PDA

Zobacz pełną wersję : Przeterminowane klisze

Fumar
21-02-2011, 01:41
Witam,

Czy ma ktoś może dostęp do sklepu, miejsca gdzie sprzedają filmy etc. gdzie dostałbym przeterminowane klisze czarno-białe w Warszawie? Chodzi naturalnie o mały obrazek.

MaciekH
21-02-2011, 01:49
Wątpię żeby ktokolwiek z premedytacją sprzedawał coś nie jest dłużej przystosowane do użytku... A z ciekawości, czemu filmy z bieżącą datą są nie ok?

gerbil
21-02-2011, 02:00
Oczywiście, że sprzedaje się przeterminowane klisze. Ja kupowałem takie ze względu na sporo niższą cenę. Poszukaj na allegro, może coś jest lub się pojawi.

MaciekH
21-02-2011, 02:09
Ja kupowałem takie ze względu na sporo niższą cenę.

Ja, ze względu na niższe koszty, po prostu wybrałem cyfrówkę:P

marekb
21-02-2011, 07:34
Ja, ze względu na niższe koszty, po prostu wybrałem cyfrówkę:P

Ta... i 20d porównujesz z analogiem?
Na allegro kiedyś widziałem ktoś prywatnie miał kilka rolek, ale nie pamiętam co to było?

vinietu
21-02-2011, 10:19
Przeterminowane filmy to akurat chleb powszedni, potrzebna tylko wolna półka w lodówce.
Fumar,
Generalnie to giełda w Stodole, coś zawsze się znajdzie...no ale to tylko w niedzielę.
Możesz zapytać tu Fotofilm (http://www.fotofilm.com.pl/shop/main/index.php?co=2&s=n) w Piasecznie, sklep internetowy,ale można podjechać i odebrać na miejscu jak potrzeba.

Fumar
21-02-2011, 11:23
Dzięki panowie. Chciałem iść na giełdę, ale niestety nie miałem możliwości, może następnym razem ;-)

MaciekH
21-02-2011, 11:59
Ta... i 20d porównujesz z analogiem? Tak, nadal jest to opcja sporo tańsza wziąwszy pod uwagę jeszcze koszty chemii i papierów bądź skanowania i drukowania.

Tylko proszę nie próbuj mnie teraz edukować o wyższości analoga nad cyfrą...

aps1
21-02-2011, 12:09
Tak, nadal jest to opcja sporo tańsza wziąwszy pod uwagę jeszcze koszty chemii i papierów bądź skanowania i drukowania.

Tylko proszę nie próbuj mnie teraz edukować o wyższości analoga nad cyfrą...

Tematem było zapytanie o negatywy..a nie o wyzszosci cyfry nad c-41.
Przy okazji,napewno technicznie cyfra jest lepsza,ale własnie ta niedoskonałość i specyficzny klimat ma nadal swoich zwolenników analoga

ArN_Pń
21-02-2011, 21:26
Jak już*tak dyskutujecie, to ja się wypowiem - średniego formatu do cyfrowej lustrzanki nie ma w ogóle co porównywać :) Więc z tym starciu wygrywa jednak tradycja :) Sam sprawdziłem, po przejściu z cyfry na analogowy średni miałem wrażenie, jak przesiąść się*z piechoty na rower :)

Co do tematu - na Allegro jest pełniutko przeterminowanych filmów, jak taki kupisz i wystawisz jeszcze na słońce i ciepło to efekty specjalne masz gwarantowane ;)

MaciekH
21-02-2011, 23:25
Jak już*tak dyskutujecie, to ja się wypowiem - średniego formatu do cyfrowej lustrzanki nie ma w ogóle co porównywać :)

Chodzi naturalnie o mały obrazek.

A jest też cyfrowy średni format:P

gerbil
22-02-2011, 00:45
Kolega się o sklep pyta, a Wy o czym innym klepiecie. Ja kupowałem w Digital Warszawa (o ile dobrze pamiętam nazwę) na Allegro. Poza sprzedażą internetową mieli też normalny sklep gdzieś w Warszawie, jak nazwa sugeruje.

Pelson
22-02-2011, 05:43
Kolega się o sklep pyta, a Wy o czym innym klepiecie. Ja kupowałem w Digital Warszawa (o ile dobrze pamiętam nazwę) na Allegro. Poza sprzedażą internetową mieli też normalny sklep gdzieś w Warszawie, jak nazwa sugeruje.

Na nowym świecie mają sklep, przeterminki kolorowe mają na pewno ale czy czarno - białe, tego nie wiem.

marekb
22-02-2011, 10:53
A jest też cyfrowy średni format:Ptiaa... w 20D;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
NP-20 (stary 25 lat)- nie spodziewałem się, ze cokolwiek z niego będzie, TUTAJ (http://blog.bodzioch.pl/2010/08/enerdowski-np-20-orwo-25-letni-negatyw-naswietlony-2-tygodnie-temu/)

bandit
22-02-2011, 17:53
Na nowym świecie mają sklep, przeterminki kolorowe mają na pewno ale czy czarno - białe, tego nie wiem.

Warszawa Nowy Świat 66 - o tym mowa ??

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7732940&gr_id=8852

Nie wiem co mają na miejscu, na allegro to zawsze takie tanioszki , kiedyś u nich kupiłem kilka klisz .

A ten cynk pod piasecznem dobra opcja jutro się pzejade nie będę musiał płacić za wyprawę do wawy ani za przesyłke to można w zamian droższy film kupić :)

może mi ktoś polecić który film kupić żeby było fajne ziarno ??

tak w ciemno to wybralbym ten

Ilford - Delta Professional 3200/135/36

ale z racji ceny w wiekszej liczbie wychodza niestety dosc spore koszta wiec poza jednego filmu na sprawdzenie chcialbym jeszcze cos jeszcze tanszego

i tutaj mam pytanie od te dwa filmy

tego ilforda

http://www.fotofilm.com.pl/shop/main/index.php?co=4&id=20

i ten

http://www.fotofilm.com.pl/shop/main/index.php?co=4&id=639

bandit
23-02-2011, 12:56
pomoże ktoś ?? :)

Fumar
24-02-2011, 00:20
Ja słyszałem, że ten Ilford 3200 jest super. Mój kumpel teraz go pstryka. Ja osobiście - nie mam pojęcia jak się zachowuje.

Jeśli chodzi o Nowy Świat w Warszawie. Tak ten sklep ma klisze, ale tylko 100 i 200 i do tego kolor.

Aha, stałem się nowym posiadaczem EOSa 30. Jest świetny! ;-)

bandit
24-02-2011, 09:54
Ja słyszałem, że ten Ilford 3200 jest super. Mój kumpel teraz go pstryka. Ja osobiście - nie mam pojęcia jak się zachowuje.

Jeśli chodzi o Nowy Świat w Warszawie. Tak ten sklep ma klisze, ale tylko 100 i 200 i do tego kolor.

Aha, stałem się nowym posiadaczem EOSa 30. Jest świetny! ;-)

fujifilm X-tra 400 też tam kupowałem , ale dopiero zobaczę czy coś z tego wyszło

Nikt nie odpowiadał więc kupiłem zarówno ilforda jak i fomapan z powyższego linku i sobie sam porównam:)

3200 jeszcze nie kupiłem bo planuje zabrać się za samodzielne wołanie i chyba lepiej zacząć od czegoś tańszego i standardowego naprać wprawy żeby potem ocenić .

Ps: nie sprzątnął mi wczoraj ktoś z tutaj obecnych z przed nosa koreksu do wołania w świetle ? :)

robinq
25-02-2011, 11:57
co do filmów to najczęściej używam ilforda FP4 i HP5 - polecam wypróbować, choć jedni wolą deltę inni nie...

Ps: nie sprzątnął mi wczoraj ktoś z tutaj obecnych z przed nosa koreksu do wołania w świetle ? :)

hmmm zaciekawiłeś mnie z tym koreksem do wołania w świetle :)
ja używam normalnego jobo plus rękaw patersona czyli to chyba też jest zestaw do wołania w świetle :)

bandit
26-02-2011, 10:41
co do filmów to najczęściej używam ilforda FP4 i HP5 - polecam wypróbować, choć jedni wolą deltę inni nie...

hmmm zaciekawiłeś mnie z tym koreksem do wołania w świetle :)
ja używam normalnego jobo plus rękaw patersona czyli to chyba też jest zestaw do wołania w świetle :)

Tak tylko tam nie musiałeś nic gmerać po omacku :)

to cudo mam na myśli

http://allegro.pl/show_item.php?item=1465435989

george
26-02-2011, 11:14
Tak tylko tam nie musiałeś nic gmerać po omacku :)
to cudo mam na myśli
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465435989

Przecież film można sobie przeładować w ciemnej łazience i mieć normalny pewny i kształtny koreks np kaisera. Tamtym klamotem nie chciałbym operować, mieszać itp. Przecież naprawdę nie ma tragedii przy przekładaniu filmu do koreksu, jeszcze nigdy nie zaświetliłem materiału, a jak nie ma wyciągarki to w totalnej ciemności można np śrubokrętem zdjąć jeden kapsel z rolki 35mm i go ładnie wyjąć. Czasem tak robię i tylko proszę bez komentarzy, za bestialskie obchodzenie się z materiałem :P jeszcze nigdy nie zarysowałem.

bandit
27-02-2011, 00:18
ja używam cały czas wspomnianego wcześniej rękawa i też nie ma problemu. wrzucam do środka koreks, nożyczki, materiał i otwieracz do piwa, siadam w fotelu - 5 minut i po robocie. Polecam bo czynność nie jest wcale skomplikowana a tak jak kolega wcześniej wspomniał operowanie normalnym koreksem jest dużo wygodniejsze.

a operowaliście tym powyższym ??

nie boje się ciemności ale poczytałem trochę ile to problemów mają ludzie z normalnymi koreksami, zacinanie się itd, a dwa myślałem że w takim przypadku nie będzie problemu z paluchami które polecą nie tu tam gdzie trzeba, wywnioskowałem że można go załadować nawet po pijaku:)

Amok
27-02-2011, 20:03
co do przeterminowanych negatywów-ja zaopatruje sie w kolorki z allegro-nie trzeba z chaty wyłazić-jeden film 3 zeta(24 klatki) i problem z głowy : )

a lodówka pełna :D

SergioM
28-02-2011, 08:58
A jest też cyfrowy średni format:P

Tylko ze cyfrowy średni format ma daleko jeszcze do rozmiaru filmu

bandit
23-03-2011, 16:00
co do przeterminowanych negatywów-ja zaopatruje sie w kolorki z allegro-nie trzeba z chaty wyłazić-jeden film 3 zeta(24 klatki) i problem z głowy : )

a lodówka pełna :D

mi nic ciekawego z tych kolorkow nie wyszlo, szkoda tylko kasy na wołanie skanowanie i cala resztę bo efekt końcowy taki jakbym sobie sfotografował cyfrą zdjęcie na papierze i wrzucił je na kompa:D

bandit
29-04-2011, 23:20
mi nic ciekawego z tych kolorkow nie wyszlo, szkoda tylko kasy na wołanie skanowanie i cala resztę bo efekt końcowy taki jakbym sobie sfotografował cyfrą zdjęcie na papierze i wrzucił je na kompa:D

muszę zrobić sprostowanie :)

kupa to była po skanach z rossmana, po skanie z coolskana 9000 ED to zupelnie inna bajka:)

na jakies wyjazdy gdzie chce się zużyć sporo filmów mając mając własny skaner śmiało bym polecał chociaż nie tylko , nie wiem jak w kiepskich warunkach oświetleniowych ale przy dobrym świetle śmiało można na nich działać

mrek
30-04-2011, 07:50
a operowaliście tym powyższym ??

nie boje się ciemności ale poczytałem trochę ile to problemów mają ludzie z normalnymi koreksami, zacinanie się itd, a dwa myślałem że w takim przypadku nie będzie problemu z paluchami które polecą nie tu tam gdzie trzeba, wywnioskowałem że można go załadować nawet po pijaku:)
Kup Jobo 1520 bo to oszczędny koreks, ktory zużywa mało chemii na jeden film. A jeśli boisz się zacinania, kup Kaisera z metalowymi szpulami bo w nie najłatwiej wchodzą filmy.