Zobacz pełną wersję : zdjecia Raw z C 50 1.8
Witam,
Mogłby ktos umieścic na jakimś serwerze (i podać linka) dowolne zdjecie (Raw) wykonane 50 1.8? Mam ten obiektyw od kilku dni i wydaje mi sie ze jakosc zdjec nie odbiega praktycznie od zdjeć robionych kitem (przy tych samych przesłonach). Chciałym to porównac z "Waszymi" fotkami.
Obiektyw mam podpiety pod 500D,
z góry dzięki, pozdrawiam
dzidofon
17-02-2011, 17:14
A co rozumiesz przez "jakość"? Kolory, ostrość, kontrast...? Najprawdopodobniej chodzi Ci raczej o ostrość, ale mogę się mylić. Akurat ten obiektyw nie jest demonem jeśli chodzi o ustawianie ostrości ;-))). Ale jak trafi to fotka jest naprawdę dużo lepsza niż z KIT-a...
Dokładnie chodzi mi o ostrość (nie sprecyzowałem od razu). Jest dokładnie jak piszesz, czasem fajnie trafi i widze ze jest naprawde dobrze, a czasem kompletna kicha... Gdzies czytalem, że lepsze rezultaty sa na MF... mimo wszystko gdyby ktoś mógł podzielić się swoim rawem będę wdzięczny :)
Dragunov
17-02-2011, 17:25
Zrób parę fotek manualnie ustawiajac ostrość na live view. Najlepiej aparat na statyw i pstryknij jakiś przedmiot w domu, pozniej zrob to samo uzywając wizjera i AF. Teoretycznie powinna być różnica....
Nic nowego, trzeba się do tego przyzwyczaić..
Zrób parę fotek manualnie ustawiajac ostrość na live view. Najlepiej aparat na statyw i pstryknij jakiś przedmiot w domu, pozniej zrob to samo uzywając wizjera i AF. Teoretycznie powinna być różnica....
Trzeba dodać jeszcze; aby wyniki pomiędzy kitem, a 50mm były miarodajne warto by zrobić test właśnie ze statywu. Ustawiając przy tym odpowiednie parametry.
Przecież ustawiając iso 100 i przesłonę 3,5mm na kicie (z włączoną stabilizacją) i 50tce na pewno będą różne wyniki.
Trzeba się do niej przyzwyczaić...
MariuszJ
17-02-2011, 18:33
Witam,
Mogłby ktos umieścic na jakimś serwerze (i podać linka) dowolne zdjecie (Raw) wykonane 50 1.8? Mam ten obiektyw od kilku dni i wydaje mi sie ze jakosc zdjec nie odbiega praktycznie od zdjeć robionych kitem (przy tych samych przesłonach). Chciałym to porównac z "Waszymi" fotkami.
Problem w tym, że "kit" nie ma przysłon, które oferuje Ci 50/1.8. Szukałem jakiegoś zdjęcia z C50/1.8 na ciemniejszej przysłonie niż 2.8 i niestety - nie znalazłem :) Wrzucam kilka przypadkowych, puszki różne, chyba nawet 5d się zabłąkało.
http://wyslijplik.pl/download.php?sid=CPXVstI9
Dokładnie chodzi mi o ostrość (nie sprecyzowałem od razu). Jest dokładnie jak piszesz, czasem fajnie trafi i widze ze jest naprawde dobrze, a czasem kompletna kicha... Gdzies czytalem, że lepsze rezultaty sa na MF... mimo wszystko gdyby ktoś mógł podzielić się swoim rawem będę wdzięczny :)
na początku też miałem takie dylematy po nabyciu tego obiektywu, obecnie robię zdjęcia najczęściej na f 4 czasem f 2.8 i są zdecydowanie lepsze od kita, przy f 4 ostrość jest już moim zdaniem super, przy 2.8 rzadko nie trafia, a przy 1.8 to jest loteria, ale o tym to już nieraz tu na forum pisano... takie to już życie z tym obiektywem, ale zakupu nie żałuję, do portrecików super jest!
moim zdaniem po prostu źle do tego podchodzisz jak wiele osób
jeśli obiektyw ma 1,8 to robię na tym zdjęcia, te obiektywy sa najostrzejsze miedzy f4-8 (fizyka) oczywiście pisze o cropie nie wiem jak jest z FF
na ff 50 1.8 od pełnej dziury bardzo ostry od 2.2 to już żyleta :)
niechcemisie
17-02-2011, 23:57
szkoda ze takiej taniej stalki nie wypuscil jeszcze canon w ogniskowej 35mm :)
krystian123
18-02-2011, 00:29
35 jest za tyska wiec nie jest tragicznie, mi tam bardziej brakuje czegos w okolicach 20 mm, niech bedzie nawet za 1500 byle byl jasny i ostry
Proponuję popatrzyć na tej stronce wybierając sobie różne przysłony /pl.pixel-peeper.com/
Faktycznie ciekawa stronka
W sumie to moje zdjecia niczym nie odbiegaja od tych na stronce... wczesniej nie mialm z tym obiektywem do czynienia i chyba spodziewałem sie nie wiadomo czego po przeczytaniu setek opinii itp...
Dzieki wszystkim:)
Witam,
EF 50/1,8 jedna z najbardziej ostrych stałek pod 500D. Lepsza do EF 50/1,4 w takich samych ustawieniach np na f2,8.
Polecam lekturę :
http://www.dxomark.com/index.php/en/Lens-with-Camera/All-tested-lenses/Canon/EF50mm-f-1-8-II/%28camera%29/586/%28cameraname%29/CANON-EOS-500D
Prawdopodobnie 500D ma problemy z AF, bo obiektyw testowałem na 400D i 50D i w każdym przypadku byłem bardzo zadowolony z ostrości troszkę mniej bokech-a no ale za tą cenę nie można mieć wszystkiego.
Pozdrawiam
19Urban94
19-02-2011, 17:19
Ja znalazłem 50 1.8 z przesłoną ustawioną na 2.0...
Body to 350D...
http://www.speedyshare.com/files/26958557/IMG_0078.CR2
http://www.speedyshare.com/files/26958528/IMG_0079.CR2