Zobacz pełną wersję : Obiektyw m42 pierścienie posrednie
Witam. Mam pewien problem. Chce kupic adapter m42 do mojego 40D, pytanie czy kupować zwykły adapter czy ten ze stykami (z potwierdzeniem AF) uzywac bedę raczej z heliosem. Następnie chce kupić pierścienie pośrednie i pytanie czy muszę kupić z jednej strony z bagnetem a z drugiej z gwintem m42 czy moge kupić z dwóch stron z bagnetem a z drugiej doczepić adapter i do tego heliosa?.
Dzięki z góry za odpowiedż. Pozdrawiam
Ad. 1 . Jak chcesz używać szkieł m42 do normalnego focenia kup z potwierdzeniem ostrości. Jak do makro to bez znaczenia moze być bez.
AD.2. Bez znaczenia. Albo będzie kolejność EOS->adapter->pierścienie m42->szkło albo EOS->pierścienie->adapter->szkło.
Wersję nr 1 wykorzystasz tylko z szkłami m42 wersję 2 również z innymi które masz.
Ok dzieki bardzo za odpowiedź, ja nastawiam sie na makro to raczej wezmę zwykly adapter, chyba nawet jest "bezpieczniejszy" dla elektroniki. Kiedys robiło sie zenitem i nie bylo problemow z ostrościa, oczy mam jeszcze ok. pozdrawiam