Zobacz pełną wersję : GRIP i jeden akumulator-zadziała?
olek.tbg
20-02-2011, 21:41
Witam ;) Jedno pytanie dotyczące GRIP-ów do Was, forumowiczów
Czy jest możliwość używania GRIP-a tylko z jednym akumulatorem? Zamówiłem grip BG-E5 do 500d a narazie posiadam tylko jeden akumulator, i jestem ciekawy czy będe "skazany na baterie" ;)
Kolekcjoner
20-02-2011, 21:43
Tak .
olek.tbg, nie lepiej było by Ci założyć jeden wątek i skupiać w nim wszystkie swoje pytania? Poprosiłbyś moderatorów o nie usuwanie i wtedy by było luźniej po prostu ;)
olek.tbg
21-02-2011, 00:12
Hmm ja jestem za :) Z okazji chwili wolnego czasu staram się " chłonąć wiedze":-D
W takim razie prosiłbym moderatorów o nie usuwanie np. tego wątku ;) Pytanie tylko : jak go zatytułowac?
Nie ma za czy przeciw. Postaraj się to uściślić we wiadomości do jednego z moderatorów. Bo tutaj nie każdy zagląda.
Miałeś większy wątek tam kontynuuj swoje problemy. Zamiast co chwila tworzyć nowe. Z resztą odnośnie teraźniejszego tematu kilka postów już było...
ja używam z jednym i wszytko śmiga jak należy :) i nawet się nad tym nie zastanawiałem po kupieniu gripa tylko włożyłem aku i już..., zresztą niby dlaczego miałoby nie działać...
Działa bez problemu, tylko koledzy nie dopowiedzieli, że powinien być umiejscowiony z prawej strony i aparat będzie pokazywał połowę naładowania baterii :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak otworzysz klapkę od gripa, to tam jest rozrysowane jak powinny być rozmiesczone aku.
Działa bez problemu, tylko koledzy nie dopowiedzieli, że powinien być umiejscowiony z prawej strony i aparat będzie pokazywał połowę naładowania baterii :)
połowe naładowania baterii?? czemu właściwie?
no właśnie:?:, ja mam z lewej storny, patrząc od tyłu aparatu (bliżej wyjścia) i pokazuje stan naładowania normalnie...
no właśnie:?:, ja mam z lewej storny, patrząc od tyłu aparatu (bliżej wyjścia) i pokazuje stan naładowania normalnie...
ja tak głupio pytam bo właśnie z takiego powodu oddałem do sklepu zamiennik. Czy to z prawej czy z lewej pokazywał mi połowę więc stwierdziłem że jest uszkodzony. Teraz czekam na oryginał bo udało mi się nabyć na allegro i z ciekawości sprawdzę jak to wyglądać będzie teraz
Gripa mam oryginalnego, i czy akumulator jest z lewej, czy z prawej strony, pokazuje stan naładowania pełny.
Moja uwaga dot. oryginalnego gripa ( w tym przyp. BG-E2N ).
Pokazuje połowę naładowania aku, bo full pokazuje przy dwóch w pełni naładowanych aku :) Umiejscowienie, patrząc od tyłu aparatu dla jednego aku z prawej strony wg. schematy producenta.
Gripa mam oryginalnego, i czy akumulator jest z lewej, czy z prawej strony, pokazuje stan naładowania pełny.
Przed chwilą sprawdziłem na dwóch firmowych gripach Canona i zawsze przy 1 aku pokazuje połowę naładowania :(
Tutaj macie schemat na trzecim foto.
http://archiwumallegro.pl/battery_pack_grip_bge2_canon_d20_d30_d40_d50_wawa-1211979461.html
preinwher
21-02-2011, 13:25
Z ciekawości sprawdziłem :) Dwa w pełni naładowane aku, jeden oryginał drugi to zamiennik.
Oryginał czy to z prawej czy to z lewej pokazuje w pełni naładowany, natomiast zamiennik wykazuje niepełne naładowanie. Koledzy zdjęcia robić a nie przekładać aku w te i we w te :)
Hmm.... w moim Bg-E6 nie zaobserwowałem podobnych objawów. Niezależnie od tego czy włożony jest jeden aku z lewej, czy prawej na górnym wyświetlaczu (bo chyba o ten wskaźnik chodzi) pokazuje pełną baterię. Może w starszych konstrukcjach coś nie tak jest przekazywane do body?
Pokazuje połowę naładowania aku, bo full pokazuje przy dwóch w pełni naładowanych aku :) Umiejscowienie, patrząc od tyłu aparatu dla jednego aku z prawej strony wg. schematy producenta.
Przed chwilą sprawdziłem na dwóch firmowych gripach Canona i zawsze przy 1 aku pokazuje połowę naładowania :(
Tutaj macie schemat na trzecim foto.
http://archiwumallegro.pl/battery_pack_grip_bge2_canon_d20_d30_d40_d50_wawa-1211979461.html
ja ma inny grip, do innego EOS-A, :)
Pokazuje połowę naładowania aku, bo full pokazuje przy dwóch w pełni naładowanych aku
Jeżeli akumulator jest w pełni naładowany to korpus wskaże jego "pełne naładowanie" bez względu na to do którego slotu go włożysz (mowa o gripie BG-E2N).
Kolekcjoner
21-02-2011, 20:45
..tylko koledzy nie dopowiedzieli, że powinien być umiejscowiony z prawej strony i aparat będzie pokazywał połowę naładowania baterii :)
Nie ma czegoś takiego - nawet z jedną podróbką pokazuje, że jest w pełni naładowana.
czy wszyscy mowia o sytuacji z jednym akumulatorkiem ?? bo chyba nie
czy wszyscy mowia o sytuacji z jednym akumulatorkiem ??
Jak najbardziej.
ja "mówię" o sytuacji takiej, zestaw co w podpisie i jeden akumulatorek i to nie ważne czy oryginał, czy też zamiennik phottix-a, zawze pokazuje mi normlanie, tzn. najpier pełny, itd...
Sugerujecie Koledzy, że schemat na wewnętrznej stronie klapki oryginalnego gripa to fanaberia producenta :) Dziwne tylko, że zarówno u mnie grip w 50D jak i u znajomego w 500D zachowują się tak samo, choć to różne modele gripa ( oczywiście oryginalne aku.).
olek.tbg
23-02-2011, 16:40
Dziś doszedł do mnie BG-E5
Z jednym akumulatorem pokazuje pełną baterię i działa bez problemu;)
grzechol54
23-02-2011, 19:56
Jak sam zobaczyles i sprawdziles to wiesz ,ale naprawde czy jeden aku czy dwa to nie ma znaczenia bo grip dziala i pokazuje pelne naladowanie.tylko pstrykac zdjecia,powodzenia
jacek_73
23-02-2011, 21:19
Jak sam zobaczyles i sprawdziles to wiesz ,ale naprawde czy jeden aku czy dwa to nie ma znaczenia bo grip dziala i pokazuje pelne naladowanie.tylko pstrykac zdjecia,powodzenia
Pokazuje pełne naładowanie, ale prądu jest o połowę mniej, a co za tym idzie na krócej wystarczy...na dwa razy krócej :(
Pozdro :)
Pokazuje pełne naładowanie, ale prądu jest o połowę mniej, a co za tym idzie na krócej wystarczy...na dwa razy krócej :(
Pozdro :)
Świetna teoria! To co pożera drugą połowę prądu ? Grip do swojego działania ?? :-D
preinwher
23-02-2011, 23:25
Świetna teoria! To co pożera drugą połowę prądu ? Grip do swojego działania ?? :-D
Zapewne chodziło o jedno aku :cool:
dzisiaj odebrałem swojego gripa i moje obserwacje.... na oryginalnym aku nie ma znaczenia miejsce zawsze pokazuje prawidłowy stan naładowania. Przy zamiennikach już nie ma rewelacji - obojętne gdzie wsadze zamiennik miga naładowanie mimo ze w aparacie są 2 kreski. Podsumowując - prze gripa zamienniki chodzą kiepsko natomiast oryginał działa jak powinien. Zamienniki sprawdzałem z 2 firm i był ten sam efekt. Grip oryginał podpięty do 40D
Ja swego czasu testowałem w gripie zamienniki Phottix-a i zachowywały sie identycznie z oryginalnym aku. nie zauważyłem zadnej różnicy w działaniu a cena ok. 50zł :)
Ja swego czasu testowałem w gripie zamienniki Phottix-a i zachowywały sie identycznie z oryginalnym aku. nie zauważyłem zadnej różnicy w działaniu a cena ok. 50zł :)
ja mam phottixa i jakiegoś NN który był w gratisie do poprzedniego gripa którego reklamowałem. Obydwa niestety w gripie zachowują się dziwnie.
tak w temacie zasilania - ktoś kupował może te oryginały? http://allegro.pl/canon-bp-511a-nowy-oryginalny-20d-30d-40d-50d-g6-i1471374135.html zastanawia mnie jak bardzo są oryginalne w tej cenie
Jeśli foto przedstawia to co sprzedają, to wygląda na oryginał. Czyste, wyraźne, żywe nadruki na opakowaniu i hologram na to wskazują.
Cena rzeczywiście dobra i sprzedający nie ma żadnego negatywnego komentarza.
...tak w temacie zasilania - ktoś kupował może te oryginały? http://allegro.pl/canon-bp-511a-nowy-oryginalny-20d-30d-40d-50d-g6-i1471374135.html zastanawia mnie jak bardzo są oryginalne w tej cenie
Trochę podejrzanie niska cena jak na oryginalne ogniwa. Według mnie są to albo dobre podróbki albo jakieś oryginalne "leżaki magazynowe" niewiadomego pochodzenia.
Trochę podejrzanie niska cena jak na oryginalne ogniwa. Według mnie są to albo dobre podróbki albo jakieś oryginalne "leżaki magazynowe" niewiadomego pochodzenia.
Zauważ ze na aukcji jest sprzedawana tylko 1szt. i jak jest niższa cena od innych źródeł, to nie musi być od razu trefny towar. Nie popadajmy w paranoję :)
Zauważ ze na aukcji jest sprzedawana tylko 1szt. i jak jest niższa cena od innych źródeł, to nie musi być od razu trefny towar. Nie popadajmy w paranoję :)
Nikt tutaj nie popada w paranoję. Temat "oryginalnych" akumulatorów BP-511
z Allegro był już wcześniej poruszany i w kilku przypadkach okazało się że są to bardzo dobre (pod względem wyglądu i opakowania) podróbki.
jacek_73
26-02-2011, 20:12
Tak, temat podróbek był obecny na forum : http://www.canon-board.info/showthread.php?p=827307 od posta #2674 w dół, a także w innych miejscach do których nie mogę się dokopać w chwili obecnej. Gdyby aku okazało się podróbką najlepszym rozwiązaniem jest postraszenie sprzedawcy naszym zamiarem poinformowania Canon Polska o jego niecnym postępowaniu :-D
Mondragor
26-02-2011, 20:27
Wracając do tematu. W moim przypadku z 1000D w gripie trzymałem zawsze jedną baterię. Chciałem przedewszystkim poprawić uchwyt, a bateria i tak na tyle wytrzymywała że wolałem mniejszą wagę zestawą z jedną baterią. Inna sprawa że zastępcza zawsze czekała plecaku....
Wracając do tematu. W moim przypadku z 1000D w gripie trzymałem zawsze jedną baterię. Chciałem przedewszystkim poprawić uchwyt, a bateria i tak na tyle wytrzymywała że wolałem mniejszą wagę zestawą z jedną baterią. Inna sprawa że zastępcza zawsze czekała plecaku....
To już wiemy, że działa. Nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Napisz czy grip oryginalny i co pokazuje jeśli chodzi o baterię.
Nikt tutaj nie popada w paranoję. Temat "oryginalnych" akumulatorów BP-511
z Allegro był już wcześniej poruszany i w kilku przypadkach okazało się że są to bardzo dobre (pod względem wyglądu i opakowania) podróbki.
Nie no OK, tylko kto by się narażał na nieprzyjemności z powodu 1 szt.
Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić :(
Nie no OK, tylko kto by się narażał na nieprzyjemności z powodu 1 szt. Jakoś trudno mi to sobie wyobrazić :(
Są sprzedawcy którzy wyznają zasadę "a nuż się uda..." i liczą na to że "szczęśliwy" nabywca nie będzie dokładniej sprawdzał zakupionego towaru.