Zobacz pełną wersję : Małe pytanie: filtr do ef 15mm fisheye
Witam serdecznie,
Stałem się szczęśliwym posiadaczem szkła canon ef15mm fisheye. Otóż wszystkie moje szkła chronię filtrami polaryzacyjnymi i teraz pytanie. Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.
Raz upadł mi aparat (ciężkim do dołu oczywiście, czyli leci na obiektyw) na beton i gdyby nie filtr mógłbym się pożegnać z obiektywem, dlatego mi zależy.
Dzieki za odpowiedzi.
Jak ktoś ma to najlepiej byłoby od razu linki do aukcji :)
Jak szkła chronisz filtrami polaryzacyjnymi to chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz... Poczytaj trochę (nawet dużo więcej niż "trochę") na forum CB. Przed betonem to tylko sejf ma szansę ochronić...
MariuszJ
20-02-2011, 02:05
Chronisz polaryzacyjnymi???
Abstrahując od tego, że do ochrony to raczej inny rodzaj filtra się stosuje: nie zakładam polara poniżej 28mm a na rybie oko to nawet bym nie śmiał. A w ogóle to przy takich kątach nie znajdziesz nic sensownego od przodu, co by Ci w kadr nie wlazło. No ewentualnie mógłbyś cały z aparatem wleźć do takiej nadmuchiwanej bańki, jak na reklamie Nicorette...
To musiał by być filtr cięty ze sfery. AFAIK nikt takich nie robi.
Jak szkła chronisz filtrami polaryzacyjnymi to chyba nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz... Poczytaj trochę (nawet dużo więcej niż "trochę") na forum CB. Przed betonem to tylko sejf ma szansę ochronić...
Nie wiem skąd masz takie doświadczenia, spadło ci cos kiedyś cos z polarem?
Mi spadło i to nie z byle gównem ale z 24-70 sigma 2.8 a jak miałeś to w rece to wiesz o czym mówie. I jak jebło o chodnik to uderzenie przyjął polar, który był do wyrzucenia. ale na obiektywie nawet śladu. bylo w tym szczęście na pewno też.
ps.
Od razu nie musicie zgrywac mądrali i łapać ludzi za słówka. Wiadomo do czego służy polar, ale fakt jest taki że czy wam sie to podoba czy nie pełni on też funkcję ochronną szkła. Tym samym łącze pożyteczne z funkcjonalnym.
MariuszJ
20-02-2011, 02:49
Od razu nie musicie zgrywac mądrali i łapać ludzi za słówka. Wiadomo do czego służy polar, ale fakt jest taki że czy wam sie to podoba czy nie pełni on też funkcję ochronną szkła. Tym samym łącze pożyteczne z funkcjonalnym.
No nie bardzo - polar przydaje się w dość ograniczonym zakresie. W większości sytuacji oprócz tego, że nie daje nic, to jeszcze zabiera znacząco dużo światła. Więc do ochrony to on się nadaje tak samo jak pchanie samochodu żeby oszczędzić paliwo.
Masz lens protecty, masz filtry UV, masz w końcu - absolutnie nie do pobicia w charakterze ochronnym - dekielek. Ale nie polar... a już na takim kątach to jakaś masakra. Włóż lepiej tę wolną kasę na SKO.
kinimodgdynia
20-02-2011, 02:58
fisheye ma wbudowaną metalową osłonę, jest raczej bardziej wytrzymała od filtra i ma tę zaletę, że się nie tłucze. powodzenia.
MariuszJ
20-02-2011, 03:01
No właśnie - a gdzie Ty sobie ten filtr zamierzasz wkręcić. Ten obiektyw nie ma gwintu filtrowego, o ile się nie mylę.
Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
A ten spadł z drzewa i pyta się mnie gdzie ja to chce wkręcić - tragedia.
Niech moderator lepiej zamknie ten temat i nie pisz już więcej NIC.
Przecież chyba po to założyłem ten wątek, żeby się spytać czy da się to wkręcić (może zacznij czytać ze zrozumieniem: "Czy są jakieś filtry do rybiego oka? Mocowanie jest inne i mam dylemat.")
Tak to Ci tu zawsze będzie trudno.
Mam ten obiektyw i nie słyszałem o jakimkolwiek filtrze ochronnym UV, jak również polaryzacyjnym do niego. Swoją drogą optycznie jest bardzo dobry i poza widoczną aberracją ma bardzo dobry kontrast, nawet pod światło.
Obiektyw używam bez jakichkolwiek filtrów, nie ma gdzie ich nawet założyć, a metalowa osłona nie do końca chroni ten obiektyw przed nieszczęśliwymi skutkami upadków. Po prostu ten typ tak ma :-D.
Drogi Kolego,
Agresywnym zachowaniem nic nie wskórasz w tym gronie. Zadałeś pytanie, które większość osób z podstawową wiedzą o fotografii zwyczajnie rozbawiło i dali upust swoim emocjom, nie bądź zdziwiony i nie atakuj tylko doczytaj trochę o tym szkle choćby ze strony producenta a jeśli kupiłeś nowe szkło to masz instrukcję.
Jedyny filtr jaki możesz założyć w tym przypadku to filtr żelowy po stronie mocowania. Z przodu szkła nic nie założysz a na pewno polar nie ma sensu.
Druga sprawa to pomylone przez Ciebie filtry UV z polarami, te drugie używa się w dość specyficznych warunkach.
Powodzenia w foto przygodzie.
sbogdan1
20-02-2011, 15:03
No powiem Ci abyś lepiej nie wzywał imienia MODERATORA na daremno, bo to pewna Twoja klęska, to raz, po drugie pohamuj nieco język bo przeklinanie też, nie jest tu mile widziane, po trzecie ludzie tu są z reguły życzliwi a że czasem kogoś poniesie to tylko z winy tworzącego wątek.
Pozdrawiam bez urazy...
Kolekcjoner
20-02-2011, 15:21
No powiem Ci abyś lepiej nie wzywał imienia MODERATORA na daremno,
Eeee... "na daremno" to nie :grin:.
jednym słowem: nie da się
Koledzy juz wczesniej powiedzieli że nie ma możliwości założenia filtra na szkło Fisheye.
Tak było od dawna i tak pozostało do dziś ;-)
Podobnie jest ze szkłami ultra szerokokątnymi np. Samyang/Falcon 14/2.8 albo Nikkor 13/5.6 czy Nikkor 14-24/2.8
Jednak niektóre tego typu obiektywy mają możliwość wkręcania lub wkładania filtra od tyłu lub do jego tylnej części.
Takze kolego jeśli zależy Ci na samym filtrze, a nie na jego funkcji ochronnej poprzez wkręcenie go na "mordkę" obiektywu, to możesz zorientować się czy ten obiektyw ma możliwość założenia filtra na tylną soczewkę.
na przykład w Zenitarze 16/2.8 Fisheye jest z tyłu domyślnie włożony filtr UV.
Dodam jako ciekawostkę, że ten filtr w tym obiektywie jest niezbędną 'soczewką' w układzie optycznym.
Można go wymieniać na inne filtry (które są w zestawie) ale zawsze musi być włożony jakiś filtr.
Akurat w tym obiektywie filtr ma średnicę 26mm.
[zdjęcia]
Filtr widać na zdjęciu od prawej strony.
http://4.bp.blogspot.com/_66quOR2lcqk/S7qo6cme42I/AAAAAAAAAuw/gZkDJfh532g/s1600/Zenitar_detail_layout_MNT.jpg
a tutaj pudełeczko z trzema pozostałymi filtrami:
http://www.photo-markowski.net/blog/wp-content/uploads/2011/01/dsc25892.jpg
;-)
olek.tbg
23-02-2011, 21:54
Przy okazji podepnę się do tematu
Nie da rady w takim obiektywie zamocować filtrów Cokin? ;) Tzn filtrów mocowanych w tym systemie
dziobolek
23-02-2011, 21:56
Nie da rady w takim obiektywie zamocować filtrów Cokin? ;) Tzn filtrów mocowanych w tym systemie
Nie, i nie ma sensu...
Pozdrówka!
olek.tbg
23-02-2011, 22:03
Dzięki za odpowiedź ! ;)
To chyba logiczne, że skoro kołowych nie da rady ;) ,to czemu by miało dać cokina... Jedyne, co możesz zrobić to przytrzymać ręką przed obiektywem :roll:
Nie ma żadnych filtrów zewnetrznych do rybiego oka i nigdy nie było z tej prostej przyczyny, że nie ma ich jak zamontować :(
Jedyne, co możesz zrobić to przytrzymać ręką przed obiektywem :roll:Niestety to się również nie sprawdza, ponieważ odbija się zakrzywiona powierzchnia soczewki obiektywu :-P.