PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk 540ez

lance86
25-02-2011, 17:21
Witam. Mam pytanie do użytkowników lampy 540ez. Dziś doszła do mnie lampka z alledrogo- generalnie stan średni ale jedna rzecz mnie ruszyła. Po naładowaniu kondensatora lampa cicho pyka/pstyka z duża częstotliwością nierównomiernie. Dźwięk wydobywa się jakby z komory bateryjnej. Ponieważ wydaje mi się, że dźwięk równocześnie wydobywa się z okolic lampki ATTL pomyślałem, że to może być normalny objaw doładowywania kondensatorka lampki ATTL ale nie jestem pewny. Jest to moja pierwsza lampa ATTL więc nie wiem jaki powinna wydawać dźwiek, a ten wydaje mi się conajmniej dziwny w porónaniu do kilku moich 550ex i do 430ex.

Kolekcjoner
25-02-2011, 20:07
Przeniosłem do innego działu może prędzej tutaj ci ktoś pomoże :). Niestety ja takich lamp nie używałem :(.

sylwek2k
26-02-2011, 00:54
Kondensatory w tej lampce najlepsze czasy maja juz dawno za soba. Zapewne doladowywany jest glowny kondensator wyladowczy - bo moze miec juz spory prad uplywu. Pokochaj, albo wymien kondensator ;)

mxw
26-02-2011, 15:38
mam tę lampkę - w stanie prawie nowym (choć ma pewnie z 15 lat :wink:) - i teraz sprawdziłem: po naładowaniu elektronika rzeczywiście cichutko "tyka" (?) - nic nie piszczy - zupełnie jak zegarek, bardzo regularnie, ale tak z 2 razy na sekundę (2 Hz).

jest to prawie niesłyszalne - tak jak w każdej innej (dobrej) lampie błyskowej. tańsze lampy (np. nissin, który stał obok) piszczy sporo głośniej.

540ez zaczyna cicho piszczeć tylko gdy włączymy podświetlenie ekranu, ale to jest oczywiste (folia EL).

lance86
01-03-2011, 08:49
Dziękuje za odpowiedzi. Sprawa już nie aktualna lampka wróciła do sprzedawcy (inne usterki) A dźwięk był raczej w porządku bo lampa ładowała się sprawnie i błyskała mocno zaś podczas samego ładowania dźwięk był ok. To raczej był połączony dźwięk doładowywania palnika lampy ATTL z doładowywaniem głównego palnika.