Zobacz pełną wersję : Raw-y
Szczur88
18-02-2011, 04:26
Witam
Nie wiedziałem, gdzie wrzucić temat, w "w hydeparku najbezpieczniej" ;)
Mam pewien problem z cieniami na zdjęciach (a dokładniej jakością zdjęć w cieniach, kolorami itp). Niestety, każda 5D mk II którą biorę w łapska ma taki efekt (może mnie nie lubią). Zostaje albo 1Ds mk III, albo (niestety) przesiadka na N...
Czy ktoś z forumowiczów byłby tak dobry, żeby podesłać mi raw-y 4ch zdjęć z 1Ds mk III, portretowe i cała sylwetka, jedno oświetlone ostrym, drugie miękkim światłem? Piwo przy okazji oczywiście postawię ;)
pozdrawiam
Jack
ArekLodzPl
18-02-2011, 12:48
może coś nie tak robisz przy obróbce - ja nie mam takich problemów
Szczur88
18-02-2011, 21:23
Mam taki efekt zanim zabiorę się za zdjęcie PSem, więc trudno mówić o obróbce... Ze starodwanego 30D nie mam takich problemów, a w 5D mk II w przejściach światło-cień mam tu plama mocno w czerwony, zaraz znowu plama prawie szara...
Masz jakieś ciekawe spostrzeżenie. Na razie nie czuję o co dokładnie chodzi ale rzuciłem się do oglądania swoich RAW-ów w skali 100% i nie mogę wychwycić zjawiska. Może jakaś ilustracja o co dokładnie Ci chodzi.
Szczur88
19-02-2011, 01:33
Całe zdjęcie:
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/full-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/_CIA1Y7jqHn4/TV8B9Zk5FNI/AAAAAAAAAQs/MpHiHCgJw5o/s640/full.jpg)
I wycinek, wyraźnie widać, że środek przejścia z cienia w światło traci kolor:
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/part-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_CIA1Y7jqHn4/TV8B9lctnpI/AAAAAAAAAQw/9qyckEa89lU/part.jpg)
Bułk-son
22-02-2011, 23:29
Ślepy jestem.
Widzi to ktoś ?
preinwher
22-02-2011, 23:35
Tak, ja to widzę.
Wydaje się że to jakaś niedoskonałość matryc cyfrowych, ale pewnie się mylę.
Przeleciałem eyedroper tool w PS i skąd bym nie pobrał sampla zawsze wychodzi normalne przejście tonalne.
Szczur88
23-02-2011, 02:32
Porównaj sobie hue poszczególnych kolorów... Barwa robi się ciemniejsza, ale w środkowym pasku wyraźnie "szarzeje", by nagle nabrać nasycenia w głębszym cieniu...
Ja tego nie widzę, ale jak Cię to dręczy to proponuje zrobić test czyli zdjęcie tej samej sceny inną cyfrą a dla świętego spokoju także analogiem.
Dla mnie to szukanie dziury w całym.
Bułk-son
23-02-2011, 09:22
Kolega zapłacił za 5D mk II kawał grosza i ma prawo wymagać jakości
to zrozumiałe
Tylko żeby po drodze nie zapomniał do czego służy sprzęt. Jak komuś się nudzi i analizuje zdjęcie pixel po pixelu to różne dziwne rzeczy może wypatrzyć, które zwykle nie mają nic wspólnego z jakością. Proponuje zająć się robieniem dobrych zdjęć, bo jak to mówią "złej baletnicy..."
Bułk-son
23-02-2011, 15:15
Ja też nie dostrzegłem jakichś porażających wad, ale sama świadomość istnienia wady doprowadza niektórych ludzi do szaleństwa :)
Faktycznie dzieją się na tym zdjęciu jakieś dziwne, rzeczy... ale co ciekawe nie we wszystkich przeglądarkach. U mnie ten efekt widoczny jest tylko w Firefoxie i Safari, natomiast w Chrome, IE i Operze zdjęcie wygląda prawidłowo. Dodam, że wszystkie przeglądarki są zaktualizowane do najnowszych wersji.
Mam taki efekt zanim zabiorę się za zdjęcie PSem, więc trudno mówić o obróbce...
Załadowanie do "wołaczki" rawów to już jest pewien etap obróbki.
Czym to wołasz i czy próbowałeś alternatywnych programów?
Szczur88
23-02-2011, 16:01
Wołam ACR, akurat to nie było "wołane" w sensie przestawiania czegokolwiek, po prostu załadowany raw, i od razu konwersja, bez zmiany niczego, czyli "straight out of camera"
Mam podobne spostrzeżenia. Też mam 5D II i 30D. Na "pionie" jest jak u Ciebie. Barwy -pomarańcze ;) i czerwienie ogólnie lepiej wychodzą z 30D. Używam Lightrooma. Zauważyłem też, że co nowsza wersja ACR, tym lepiej sobie radzi z RAWami z 5tki. W innych odrawiarkach takich niuansów nie zauważyłem, albo nie na taką skalę.
"straight out of camera"
Taki termin nie istnieje :) ACR rawa jakoś musi zinterpretować, robi to wg zadanego algorytmu. To, że ty suwaczków nie ruszałeś niczego nie zmienia.
Szczur88
23-02-2011, 16:23
Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie (kontrast, nasycenie, balans bieli itp). Bez korygowania, wyostrzania etc. I niestety czego bym nie robił (odrobinę pomaga ustawienie (adobe camera faithful) efekt jest taki... Tu niewiele widać, ale jeśli zacznę np podnosić kontrast, to efekt jest już patologicznie zły... Nie bluzgam na aparat, bo on jest jaki jest, high end zdecydowanie jeszcze daleko, po prostu chcę zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię :)
Moze to kwestja przestrzeni barwnej?
Szczur88
23-02-2011, 16:55
W obu było to samo, teraz pracuję w sRGB, żeby nie konwertować przed publikacją.
zobaczyć podobny raw z 1Ds mk III, jeśli tam nie ma tego problemu - sobie taki po prostu kupię :)
I co myslisz bedzie lepiej?
Kiedys tez zwracalem uwage na cienie i zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce bedzie lepszy. Szukalem rawow, znajdywalem jakies w sieci i niestety roznic nie zauwazylem.
Chyba popularnosc i cena 5D2 dodaje jej wad.
Szczur88
23-02-2011, 17:40
No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
Oczywiście, ale np przy moich ustawieniach interpretuje go tak, jak było ustawione w aparacie ..........
Gdybyś zrobił fotkę od razu w jpegu to aparat właściwie też tego jotpega by zrobił z rawa. Aparat zawsze robi rawy a potem przelicza lub nie. Każdy odrawiacz ma własne algorytmy. Gdybyś użył kilku, to za każdym razem fotka mogła by być inna, mimo braku ingerencji w ustawienia softu .A przecież nie można by powiedzieć że tak ustawił aparat. Widzę tą dziwną szarzyznę w przejściu tonalnym ale według mnie, coś masz z ACRem nie tak. Bo ja przejżałem na szybko swoje fotki i czegoś podobnego nie znalazłem. Aparat nie rozdziela równomiernie bitów dla świateł i cieni. w światłach ilość bitów jest nieporównywalnie większa. W cieniach w związku z tym, może pojawić się pewne zubożenie w kolorach. Ale to co widać na Twoim zdjęciu jest co najmniej dziwne. Spróbuj wywołać tego rawa czymś innym.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba że to po prostu tylko kiepski makijaż .
Kolekcjoner
23-02-2011, 19:50
zastanawialo mnie czy Ds3 majacy podoba matryce
Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
Pewien jesteś? Bo ja nie - a no tak liczba pikseli jest podobna :cool:.
Pewne sa tylko smierc i podatki ;)
Ale jak ktos wychwyci nawet w 1:1 roznice 5D2 i 1Ds3 to z checia je zobacze. In teresowalem sie tematem cieni kiedys i nie widze roznicy w tym temacie.
A ogolnie porownan jest masa - sa wrecz identyczne:
http://www.artbyphil.com/phfx/photography/2008_5DII_Review/index.html
No właśnie chcę się dowiedzieć, czy będzie lepiej... Tzn lepiej na pewno będzie, bo będę miał AF, i szczelniejszą puchę, wyższe synchro itp, ale głównie zależy mi na jakości obrazu na niskich czułościach.
No to jeszcze raz: sprawdź czy inne wołarki RAW (DPP, C1) dają ten sam efekt.
Być może niepotrzebnie szukasz winy w sprzęcie, a winny jest soft...
Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
Kolekcjoner
24-02-2011, 18:00
Albo wystaw rawa, sprawdzimy sobie sami.
Według mnie to od tego należałoby zacząć, bo póki co to tu bijemy pianę na potęgę :cool:.
Szczur88
24-02-2011, 21:35
Bijemy pianę, bo gadamy nie na temat. Nie lubię 5D, chcę go zamienić, potrzebne mi RAW-y z 1Ds mk III, żeby sprawdzić, czy akurat zamienić na to, czy szukać dalej ;) 5D zostaje jako kamerka...
Janusz Body
24-02-2011, 22:38
Kup Nikona. Nie bedziesz potrzebował RAWow z 1Ds.
Nie lubię 5D, chcę go zamienićMyślę podobnie do Janusza Body. To co w cytacie jest wystarczajacym powodem, żeby nie męczyć sie Canonem, tylko zmienić system. Zdjęcia z 1DsIII niczym nie będa się różniły.
Szczur88
25-02-2011, 00:14
Optyka N mi zupełnie nie pasuje, gdyby nie to, już dawno bym miał Nikona, ale takich obiektywów, jak mam tu, Nikon zrobić nie umie, więc zostaję w C.
Janusz Body
25-02-2011, 09:38
@Szczur88
Opowiem Ci kawał. Jaśko spowiada się w konfesjonale i mówi: No, proszę księdza, zgrzeszyłem z Maryśką w stodole. Ksiądz: - ile razy. Ale proszę księdza ja się tu przyszedłem spowiadać a nie chwalić.
Mam wrażenie, że Ty też nie przyszedłeś to po jakąkolwiek radę. Kup tego Dsa3 i nie chwal się, że Cię stać. Uznania nie wzbudzisz bo tu jest sporo ludzi z Dsami. Sporo więcej niż się może wydawać. To w końcu forum onanistów sprzętowych :mrgreen:
EDIT: Pokaż swoje RAWy - bez tego to czyste bicie piany. Z Twojej strony.
Szczur88
25-02-2011, 11:44
Januszu... Zupełnie, totalnie nie rozumiesz o co mi chodzi...
NIE CHCĘ pomocy w tym, jak z 5D mk II wyciągnąć cokolwiek. Zdjęcia umieściłem, bo jeden z użytkowników chciał zobaczyć, o co mi dokładnie chodzi.
A chodzi mi dokładnie o to, co w pierwszym poście: o rawy z 1Ds mk III, które chciałbym zobaczyć. Tyle. Bez chwalenia się i bicia piany. Nie lubię 5D mk II, po prostu, z wielu powodów, i chcę go zmienić na coś fajniejszego. Tyle.
Janusz Body
25-02-2011, 12:17
Januszu... Zupełnie, totalnie nie rozumiesz o co mi chodzi...
NIE CHCĘ pomocy w tym, jak z 5D mk II wyciągnąć cokolwiek. Zdjęcia umieściłem, bo jeden z użytkowników chciał zobaczyć, o co mi dokładnie chodzi.
Oczywiście, że nie rozumiem. Z wielu powodów.
1. To co umieściłeś to jest już PO OBRÓBCE a tą można spieprzyć najlepsze zdjęcie.
2. Weź żesz się zastanów. Jeśli nie lubisz 5D2 i nie podoba Ci się Nikon to jaki masz wybór? 1Ds3 albo Sony ;-) Po prostu nic innego nie ma.
.... Nie lubię 5D mk II, po prostu, z wielu powodów, i chcę go zmienić na coś fajniejszego. Tyle.
W Warszawie jest sporo osób z 1Ds3. Umów się z kimś i sam zrób kilka zdjęć. Różnica we wszystkim jest kolosalna.
Chcesz rawów, portretów w kontrastowym i miękkim oświetleniu - czyli chcesz, żeby ktoś spędził trochę czasu i takowe zrobił. Mało komu się chce a my tu fotografujemy głownie tablice testowe ;-). Zrozum, że będą różnice bo żeby cokolwiek porównywać to trzeba zrobić zdjęcia w tych samych warunkach a tego nie sposób zrobić zdalnie.
Nw www.digitalpixels.net masz milion i trochę RAWów z różnych aparatów, na pbase też. Do porównań bardziej niż wystarczy. W Googlach też wystarczy wpisać Canon 1 Ds sample RAW images i linków plenty, plenty...
yanovitz
25-02-2011, 14:06
2. Weź żesz się zastanów. Jeśli nie lubisz 5D2 i nie podoba Ci się Nikon to jaki masz wybór? 1Ds3 albo Sony ;-) Po prostu nic innego nie ma.
Jest jeszcze Leica, Hasselblad etc. ;-) Jak to zawiedzie to zostaje zrobic samemuu chyba...
Jest jeszcze Leica, Hasselblad etc. ;-) Jak to zawiedzie to zostaje zrobic samemuu chyba...Albo przestac czyścić szkła benzyną ;)
Janusz Body
25-02-2011, 14:14
Jest jeszcze Leica, Hasselblad etc. ;-) Jak to zawiedzie to zostaje zrobic samemuu chyba...
Leica to szpan a Hasselblad to średni format (właściwie to ogromny format w relacji do matrycy z FF). :-) Ale fakt są. Są też te tylne ścianki od Phase One... chociaż aparaty też już robią. http://www.phaseone.com/en/Camera-Systems/645DF/645DF-Info.aspx
Kolekcjoner
25-02-2011, 16:25
1. To co umieściłeś to jest już PO OBRÓBCE a tą można spieprzyć najlepsze zdjęcie.
W Warszawie jest sporo osób z 1Ds3. Umów się z kimś i sam zrób kilka zdjęć. Różnica we wszystkim jest kolosalna.
Chcesz rawów, portretów w kontrastowym i miękkim oświetleniu - czyli chcesz, żeby ktoś spędził trochę czasu i takowe zrobił. Mało komu się chce a my tu fotografujemy głownie tablice testowe ;-). Zrozum, że będą różnice bo żeby cokolwiek porównywać to trzeba zrobić zdjęcia w tych samych warunkach a tego nie sposób zrobić zdalnie.
Nw www.digitalpixels.net masz milion i trochę RAWów z różnych aparatów, na pbase też. Do porównań bardziej niż wystarczy. W Googlach też wystarczy wpisać Canon 1 Ds sample RAW images i linków plenty, plenty...
Dobra. Koniec.
Całkowicie podpisuje się pod tym co napisał Janusz.
Ciągnięcie tego "czegoś" nie ma najmniejszego sensu.