Zobacz pełną wersję : Bezpośrednie zrzucanie zdjęć na komputer...
1ds / 5d - Czy da się za pomocą przewodu zrzucać zdjęcia na komputer bezpośrednio po ich zrobieniu ?
raczej można. mam 5d i poprzez załączone oprogramowanie idzie bez problemu.tz to co canon dal do aparatu na płycie.
no tak to wiem , ale chodzi mi o bezpośrednie zrzucanie / fotografowanie na podłączonym przewodzie . Bo urządzenie wi-fi do bez przewodowego wysyłania jest dość drogie ;)
nie wiem jakie jest dokładnie dołączane oprogramowanie do 1ds / 5d bo nie mam, ale mam 550d i przez soft, który otrzymałem wraz z aparatem da się, na kablu USB
1ds / 5d - Czy da się za pomocą przewodu zrzucać zdjęcia na komputer bezpośrednio po ich zrobieniu ?
krisko,
O to chodzi?
PC-body (http://www.breezesys.com/DSLRRemotePro/features.htm#cameras)
kinimodgdynia
18-02-2011, 16:20
do 1d/s możesz kupić kartę eye-fi, która zrzuca zdjęcia na kompa poprzez wifi. i nie jest to jakoś mega drogie (dużo tańsze od transmitera).
do 1d/s możesz kupić kartę eye-fi, która zrzuca zdjęcia na kompa poprzez wifi. i nie jest to jakoś mega drogie (dużo tańsze od transmitera).
tu na forum czytałem, że to ma strasznie wolne transfery, ale oczywiście jest to rozwiązanie
W Lightroomie, przynajmniej w wersji 3, też jest taka opcja. File -> Tethered Capture.
nie wiem jakie jest dokładnie dołączane oprogramowanie do 1ds / 5d bo nie mam, ale mam 550d i przez soft, który otrzymałem wraz z aparatem da się, na kablu USB
EOS Capture się to chyba nazywa
Marcin K
19-02-2011, 16:34
tu na forum czytałem, że to ma strasznie wolne transfery, ale oczywiście jest to rozwiązanie
Ja taka karte kupilem na potrzeby jednej sesji foto.
Eye-Fi Pro X2 SDHC 8gb z adapterem Extreme SDHC / SDXC do CF typ II dla RAWow (ok 25 MB) i WIFI N dawal ok 17-20 sekund na przeslanie zdjecia do komputera.
Ogolnie rozwiazanie sprawdza sie bez problemow.
EOS Capture się to chyba nazywa
EOS Utility :cool:
Z tego co pamiętam był Canon Utilities, czyli zbiór wszystkich pierdół, do których zaliczał się właśnie EOS Capture. EOS Capture był swego rodzaju interfejsem podłączonego przez USB aparatu. Umożliwiał np. zmianę ustawień ekspozycji, wyzwolenie migawki z poziomu komputera oraz bezpośrednie zrzucanie wykonanych zdjęć do wybranego folderu na dysku. Jeśli się mylę, to lecę jutro po lecytynę.
Z tego co pamiętam był Canon Utilities, czyli zbiór wszystkich pierdół, do których zaliczał się właśnie EOS Capture. EOS Capture był swego rodzaju interfejsem podłączonego przez USB aparatu. Umożliwiał np. zmianę ustawień ekspozycji, wyzwolenie migawki z poziomu komputera oraz bezpośrednie zrzucanie wykonanych zdjęć do wybranego folderu na dysku. Jeśli się mylę, to lecę jutro po lecytynę.
chyba o to samo nam chodzi tylko jak patrzę u siebie na kompie to nie widzę takiego programu EOS Capture a tylko EOS Utiliti, ale funkcje są takie same o czym piszesz, mogę wszystko ustawić i strzelić fotkę, która od razu przez kabel USB wędruje do kompa :)
ogólnie da się, (przynajmniej w dsII) ale trwa to cholernie długo, ja osobiście karte do 40d przepinam i wtedy zrzucam, znacznie szybciej:D