Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup na parę ładnych lat ;)

Gadua
15-02-2011, 23:25
Witam od razu pisze że jestem amatorem jeśli chodzi o lustrzanki :roll: a do sedna sprawy to chce kupić:

Canon EOS 7D
Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 IS USM
Canon EF-S 17-85 mm f/4-5,6 IS USM

+ jakiś statyw :) Będę robił głównie zdjęcia stuntu oraz filmiki, i mam takie pytanie czy te obiektywy się naddadzą do takiej pracy ? i czy samo body nie stwarza jakiś wielkich kłopotów :lol:

prrzemek
15-02-2011, 23:29
17-85 sobie daruj, polecam Canona 15-85

MariuszJ
15-02-2011, 23:32
Witam od razu pisze że jestem amatorem jeśli chodzi o lustrzanki :roll: a do sedna sprawy to chce kupić:

+ jakiś statyw :) Będę robił głównie zdjęcia stuntu oraz filmiki, i mam takie pytanie czy te obiektywy się naddadzą do takiej pracy ? i czy samo body nie stwarza jakiś wielkich kłopotów :lol:

A dlaczego chcesz kupić właśnie te a nie inne obiektywy? To zwykłe amatorskie zoomy.

Nie wiem co to stunt, jakaś kaskaderka?

pawciolbn
15-02-2011, 23:34
...To zwykłe amatorskie zoomy...

...od razu pisze że jestem amatorem jeśli chodzi o lustrzanki ...

..Nie wiem co to stunt, jakaś kaskaderka?
tradycyjnym zwyczajem forum >>> google
(http://www.google.pl/search?q=stunt&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wydaje mi się, że do takich zdjęć najlepiej spisze się zoom - ale kwestia tego jak blisko jesteś w stanie podejść. 7D specyfikację znasz. ekwiwalent ogniskowej da ciaśniejszy kadr. pomyśl nad Tamronem 70-300 USD VC

MariuszJ
15-02-2011, 23:37
Znaczy się "jestem amatorem biorę co nie najtańsze ale jeszcze tanie, żeby portretować brunetów?" ;)

Maksymilian
15-02-2011, 23:44
Witam Cię.
Na wstępie proponuję zaopatrzyć się w kilka podręczników fotograficznych ( www.ksiegarniafotograficzna.pl ) ,które pozwolą na świadomy wybór narzędzi do danego rodzaju fotografii. Co do sprzętu który wymieniłeś to można nim zrobić praktycznie każdą fotografię ale trzeba wiedzieć jak i tu jest pies pogrzebany ( pudel:)
Pozdrawiam!

pawciolbn
15-02-2011, 23:49
Znaczy się "jestem amatorem biorę co nie najtańsze ale jeszcze tanie, żeby portretować brunetów?" ;)
Znaczy się... zaczyna się... może nie ciągnijmy... nie każdy potrzebuje eLek, tak? a kolega poszukuje rady w konkretnym temacie.. równie dobrze można polecić 100-400L - zawsze kwestia jeszcze kasy albo 300/4L IS tylko po co?

zatem jak ktoś amatorsko to może się tego trzymajmy..

Gadua
15-02-2011, 23:50
niestety mam budżet 10k na wszystko i muszę się jakoś zmieścić dlatego takie a nie inne obiektywy ;/
i nie jestem aż taki amatorem byłem w posiadaniu nikona D40 i bawiłem się nim dwa lata ale teraz potrzebuje coś z możliwością nagrywania hd i chce kupić już body na długi okres czasu.

merida
15-02-2011, 23:51
Wiedzieć co konkretnie będzie się fotografować to już dużo.Są tacy co nie wiedzą czemu lub komu i gdzie będą zdjęcia robić ,a do tego chcą tanio i uniwersalnie...Co do konkretu to 7d+ 70-200 f4 + kit IS (w przypuszczalnie podobnej kasie jaką chcesz wydać) Lepiej miec chociaż jedno porządne szkło o fajnym zakresie ,a przypuszczalnie z takiego najczęściej będziesz korzystał w tym sporcie.Do tego ,żeby nie brakło masz 18-55IS za 200zł,który może wystarczyć,jak nie to wtedy dozbierasz i zmienisz.Mając pokryty tak duży zakres ogniskowej będziesz wiedział,czego najczęściej potrzeba i sobie sprawisz.Stunt to szybki sport :mrgreen: więc 7d+70-200mm będzie idealne

Gadua
15-02-2011, 23:54
chodzi o to żeby dobrać obiektywy które spełnią wymagania nagrywania/ fotografowania sportu ekstremalnego oraz nagrywania wywiadów.
sorry nie mogę znaleźć gdzie edytuje się post

MariuszJ
16-02-2011, 00:00
Znaczy się... zaczyna się... może nie ciągnijmy... nie każdy potrzebuje eLek, tak? a kolega poszukuje rady w konkretnym temacie.. równie dobrze można polecić 100-400L - zawsze kwestia jeszcze kasy albo 300/4L IS tylko po co?

zatem jak ktoś amatorsko to może się tego trzymajmy..
Pawcio, nie o to mi chodziło.

Obiektywy "na dzień dobry" zostały tak dobrane, że ja nie wiem nic co to ten stunt i mogę równie dobrze zakładać że to znaczy wczasy w Tunezji. No może teraz to bardziej pancerne obiektywy by się tam przydały, ale mniejsza o to.

Zaraz zacznie się wymienianie Canonów i Tamronów, które jest zbędne, bo nic naszemu Wątkotwórcy nie da. Przydała by mu się natomiast mam wrażenie informacja, że przy filmowaniu fajnie mieć np. stałe światło i stabilizację, przy śledzeniu obiektu fajnie mieć szybki i pewny napęd oraz zadać jakieś naprowadzające pytania np. jak on ten stunt na kilka dobrych lat będzie fotografował. Rzucanie tzw. "pierwszych myśli" niewiele daje, prócz tasiemcowego wątku pełnego nazw własnych.

Najfajniejsze zdjęcia tego typu widziałem robione fiszami z bliska. Też można nabyć tanio ;)

Bangi
16-02-2011, 00:00
tradycyjnym zwyczajem forum >>> google
(http://www.google.pl/search?q=stunt&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a)
a to dobre :lol:

sowask8
16-02-2011, 00:21
do filmowania to sa za ciemne obiektywy polecam uzywanego tamron 17-50 2.8
i moze canona 85 1.8 albo zoom 70-200 f4 bo f2.8 wiadomo wypada drogo i masz ogniskwe na cały zakres i bardzo dobrze optycznie, na długi długi czas

Bogdan56_Ch
16-02-2011, 00:21

Kupuj jeżeli nie stawiasz na jakość tylko przeciętność. Tylko wytłumacz mi, dlaczego kupujesz aparat przewyższający jakością obiektywy. Nie lepiej kupić tańszy aparat np 550D a resztę dołożyć do zakupu lepszych szkiełek.

sowask8
16-02-2011, 00:28
moze dlatego ze jest
amatorem jeśli chodzi o lustrzanki
wiadomo ze 7d wypada lepiej fotograficzie niz 550d ale faktycznie dla poczatkujacego 550d plus obiektywy ktore podałem bedziesz miał naprawde dobry start,filmowo i foto

Gadua
16-02-2011, 00:35
czyli na pewno wziąć 70-200 f4 z tego co widzę to nie ma stabilizacji i pod światło ma małe problemy ale z filtrem i na statywie powinien dać rade, i do tego standardowe szkło wziąć czy może szerokokątny ? co do tego dlaczego takie body to chce kupić coś co już będę mieć długo a obiektywy po mniej więcej mam nadzieje roku czasu zmienię na lepsze po prostu zależy mi na czasie a jak na razie nie uzyskam większej kwoty ;)

gerbil
16-02-2011, 00:39
Nie edytuje się. 70-200 będzie faktycznie dobrym rozwiązaniem z uwagi na AF.

Kolekcjoner
16-02-2011, 00:42
Kupuj jeżeli nie stawiasz na jakość tylko przeciętność. Tylko wytłumacz mi, dlaczego kupujesz aparat przewyższający jakością obiektywy.

O to to to! Ja bym zaczął od szkieł i później w zależności od tego ile zostanie szukał body :).

MariuszJ
16-02-2011, 00:43
czyli na pewno wziąć 70-200 f4 z tego co widzę to nie ma stabilizacji i pod światło ma małe problemy ale z filtrem i na statywie powinien dać rade, i do tego standardowe szkło wziąć czy może szerokokątny ? co do tego dlaczego takie body to chce kupić coś co już będę mieć długo a obiektywy po mniej więcej mam nadzieje roku czasu zmienię na lepsze po prostu zależy mi na czasie a jak na razie nie uzyskam większej kwoty ;)

Nie wiem jak Ty będziesz ze statywem fotografował ten stunt.

Kup coś, na czym najmniej stracisz. Chcesz 7d, ok. Kup, jak Ci radzą 70-200/4IS oraz Tamrona 17-50VC (stabilizowanego). Razem nie nieco przekroczysz założone 1000 zł. Jeżeli już za dużo przekraczasz, poprzestań zamiast Tamrona na 18-55IS.

Pamiętaj, że przy filmowaniu dynamicznych elementów nie masz co liczyć na AF. Jednak oba te obiektywy dają Ci możliwość wygodnego ostrzenia ręcznego (szczególnie 70-200/4 ma szeroki i wygodny pierścień).

N00bek
16-02-2011, 00:50
MariuszJ, jak i inni koledzy mają rację po kiego grzyba zakupywać super hiper korpus skoro można pójść w szkła.

Tak na zdrowy rozsądek wydaje mi się, że zestaw 17-50/2.8 + 70-300 (wszystko, to ze stajni tamrona z vc), dałby radę. Tym bardziej, że z tego co mi wiadomo to filmowaniem tamronem jednak należy do przyjemnych. Tym bardziej korzystanie z dłuższego zakresu w tamronie (70-300 vc).

Po kiego mam polecać L-kę z f=4, skoro stabilizacja do filmów najważniejsza :)

Gadua
16-02-2011, 01:04
ze statywu normalnie będę nagrywać nie muszę latać za moto jak oszalały cały czas ;) a do zdjęć też mi się przyda statyw ^^
ogólnie to lustrzanką się bawiłem jak już wcześniej napisał po prostu nigdy nie zagłębiałem się w obiektywy ;/ noo a wiec pozostaje przy L'ce i 18-55 IS zobaczymy najwyżej się pomęczę ten pierwszy rok od czegoś trzeba zacząć :D hehe
od czegoś trzeba zacząć a obiektywy i tak po pierwszym sezonie zmienię na takie jak trzeba.
co do EOS'a 7d mieliście z nim już styczność ? są z nim jakieś problemy itp itd tak w skrócie czy dobrze padł mój wybór.

WiatruMistrz
16-02-2011, 09:05
hmm ja proponuje zestaw Canon 60D + tamron 17-50 VC lub canon 17-55 IS + tamron 70-300 VC/Canon 70-200 F4is + C 50/1.4 jak starczy kasy.
Lampa błyskowa zew. też się by przydała do reportaży w sumie ...

Przemek_PC
16-02-2011, 10:27
A ja zapytam, ile procentowo będzie filmowania a ile fotografowania bo z tego ci czytam to głównie o filmy chodzi więc tradycyjnie polecę już porządną kamerę zamiast aparatu. Jeśli sprzęt nie musi być nowy to w okolicach 6000-7000 jest do kupienia. Zostaje wtedy jeszcze kasa na body i obiektyw. A w kamerze o której piszę masz obiektyw "L" 20x zoom odpowiednik 32-640mm na pełnej klatce, z optyczną stabilizacją.

Plati
16-02-2011, 18:18
Stuntem się interesuje od dłuższego czasu, miałem już kilka okazji fotografować ten sport i powiem szczerze że przy kicie brakuje ogniskowej nie raz. Wszystko zależy czy masz możliwość podejść bliżej czy musisz focić z kilkunastu metrów stojąc w "bezpiecznej" odległości jaką wymagają organizatorzy - w przypadku fotografowaniu na zawodach czy pokazach. Jeżeli mają być to filmy/fotki z treningów gdy nikt Cie nie ogranicza tylko Twoja odwaga to nie ma problemu. Zamiast Tamrona 17-50 lepszy by był 28-75, ale jeżeli masz zamiar nabyć też np. 70-200 to to lepiej mieć coś szerszego.
I przede wszystkim szybki fokus. Jednak moto osiągają spore prędkości i zmienia się odległość między Tobą a stunterem.

_igi
16-02-2011, 18:23
60D plus 70-200 2,8 i Tamron 17-50 2,8 IS. 3000 + 4000 + 2000 = styknie. Do tego komplet akumulatorów i duże karty pamięci i możesz latać.