co mi osobiście bardzo służyło. Co by nie było dużo zależy od tzw ''wielkiego owłosionego homosapiens'' po drugiej stronie więc takie dyskusje przyznaje są troche bez sensu ;)ale myśle że warto wymienić sie spostrzeżeniami..
Puk Puk. Panowie jak zwykle zaczyna się pralnia. Wątek nosi tytuł "20D jako pierwsza lustrzanka?"
Wybacz ale to bajczenie albo felerna sztuka albo takież obiektywy...
To 20D da rade w kościele :)
A czemuż by nie ? Co do iso to żadnego wielkiego przełomu w xxD później nie zauważyłem, co do AF to jednak od 40D postęp już jest przy najbardziej wymagających sytuacjach. A że wspomaga AF serią przedbłysków to insza inszość, zresztą nie dotyczy to tylko tego modelu.
Ty ja mianowałeś obiektywną... LOL
zanzibar
04-03-2011, 23:17
W takich warunkach oświetleniowych może 20D daje radę, ale nocne w świetle sztucznym to już tragedia. Mam tą puszkę od kilku lat i nawet bardzo jasne obiektywy nie ratują sytuacji. Nie używam lampy i jakoś nigdy nie byłem zadowolony ze zdjęć po zmierzchu. Po 5D2 jakoś tego nie widać, czy to faktycznie kwestia przeskalowania? Chętnie zobaczę zobaczę porównanie w tej samej rozdzielczości...
Kolekcjoner
05-03-2011, 00:14
Tak czy tak 20D to aparat całkiem przyzwoity i mimo wyjścia wielu kolejnych modeli (zarówno u Canona jak i u reszty) nadal można nim robić świetne zdjęcia :).
Dlatego wracając do tematu jest to na chwilę obecną sprzęt jak najbardziej godzien polecenia. Jedyny problem jaki tu widzę to taki, że były to często aparaty bardzo mocno eksploatowane i może być ciężko dostać niezajeżdżony egzemplarz.
czy to faktycznie kwestia przeskalowania? Chętnie zobaczę zobaczę porównanie w tej samej rozdzielczości...
Nie chce mi sie uploadowac i wstawiac osobno:
http:/www.siudym.webd.pl/temp/iso20d5d2.zip
Cropy HISO z 5D2 i 20D w 1:1
Test w swietle jednej lampki - bardzo slabym.
http://www.siudym.webd.pl/temp/iso20d5d2.zip
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img218.imageshack.us/img218/7169/isocompare1.jpg)
od 400 do 3200
Kolekcjoner
05-03-2011, 01:28
Panowie jeśli macie ochotę na dalsze wywody szumologiczne proponuję założyć nowy wątek lub dokleić się do już istniejących.
Czytaliście może pierwszy post - o czym jest?
Proszę już więcej nie kontynuować.
Czytaliście może pierwszy post - o czym jest?
Proszę już więcej nie kontynuować.
Czytalismy takze inne posty AUTORA wątku:
To 20D da rade w kościele :) ? Pytam się na serio bo ewentualnie służył by jako backup, tylko jeszcze nie wiem do czego. Nie mam nikogo w okolicy żeby pożyczyć i zerknąć jak daje rade w ciemnościach sobie ten sprzęt :/ Swojego 450D chciałem sprzedać i zakupić 7D ewentualnie 5DmkI żeby mieć spokój na jakiś czas. A jeśli nie to dokupić porządny słoiczek
A to co piszemy, jest wlasnie na temat rozwijajacy sie dalej (przez aurtora wątku).
Kolekcjoner
05-03-2011, 02:05
Masz rację przejrzałem ten śmietnik.
Niestety to o czym piszecie jest kontynuacją offtopa, który autor sam rozpoczął i biję się w piersi, że na to wcześniej nie zareagowałem. Teraz zrobił się to już temat o wszystkim. Dlatego zamykam. Proszę kontynuować w innych wątkach. Takie śmietniki nie mają żadnego sensu.