Zobacz pełną wersję : Jakie obiektywy mi odpadną jeśli kupię FF
Witam, jestem nowy i tak do końca nie ogarniam jeszcze tego forum. Jeśli był taki temat, to przepraszam. Chcę się dowiedzieć jakie obiektywy będę musiał sprzedać bądź wymienić, gdy kupię pełną klatkę. Posiadam tamrona 17-50 f2.8
falcon 8mm 50mm 1:8 i 85 mm 1:8. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Napewno "tamrona 17-50 f2.8" jest Di II.
sprocket73
19-02-2011, 00:26
tamrona i falcona... stałki canona będą pasować do FF
Jeśli był taki temat, to przepraszam.
Był, nawet sporo takich. Mógłbyś chociaż poprzeglądać inne tematy tyczące się FF.
Chcę się dowiedzieć jakie obiektywy będę musiał sprzedać bądź wymienić, gdy kupię pełną klatkę. Posiadam tamrona 17-50 f2.8
falcon 8mm 50mm 1:8 i 85 mm 1:8. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Będąc na stronie Tamron'a i Falcona, można zobaczyć, które obiektywy zostają pod FF, które dedykowane są pod cropa.
Nie znam falcona, ale ktoś już wcześniej napisał, że jednak wszystkie posiadane dotychczas odpadną. Musisz poszukać szkieł przeznaczonych pod FF w Canonie posiadają one oznaczenie Eos EF (nie EF-S) w Sigmie bodajże DG (nie DC). Technicznie wszystkie m42 będą pasowały po zastosowaniu przejściówki i nauczeniu się ostrzenia ręcznego
Scorpion
19-02-2011, 09:20
jednak wszystkie posiadane dotychczas odpadną.
Przecież 85mm 1.8 jest EF, więc spokojnie mu zostanie do FF.
najwyraźniej przeczytałem wybiórczo i dostrzegłem tylko 8mm
CavalerA
19-02-2011, 09:59
Przecież ten Falcon to chyba dokładnie to samo co Samyang, którego da się podpiąć pod pełną klatkę. Trzeba tylko potem cropować każde zdjęcie, żeby winietę (z osłony przeciwsłonecznej) usunąć, ale focić się jak najbardziej da:)
Tamron i Falcon są przeznaczone dla APS-C czyli nalezy je sprzedać przy przejściu na FF :) Co prawda byly próby przystosowania Falcona/Samyanga 8mm na pełną klatkę ale IHMO to nie jest dobry pomysł :)
michael_key
19-02-2011, 10:10
[QUOTE=omaciek;936981]Posiadam tamrona 17-50 f2.8/QUOTE]
Jak już wcześniej zostało napisane, nie wykorzystasz go pod FF. Zastanów się nad zamianą Twojego 17-50 na Tamrona 28-75 (http://allegro.pl/listing.php/search?category=50600&sg=0&order=p&string=tamron+28-75&change_view=1&buy=0).
Chyba, że masz już jakieś inne plany :)
Tamron i Falcon są przeznaczone dla APS-C czyli nalezy je sprzedać przy przejściu na FF :) Co prawda byly próby przystosowania Falcona/Samyanga 8mm na pełną klatkę ale IHMO to nie jest dobry pomysł :)
Ale np Samyang 14mm juz lata ma FF bez przeróbek ;)
Ale np Samyang 14mm juz lata ma FF bez przeróbek ;)
Jak ktoś lubi wycianki, to tak :)
Jak ktoś lubi wycianki, to tak :)
Możesz to rozwinąć?
Bolek, 14 kryje pełną klatkę
Możesz to rozwinąć?
Co tu rozwijać? Wycinasz wnętrze kadru i jest wycinanka. Tego sie nie lubi tylko czasami jest konieczne.
Przecież pod FF można kupić Zenitara 16mm f/2.8 w zastępstwie za Falcona.
Zamiast Tamrona 17-50mm tak jak wcześniej padło 28-75mm.
Taka zmiana chyba nie powinna wyjść drogo.
Dobrze kombinuję?
Kombinuj, kombinuj... A dobrze wykombinujesz. Zaraz Ktoś napisze, że pod FF to tylko fish Canona... I pewnie będzie miał rację...
Co tu rozwijać? Wycinasz wnętrze kadru i jest wycinanka. Tego sie nie lubi tylko czasami jest konieczne.
Ale akurat w Samyangu 14mm żadne wycinanie nie jest konieczne. Równie dobrze można wycinać z 24L idąc tą drogą.