Zobacz pełną wersję : Mała pomoc w doborze stałek
olek.tbg
26-02-2011, 19:25
Witam ;)
Z mojej strony czysto teoretyczne pytanie
Przymierzam się do swojej pierwszej "stałki"
Obiektywy - Canon 50mm i Canon 85mm
Typ zdjęć - Głównie portret, dom
Pytanie - Czy te 35mm robią tak dużą różnice, że warto kupować obydwa obiektywy? Oczywiście, wiadomo, że zależy od"terenu" w którym zdjęcia są robione, lecz liczę na wasze (obiektywne i nie tylko) opinie :)
W grę wchodzą więc takie zestawy:
a)Canon 85mm 1.8 USM
b)Canon 50mm 1.4 USM
c)Canon 50mm 1.4 USM + Canon 85mm 1.8 USM
d)Canon 50mm 1.8 + Canon 85mm 1.8 USM
Precyzując pytanie : Czy 35mm są według was tak dużą różnicą, że warto posiadać oba obiektywy? A jeżeli tak, to czy warto dopłacać do C50 1.4 USM?
Osobiście bardziej skłaniam się do C85mm - wiele dobrych opinii o nim wyczytałem na forum ;)
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Obiektyw podpiety bedzie do 500d ;) Czy 85mm w przeliczeniu x1.6 nie da zbyt waskiego kadru np. do pomieszczen?
Przepraszam za brak polskich liter, pisze z komorki :)
Czy 35mm są według was tak dużą różnicą, że warto posiadać oba obiektywy?/.../Czy 85mm w przeliczeniu x1.6 nie da zbyt waskiego kadru np. do pomieszczen?
Na oba pytania IMO odpowiedź brzmi tak. Dlatego najpierw kup 50/1,4 :-)
Czy 85mm w przeliczeniu x1.6 nie da zbyt waskiego kadru np. do pomieszczen?
Zostaje kwestia - jakich pomieszczeń, sala gimnastyczna czy czy pokoik w bloku 2x3m ;)
do 500d kupiłbym 50/1,4 będzie bardziej uniwersalnie
marcooos
26-02-2011, 21:52
85 mm do pomieszczeń to trochę wąsko. 50 mm da radę (oczywiście zależy od pomieszczenia). Ja bym brał 50/1,4 ze względu na jakość tego szkła. Zawsze łatwiej zbliżyć się o 2m do celu niż wyjść za okno :wink:
olek.tbg do 500d jednak wybrałbym również 50/1.4, 85 to raczej do Twoich zastosowań widziałbym przy FF.
Merauder
26-02-2011, 22:09
Jeżeli chodzi o zwykłe blokowe pomieszczenia to nawet 28 często jest za wąsko. Jak nie miałem 28 to sobie radziłem jakoś 50-tką, ale rewelacji nie ma. O 85 mm już nie wspominam, bo żeby robić dość ciasne kadry tym szkłem wychodze z pokoju do przedpokoju :)
olek.tbg
26-02-2011, 22:10
Dzieki, właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło ;)
liquidsound
26-02-2011, 22:19
Ja lubie pracowac na 85mm czyli w Twoim przypadku 50tka bedzie najlepsza. Dopoki nie kupilem FF to 85tka byla tak z boku, teraz gra glowna role, choc 50tki mam dwie :) i sluza do zupelnie czego innego :)
kup oba :)
Matt_K-K
26-02-2011, 23:38
Ja wziąłbym [ i do 50d - ten sam crop ] wziąłem 85mm, bo potrzebowałem go do ciasno krojonych portretów i zdjęć w plenerze - sprawdzał się i sprawdza znakomicie. Tyle, że miałem inną stałkę, 28/1.8 która wyrabiała krótszy zakres. 50tki nie brałem, bo średnio widziałem jej zastosowanie, dobrze radziłem sobie na tych dwóch ogniskowych - właśnie 28 i 85mm na cropie 1.6.
na cropie i 50-tka będzie ciasno do chałupy, chyba że masz full wypas, pokoje pod 40m2. 85 to mocno ciasne jak do pomieszczeń. jeśli już to samyang 14/2.8 lub c 20/1.8
olek.tbg do 500d jednak wybrałbym również 50/1.4, 85 to raczej do Twoich zastosowań widziałbym przy FF.
Popieram!
olek.tbg
27-02-2011, 00:12
Na początek wezmę chyba 50 1.4 ;) a myśli nad 85 odstawie na przyszłość
Pokoje full wypas niestety nie są ;) Ani u mnie ani u znajomych gdzie ten obiektyw by się przydał.
Korzystając z okazji, spytam choć teoretycznie powinienem poszukać...
Czy USM w 50 1.4 jest naprawdę szybki? Co prawda to pojęcie subiektywne ale jakie są wasze odczucia?
Pokoje full wypas niestety nie są ;) Ani u mnie ani u znajomych gdzie ten obiektyw by się przydał.
Korzystając z okazji, spytam choć teoretycznie powinienem poszukać...
Czy USM w 50 1.4 jest naprawdę szybki? Co prawda to pojęcie subiektywne ale jakie są wasze odczucia?
Naprawdę szybki to jes szybki LOPEZ ;)
A tak na poważnie to jak wybierzesz Canona 50mm 1.4 nie będziesz żałował. Chyba, że myślisz jeszcze o innym obiektywie o ogniskowej 50mm.
Swego czasu Cichy robił fajny teścik, w którym porównywał kilka obiektywów różnych producentów. Jak znajdę to podrzucę link
Jak jednak zdecydujesz się na C50 f1.4 to najlepiej wybierz z kilku sztuk, gdyż zdarzają się tzw. nieostre sztuki, chodzi oczywiście o ff i bf
Pzdr
liquidsound
27-02-2011, 03:45
Nie ostre sztuki czy sztuki z bf/ff? Bo kolego mylisz pojecia. 50tka demonem szybkosci nie jest, moze ciut lepsza od kita, tego bez usm oczywiscie. Bierz 50tke, bedziesz zadowolony :)
pawciolbn
27-02-2011, 08:02
Mam oba szkła i oba były na cropie i są na FF. Polecam oba jak masz kasę bo podchodzenie do tematu na zasadzie im mniejsze pomieszczenie tym szersze szkło ma się tak jak im szersza droga tym bardziej chce mieć tira :)
Oba szkła będą dobre i do małego pokoju i do sali gimnastycznej - kwota tego jak się je wykorzysta. Równie ciasny portret zrobisz 50ką jak i szerszy.
Weź na początek 50/1.4 i zobaczysz. Tak jak napisał jeden z poprzedników - zobacz test Cichego - ja silnie zastanawiam się nad zmianą na Sigme ale parcia nie mam.
Ze stałek na cropie 50 poza 28 wykorzystałem najczęściej. 85 i na cropie i na FF jest taka sobie. Zamiast niej pomyśl nad 100macro.
olek.tbg
27-02-2011, 10:32
Nad czymś szerszym też będę się zastanawiał ;) Ale to już dalsza przyszłość:-D
Dzięki i pozdrawiam !
Tak zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego autor tematu chce mieć af w szkle portretowym - przecież najlepsze zdjęcia wychodzą bez AFu ;)
Sam użytkują dwa szkiełka stałkowe pod cropem, miałem wcześniej 50/1.8. Jakoś wygodniej w pomieszczeniach sprawuje się 28/2.8 (miało być 1.8 ale auto mi zaszwankowało), ale do rzeczy najwygodniejszym szkłem okazało się właśnie 28 i 85. To drugie na wypady i świetnie w plenerze dawało radę, a 28mm do pomieszczen jak ulał:)
olek.tbg
27-02-2011, 18:43
AF do zdjęć w pomieszczeniach ;) nie tylko portretowych
jeff.lebowski
27-02-2011, 20:36
Jeśli to jest pierwsza stałka to nawet 50mm 1.8 będzie dobre na początek. Jednak skoro budżet nie ogranicza to warto od razu kupić 50mm 1.4 - zyskasz lepszy bokeh oraz AF nie wspominając o budowie. Gdy już rozsmakujesz się w stałkach to będziesz myślał o 85mm i 28mm. Jednak na początek jako jedna stałka na cropa 50mm będzie najbardziej uniwersalna. Będziesz jej używał zarówno w pomieszczeniach jak i na zewnątrz a stosując zoom nożny ograniczy Cię jedynie ściana... ;)
Heilsberg
27-02-2011, 23:09
Co prawda rozważamy tu 50 i 85 ale moim zdaniem na pierwszą stałkę do cropa najlepiej nadaje się Sigma 30/1.4 HSM EX. Najbardziej uniwersalna moim zdaniem, choć mniej przydatna do portretu. Ale jako szkło awaryjne do ciemnicy czy fotki domowe jest idealna. I ostra jak brzytwa. Trzeba tylko ewentualnie wybrać egzemplarz, który będzie dobrze współpracował z danym body. Gwarancję też ma dłuższą niż Canony.
Tę Sigmę zdecydowanie poddał bym pod rozważenie.
Tak, Sigma 30/1.4 to też bardzo dobra propozycja. Chociaż jak nie masz pewności, to może "testowo" zakupić 50/1.8 i zobaczyć czy 50 mm to jest to, czy może za wąsko lub za szeroko. 50/1.8 spokojnie można odsprzedać z małą stratą.
Tomeksad2
27-02-2011, 23:49
W domu do portretu to jednak na pierwszą stałkę bezpieczniej jest wybrać 50 - kę lub może nawet trochę szerzej np : 28 1,8 ew 35 2,0. Chyba, że jesteś za ciasnym portretem to 85-ka jest OK i nie trzeba wielkich salonów. Ja swoją córę ścigam właśnie 85-ką, ale ja lubię ciasno no i mam w razie czego 50 1,8 i też czasami używam. Bo mając samą 85 co będzie jeśli zachce Ci się trochę szerszego portretu.
85 z około metra
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/1084/img7389l.jpg)
Obiektywy - Canon 50mm i Canon 85mm
Obiektyw podpiety bedzie do 500d ;) Czy 85mm w przeliczeniu x1.6 nie da zbyt waskiego kadru np. do pomieszczen?
mam oba i na cropie jednak 85/1.8 leży praktycznie nieużywany. nadaje się głównie do portretów w plenerze. w domu już jest za wąsko, a z 50mm (gdy jest za szeroko), zawsze można podejść bliżej. dlatego najczęściej używam 50/1.4 z uwagi na jakość obrazka, jakiś taki efekt 'wow!' (czego najbardziej brakuje w 28/1.8) no i głównie z uwagi na światło.
pamiętaj, że 50/1.4 jest prawie dwa razy jaśniejszy od 85/1.8 czy 50/1.8 czy 28/1.8 (prawie - gdyby to były szkła 2.0, to 50/1.4 byłby dokładnie 2x jaśniejszy).
Przepraszam za brak polskich liter, pisze z komorki :)
a cóż to za problem? :roll:
też pisuję z komórki i polskie litery nie są żadnym problemem (se xperia/android).
dobra decyzja.
85 może w sumie poczekać na FF. 8-)
IMHO jest wystarczająco szybki, tak szybki, że przy statycznych obiektach nie sprawia żadnych problemów (czego o wiertarce w kicie czy 50/1.8 powiedzieć nie można), no ale sportu to nim fotografować raczej nie będziesz.
jaremo15
28-02-2011, 18:15
Ja za kolegą ajma na początek polecę ci zakup 50 f1.8 bo szkło tanie i zobaczysz z czym to się je. Dla mnie osobiście 50mm to jest słaba ogniskowa bo ni to wąsko ni to szeroko i do portretu wole 85mm a teraz poluje na 28mm. Jeśli natomiast spodoba ci się 50mm to wymienisz na coś lepszego Canona czy Sigme f1.4.
w stopce masz dwa szkła: ustaw 50mm i 80mm i zobaczysz jak leżą ci te ogniskowe, chłopaki radzą ci jeszcze C28mm i S30mm więc zobacz i ten zakres, wówczas sam zdecydujesz jaką stałke wybrać
liquidsound
28-02-2011, 19:02
w stopce masz dwa szkła: ustaw 50mm i 80mm i zobaczysz jak leżą ci te ogniskowe, chłopaki radzą ci jeszcze C28mm i S30mm więc zobacz i ten zakres, wówczas sam zdecydujesz jaką stałke wybraćpo moim przykladie powiem Ci, ze to nie dziala. Co innego jak sobie ustawisz ogniskowa a co innego jak nie masz wyjscia i musisz "myslec ta ogniskowa".
na cropie najwięcej robiłem 50 tka, na FF 85 częściej dochodzi do głosu, ale 50 tez się nie nudzi. Wydaje mi się, że lepiej zacząć od 50 tki. Ja najpierw miałem tę 1,8 potem dopłaciłem i zmieniłem na 1,4 :)
michael_key
28-02-2011, 20:58
Wg mnie podobnie jak innych zdaniem to 50mm powinieneś obrać swoim za swój cel. Pomyśl może jeszcze nad Sigmą 50mm 1.4.
Jednak generalnie 50mm.
Pytanie podstawowe jakich ogniskowych używasz??
Po sprawdzaj w exifach jakich.
Do czego chcesz używać tej stałki?
To ja Wam powiem, ze ostatnio niby dla jaj i zaspokojenia wlasnego "widzimisie" kupilem do 5d wydmuszke 50/1.8 mkII... i prawie spadlem z fotela jak zobaczylem co to szklo robi na pelnej! Fakt AF to jakas kpina ale jak trafi to zyleta.
A w temacie do cropa polecam zdecydowanie sigme 30 jako standard, bo z 50/1.4 zrobi sie 80tka, a z 85/1.8 zrobi sie 136.
olek.tbg
02-03-2011, 23:14
Szkło, tak jak pisałem do wszelakich ujęć domowych,portret i trochę filmy.
Jednak w takim razię pomyślę także nad sigmą 30 - pytanie co do niej: jak z AF? Czy działa bez problemów?
I czy warta jest dopłaty tych 500zł :) Zakładając kupno nowego szkła
Heilsberg
03-03-2011, 00:05
Ja na Sigmę nie narzekam, żadnych problemów z AF, poprzedni właściciel też nie narzekał. Ale sprzedał bo kupił 5D. Trafia celnie i zawsze. Żadnych BF/FF. A używam jej zawsze i tylko na pełnej dziurze bo robi za szkło ratujące tyłek przy ciemnicy.
Jeśli fotografowanie w domu ma być twoim głównym celem to nawet 50 będzie wąsko. Czego nie kupisz i tak szybko będziesz chciał dokupić "to drugie" :) Może rozważ C 50 f/1,8 i coś szerszego (jeśli finanse oczywiście pozwolą). Mam 28 i 85, obrazek z 85 mnie zachwyca, ale w domu bez 28 nie dałbym rady.
olek.tbg
03-03-2011, 09:11
W takim razie widzę, że jeszcze sporo czytania/szukania przedemną :)
Jednak w takim razię pomyślę także nad sigmą 30 - pytanie co do niej: jak z AF? Czy działa bez problemów?
Świetne szkło. Używałem kiedyś z 40D i 7D. Trafiało w punkt. O niebo lepiej niż canonowska 50 f1.4.
Nie rozumiem w czym dylemat. Masz obecnie dwa zoomy, więc policz po exifach jakich ogniskowych używasz najczęściej i szukaj stałki o takiej właśnie długości...
robertskc7
03-03-2011, 13:08
Ja na Sigmę nie narzekam, żadnych problemów z AF, poprzedni właściciel też nie narzekał. Ale sprzedał bo kupił 5D. Trafia celnie i zawsze. Żadnych BF/FF. A używam jej zawsze i tylko na pełnej dziurze bo robi za szkło ratujące tyłek przy ciemnicy.
Dokładnie jak kolega napisał również nie miałem problemów z S30 i praktycznie nie odpinałem od body( pozdrawiam Heilsberg i cieszę się że szkło się spisuje) Jak dla mnie to szkło typu must have pod 1.6x - za tą cenę nie ma lepszego szkła z 1.4. 50 1.8II miałem i się zawiodłem na niej ze względu na AF ( body 40D) i sprzedałem. Uważam, że w Sigmie był pewniejszy AF niż w 50/1.8 no i ma światełko 1.4
ściągnij sobie stąd (http://exposureplot.en.softonic.com/) sofcik i szybko dowiesz się jakie ogniskowe są Ci najbardziej potrzebne...