PDA

Zobacz pełną wersję : okazja 350d

Macocha
26-02-2011, 14:58
witam

mam okazje kupić canona 350d z grypą, kitem, bzdetami i uwaga.. z przebiegiem PODOBNO ok 6k za 870 zł
pisze to ponieważ chce sie poradzić czy wg was facet mówi prawde co do przebiegu.. bo jak na "wypasiony" zestaw z takim przebiegiem to wg mnie niewiele żąda..

N00bek
26-02-2011, 15:04
Nie pamiętam już czy dało radę sprawdzić jego przebieg za pomocą jakiegoś programu, ale czy to jest jakaś promocja to jednak nie;)

dobrze by było gdybyś podał/a link do aukcji...

Bolek02
26-02-2011, 15:09
To nie jest jakaś super okazja - jeśli grip jest nieoryginalny, to raczej normalna cena zakupu. Zestawy z 400D widziałem na aukcjach w granicach 800-900zł.

xxkomarxx
26-02-2011, 15:12
witam

mam okazje kupić canona 350d z grypą, kitem, bzdetami i uwaga.. z przebiegiem PODOBNO ok 6k za 870 zł
pisze to ponieważ chce sie poradzić czy wg was facet mówi prawde co do przebiegu.. bo jak na "wypasiony" zestaw z takim przebiegiem to wg mnie niewiele żąda..

Ja bym nie kupował aparatu z grypą :)

Wszystko jest możliwe. Taki przebieg również

mastal23
26-02-2011, 16:35
Za taką kasę możnaby kupić nawet 20d, może z trochę większym przebiegiem i również większymi możliwościami

Macocha
26-02-2011, 18:17
właśnie w tym problem że grypa oryginalna :D

ale dzięki za odpowiedzi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To nie jest jakaś super okazja - jeśli grip jest nieoryginalny, to raczej normalna cena zakupu. Zestawy z 400D widziałem na aukcjach w granicach 800-900zł.

tylko że czytając od pewnego czasu wieeeele wątków na tym i innych forach, odniosłam wrażenie, że 350ka ma trwalszą migawkę

mateuszkaratysz
26-02-2011, 19:29
Mam 400D + nieoryginalny grip z przebiegiem 13K, wyceniłbym go na 850-900zł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

tylko że czytając od pewnego czasu wieeeele wątków na tym i innych forach, odniosłam wrażenie, że 350ka ma trwalszą migawkę

Jak sama napisałaś odniosłaś wrażenie - niekoniecznie mające pokrycie w rzeczywistości ;>

rollo
26-02-2011, 19:41
zapytaj właściciela na której migawce zrobił te 6 tys:-D

jacek_73
26-02-2011, 19:42
witam

Żąda "tak sobie". Ja jeśli mogę wtrącić tylko od siebie: mamy 2011 rok i sprzęt pokroju 350D jest przestarzały moralnie :razz: .Nie twierdzę oczywiście, że nie można robić nim zdjęć - ba, jak ktoś potrafi to można bardzo dobre fotografie wytwarzać za jego pomocą, ale ...no właśnie: funkcjonalność które oferuje np. taki 500D (przecież nie najnowszy model i trzeba dołożyć drugie tyle) sprawia że EOSowi 350D zostaje tylko funkcja reliktu przeszłości.

Pozdrawiam.

igor58
26-02-2011, 19:55
350 jest obecnie "kultowy", bo ma tylko 8mpx.
Ponoć sRAWy z 50d są identyczne z tymi, generowanymi przez "zabytek".
Mam, działa świetnie, nie bardzo wiem, czy i na co wymienić.
Af słaby, wyświetlacz... (prawie go nie ma), brak pomiaru punktowego, ale obrazek - pierwsza klasa.

Bolek02
26-02-2011, 20:51
właśnie w tym problem że grypa oryginalna :D

Tak naprawdę to takie stwierdzenie jest wyssane z palca i nie ma pokrycia w rzeczywistości. Osobiście w tej cenie wybrałbym 400D, bo konstrukcyjnie nowszy :)

artd4
26-02-2011, 21:29
Miałem długo 350d z oryginalnym gripem.
Przesiadłem się na 450d,a potem na 1D MIIN i 50d (zapas).
350d będę zawsze dobrze wspominał.
Zadnych problemów.
Bez gripa robi się wielkości kompaktu.
Z gripem to doskonale,pewnie trzymana lustrzanka.
Doskonała dla amatora.
Jestem pewien, że nikt (no może specjalista)nie odróżni zdjęć z 350d od nieco nowszych lustrzanek.
Np chyba ze ktoś policzy piksele.
Setki osób zaczynały swoje przygody z fotografią od 350d.
Podejrzewam, że Ci co zniechęcają do 350d to zwyczajnie nie znają angielskiego (menu!)
Czy warto dopłacać do LV to każdy sam rozstrzygnie
350d jak i 50d stają się aparatami kultowymi w przeciwieństwie do 400d,450d,500d ,550d,czy 40d
Co do wytrzymałości to ile znacie osób,którym skończyła się migawka w 350d?
Wypowiadam się tylko co do sprzętu, a nie ceny,bo te normalnie spadają
Dla amatora to bardzo dobry sprzęt.

jacek_73
26-02-2011, 21:42
...
Podejrzewam, że Ci co zniechęcają do 350d to zwyczajnie nie znają angielskiego (menu!)...

Nie do końca tak. Po prostu w roku 2011 kupowanie 350D jest...wiesz mój znajomy miał trabanta na początku lat 90-tych, to był bezproblemowy samochód. Wracając do tematu 2 calowy wyświetlacz to dzisiaj jakby troszkę mały, a brak histogramu dla RGB to troszkę więcej jak brak znajomości angielskiego. Fakt, że aparat w chwili premiery był naprawdę świetny, a i dzisiaj się jakoś broni nie znaczy że jest warty kupowania...bo jest już wiele lepszych.

Aha, co to znaczy "aparat kultowy"? Stawiacie go na jakimś ołtarzyku i codzienni się do niego modlicie?

...350d jak i 50d stają się aparatami kultowymi w przeciwieństwie do 400d,450d,500d ,550d,czy 40d...

I kto decyduje o tym, który model jest kultowy, a który nie?

ajma
26-02-2011, 21:45
IMO to całkiem normalna cena, nie nazwałbym tego okazją

Kolekcjoner
26-02-2011, 21:47
350D pod względem obrazowania to świetna pucha ale kolega założyciel wątka pytał jak rozumiem o możliwość potwierdzenia tego przebiegu.
Jak to zrobić opisane jest w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=52726

igor58
26-02-2011, 22:40
"Kultowy", było w cudzysłowie...

Pinek
26-02-2011, 23:41
jest możliwe wyrwanie tak starego modelu z takim przebiegiem. Dla przykładu kupiłem jakieś pół roku temu C30D z przebiegiem ok 5800 a to dlatego taki przebieg ponieważ facet który mi go sprzedał był bardziej entuzjastą fotografii analogowej a cyfry używał czasami.

herna
27-02-2011, 00:36
Miałem 350D i zdjęcia robił naprawdę dobre. Tzn jak trafiał AF w punkt który się chciało a nie tam gdzie on chciał. Z każdym obiektywem, który miałem i z tymi które pożyczałem do testowania miał rozjechaną ostrość. Serwis zaproponował, że mi skalibruje obiektywy do tego aparatu. Akurat się bardzo paliłem do pomysłu rozjechania kilku dobrych obiektywów, po to żeby działały tylko z tym jednym body. Sprzedałem szybko ten aparat i zapamniałem już że taki miałem. Już nie mówiąc o nazywaniu go "kultowym".
Przed zakupem polecam zrobienie testowych zdjęć obiektywami, które mają z nim działać.

igor58
27-02-2011, 00:41
herna,
napisz, na co zamieniłeś 350, bo temat mnie interesuje.
Swojego nie sprzedam, zachowam z sentymentu.

herna
27-02-2011, 00:53
Na 40D, ale to było jeszcze w czasie gdy wchodził nowy model chyba 400d i udało mi się sprzedać 350D za ponad 2 tyś zł (w dniu ogłoszenia nowego modelu).
Zamówiłem 30D, a zanim go odebrałem to był już 40D :-)
Problem backfocusów i frontfocusów nagle zniknąl.
Ale fakt że jak oglądałem stare zdjęcia z 350D, to stwierdziłem że gorsze niż 40D nie są (oczywiście oprócz ostrości).
350D ma jeszcze jedną zaletę lub wadę zależy jak ktoś na to patrzy - jest mały.
Teraz by mi się przydał dla dziecka :-)

sender_pl
27-02-2011, 01:14
Moja 350 leży obecnie w szufladzie, jakbym miał ją wycenić to na wspomniane około 800zł, jednak jej nie sprzedam, przebieg pewnie też ma niewielki. Jak dla mnie aparat jest, był i wciąż będzie super. Wracając do pytania, to cena raczej średnia.

igor58
27-02-2011, 01:16
Dzięki.
Kiedys 40d było okr. krytykowanym aparatem (że niby mydło daje, pamiętam jak dziś), teraz też jest "kultowy". Ciekawe (i chyba prawda), że af w 40d , 50d i 60d jest ten sam (!); dopiero w 7d dali coś nowego.

Kolekcjoner
27-02-2011, 01:27
Dzięki.
Kiedys 40d było okr. krytykowanym aparatem (że niby mydło daje, pamiętam jak dziś), teraz też jest "kultowy". Ciekawe (i chyba prawda), że af w 40d , 50d i 60d jest ten sam (!);

Ten sam.
A przypomnij sobie jak po pokazaniu się został zjechany 50D - rany co się wtedy działo :rolleyes:.

Macocha
27-02-2011, 10:57
Żąda "tak sobie". Ja jeśli mogę wtrącić tylko od siebie: mamy 2011 rok i sprzęt pokroju 350D jest przestarzały moralnie :razz: ..

Pozdrawiam.

zostałam przekonana.. więc zaczepie może o coś nowszego,ale obiecuje, że to będzie canon :D

herna
27-02-2011, 11:31
Za podobną kwotę, można chyba kupić 20D. Jak dla mnie to jest najlepszy wybór z używanych tanich Canonów.

grzechol54
27-02-2011, 12:05
Zgadzam sie z kolega igor 58 ,a od siebie dodam ze 350 d to fajny aparat i mozna nim robic calkiem fajne foty i miec duzo radosci,acha i jeszcze kultowy.Pozdrawiam.

igor58
27-02-2011, 12:32
Jak by nie był fajny, to by wylądował w koszu/kontenerze.
Czasem af wkurza, ale element nieprzewidywalności jest w fotografii konieczny. Użytkownicy i producenci cały czas próbują go (ten element) usunąć, i pewnie dobrze, ale jak się nie robi reportaży czy ślubów... Poza tym, zawsze można mieć II body. Na razie w stajni Canona nie widzę dla siebie następcy 350; pełna klata nie wchodzi w grę, 7d wciaż za drogi (i tańszy nie będzie).

Bart3k
27-02-2011, 13:07
350d jak i 50d stają się aparatami kultowymi w przeciwieństwie do 400d,450d,500d ,550d,czy 40d
Wypowiadam się tylko co do sprzętu, a nie ceny,bo te normalnie spadają
Dla amatora to bardzo dobry sprzęt.

to jest oczywiście WYŁĄCZNIE TWOJA teoria. na czym Twoim zdaniem polega kultowość 350D? 50D obrasta w legendę powtarzanymi na tym forum frazesami. Owszem jest dobrym aparatem i na pewno lepszym od 60D ale nie przesadzajmy że kultowym. Kultowy to był trabant 300D ale 350 czym się wyróżniała.

Zapytam brutalnie - dlaczego miałbym wybrać 350D z gripem za 900zł a nie 30D w tej samej cenie??

Ja sam daleki jestem od teorii że seria XXD jest lepsza od XXXD pomijają oczywiście czas premiery modeli i uważam że zdjecia z 500D nie ustępują tym z 40D ale powiedzenie że 350D jest kultowym i stawianie go wyżej niż cokolwiek powyżej 10D to spora przesada.

greg7878
27-02-2011, 22:46
/.../ 50D obrasta w legendę powtarzanymi na tym forum frazesami /.../ jest dobrym aparatem i na pewno lepszym od 60D

Dzięki wygłaszanym właśnie takim opiniom kupiłem 60-kę w sensownej cenie ( za równe 3000 zł ) już 5 miesięcy po premierze :-D.

WIELKIE DZIĘKI DLA WSZYSTKICH KRYTYKANTÓW !

Od siebie dodam , że ja z 60-ki jestem bardziej zadowolony niż z 50-ki która była w domu przez przeszło 3 miesiące. To moja prywatna opinia wynikająca z moich preferencji i mojego doświadczenia.

/.../ Kultowy to był trabant 300D ale 350 czym się wyróżniała. /.../

Znakomitą jakością zdjęć możliwą do uzyskania przez świadomego ograniczeń sprzętowych fotografa.
Oczywiście , z tym kultem to gruba przesada ...

/.../
Zapytam brutalnie - dlaczego miałbym wybrać 350D z gripem za 900zł a nie 30D w tej samej cenie?? /.../

Bo najprawdopodobniej 30-ka w tej cenie będzie zajechana ?

Kolekcjoner
27-02-2011, 22:50
to jest oczywiście WYŁĄCZNIE TWOJA teoria. na czym Twoim zdaniem polega kultowość 350D? 50D obrasta w legendę powtarzanymi na tym forum frazesami. Owszem jest dobrym aparatem i na pewno lepszym od 60D ale nie przesadzajmy że kultowym. Kultowy to był trabant 300D ale 350 czym się wyróżniała.

Moim zdaniem jest w tym taka sama prawda jak w stwierdzeniach które krytykujesz ;)8-).

xxkomarxx
27-02-2011, 23:08
Kultowe to jest: (300,350,400,450,500,550,10,20,30,40,50,60,7,5mk1, 5mk2.5mk3 to nawet legenda, 1d(1-4),1ds(1-3))D itd....

Więc bez przesady.

Bart3k
27-02-2011, 23:57
Moim zdaniem jest w tym taka sama prawda jak w stwierdzeniach które krytykujesz ;)8-).

no 300D umówmy się... było to pierwsze lustro canona dla ludu ... w zjadliwej cenie... i tylko z tego względu obrosło w jakąś tam legendę

Bo najprawdopodobniej 30-ka w tej cenie będzie zajechana ?

30stki akurat nie wiadomo dlaczego jakoś szczególnie nie trzymają ceny. Sam poszukiwałem zapasowego body w zeszłym roku i trafiłem na 2 sztuki w cenie poniżej 1000zł przebieg... jedna 25k druga 33k. Ostatecznie kupiłem 500D bo z fv była za 1700 ktoś potrzebował na szybko kasy a dla mnie to był idealny układ i sztuka na gwarancji... przebieg 5000 fotek... gdyby nie to na pewno wziąłbym 30stkę... wszystko zależy od szczęścia.

Kolekcjoner
28-02-2011, 00:31
no 300D umówmy się....

Otóż to. To jest wyłącznie kwestia umowy i nazewnictwa. Dlatego nie da się tu ustalić jakichś obiektywnych miar co jest, a co nie jest kultowe.
Dla mnie 350D nie jest kultowe ale bardzo lubię ten aparat za to jaki daje obrazek, za WB który mnie nigdy nie zawiódł, za bardzo powtarzalny światłomierz i na pewno go nie sprzedam, bo po co :).

mxw
28-02-2011, 00:47
mi się skończyła. 8-)

niemniej jednak faktem jest, że trochę się musiałem najpierw napstrykać: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/Clip_254.png)

Dla mnie 350D nie jest kultowe ale bardzo lubię ten aparat za to jaki daje obrazek, za WB który mnie nigdy nie zawiódł, za bardzo powtarzalny światłomierz
no i to już prawie wystarcza, żeby był kultowy :wink:

niemniej jednak kultowy, to IMHO jakiś przełomowy powinien być.

dlatego dla mnie kultowe były np.:

300D - bo był pierwszy dla ludu jak już ktoś wspomniał,

350D - bo był pierwszy dla ludu i dobrze działający (nie włączał się 2 sekundy, tylko 0.2 sek, nie miał poblokowanych podstawowych funkcji itp. itd)

50D - bo był ostatni magnezowy w serii xxD

no a inne? co w nich było przełomowe? :roll:

Kolekcjoner
28-02-2011, 08:08
mi się skończyła. 8-)

niemniej jednak faktem jest, że trochę się musiałem najpierw napstrykać: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://mxw.republika.pl/cb/Clip_254.png)

To nie pomyłka? Dobrze widzę - 907000 zdjęć? :shock::shock::shock:

xxkomarxx
28-02-2011, 08:48

Robi wrażenie....:shock:

myslidar
28-02-2011, 10:20
Stan migawki można sprawdzić po wgraniu hacka - link gdzieś na tym forum. Pomiar punktowy też tam jest "dodany". 350D to świetny aparat, generuje piękny obrazek i gdyby był trochę lepszy AF to aparat zaje.. za tą cenę. Gdybym miał jednak teraz wybierać to 30D jest najlepszą opcją..

artd4
01-03-2011, 05:16
Zaraz,zaraz
Pokazujecie, że w 350d padła migawka?
A w innych nie padają?
W jedynkach też nie padają?
Taka sama odpowiedż dotyczyłaby innych modeli.
Może pytanie powinno być ...Czy w 350d migawka pada szybciej niż np w 400d?
Ja nie twierdze, że 400 czy pózniejsze modele sa gorsze od 350d
Wręcz przeciwnie,wiecej funkcji,bogatszy soft.
Tylko jakoś nie mogę zrozumieć ludzi, którzy wypowiadaja się żle i z uszczypliwością o tym modelu.
Pamiętajmy, że na 350d uczyły sie setki osób i własnie ten model był maltretowany i katowany przez nowicjuszy jako pierwszy
Wielu z nas rozpoczynało od niego nauke.
Dlatego uważam, że należy mu sie pewien szacunek,a nie głosy lekceważenia.
Czy coś staje się kultowe, czy nie oceniaja ludzie i historia
Dla mnie 350d jest i będzie aparatem kultowym.
Tak jak 50d i seria jedynek
300d była pierwsza,ale to 350d przyczyniła sie do rozwoju fotografi cyfrowej
400d do 550d to generalnie te sam modele z małymi ulepszeniami wymuszonymi przez konkurencje.Wiecej pikseli,większy LCD i dodany LV
Myśle,że 350d przypomina starego dobrego mercedesa taxi,
50d zaś ostatniego z prawdziwych porządnie wykonanych merców
Te od 400 do 550 to takie mercedesy klasy A i B.
Nowsze,ale czy ... lepsze...?
Przepraszam za motoryzacyjne porównania
To jest tylko dyskusja, więc faktem jest, że wypowiadam TYLKO swoje skromne zdanie,i nie obstaje uparcie przy mojej nieomylności
Wszak jestem tylko zwykłym amatorem (bez Canona 5d Mark II)

mxw
01-03-2011, 18:07
no.... trochę się faktycznie sypnęli, ale dokument z żytniej jest autentyczny! 8-)

Stan migawki można sprawdzić po wgraniu hacka
stanu migawki nie można sprawdzić w żaden sposób. :roll:

po wgraniu hacka albo wysyłając aparat do serwisu możemy sprawdzić jedynie stan licznika zdjęć (cykli migawki) od ostatniej wymiany migawki. ale to nie oznacza stanu migawki, która może tak samo paść po jednym zdjęciu, po 5 tysiącach zdjęć, jak i po 95 tysiącach.

Dla mnie 350d jest i będzie aparatem kultowym.
Tak jak 50d i seria jedynek
witaj w klubie!

300d była pierwsza,ale to 350d przyczyniła sie do rozwoju fotografi cyfrowej
dokładnie tak - sam pamiętam, jak z analogiem w ręku (50e) te x-lat temu czekałem na decyzję o zakupie pierwszej cyfrowej lustrzanki. D30, D60 były za kiepskie. 10D był za drogi. dopiero 300D pozwolił zacząć myśleć realnie, ale nadal miał braki (okrojone funkcje, bardzo powolne działanie, relatywnie za wysoka cena). dopiero 350D był strzałem w dziesiątkę! kupiłem go chyba dwa tygodnie po premierze :grin:

dlatego, jeżeli już mówimy o modelach kultowych, to właśnie:

300D - bo był pierwszy dla ludu
350D - bo był dla ludu i działał (nadal działa!) naprawdę dobrze produkując świetny obrazek (nawet w dzisiejszych standardach)
50D - bo był ostatni magnezowy z mikroadjustacją i bez wideo przed zmianą polityki canona
5D - bo był pierwszym FF dla ludu i produkował idealny obrazek.

o droższych modelach nie mówię.

Kolekcjoner
01-03-2011, 18:36
no.... trochę się faktycznie sypnęli, ale dokument z żytniej jest autentyczny! 8-)

Troche ;):D - to jaki był rzeczywisty przebieg?:cool:

dlatego, jeżeli już mówimy o modelach kultowych, to właśnie:

300D - bo był pierwszy dla ludu
350D - bo był dla ludu i działał (nadal działa!) naprawdę dobrze produkując świetny obrazek (nawet w dzisiejszych standardach)
50D - bo był ostatni magnezowy z mikroadjustacją i bez wideo przed zmianą polityki canona
5D - bo był pierwszym FF dla ludu i produkował idealny obrazek.

o droższych modelach nie mówię.

Wiesz to wszystko rzecz bardzo umowna i tak na prawdę to czas weryfikuje najlepiej co było kultowe, a co nie. Przy czym nadal jest to ocena dość subiektywna.

BTW: z tego co napisałeś o 50D to prawie wszystko jest naciągane. Nie był ostatni magnezowy, nie był ostatni z mikroadjustacją, może bez wideo (ale tego też nie wiemy), a co do zmiany polityki Canona to też rzecz dyskusyjna.

BTW2: jeśli masz parcie na rozwijanie tego jakże "interesującego" wątku :wink: to zróbmy to w innym miejscu żeby tu nie śmiecić :cool:.

mxw
02-03-2011, 16:32
Troche ;):D - to jaki był rzeczywisty przebieg?:cool:
o jedno zero mniej na końcu. :wink:
i jak tu wierzyć w sprawdzanie przebiegu na żytniej?? :roll:

BTW: z tego co napisałeś o 50D to prawie wszystko jest naciągane.
wszystko napisałem w kontekście tylko serii xxD.

BTW2: jeśli masz parcie na rozwijanie tego jakże "interesującego" wątku :wink: to zróbmy to w innym miejscu żeby tu nie śmiecić :cool:.
parcia nie mam.
już wyłuszczyłem swoją koncepcję na temat kultowości.
ale swoją drogą nie pamiętam - czy był już osobny wątek na temat kultowych modeli?
IMHO przydałby się 8-)
nawet sondę możnaby zrobić...

Kolekcjoner
02-03-2011, 18:22
parcia nie mam.
już wyłuszczyłem swoją koncepcję na temat kultowości.
ale swoją drogą nie pamiętam - czy był już osobny wątek na temat kultowych modeli?
IMHO przydałby się 8-)
nawet sondę możnaby zrobić...

Zakładaj - jak najbardziej jestem za :D.