PDA

Zobacz pełną wersję : Spacerowy zoom ,cos zamiast kita.

pawlack
24-02-2011, 15:51
Witam
Przymierzam się do zakupu jakiegoś dość uniwersalnego zooma. Potrzebuje coś co zajmie miejsce kitowego 18-55. Mam body 350D. Cena jaką mogę wydać to max. 1100zł. Chodzi o ogniskową ok. 17mm (jak najszerzej) do ok. 50mm (70 to juz zdecydowanie max). Najbardziej zależy mi na dobrym świetle i ostrości. Jeśli cokolwiek to zmieni to mówię od razu że duża dystorsja mi nie przeszkadza ,bardziej wadzi duża abberacja chromatyczna. Idealny byłby 17-40mmL Canona ale wiadomo ,nie ta półka cenowa.
Obiektywy jakie mnie zainteresowały do tej pory to :

1. Tamron 17-50 2.8 XR Di II SP (bez VC)

Chyba najlepszy w tej cenie ,lecz ciężko dostać ostry egzemplarz (np. od Cichego) w tej cenie. Faktycznie jest bezkonkurencyjny w tej cenie ?

2. Sigma 17-70mm F2.8-4.5

Nie czytałem o niej za wiele ,nie znalazłem testów itp. Tamron wygrywa pod względem stałego światła , ostrości i jakości wykonania pewnie też

3. Canon EF-S 17-85 IS USM

Fajnie że ma USM ,ale światło słabe. Co z ostrością ? Czytałem tylko pogłoski i opinie były różne .Na pierwszy rzut oka nie specjalnie mi sie podoba ale niczym tego zdania nie poparłem :P

4. Tamron 10-24mm 3,5-4,5

Nic w sumie o nim nie wiem ,tylko tyle że jest pod pełną klatkę. Widziałem sample i tyle co mogę powiedzieć to to że na FF jest w porządku a na cropie na pewno lepiej od kita ,muszę jeszcze porównać z jakimś innym ,szerokim kątem.Jeszcze kilka szkiełek by się tu nawinęło, przeglądnę jeszcze testy dokładnie i w późniejszym czasie dodam resztę obiektywów które nadawały by się.

Proszę o porady ,który najlepszy i dlaczego :)
Pozdrawiam!
Paweł

krismikolow
24-02-2011, 16:01
Stałem przed podobnym dylematem, i wybrałem poz. 1. Spełni napewno Twoje oczekiwania. Ja odkupiłem go od pierwszego właściciela a on z kolei kupił u Towersa. Ostry od pełnej dziury. Dla mnie idealny obiektyw:-D Chociaż prędkością nie grzeszy:-D

yakuza144
24-02-2011, 16:06
Nie myślałeś o Canonie 17-55 f.2.8??

Z tych przedstawionych przez Ciebie wybrałbym Tamrona ze względu na najlepszy stosunek cena/jakość.

Jago
24-02-2011, 16:10
Nie myślałeś o Canonie 17-55 f.2.8??
..................

Kolegę interesują obiektywy z innej półki cenowej.

RomanS
24-02-2011, 16:13
Z tych co wymieniles wziolbym pozycje 3. Ale moze lepiej C. 18-200 IS.

ElSor
24-02-2011, 16:28
Mialem z tej listy 1,3 i 4.

10-24 to raczej niezbyt uniwersalny zoom a poza tym za ciemny do pomieszczen. Nie jest pod pelna klatke tylko pod cropa!

17-85IS jakosciowo bardzo slaby a do tego ciemny.

17-50 ostry i jasny. Najlepszy wobor !

nevoX
24-02-2011, 16:30
Jeśli zależy Ci na świetle to chyba sam sobie odpowiedziałeś i wcale nie jest ciężko dostać ostrą sztukę. Masz generalnie 3 możliwości:

1. Idziesz do sklepu i sprawdzasz - może wyjść niestety grubo ponad 1100zł
2. Kupujesz u Cichego
3. Kupujesz szkło używane, jeszcze na gwarancji, prosząc sprzedawcę o kilka zdjęć w pełnej rozdzielczości z przesłony 2.8

W przypadku nr 3 można spokojnie zejść do cen rzędu 900zł.

Mnie generalnie szkło jednak nie podpasowało. Poza tym bardzo kłóciło się z moim body. Skończyło się*tak, że zostawiłem sobie kita jako obiektyw szerokokątny (ostrość ma na początku przyzwoitą), a kupiłem Sigmę 30mm f/1.4 - po prostu bajka, nawet w porównaniu do tego Tamrona. Niestety traci się uniwersalność, ale coś za coś. Niemniej jednak jest ona moim głównym obiektywem i zdecydowaną większość zdjęć robię właśnie ją.

pawlack
24-02-2011, 16:59
Okej dzięki :)
Czyli jednak szukać Tamronka .
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś nowe propozycje lub nawiązujące do wyżej wymienionych szkieł to proszę o wypowiedzenie się :)

Pozdrawiam!
Paweł

igor58
24-02-2011, 17:10
nevox, możesz rozwinąć punkt drugi?
Cichy jakieś rabaty daje?

mirasb
24-02-2011, 17:17
Witam
Również polecam Tamrona 17-50/2.8. Ponad 2 lata używam tej wersji (bez VR) i jest super. U siebie po zakupie stwierdziłem ff i w ramach gwarancji poszedł do kalibracji ( chyba Fototechnika). Po naprawie ostrzy bardzo dobrze z 30d (2szt.)

Pozdrawiam
Mirek

pawlack
24-02-2011, 17:21
igor58 ,tak ,słuszna uwaga ale chodziło mu pewnie tylko o możliwości nabycia tego obiektywu :P U Cichego ten tamron z VC 1800zł ,nie wiem ile bez VC.
Co do 1. i 2. punktu nevoX'a to 1100zł to maxymalna granica którą mogę z trudem osiągnąć tylko w przypadku bardzo dobrej oferty :)

Bart3k
24-02-2011, 18:05
pawlack jeżeli chodzi o ostre sztuki to wbrew pozorom nie jest tak ciężko jak się powszechnie uważa. Mam kilku znajomych którzy mają te szkła i nikt nie narzekał nigdy na ostrość. Sam posiadam takową sztukę i nawet zabrałem się za sprzedaż po zakupie 17-40L ale cały czas się biję z myślami czy nie zostawić na zapasowe bo szkło jest na prawdę fajne nie za ciężkie i przyzwoicie jasne. ogólnie zastanawiam się czasami czy legendarna ostrość od cichego nie jest przereklamowana bo szczególnie nowsze sztuki są na prawdę dobrze wykonane. TUTAJ (http://img171.imageshack.us/img171/2557/img1654jp.jpg) fotka z mojego szkła nie było jakoś wybierane selekcjonowane a jak widać ostrości mu nie brakuje.

igor58
24-02-2011, 19:15
Ten Tamron bez stabilizacji powinien kosztować (sklep) ok. 1400 (lub ciut mniej).

maciek1
24-02-2011, 19:33
A może by tak coś ze stajni Canonka . Co szkło systemowe to zawsze systemowe. Swojego czasu używałem i używam C. 28-135 IS USM .Znane i zacne szkiełko a poza tym bardzo uniwersalne. Światła nie brakuje ze względu na stabilizację . A i foty zacne wychodzą jak się mu bardzo nie przeszkadza.I zawsze może poczekać na pełną klatkę.

michael_key
24-02-2011, 19:36
Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś nowe propozycje lub nawiązujące do wyżej wymienionych szkieł to proszę o wypowiedzenie się :)
Nie kombinuj tylko szukaj po prostu Tamiego ;-)
Coś fajnego. Stałe światło tutaj na prawdę Cię przekona. Zaufaj wszystkim :-D

dziobolek
24-02-2011, 19:43
A może by tak coś ze stajni Canonka . Co szkło systemowe to zawsze systemowe. Swojego czasu używałem i używam C. 28-135 IS USM .Znane i zacne szkiełko a poza tym bardzo uniwersalne...

Hmmm... :roll: IMHO niezbyt uniwersalne na cropie.
Ponadto kolega pawlack wyraźnie określił wymagania:

Witam
Przymierzam się do zakupu jakiegoś dość uniwersalnego zooma... ...Chodzi o ogniskową ok. 17mm (jak najszerzej) do ok. 50mm (70 to juz zdecydowanie max). Najbardziej zależy mi na dobrym świetle i ostrości.

@pawlack - bierz Tamrona, najlepiej u Cichego ;-)

Pozdrówka!

igor58
24-02-2011, 20:22
Współpraca af Tamiego z 350d jest "dyskusyjna"; w dobrym świetle trafia, w słabym raczej rządzi przypadek (przynajmniej ja tak mam). To w dużej części wina przestarzałego systemu af w 350d.

pawlack
24-02-2011, 20:36
maciek1 ,też myślałem o nim bo niedawno pojawił się na giełdzie ,ale ogniskowe nie pasują mi ,no i światło.

Poluję już na tego Tamrona ,widze że nie ma silnych na niego w tej kategorii cenowej :). Zauważyłem też że 3 używane egzemplarze których oferty znalazłem w necie mają poluzowaną gumę ogniskowania. To jakaś wada fabryczna ?

Bart3k
24-02-2011, 20:44
maciek1 ,też myślałem o nim bo niedawno pojawił się na giełdzie ,ale ogniskowe nie pasują mi ,no i światło.

Poluję już na tego Tamrona ,widze że nie ma silnych na niego w tej kategorii cenowej :). Zauważyłem też że 3 używane egzemplarze których oferty znalazłem w necie mają poluzowaną gumę ogniskowania. To jakaś wada fabryczna ?

odpowiedziałem na PW a tu tylko dodam. Guma z wiekiem się starzeje w tym tamronie. Generalnie jak sztuka używana to i guma luźna jak obiektyw leżał w torbie to i guma zwykle lepsza. Teraz pytanie - co lepiej świadczy czy używany często obiektyw czy leżący w torbie... jak dobry to i często używany. :)

N00bek
24-02-2011, 21:42
Okej dzięki :)
Pierwszą opcję miałem okazję testować przez miesiąc czasu - dla mnie strasznie głośny - uczucie jakbym stał koło traktora...

2- Bigmy nie biorę bo mój korpus jakoś nigdy nie jest z nimi na "Ty" i zawsze jest ta sama reakcja - zawsze jest upity i widzi mydlane ścieżki...

3 - odpada. Co z tego, że masz na przodzie 17mm skoro f=4? Może i dobrze z powodu landszaftów - ale jednak optyką to on nie grzeszy, a IS to kiepska podróbka.

4- no tutaj masz szeroko ale ciut za wąsko na długim kącie.

Dobrą opcją jest także bigma 18-50/2.8-4 HSM OS. Masz stabilizację i do 25mm 2.8 czyli przydatne może się i okazać. Jednak znowu mój korpus pije za dużo z nią i mydełko wychodzi :((

Cichy jakieś rabaty daje?

Poszukaj aukcji cichego, ceny masz nieco wyższe, ale... masz abstynenckie obiektywy i w dodatku strasznie ostre!:mrgreen::mrgreen:

michael_key
24-02-2011, 21:50
Może na hasło "Canon-Board" będzie jakiś drobny upust :)

dziobolek
24-02-2011, 22:27
Jest jeszcze SIGMA 18-50 f/2.8 EX DC MACRO - stałe światło ale bez stabilizacji, 3 lata gwarancji.
Ceny na Alledrogo około tysiaka oscylują, tylko opinii poszukaj...
Ale i tak najlepiej w Tamronka zainwestować.

Pozdrówka!

pawlack
24-02-2011, 22:50
No kuszą te aukcje Cichego :D ,ale więcej kasy nie skołuje na pewno. Jak już wspominałem 1100zł to górna granica. Ja robie swoje - szukam dobrych ofert a Wy jak macie coś do powiedzenia to bardzo proszę o udzielanie się :)

Bolek02
25-02-2011, 10:14
Zwymienionych szkieł zdecydowanie polecam Tamrona. Używałem przez rok z 50D i dlatego polecam. Na aukcjach znajdziesz prawie nowe sztuki, jeszcze na gwarancji i praktycznie bez śladów użytkowania za ok. 1000zl wersja bez VC. Warto poszukać :)

marcooos
26-02-2011, 21:46
Ja od kilku dni używam S17-70 MACRO OS HSM. Co prawda nówka kosztuje 1600 -1700 ale może da się używkę taniej "wyhaczyć". Podczepiona do 1000D działa super (nie potwierdzam problemów z AF). Jedyny kłopot z SIGMĄ to to że przed zakupem musisz podpiąć do Swojej puszki i pstryknąć parę fotek (najlepiej na arkuszu Focus Test) bo może pojawić się problem z ff/bf

pawlack
27-02-2011, 19:52
Witam!
Ciągle poluję na tego Tamrona 17-50mm ,ciężko coś poniżej 900zł złapać. Oczywiście nie chce tu naginać wyznaczonej wczesniej granicy cenowej ,ale im tanszy tym szybciej mogę go kupić :) .W związu że oferty dzielą się na egzemplarze : od Cichego i nie od Cichego ,to mam takie pytanie. W tych od Cichego ,co jest lepsze ? Cichy kalibruje je aby były ostrzejsze ? Bardziej patrzeć na to czy jest to egzemplarz od Cichego ,czy np. ma lepszy stan ?

xxkomarxx
27-02-2011, 20:09
Może poszukaj czegoś na alledrogo w swojej okolicy. Umów się przetestuj. Na żywo łatwiej dogadać się co do ceny. Dużo osób mówi o mydle. Ale popatrz na to tak. Ile szkieł się sprzedaje a ile osób narzeka. Skarżą się ci co trafili na mydło.
Nie ma co wyolbrzymiać sprawy felernych egzemplarzy. Na optycznych nawet trafiały się do testów L ze skazami na szkle :P

dziobolek
27-02-2011, 21:33
Witam!
...W tych od Cichego ,co jest lepsze ? Cichy kalibruje je aby były ostrzejsze ? ...

Nie kalibruje, a selekcjonuje... czyli do sprzedaży trafiają tylko ostre egzemplarze.

Pozdrówka!

xxkomarxx
27-02-2011, 22:09
...z tym, ze problemow FF/BF z danym body taka selekcja nie rozwiaze.

To masz problem z body wówczas a nie ze szkłami

dziobolek
27-02-2011, 22:13
...z tym, ze problemow FF/BF z danym body taka selekcja nie rozwiaze.

FF/BF to pół biedy - da się wyregulować poprzez serwis lub mikroregulacją w puszce.
Natomiast mydlany egzemplarz to całkiem inna bajka -
można się długo i bezskutecznie "bujać" z serwisem.

Pozdrówka!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To masz problem z body wówczas a nie ze szkłami

Nie do końca prawda...

xxkomarxx
27-02-2011, 22:24
Nie do końca prawda...

Chodziło mi o to że jeśli szkło było testowane na innych body gdzie nie miało tendencji do złego ustawiania ostrości to problem pojawia się na konkretnej puszce.

pawlack
27-02-2011, 23:40
Czyli kupując bardzo ostry egzemplarz danego obiektywu nie mam żadnej pewności że będzie on ostry na mojej puszce ,nawet po ustawieniu mikroregulacji tą śrubką ?

dziobolek
28-02-2011, 00:05
Czyli kupując bardzo ostry egzemplarz danego obiektywu nie mam żadnej pewności że będzie on ostry na mojej puszce ,nawet po ustawieniu mikroregulacji tą śrubką ?

Kupując ostry - będzie ostry. Natomiast jeśli będzie miał FF/BF to da radę wyregulować.

FF/BF nie oznacza, że obiektyw jest nieostry, tylko że nie trafia z ostrością tam, gdzie należy ;)

Pozdrówka!

pawlack
28-02-2011, 01:02
Ok czaje ,dzięki za wytłumaczenie ,szukam dalej :].

P.S.
Mam dobrą ofertę Tamrona 28-75 f/2.8 ,bardzo fajny ale jednak ogniskowe nie te które potrzebuje :)

tormentor
28-02-2011, 02:30
Na 40D miałem Sigmę 17-70/2.8-4.0, zmieniłem na Tamrona 17-50/2.8 (bez VC). Jakosciowo nieco lepiej (kupiłem używkę, ale podpis Cichego widniał na gwranacji), obiektyw dzięki f/2.8 na całej długości zrobił się o wiele bardziej uniwersalny (mimo krótszego końca).

YaneC
13-04-2011, 10:07
W związu że oferty dzielą się na egzemplarze : od Cichego i nie od Cichego ,to mam takie pytanie.
Od tego czy "siamtego" nie ma gwarancji, że będzie z Twoim body dobrze współpracował.
Kupuje się najlepiej z gwarancją (niezależnie od źródła skąd pochodzi) i wtedy wysyłka do Foto-techniki, usługa free i masz wszystko OK

N00bek
13-04-2011, 12:08
Od tego czy "siamtego" nie ma gwarancji, że będzie z Twoim body dobrze współpracował.
Kupuje się najlepiej z gwarancją (niezależnie od źródła skąd pochodzi) i wtedy wysyłka do Foto-techniki, usługa free i masz wszystko OK

Lepiej doczytaj, co oferuje nasz kolega Cichy, bo wysyłanie do foto-techniki na 2-3 tygodni jest bez sensu. Lepiej dopłacić i mieć ostre od razu niżeli tracić czas i nerwy na serwisach.

YaneC
13-04-2011, 13:27
Miałem Tamrona w Pentaksie i miałem do czynienia z Foto-techniką. Nie było problemu, 2 tygodnie można przeboleć a parę stówek zostaje w kieszeni. Cichy za darmo tez się nie paprze w tym (porównaj ceny z innymi dealerami/sprzedawcami)..

Miałem Tamrona w Pentaksie i miałem do czynienia z Foto-techniką. Nie było problemu, 2 tygodnie można przeboleć a parę stówek zostaje w kieszeni. Cichy za darmo tez się nie paprze w tym (porównaj ceny z innymi dealerami/sprzedawcami)..

Dodam, że większy kłopot jest z Żytnią :shock: niż z Foto-techniką (przerabiałem jedno i drugie)

N00bek
13-04-2011, 13:36
Miałem Tamrona w Pentaksie i miałem do czynienia z Foto-techniką.

No to mamy wspólne korzenie.

Nie było problemu, 2 tygodnie można przeboleć a parę stówek zostaje w kieszeni

Chytry dwa razy traci. Miałem szkło używane (kupione u Cichego), nie było jakiś wielkich problemów. Tym bardziej odwiedziłem wcześniej sklep foto, który oferował ten sprzęt 300-400 złotych taniej. 4 Tamrony nie trafiały, a na piątym było mydło. Dopiero szkło zarezerwowane działało jak należy, ale z wiadomych powodów nie mogłem go nabyć.
Na pytania o serwis czy kalibrację otrzymuje się informację, że obiektywy wysyłane są we własnym zakresie, a nie przez sklep. Więc za wysyłkę płacę.
Dodatkowo muszę czekać dwa tygodnie, a często nawet wysłać aparat do spójnej kalibracji.

Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wiele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga. Samymi szkłami człowiek nie żyje.

Jeżeli mam już coś kupić, to porządnie. Bo 'pieprzenie' się z serwisem jest irytujące i większości sytuacji stratne.:roll:

YaneC
13-04-2011, 13:52
Chytry dwa razy traci.
znam i tą śpiewkę
Więc za wysyłkę płacę.
300-400zł ???

Dodatkowo muszę czekać dwa tygodnie, a często nawet wysłać aparat do spójnej kalibracji.
Nie ma takiej potrzeby, kalibrowali mi 28-75mm f/2.8 bez puszki i był "ogień"

Jeżeli mam już coś kupić, to porządnie. Bo 'pieprzenie' się z serwisem jest irytujące i większości sytuacji stratne.:roll:
Jak już wspomniałem - miałem do czynienia z Foto-techniką, z Żytnią i tą pierwszą POLECAM, Żytnia jest be

N00bek
13-04-2011, 14:14
Pozwolę sobie zacytować część mojej wypowiedzi:

Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wiele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga.

To powinno zakończyć tę dysputę na temat kalibracji. Gdyż nasze opinie się różnią - podobnie jak doświadczenia.

Dodatkowo napomnę, że nie zawsze kalibracja do 'ideału' daje wyniki z daną puszką. Inaczej ujmując niektórzy muszę kalibrować słoje wraz z korpusem.

dziobolek
13-04-2011, 14:35
Jak już wspomniałem - miałem do czynienia z Foto-techniką, z Żytnią i tą pierwszą POLECAM, Żytnia jest be

Przepraszam, że pytam, ale co ma Żytnia do Tamrona???

Pozdrówka!

krisnrj
13-04-2011, 14:40
@dziobolek
żytnia i foto-technika to serwisy - tu bym szukał części wspólnej ;)

yakuza144
13-04-2011, 14:52
Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga.

Co to znaczy często?

Mam znajomego który przez pół roku nabił przebieg ok 40tyś zdjęć, ja po roku mam 13 tyś. Z tym że znajomy obsługuje wesela, uroczystości, robi zdjęcia do gazet, i dla firm.

On raczej Tamrona nie kupi, ma same stałki Canona, więdz powiedz mi teraz kto najczęściej kupuje Tamrony.

Bo mi się wydaje że są to raczej amatorzy którzy w porónaniu z ludźmi pracującymi na aparatach fotograficznych robią poprostu mało zdjęć.

Nie widze większego sensu kupowania obiektywu od Cichego bo co jak co, ale ceny to ma z kosmosu. Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.

dziobolek
13-04-2011, 14:54
@dziobolek
żytnia i foto-technika to serwisy - tu bym szukał części wspólnej ;)

To ja wiem doskonale ;-) ale i tak pytanie pozostaje jak wyżej.

Pozdrówka!

Nie widze większego sensu kupowania obiektywu od Cichego bo co jak co, ale ceny to ma z kosmosu. Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.

Przerabialiśmy to już, kilka postów wstecz

FF/BF to pół biedy - da się wyregulować poprzez serwis lub mikroregulacją w puszce.
Natomiast mydlany egzemplarz to całkiem inna bajka -
można się długo i bezskutecznie "bujać" z serwisem.

Pozdrówka!

YaneC
13-04-2011, 16:14
Dziobolek, moja wypowiedź nt. serwisów odnosiła się do wypowiedzi:

Lepiej dopłacić i mieć ostre od razu niżeli tracić czas i nerwy na serwisach.

Porównywałem straty nerwów w serwisACH: e-csi oraz Foto-technika.
Przerabiałem jedno i drugie. W e-csi miałem dwukrotnie TEN SAM sprzęt i za każdym razem partolili robotę (delikatnie rzecz ujmując), natomiast do Foto-Techniki wysyłałem raz (sam obiektyw 28-75/2.8) i po dwóch tygodniach była brzytwa. Usługa gwarancyjna-bezpłatna.
Niejako zmierzając do końca w tym temacie i "działalności cichego"... jeśli kiedyś "spuści z tonu" to może pogadamy :razz: Póki co przecenia się...
Mamy małe porównanie:
http://allegro.pl/tamron-17-50-vc-gw-nowy-kup-1470-zl-ostry-i1552196397.html
cytat z opisu:
KAŻDY OBIEKTYW TAMRONA PRZED WYSŁANIEM JEST SPRAWDZANY POD WZGLĘDEM OSTROŚCI

oraz "promocja":
http://allegro.pl/promocja-tamron-17-50-2-8-vc-od-cichego-f-vat-i1562060369.html
cytat:
"Sprawdzam KAŻDY wysyłany obiektyw, zarówno pod względem ostrości jak i celności AF. Jeśli u mnie po przetestowaniu obiektyw działa dobrze, w większości przypadków u klientów jest podobnie.
W razie jakichkolwiek problemów są 3 możliwości:
- można obiektyw wymienić na inny egzemplarz
- można obiektyw odesłać do darmowej kalibracji
- można odesłać obiektyw z puszką i dobiorę szkiełko konkretnie pod dany aparat"

A to ciekawe, n00bek, co Ty na to ?
250zł różnica w cenie i wysyłka celem "dobrania/kalibracji" ?
Wysyłka do serwisu znacznie taniej wychodzi, chyba... że się mylę ? :roll:

N00bek
13-04-2011, 16:44
Co to znaczy często?

Nigdy nie był dobry w tłumaczeniach więc nie zdziwi mnie fakt, że znowu czegoś nie doczytałeś.

Mam znajomego który przez pół roku nabił przebieg ok 40tyś zdjęć, ja po roku mam 13 tyś. Z tym że znajomy obsługuje wesela, uroczystości, robi zdjęcia do gazet, i dla firm.
Czy to jakaś licytacja.

On raczej Tamrona nie kupi, ma same stałki Canona, więdz powiedz mi teraz kto najczęściej kupuje Tamrony.

Bo mi się wydaje że są to raczej amatorzy którzy w porónaniu z ludźmi pracującymi na aparatach fotograficznych robią poprostu mało zdjęć.
Jakbyś zauważył, to nie każdy fotografuje markowym sprzętem. Tamron podobnie jak i Sigma czy Tokina także mają sprzęt dla reporterów.
Mówisz stałki? Tamron proponuje nam 90/2.8 makro - bardzo zacne szkło, które bym kupił zamiast 100/2.8. Dalej Sigma ma w asortymencie 50/1.4 lub 30/1.4 - wszakże zacne szkła.
Nie każdy fotograf ślubny będzie żył tylko na systemie, skoro za tańsze pieniądze może zyskać coś lepszego.

Wiem że jakość usług jest inna jednak np. ja nie oglądam zdjęć na cropie 100% żeby przekonać się czy AF trafił.

Czyli lepiej żyć w nieświadomości, iż coś za co się zapłaciło nie działa poprawnie. To kwestia FF/BF, ale z mydłem bywa różnie i wątpię byś kiedykolwiek (oprócz serwisu) znalazł inne lekarstwo na to.

A to ciekawe, n00bek, co Ty na to ?
250zł różnica w cenie i wysyłka celem "dobrania/kalibracji" ?
Wysyłka do serwisu znacznie taniej wychodzi, chyba... że się mylę ? :roll:
Ciekawie mnie czy mydło także będą Ci wstanie skalibrować. Doliczmy jeszcze fakt:
Z Cichym kontakt masz przez telefon, e-mail czy pw tu na forum. Natomiast wielokrotne telefony do serwisu i wsłuchiwanie się w piosenki musi być zaprawdę wciągające?

YaneC
13-04-2011, 16:52
Przepraszam N00bek, że napisałem z małej litery;)

Nie każdy fotograf ślubny będzie żył tylko na systemie, skoro za tańsze pieniądze może zyskać coś lepszego.

No sorry Winetou, ale topic jest o spacer-zoomach, i o Tamronach a jeśli mam być szczery to nie widziałem fotografa ślubnego ze spacer-zoomem Tamrona 17-50mm...

Ciekawie mnie czy mydło także będą Ci wstanie skalibrować.
"Ależ owszem czemu nie"... N00bek tam "robią cudaaaaaa" :-D

Doliczmy jeszcze fakt:
Z Cichym kontakt masz przez telefon, e-mail czy pw tu na forum. Natomiast wielokrotne telefony do serwisu i wsłuchiwanie się w piosenki musi być zaprawdę wciągające?
Chyba nie liczysz takich kosztów (bez przesady).

Kupiłeś coś u Cichego, masz ostro i bez BF/FF i innych niespodziewanek (na dodatek - wg Ciebie taniooooo) to pstrykaj tym i ciesz się z efektów.
Ale.. na miłość... nie wmawiaj nikomu, że NIE MA ALTERNATYWY i to jest najtaniej i najlepiej jak tylko można !

N00bek
13-04-2011, 16:56
ale topic jest o spacer-zoomach, i o Tamronach a jeśli mam być szczery to nie widziałem fotografa ślubnego ze spacer-zoomem Tamrona 17-50mm...

No to czas poszerzyć swoje vademecum nie tylko o 17-50, ale i o:
- 28-75/
-17-35
- 70-200 ;)

Te szkła są także kupowane przez nich. Ciekawy pomysł na obronę. Wspominać o czym jest wątek ;)

Podobnie mógłbym napomnieć, że autor nie pytał o przebiegi, stałki czy ile czasu zajmuje dotarcie do serwisu:razz:

No to czas poszerzyć swoje vademecum nie tylko o 17-50, ale i o:
- 28-75/
-17-35
- 70-200 ;)

Te szkła są także kupowane przez nich. Ciekawy pomysł na obronę. Wspominać o czym jest wątek ;)

Podobnie mógłbym napomnieć, że autor nie pytał o przebiegi, stałki czy ile czasu zajmuje dotarcie do serwisu:razz:

Chyba nie liczysz takich kosztów (bez przesady).
Tak wliczam to do kosztów - ZMARNOWANEGO CZASU.

Nie po to wydaję pieniądze by potem wysyłać do serwisu ku kalibracji.

Kupiłeś coś u Cichego, masz ostro i bez BF/FF i innych niespodziewanek (na dodatek - wg Ciebie taniooooo)
No sorry 200-300 złotych w kwestii zakupu obiektywu, który działa, a nie MYDLI to jednak chyba warto. W każdym innym razie możesz kupić u Towersa czy innych kolegów ;) No tak dopłacać 100 złotych to już naprawdę szkoda kasy. Lepiej zapłacić stówkę mniej i tak jak podkreślił kolega @yakuza żyć w pełnej nieświadomości, że AF nie trafia czy szkiełko mydli.

Ale.. na miłość... nie wmawiaj nikomu, że NIE MA ALTERNATYWY i to jest najtaniej i najlepiej jak tylko można !
Czyli według Ciebie wyrażanie swojej opinii to wmawianie? To Ty od jakiegoś czasu kontynuujesz ten wątek wypisując co krok część historyjki. Nasze doświadczenia się różnią i kropka.

Jeśli chodzi o CUDAAA związane z mydłem i serwisem, to wydaje mi się że już jesteś w takim wieku, że w bajki wierzyć nie powinieneś, nie sądzisz.:)

dziobolek
13-04-2011, 17:22

Przepraszam... gdzie to wyczytałeś???

Pozdrówka!

YaneC
13-04-2011, 17:33
Przepraszam... gdzie to wyczytałeś???

N00bek broni zaciekle Cichego i stąd to sobie wykoncypowałem..

W tym temacie EOT. Widzę tutaj mur stojący przed Cichym, nie mam zamiaru się z nim mierzyć. Każdy pracuje na pieniądze i to jego wybór co z nimi zrobi.

"Ot, taka demokracja" jak mawiał Pawlak do Kargula..:mrgreen:

yakuza144
13-04-2011, 17:34
nie zdziwi mnie fakt, że znowu czegoś nie doczytałeś.

Daruj sobie ...

Aby napewno coś lepszego? W takim razie skąd ra różnica w cenie?

Sigma ma w asortymencie 50/1.4

Za 1800, kiedy Canon oferuje popularną 50-siątkę za niecałe 1400zł

żyć w pełnej nieświadomości, że AF nie trafia czy szkiełko mydli.

Słuchaj, nie oglądam z lupą każdego zdjęcia aby sprawdzić czy obiektyw ma FF czy BF bo mnie to poprostu nie interesuje. Robię zdjęcia a nie onanizuję się na hasło "Brzytwa od Cichego".

EOT z mojej strony, dziękuję

dziobolek
13-04-2011, 17:44
N00bek broni zaciekle Cichego i stąd to sobie wykoncypowałem...

Nie doczytałem się nigdzie tego, co insynuujesz...

Za bardzo "koncypujesz" znaczy się kombinujesz i wyczytujesz gdzieś coś,
co w rzeczywistości nie miało miejsca, bądź "przekombinowałeś" znaczenie na "swoją modłę",
bo tak Ci pasuje, byś mógł "potrolować".

Bez urazy, ale Twoje teksty "ni w pięć, ni w dziesięć" sensu nie mają.

Porównujesz serwisy firmowe dwóch różnych producentów :shock:
Wyślij szkła Canona do Foto-Techniki zatem.

Zarzucasz ludziom wypowiedzi, które nie miały miejsca... :roll:

Ubarwiasz historyjki do swoich potrzeb...:-|

Pozdrówka!

YaneC
13-04-2011, 17:51
http://canon-board.info/showpost.php?p=958696&postcount=37

http://canon-board.info/showpost.php?p=958696&postcount=39

...

...

EOT, dziękuję, spasiba, thank, danke shoen,
auf wiedersehen, daswidanija

dziobolek
13-04-2011, 17:53
http://canon-board.info/showpost.php?p=958696&postcount=37

http://canon-board.info/showpost.php?p=958696&postcount=39

...

...

EOT, dziękuję, spasiba, thank, danke shoen,
auf wiedersehen, daswidanija

No i...???
Znam, czytałem...
Co ma niby z tego wynikać???

N00bek
13-04-2011, 18:00
Daruj sobie ...
Co? Fakt, że nie jesteś w stanie dokładnie czytać czyichś wypowiedzi?

Aby napewno coś lepszego? W takim razie skąd ra różnica w cenie?
Jeśli piszesz o różnicy w cenie, to odnieś ją do konkretnego przykładu, bo tak to możemy sobie teoretyzować i ciągnąć to w nieskończoność.

Za 1800, kiedy Canon oferuje popularną 50-siątkę za niecałe 1400zł

Znowu trafiamy do sedna. Poczytaj opinie na temat 50/1.4 od Canona, a potem rozpoczynaj temat. Jako amator patrzysz z tego co widzę tylko i wyłącznie na światło, a to dopiero część. Już przeglądając po części forum można trafić na temat pt: "Canon 50/1.4 gdzie nabyć ostrą sztukę"
Staram się iść Twoim tokiem rozumowania, ale za diabła nie jestem w stanie odnaleźć drogi. 50/1.4 Sigmy daje naprawdę niesamowity obraz.
Dodatkowo kalibracja w PROCentrum czy 3 lata gwarancji, wysyłka DHL i kilka innych gratisów. Nie uważasz, że cena jednak jest tego warta.
A no tak zapomniałem lepiej kupić szkło i robić zdjęcia z mydłem albo z FF/BF, bo na przesłonie 1.4 trafię w palec, a nie twarz. Wtedy przymykanie do 5,6 pomoże :roll:

Spory ten eot z mojej strony, ale ciągnąc go drogą FF/BF docieramy do Tamrona czyli w minimalnej części jest na temat.

Poza tym pw nie boli ;)

krisnrj
13-04-2011, 19:26
Panowie dajcie sobie po razie i będzie spokój. Cichy najtańszy nie jest ale także nie jest jedynym sprzedawcą Tamrona w Polsce(na świecie?), więc każdy może iść i kupować co i za ile chce, no i przede wszystkim gdzie chce.
Zakładam też że wspomniany przez mnie sprzedający nie posiada wszystkich 'dobrych sztuk' szkieł jakie wyszły z fabryk Tamrona. Można pewnie kupić dobrą sztuką poza jego dystrybucją, teraz pytanie czy ktoś tego bardzo potrzebuje, czy na to patrzy pod lupą i czy kieruje się pojęciem pecha lub szczęścia do zakupów. Sumarycznych powyższych i nie tylko spowoduje wybór dostawcy oraz szkła:)

Sporo tego OT się zrobiło - może warto by poczyścić drodzy admini?

Kolekcjoner
16-04-2011, 03:20
Nie nie będziemy czyścić - czasem dla oczyszczenia ;) atmosfery warto zostawić 8-). Temat zresztą bardzo ogólny ale żeby nie było dalszych OT to profilaktycznie zamykam.