Zobacz pełną wersję : Nauka obróbki zdjęć - Twoja droga
filharmoniusz
16-02-2011, 16:13
Jestem właśnie na początkowym etapie nauki obróbki zdjęć cyfrowych. Nigdy wcześniej tego nie robiłem ponieważ jakoś mnie to odstaraszało. W końcu zdecydowałem się na naukę podstaw z podręcznikiem Sekrety Cyfrowej Ciemni Scotta Kelbyego i idzie to całkiem przyjemnie. W sumie można to robić na zasadzie prób i eksperymentów bez opanowanych podstaw i z biegiem czasu nabierać wprawy i wielu tak pewnie robi, ale nie każdy taką metodę lubi.
Chciałem się więc zapytać jaką ścieżke rozwoju proponujesz opierając się na własnym doświadczeniu. Jak to u Ciebie wyglądało. Gdybyś mógl/mogła jeszcze raz wrócic do początku, to jak byś zaczynał/zaczynała? Jakie błędy są częste dla początkujących?
Narazie wziąłem sobie do serca dwie zasady co do dobrej obróbki bazująć na krytycznych uwagach forumowiczów w dziale Galerie:
-obróbka ma być "niewidoczna" na pierwszy rzut oka, nie wybijać się ponad treść zdjęcia
-obróbka ma być spójna dla całej serii zdjęć (dobrze, gdy nawet dla całej Twórczości fotografa, włąsny styl)
Pozdrawiam
Maciek
Obróbka jest konieczna ale najwazniejsze jest to, aby pomysleć zanim naciśnie się spust migawki, jak zrobic zdjęcie aby n akompie było z nim jak najmniej roboty.
Obróbka jest konieczna ale najwazniejsze jest to, aby pomysleć zanim naciśnie się spust migawki, jak zrobic zdjęcie aby n akompie było z nim jak najmniej roboty.
Powiedziałbym raczej, że trzeba mieć zamysł na zdjęcie przed jego zrobieniem, żeby mieć nad czym pracować na kompie.
photographus
16-02-2011, 21:34
Pla, pla, pla! No to myślcie i naciskajcie. Zdaje się, że fiharmoniusz zadał konkretne pytanie o obróbkę, a nie "robienie" zdjęć.:evil:
A wracając do sprawy: osobiście dużo czytam, i siedzę w PS-ie. Jak masz dar od Stwórcy - pójdzie piorunem, jak nie trzeba zaiwanieć, żeby nie napisać zap.......
Przy okazji pooglądaj sobie w necie jak robią to zawodowcy, np:
http://www.gabrielrancourt.com/newgr/portefolio_wedding.html
http://sugardigital.com/
Jak pogooglasz znajdziesz masę inspiracji.;-)
pozd®ówka
Z obróbka jest o tyle upierdliwie, że nie ma jednej utartej drogi do osiągnięcia celu, słusznej dla każdego zdjęcia. Proponuję jednak próbować różnych sztuczek, z czasem będziesz w stanie przewidzieć co da zamierzony efekt. Od siebie, początkowo robiłem jak Scott zalecał, zaczynałem od kadrowania i skalowania. Teraz to zostawiam na koniec, tuż przed ostrzeniem. Co do reszty to już zależnie od zdjęcia.
bardzo mi się podoba ten wątek i w pełni podłączam się do pytania postawionego przez filharmoniusza, generalnie czasami się bawię PS i zauważyłem przede wszystkim jedno - ze złego technicznie (jakościowo) zdjęcia ciężko jest uzyskać ciekawe efekty w postprocesingu, jak na razie nie mam wypracowanej drogi, nie mam też akurat tej książki Scott-a, ale często się zastanawiam jak się zabrać za początek i od czego zacząć...
filharmoniusz
16-02-2011, 23:30
Dzieki za odpowiedzi. Widzę, że każdy inaczej zrozumiał moje pytanie. Słowo
"droga" odnosi się do tego jak wyglądał Twój proces nauki, a nie jak wygląda droga zdjęcia w postprocessie :) Pytanie raczej do doświadczonych, którzy pamiętają, jak byli początkującymi.
Janusz Body swego czasu nakręcił kilka lekcji o obróbce zdjęć.
http://canon-board.info/showthread.php?t=56319
Obejrzałem wszystkie i starałem się trochę w głowie zachować.
Dodatkowo sam próbuję różnych ustawień suwaków z różnym skutkiem.
Lekcje z T&T polecam!
Korzystając z tematu, zapytam: w jaki sposób obrabiacie fotki w większych ilościach? Jak mam do przepuszczenia przez PS 100 zdjęć, to już na wstępnie mnie mdli...
Generalnie robię: DPP (RAW -> JPG) -> PS (kadrowanie, skalowanie, kolorki, kontrast i ostrzenie) -> efekt finalny
Przy większej ilości, to robi się mało efektowna i męcząca metoda.
Taką ilość zdjęć chyba wygodniej jest obrabiać w Lightroom
Jest tam wszystko co Ci jest potrzebne ...(kadrowanie, skalowanie, kolorki, kontrast i ostrzenie)... + wiele więcej
Dodatkowo jest fajna opcja kopiowania ustawień z jednego zdjęcia na kolejne. Moim zdaniem ułatwia to pracę.
filharmoniusz
17-02-2011, 15:23
W książce, o której pisałem na początku jest nawet taki rozdział o obrabianiu fotek zbiorowo, ale jeszcze do niego nie doszedłem :)
To raczej zależy o jakie czynności chodzi, bo niektóre działania trzeba robić oddzielnie dla każdej fotki, a niektóre śmiało można zbiorowo.