PDA

Zobacz pełną wersję : Jak łatwo zarobić na zdjęciach?

VomitroN
25-02-2011, 02:51
http://tinyurl.com/6cn5sbf
(http://tinyurl.com/6cn5sbf)
Ciekawe, czy teraz pojawią się fotki 5D w atrakcyjnej cenie 2tys zl? :)

dinderi
25-02-2011, 10:34
Dyskusja na temat tych akcji toczyła się jakiś czas temu w wątku "Podejrzane aukcje na allegro" Sam zgłosiłem tą aukcję 3 krotnie do zamkniecia.

Shadow
25-02-2011, 10:56
Ale jajca, czego to ludzie nie wymyślą żeby tylko kasę zdobyć na naiwniakach.

dinderi ---> Mam rozumieć, że ostrzegałeś portal allegro o tej aukcji a mimo to nie zamknęli jej, aż znalazł się gość, który kupił i ma teraz problem ? Jeśli tak to chyba są podstawy do pociagnięcia pracowników portalu do odpowiedzialności karnej na drodze cywilnej za zaniechanie czynność służbowych.

dinderi
25-02-2011, 12:02
dinderi ---> Mam rozumieć, że ostrzegałeś portal allegro o tej aukcji a mimo to nie zamknęli jej, aż znalazł się gość, który kupił i ma teraz problem ? Jeśli tak to chyba są podstawy do pociagnięcia pracowników portalu do odpowiedzialności karnej na drodze cywilnej za zaniechanie czynność służbowych.
Tak, 3 krotnie zgłaszałem "Manipulowanie słowami kluczowymi". Dwukrotnie aukcja została usunieta. Czy była usunieta trzeci raz, juz nie sprawdzałem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak widać po efektach, nawet jeśli została usunięte pojawiła się ponownie, a wystawiający robił to z premedytacją.

Ciboq
25-02-2011, 13:09
głupota ludzka nie zna granic, sory ale za głupote trzeba płacić

dinderi
25-02-2011, 13:50
głupota ludzka nie zna granic, sory ale za głupote trzeba płacić
Zgadzam się z tym, ale nie w tym przypadku. Biorąc pod uwagę, że coraz więcej spotykam ludzi, którzy mają problem przeczytać informację na znaku drogowym, bez poruszania ustami, taka manipulacja ogłoszeniem jest oszustwem i raczej rozgrzeszam tego, kto dał się wkręcić. W tym przypadku, wspomniana maksyma nie ma zastosowania.

Papier
25-02-2011, 13:58
No ale w tytule aukcji jest "iphone' a nie 'zdjęcie iphona'. A opis? sprzedawca opisuje telefon, a przecież chciał sprzedać zdjęcie. Gdzie tu jest opis zdjęcia? Sorry, ale to jest świadome wprowadzanie w błąd kupującego.

Bułk-son
25-02-2011, 17:09
Cwaniacy byli są i będą , teraz mają tylko ułatwione zadanie bo mogą oszukiwać ludzi przez allegro, nie muszą nawet dysponować towarem na sprzedaż wystarczy jego zdjęcie.

RNz
25-02-2011, 17:40
Dla mnie to oczywista manipulacja.
Myślę, że sam mógłbym dać się na coś takiego nabrać.
I wcale nie mam problemów z rozumieniem tekstu, mam za to świadomość swojej nieomylności.
W tym wypadku bardzo łatwo przeoczyć słowo "zdjęcie" na tle opisu telefonu.
Tytuł aukcji również sugeruje, że jest to telefon.

Papier
25-02-2011, 17:42
Tutaj temat na forum prawnym - ale się zdziwiłem gdy się okazało, że założycielem tematu jest sam sprzedawca :D

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188291-allegro-nietypowy-przedmiot.html

Hubolsky
25-02-2011, 17:43
Ja mam na to jedno zdanie - które pasuje do kupującego i sprzedającego:
" Polak potrafi " ;-)

Shadow
25-02-2011, 18:41
Tutaj temat na forum prawnym - ale się zdziwiłem gdy się okazało, że założycielem tematu jest sam sprzedawca :D

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188291-allegro-nietypowy-przedmiot.html

Co za bezczelny gość. Mam nadzieję, że trafi do sądu i dostanie porządną nauczkę.

Kolekcjoner
25-02-2011, 19:18
Co za bezczelny gość. Mam nadzieję, że trafi do sądu i dostanie porządną nauczkę.

Nie sądzę :rolleyes:.

Bułk-son
25-02-2011, 19:18

Żywie się tą samą nadzieją, ale jak znam życie sprawa potrwa dłuuugi czas i pewnie ulegnie przedawnieniu lub coś w ten deseń ... :neutral:

Viracocha
25-02-2011, 22:31
Prędzej dostanie nauczkę, jak oszuka nieodpowiednią osobę.

Bułk-son
25-02-2011, 22:59

Dokładnie kosa musi trafić na kamień ;)

tantal
26-02-2011, 01:14
Życiowa konkluzja, garnek pewnie wodę będzie nosił dopóki zakupu nie dokona albo zamiłowany prawnik albo profesjonalny pieniacz albo... poszukiwacz zasądzonych zysków.

jacekxyz
26-02-2011, 01:45
Ja tu czegos nie rozumiem, zobaczcie komentarze, kupujacy wystawil mu pozytywa
Juz doczytalem ten to kolega byl

Bułk-son
27-02-2011, 12:29
Ja tu czegos nie rozumiem, zobaczcie komentarze, kupujacy wystawil mu pozytywa
Juz doczytalem ten to kolega byl

Teraz to ja nie rozumiem:lol:ten który kupił te zdjęcie był kolegą sprzedającego :confused:

Shadow
27-02-2011, 16:08
Tak. Albo jeszcze lepiej. Nie było żadnego kolegi a gość sam stworzył fikcyjne konto kupującego aby uwiarygodnić swój przekręt.

jacekxyz
28-02-2011, 16:19
Teraz to ja nie rozumiem:lol:ten który kupił te zdjęcie był kolegą sprzedającego :confused:

Jest link do aukcji z cena koncowa 540zl (za szybko gosc wystwil pozytywa wiec domniemaja, ze kolega) ale z tego co na tym forum prawnym wyczytalem byla jeszcze jakas inna aukcja, na ktorej ktos wylicytowal za ponad tysiac zlotych.

VomitroN
28-02-2011, 18:30
Tak. Albo jeszcze lepiej. Nie było żadnego kolegi a gość sam stworzył fikcyjne konto kupującego aby uwiarygodnić swój przekręt.

Taki proceder to akurat jest w zasadzie z automatu wyłapywany przez serwis Allegro.

Jest link do aukcji z cena koncowa 540zl (za szybko gosc wystwil pozytywa wiec domniemaja, ze kolega) ale z tego co na tym forum prawnym wyczytalem byla jeszcze jakas inna aukcja, na ktorej ktos wylicytowal za ponad tysiac zlotych.

Co by to nie był za numer, prowizja od sprzedaży będzie do uiszczenia.;)

Shadow
01-03-2011, 11:24
Taki proceder to akurat jest w zasadzie z automatu wyłapywany przez serwis Allegro.

Ciekawe jak ? Konto można założyć nawet babci, a logować się można z różnych IP. To jest nie do opanowania przez Allegro.

thrymek
01-03-2011, 14:55
Stwierdzenie, że to sprzedawca jest BE, moim zdaniem, jest mocno na wyrost. On nikomu nie każe licytować przedmiotu i zachęca do czytania opisu. To że społeczeństwo trąci analfabetyzmem a zdolność przyswajania informacji dłuższych niż 160 znaków SMSa została już dawno zabita, przyczynia się właśnie do takich sytuacji. Sam sprzedaję dużo na allegro jako zarejestrowana firma. Wiem z doświadczenia, że nikt nie czyta opisu aukcji, regulaminu i innych istotnych informacji a potem robi wielkie oczy, że coś poszło nie po jego myśli.

dinderi
01-03-2011, 15:38
Stwierdzenie, że to sprzedawca jest BE, moim zdaniem, jest mocno na wyrost. W tym przypadku nie jest. Ta aukcja została z premedytacją napisana tak, żeby zmanipulować czytającego.
To sa praktyki niedopuszczalne i ścigane przez obowiązujące w Polsce prawo.

thrymek
01-03-2011, 15:51
W tym przypadku nie jest. Ta aukcja została z premedytacją napisana tak, żeby zmanipulować czytającego.
To sa praktyki niedopuszczalne i ścigane przez obowiązujące w Polsce prawo.

Dlaczego? Po przeczytaniu:
"WITAM SERDECZNIE NA MOJEJ AUKCJI! Mam do zaoferowania zdjęcie telefonu Apple Iphone 4 32GB!"
Kupujący nie powinien już czytać dalszej części. Niestety chęć upolowania "okazji" powoduje, że niektórzy zapominają jak czytać ze zrozumieniem. Nie lubię przekrętów ale należy pamiętać, że każdy kij ma dwa końce. Tutaj kupujący nie popisali się i tyle.

RNz
01-03-2011, 17:29
thrymek, mam wrażenie, że zarejestrowałeś się na forum by bronić manipulanta...

dziobolek
01-03-2011, 17:31
Dlaczego?...

Choćby dlatego, że tytuł aukcji i opis sugerują zupełnie inny produkt końcowy.
IMHO to jest również manipulacja - w tytule również powinno być zawarte słowo kluczowe - "zdjęcie".

Pozdrówka!

thrymek
01-03-2011, 17:35
Nie bronię manipulanta. :P Niby jaki mam mieć w tym cel? Sądzę jednak, że ludzie są sami sobie winni bo nie czytają co kupują. Jak napisałem wcześniej: nie lubię przekrętów. Do zakupów "okazyjnych" trzeba podchodzić po prostu z dystansem :)

Shadow
01-03-2011, 17:49
thrymek ----> Gość zmanipulował opis i nie ma co go bronić. Co z tego że, w pierwszym zdaniu pada słowo zdjęcie jak dalsza część opisu odnosi się do telefonu jako przedmiotu. Przeczytaj dobrze to forum prawnicze to wszytko będziesz wiedział.

thrymek
01-03-2011, 17:59
Ja nie bronię tego sprzedawcy i nie lubię takich przekrętów (Tak, uważam że to przekręt). Apeluję jednak o rozwagę przy zakupach "za pół darmo". Dopóki ludzie będą się nabierać na takie rzeczy dopóty będą tacy sprzedawcy.
Zarzucono mi, że zarejestrowałem się na forum żeby bronić jakiego sprzedawcę z allegro. Moja odpowiedź: Sprawdźcie proszę w moim profilu kiedy utworzyłem konto..

RNz
01-03-2011, 18:33
thrymek, napisałem, że mam wrażenie
Po dacie rejestracji widzę, że było ono mylne.
Zwracam honor i przepraszam. Mea culpa :-)

VomitroN
01-03-2011, 21:22
Ciekawe jak ? Konto można założyć nawet babci, a logować się można z różnych IP. To jest nie do opanowania przez Allegro.

Niejeden juz probowal i sie bardzo zdziwil :)

Franek_
06-04-2011, 00:40
A ja nie mam nic przeciwko. Aukcja była umieszczona w zakładce fotografia artystyczna, nie w telefony i akcesoria. Gość w opisie zamieścił pogrubioną informację, że sprzedaje zdjęcie telefonu. Nadmienił, by wyraźnie czytać opis aukcji. Rośnie nam pokolenie analfabetów i idiotów z genetycznie powiększonymi kciukami do sprawniejszego napieprzania w konsole, to może choć jeden się czegoś nauczył. Nikt rozgarnięty nie kupiłby tego. A sama aukcja mogła być wystawiona dla jaj po prostu. Nie mam nic przeciwko, a wręcz przeciwnie - polecam tego Allegrowicza=)

chuba
06-04-2011, 09:00
Ja bym sam chętnie kupił od niego tą aukcję. W tytule aukcji jest wyraźnie napisane - "Iphone 4 32gb". W opisie też podaje parametry urządzenia, nie parametry zdjęcia. Dla każdego sądu sprawa będzie jasna co sprzedaje.

To trochę tak jak z smsami informującymi o wygranej. Niektórzy powysyłali przedsądowe pisma o wypłatę wygranej.
Jedyna różnica pomiędzy cwaniaczkiem z telefonem a cwaniaczkiem z smsami jest taka, że ci od SMSów nawet jak wypłacą nagrody tym nielicznym którzy pójdą do sądu, na całym interesie i tak będą sporo do przodu. Natomiast ten cwaniaczek z telefonem, będzie musiał kupić za swoje Iphone i szybko wróci do rzeczywistości :)

kulek855
06-04-2011, 15:52
Opis aukcji powinien być jasny. I zgodny z tym co sprzedajemy. Trudno mi zabrać zdanie na temat sprzedającego więc jego postawę przemilczę.