PDA

Zobacz pełną wersję : Czy lustro na kompakt zamienić?

barbarian
21-02-2011, 23:11
Witam.
Pewnie na forum temat wałkowany,ale chyba nie ostatnio ;)
Pytanie mam takie-Aparatu potrzebuje do wycieczek mniejszych i większych (krajobrazy+muzea,góry,morze-ogólnie wszystko..).Obecnie używam kupionego od znajomego 450d + 28-105 f3.5/4.5.Zestawu tego raczej nie będę powiększał.Z obecnego jestem zadowolony.Jednak czy podobnych efektów jakościowych nie uzyskałbym kupując dobry kompakt?Trochę o LX3 i EX1 poczytałem i tak się zastanawiam...Fakt,że wolałbym coś z większym zoomem,ale jak tu ludzie zachwycają się ich jasnymi obiektywami,to aż mi się zachciało...:)

Pomożecie?:-D

MariuszJ
21-02-2011, 23:16
W łatwych warunkach możesz mieć podobną jakość zdjęć.

igor58
21-02-2011, 23:29
Zostaw sobie ten zestaw, dokup kompakta lub bezlusterkowca.
Mój Sony Nex3 genialnie sprawdza się w muzeach (mało światła, zakaz błyskania) i na wycieczkach. Lustra używam tylko na koncertach i do portretów.
Kompakt jest ok, ale bezlusterkowiec bardziej wszechstronny, choć ciut mniej "kompaktowy".

MAF
21-02-2011, 23:41
W sumie jeśli jesteś zadowolony to po co zmieniać?

Ewentualnie mimo wszystko rozważyłbym możliwość zmiany obiektywu na Sigmę 17-70 w którejś wersji. 28mm na EOS 450D to dość wąsko jak na uniwersalny obiektyw.

Co do kompaktu to IMHO jest fajny jako dodatkowy sprzęt, a nie zamiast lustrzanki. U mnie tę rolę spełnia Canon 720IS, a LX3 i EX1, oraz ten nowy Olympus XZ-1 są od niego lepsze pod każdym względem.

Można też jeszcze pomyśleć o jakimś bezlusterkowcu, ale wtedy to w sumie ani to kompaktowe dużo bardziej nie jest od 450D, ani obiektywy jaśniejsze (chyba że kupisz stałki, ale z Twojego postu zrozumiałem że preferujesz jeden obiektyw zoom)

barbarian
21-02-2011, 23:42
No bezlusterkowca to raczej nie chce, choć o tym Sonym też dobre opinie czytałem...szczerze mówiąc myślę o czymś rzeczywiście kompaktowym, chociaż miałem wcześniej IX10IS i w dobrej kurtce też w kieszeni się mieścił:)

MAF
21-02-2011, 23:57
No bezlusterkowca to raczej nie chce, choć o tym Sonym też dobre opinie czytałem...szczerze mówiąc myślę o czymś rzeczywiście kompaktowym, chociaż miałem wcześniej IX10IS i w dobrej kurtce też w kieszeni się mieścił:)

To albo bezlusterkowiec z "naleśnikiem", ale tracisz uniwersalność zooma, albo jeden z trójki: EX1, LX3, XZ-1.

Moim typem jest Olympus XZ-1, w przeciwieństwie do lustrzanek cyfrowych kompakty się moim zdaniem Olympusowi zwykle udawały.

Obejrzyj mimo wszystko Olympusa E-PL2 z kitem 14-42. Obiektyw kitowy jest dość mały i ma opcję składania na czas transportu, może się okaże że jest dla Ciebie wystarczająco kompaktowy?

barbarian
22-02-2011, 00:06
MAF-Aż takim zoomowcem nie jestem, myślę jednak, że obiektyw z większą rozpiętością ogniskowych jest bardziej uniwersalny...W sumie to możliwe, że któryś ze znajomych znajomych, ma taki obiektyw (17-70) i pożyczyłby na dni parę co by się samemu przekonać...Wolałbym chyba jednak jeden aparat mieć w domu a na wycieczki nie zabierać plecaka sprzętu jako bagaż podręczny...:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak poza tym, to dziękuję wszystkim za odpowiedzi i sugestie,a wszystkiemu lepiej przyjrzę się jutro, bo teraz z telefonu'zaiwaniam'a ten coś mało wygodny do googlania Waszych propozycji jest...pzdw.

Kolekcjoner
22-02-2011, 01:27
Kompakt jest ok, ale bezlusterkowiec bardziej wszechstronny, choć ciut mniej "kompaktowy".

Moim zdaniem jak się chce używać zoom-ów (zwłaszcza o "większej rozpiętości ogniskowych")to kupowanie bezlusterkowca jako aparatu kompatkowego ma taki sam sens jak wożenie piasku sedanem - da się pewnie, że się da. W końcu wszystko jest dla ludzi :) - tylko po co sobie tak utrudniać życie :cool:.

marfot
22-02-2011, 20:02
Obiektyw o zakresie 28-105 pod APS-C to bardzo poważne ograniczenie. Powiem szczerze, nie wiem czy cokolwiek chciało by mi się focić w tej tematyce takim zakresem. Na analogu używałem C20-35 i C70-200, do 30D C10-22 i C70-200. Uważam, ze należałoby się przymierzyć do rozszerzenia zakresu ogniskowych - na początek szerzej!

barbarian
22-02-2011, 21:14
No myślę też o zmianie obiektywu na EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS.Piszą,że nie najgorszy...

dziobolek
22-02-2011, 21:29
No myślę też o zmianie obiektywu na EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS.Piszą,że nie najgorszy...

Proponuję Tamrona 18-270... ;-)

Pozdrówka!

miczael
22-02-2011, 21:34
Witam
Polecam kupić ef 50/1,8 a potem zadać ponownie pytanie dot. parametrów jakościowych...
Ef 28-105 USM II to fajne szkiełko pod pełną klatką na 400D byłem średnio zadowolony. Z większych zoomów to najlepszy stosunek jakość/cena na ef 70-200 F4 L.
Pozdrawiam

MAF
22-02-2011, 22:43

Bo nie jest zły. Zakres duży i praktyczny, na pewno znacznie ciekawszy niż 28-105. Do tego stabilizacja. Szkoda że nie ma USM, ale nie można mieć wszystkiego.

barbarian
23-02-2011, 12:37
No jeszcze raz dzięki.Przemyślę wymianę obiektywu,bo chodzi mi właśnie o aparat z jednym obiektywem,choć wiem,że to nieprofesjonalne,ale ja do tego nie dążę...Chciałbym po prostu wiedzieć,czy podobne efekty uzyskam dobrym kompaktem...
pzdw.