PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrakt na zdjecia sportowe

Da__FreaK
12-02-2011, 10:35
Witam

W niedlugim czasie byc moze dostane kontrakt sportowy kory polaczy mnie i klub pierwszoligowy. Zastanawiam sie jaka cene podac za zdjecia z meczow, i innych klubowych imprez(?). Nigdy wczesniej nie mialem mozliwosci zarabiania w kregach sportowych stad moja niewiedza.
Klub jest przyszlosciowy, ma duze rokowania na wejscie do ekstraklasy.
Zatem szanowni koledzy i kolezanki, jak jest w waszym przypadku gdy focicie dla klubu, zespolu ?

pozdr

Merde
12-02-2011, 10:38
Powinieneś się cieszyć, jak nie będziesz do interesu dopłacał...
Z tego co widzę nawet na pierwszoligowych meczach powszechną praktyką jest łapanka za akredytację.

Da__FreaK
12-02-2011, 10:43
Powinieneś się cieszyć, jak nie będziesz do interesu dopłacał...
Z tego co widzę nawet na pierwszoligowych meczach powszechną praktyką jest łapanka za akredytację.

Tu nie chodzi o akredytacje..to oczywiste bedzie, ze jesli wejscia na mecze beda platne ( poki co nie sa ) to ja wchodze od kuchni :)

Merde
12-02-2011, 10:58
Tu nie chodzi o akredytacje..to oczywiste bedzie, ze jesli wejscia na mecze beda platne ( poki co nie sa ) to ja wchodze od kuchni :)

Ja wiem, po prostu najczęściej wynagrodzeniem za robienie zdjęć na meczach jest sam fakt, że robisz to za darmo. Takie czasy.

Da__FreaK
12-02-2011, 11:01
Ja wiem, po prostu najczęściej wynagrodzeniem za robienie zdjęć na meczach jest sam fakt, że robisz to za darmo. Takie czasy.

Akurat do tej pory nie robilem tego za darmo. dostawalem pare zl za kazdy mecz. Tylko ze teraz wszedl duzy sponsor ktory chce ze mna rozmawiaxz o wynagrodzeniu dla mnie, i kwestia tego co mu powiedziec..
Hmm.. 500 zl za pierwsza lige, a jak druzyna awansuje do ekstraklasy to 1000 ? :) Wlasnie dlatego chce sie dowiedziec jak w Waszym przypadku wygladaja takie kontrakty sportowe z klubami.

jkl8
12-02-2011, 11:15
Jak do tej pory klub ma robione zdjęcia na meczach, pojawia się nowy sponsor i chce z Tobą rozmawiać. To z pewnością chodzi o pieniądze. Faktycznie coraz częściej słychać o praktykach: możesz robić zdjęcia, ale za darmo i to pod warunkiem że zawsze część z nich będzie trafiać do nas.
Natomiast jeśli chodzi o kwotę to trudno podać jakąś jednoznaczną. Wszystko jest warte tyle ile gotowy jest zapłacić nabywca. Skoro już współpracujesz z tym klubem to może orientujesz się jak chętnie wydają pieniądze na takie sprawy.

marfot
12-02-2011, 16:41
Jeżeli nie znasz stawki za mecz to oszacuj ile czasu zajmuje Ci zrobienie zdjęć oraz obróbka, przyjmij jakąś stawkę za godzinę (np. 30-50 zł) i zobacz, czy będzie do przyjęcia. W końcu wszystko to jakiś nakład pracy liczony w godzinach a na wycenę talentu przyjdzie czas.

krisnrj
13-02-2011, 13:52
@marfot
bardzo dobrze napisane:) z tym, że wyceny talentu nie dokona on, a raczej ktoś za niego.
Wtedy przyjdzie czas na negocjacje cenowe bo dobre zdjęcia zawsze dużo (do)dają do tematu.

_igi
14-02-2011, 01:53
Zależy też czym focisz i jakie są koszty amortyzowania sprzętu. Tak czysto praktycznie, inaczej policzy sobie ktoś strzelający 1000D i 70-200/4, inaczej ktoś robiący 1D z 70-200/2,8, czy jakimiś profi stałkami. Już abstrahując od tego jakie foty robisz, po prostu żebyś nie musiał dokładać do tego jak ci przykładowo aparat siądzie, czy co.

Pozdrawiam.

myslidar
14-02-2011, 11:08
A gdzie te zdjęcia będziesz robił? Na miejscu, czy też na wyjazdach? Jeśli też na wyjazdach to czy będziesz miał darmowy transport? Ja bym wziął 100-200 zł za mecz na miejscu. Skoro chcą płacić to nie jest to raczej jakaś wielka kwota. Dodatkowo przecież spędzasz czas na obróbce. Najpierw tylko dogadaj się co do konkretnych warunków, bo potem mogą od Ciebie cudów wymagać..

Hellfire
15-02-2011, 00:02
Kumpel ma płacony ZUS i składkę emerytalną, bez wynagrodzenia. W zamian za "nic więcej" może robić ze zdjęciami co tylko zechce. Mi by takie coś odpowiadało.