Zobacz pełną wersję : 20D i ręczne ustawienie siły bysku 550EX
Byc może juz było, ale nie umiem znaleźć na forum, ani w instrukcji aparatu.
Fotografuje w trybie manualnym (M) - zalezy mi, aby ręcznie ustawic siłe błysku i nie chodzi mi o korektę błysku.
W G5 miałem funkcje, która pozwalała w trybie M sterowac siłą błysku - w 20D nie znajduje - nie ma, czy słabo szukam?
Wiem oczywiscie, że to samo moge ustawic na lampie, ale sterowanie z aparatu było wygodniejsze.
Ktos mi rozjasni sprawe?
tylko korekta.. siły błysku nie zmienisz... jedynie czas jego trwania bo tak właśnie działa korekta
Pozdrawiam
Metus
tylko korekta.. siły błysku nie zmienisz... jedynie czas jego trwania bo tak właśnie działa korekta
Dzieki... po ponownym i uwaznym przestudiowaniu instrukcji doszedłem do tego samego wniosku. Cóż... tragedia to jeszcze nie jest :D
przelacz lampe na M i mozesz wtedy regulowac dowolnie sile blysku - regulacja na lampie
przelacz lampe na M i mozesz wtedy regulowac dowolnie sile blysku - regulacja na lampie
:D tyle to ja wiem, przeczytaj mój pierwszy post :D
Lipa te 20D... trzeba wrocic do G5 no nie? ;)
Lipa te 20D... trzeba wrocic do G5 no nie? ;)
No :D
nie wiem jak w G5 ale w EOSach lampa ma zawsze priorytet nad body, więc IMHO takie rozwiązanie było by mocno mylące.
nie wiem jak w G5 ale w EOSach lampa ma zawsze priorytet nad body, więc IMHO takie rozwiązanie było by mocno mylące.
W G5 też, jednak przy ustawieniu lampy na E-TTL mozna było z funkcji sterowac moca błysku (ustawienie na G5 na M).
Temat juz nieaktualny, bo wyszła jeszcze jedna sprawa - w ustawieniach na M i tak lampa daje przedbłysk, a.... potrzebne mi to było do... wyzwalania lamp studyjnych. Teraz musze sie bawić w przestawianie lampy na M, albo zakupic kabelek (placzą się), albo jakiś radiowy wyzwalacz.
swoje lampy studyjne wyzwalalem za pomoca lampy wbudowanej. zaslanialem ja kartonikiem w odleglosci ok 2cm o palnika aby nie psula mi swiatla z lamp studyjnych i heja! szafa gra!!