Zobacz pełną wersję : POTRZEBAN POMOC - CANON 300D nie mogę zainstalować
Witam
Kupiłem Canona 300D ( w końcu się zdecydowałem :) ) Ale na starcie mam problem. Nie mogę zainstalować Aparatu tak abym mógł zgrywać zdjecia za pośrednictwem USB.
Instaluję oprogramowanie ( tak jak jest napisane w instrukcji) a następnie podłączam aparat. System wychwytuje aparat i chcę instalować do niego oprogramowanie, następnie zaczyna wyszukiwać w system i d....a . Wyskakuje komunikat że oprogramowanie nie zostało znaleźione. I sprzęt nie będzie działał poprawnie.
Posiadam Windowsa XP Professional. Nie posiadam Czytnika kart.
Czy ktoś może mi pomóc, lub wysłać na mojego maila drivery potrzebne do instalacji USB ?? Mój mail silwerado@tlen.pl
Tomasz Golinski
16-12-2005, 01:08
Spróbuj zmienić tryb pracy aparatu na PTP. Powinien działać bez sterowników.
Coronado
16-12-2005, 01:09
Posiadam Windowsa XP Professional. Nie posiadam Czytnika kart.
W WinXp Pro nie potrzebujesz zadnego softu do zgrywania. System sam Ci wykryje aparat i pokaze go na liscie w Windows Explorer.
Pozdrawiam
Coronado
Tomasz Golinski
16-12-2005, 01:13
W WinXp Pro nie potrzebujesz zadnego softu do zgrywania. System sam Ci wykryje aparat i pokaze go na liscie w Windows Explorer.
Pozdrawiam
Coronado
W trybie Normal potrzebujesz.
Ok. Dzięki zaraz zobaczę. Nie próbowałem z PTP. Dzięki wielkie za info. W trybie normal nie działa w każdym razie.
Działa w trybie PTP. SUPER. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak byście mieli pomysł jakiś dlaczego nie chce działaś w trybie normal to chętnie się dowiem.
Tomasz Golinski
16-12-2005, 01:42
W normal nie działa, bo windows ;) i wszystko jasne. (i bo canon też swoją drogą)
A to mam jeszcze takie pytanie aby nie zakładać nowego wątku. Mam wersję 300D Czarną z obiektywem 18-55 USM i na zdjęciach na których widnieje paląca się żarówka mam wokół nie taką obwolutę w kolorach tęczy. Czy to oznacza że obiektyw jest uszkodzony i do wymiany? Kupiłem używany sprzęt, ale mam na niego gwarancję i mogę ten obiektyw oddać, ale pewnie wymienią mi na zwykłą wersję 18-55. Pytanie czy to jest uszkodzenie czy nie ? Czy wersje bez USM mają taką przypadłość?
Tomasz Golinski
16-12-2005, 02:34
To jest uszkodzenie. I to całkiem częste. Podobno serwis wymienia przednią soczewkę i jest ok. Na forum są gdzieś nawet przykłady zdjęć z tą wadą, więc możesz porównać, czy masz tak samo. Na pewno Mxdanisz i Venio na to się skarżyli, nie pamiętam kto jeszcze.
Wersje bez USM też tak miewają.
Serwis nie może Ci wymienić na wersje nie-USM.
Spróbuj zmienić tryb pracy aparatu na PTP. Powinien działać bez sterowników.
Z tego co pamiętam to w trybie PTP bez sterowników nie będzie widać RAW-ów tylko same JPG.
pantomas
17-12-2005, 00:43
Działa w trybie PTP. SUPER. Jeszcze raz wielkie dzięki. Jak byście mieli pomysł jakiś dlaczego nie chce działaś w trybie normal to chętnie się dowiem.
Miałem podobny problem - po instalacji softu xp nie widział aparatu - jak uruchamiałem Zoom Browsera to ... zobaczył i zdjęcia normalnie można było przegrać . Dwa miesiące potem komp podczas uruchamiania odpalił ogniem i problem znikł :-) w następnym już nic takiego nie wystąpiło .
Kup czytnik :!: bardzo przydatna rzecz jeżeli masz usb2 w komputerze prędkość transmisji jest dużo większa - krócej blokujesz komp i aparat.
Będe musiał kupić Czytnik. Z aparatu idzie bardzo wolno poza tym denerwuje mnie ta klapka i wkładanie kabla do aparatu.
Zastanawiam mnie jeszcze sprawa tego obiektywu. Czy jest generalnie jakaś różnica w pracy między 18-55 z USM a 18-55 bez USM ?? Optycznie to jest to samo ?
Zastanawiam mnie jeszcze sprawa tego obiektywu. Czy jest generalnie jakaś różnica w pracy między 18-55 z USM a 18-55 bez USM ?? Optycznie to jest to samo ?
Kumpel ma USM , ja mam bez USM. Testowaliśmy te szkiełka na jednym aparacie i ogladając zdjęcie na monitorze nie widać róznicy - więc chyba optyka jest taka sama.
A czy jest jakaś różnica wyczuwalna w pracy między tymi dwoma obiektywami? Czy faktycznie USM jest znacznie szybszy i cichszy niż zwykły 18-55 ?
A czy jest jakaś różnica wyczuwalna w pracy między tymi dwoma obiektywami? Czy faktycznie USM jest znacznie szybszy i cichszy niż zwykły 18-55 ?
Jest szybszy.
A mam jeszcze takie pytanie do posiadaczy 300D. Właśnie zauważyłem że mam pewien luz na bagnecie. Jak złożę obiektyw to wyczuwam luz. Obiektyw kiedy go chwycę przy samej nasadzie minimalnie się rusza. Czy w innych 300D też tak jest, czy to jest jakieś uszkodzenie? Wcześniej na to nie zwróciłem uwagi i nie wiem czy to było czy jakos się przyczyniłem do tego podczepiając cięższe ruskie obiektywy ?? Czy macie u siebie taki mikro luz na bagnecie?
Silwe... a moze zajalbys sie robieniem zdjec a nie szukaniem na sile wad swojego sprzetu?
Masz plastikowy aparat i plastikowy obiektyw... naprawde spodziewasz sie dopasowania na poziomie jakiegos 1D+uszczelniana Lka ?
Święta racja, plastikowy sprzęt i wszystko trzeszczy! Ale mimo wszystko da się tym popracować. Ja jestem po wyłamaniu się bagnetu w obiektywie (po upadku aparatu) i chyba tylko dlatego, że to plastik ni pourywało się wszystko - zawszej jakiś plus :razz: :mrgreen:
Przeinstaluj Windowsa (2k, XP)
Vitez dzięki za info :) Masz rację z tym wyławianiem wad ;) Sprawdziłem 350D też jest taki mini luz więc to chyba norma. A 1D i L to nie miałem nigdy w rękach tej klasy sprzętu więc nie wiem jak to wygląda ale domyślam sie że lepiej. Na moje możliwości fotograficzne 300D jest w sam raz.