Zobacz pełną wersję : Murzyn, flaga, ścianka...
... jak zwał tak zwał. Chodzi o ścianki blokujące światło, coś jak na tym zdjęciu
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/3788799152_f0d8c6db3c_z-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3245/3788799152_f0d8c6db3c_z.jpg)
Pytanie - z czego najlepiej je zrobić, aby były lekkie, mobilne i duże. A może da się to gdzieś kupić?
Czasem potrzebna jest długa prosta ścianka (a nie z kontem 90 st jak na zdjęciu).
Szczur88
14-02-2011, 04:44
Murzynki muszą być czarne, flagi - już nie koniecznie. Takie coś najlepiej zrobić (do studia) z dwóch paneli (z castoramy czy obi) z zawiasami (w 3 punktach), natomiast do pleneru albo blenda duża 5w1 taka, żeby miała czarne pokrycie, albo rurki pcv z "kolankami", z tego robimy ramę, i na to czarny materiał.
W studyjku mogą być też pomocne ścianki z płyt styropianowych, miałem swego czasu takie dwie oklejone czarnym kartonem z jednej strony.
Innym rozwiązaniem może być też tkanina rozpięta na jakiejś rurce czy kiju od szczotki :) wieszana na jakimś statywie.
Bułk-son
14-02-2011, 18:04
zaintrygował mnie tytuł tego wątku :)
i mam pytanie do czego służy taki ekrany blokujący "murzyn" ?
gdzie on jest dokładnie ? na wyżej wymienionym zdjęciu ?
gregmaslowski
14-02-2011, 19:19
A ja mam zrobioną zastawkę 2mx1m. Stelaż drewniany (listwy z OBI chyba) który obity został jakąś czarną tkaniną (podwójnie). Koszt - 40zł?
zaintrygował mnie tytuł tego wątku :)
i mam pytanie do czego służy taki ekrany blokujący "murzyn" ?
gdzie on jest dokładnie ? na wyżej wymienionym zdjęciu ?
Murzyn, jak to wyżej napisali koledzy musi mieć czarną powierzchnię, służy do niwelacji odbić światła od białych lub kolorowych powierzchni, na zdjęciu jako takiego nie ma.
akurat to co widac na foto na gorze to zaslona majaca na celu ochrone modelki przed swiatlem lamp oswietlajacych tlo.
Bułk-son
15-02-2011, 20:08
to gdzie naj lepiej postawić taki ekran niwelujący niechciane odbicia ("murzyna") ?
masahuku
15-02-2011, 20:53
To zależy od sceny.
W swoim pytaniu "to gdzie naj lepiej postawić taki ekran niwelujący niechciane odbicia ("murzyna") ?" od razu zawarłeś odpowiedź: "niwelujący niechciane odbicia".
Stawiasz tam, gdzie nie chcesz odbić. Tam, gdzie światło użyte to oświetlenia innych planów może docierać do modela, a Ty tego nie chcesz.
Bułk-son
16-02-2011, 18:39
ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
będę śledził wątek ;)