PDA

Zobacz pełną wersję : PTgui workflow Raw czy Tiff?

deedee7
12-02-2011, 09:51
Witam. Mam kilka pytań dotyczących sposobu postępowania w PTgui. Wszystkie pytania dotyczą panoram 360x180 wykonanych fisheyem 15mm na pełnej klatce w technice HDR.
1. Czy należałoby najpierw przekonwertować RAWy do Tiff zanim wrzucimy do PTgui? Wiem, że nie jest to konieczne ale jest to technika dość powszechnie stosowana w programach "standalone" takich jak Photomatix czy Dynamic-Photo HDR ponoć dla uzyskania lepszej jakości.
2. Czy PTgui poradzi sobie z 5 czy 9 ekspozycjami na kadr czy tylko z 3?
3. Wiem, że można eksportować gotową panoramę w warstwach do PS do ostatecznej obróbki/korekty. Czy to jest normalna praktyka? Czy gotową panoramę sferyczną można obrabiać także w innych edytorach zdjęć?
4. Jeśli chodzi o zniekształcenia obrazu czy uzyskam lepszy efekt "prostując" najpierw zdjęcia na przykład w LR3 używając wbudowanej korekty zniekształceń dla danego obiektywu i dopiero potem wrzucając do PTgui?
5. Czy PTgui ma zarządzanie kolorami? Mam monitor o szerokim gamucie i zazwyczaj zdjęcia obrabiam w ProPhoto RGB.

Dziękuję bardzo za jakąkolwiek pomoc.
Dawid.

Janusz Body
13-02-2011, 21:48
...
1. Czy należałoby najpierw przekonwertować RAWy do Tiff zanim wrzucimy do PTgui? Wiem, że nie jest to konieczne ale jest to technika dość powszechnie stosowana w programach "standalone" takich jak Photomatix czy Dynamic-Photo HDR ponoć dla uzyskania lepszej jakości.

Nie, nie ma takiej potrzeby. Dobrze jest zadbać o prawidłowy WB przed zrobieniem zdjęć. Jeśli WB jest skopany to jest to JEDYNY powód dla którego można się ewentualnie wdawać w tiffy czy jpegi. PTGui ma dwa sposoby obróbki HDR i trzeba je wykorzystywać.

...
2. Czy PTgui poradzi sobie z 5 czy 9 ekspozycjami na kadr czy tylko z 3?

Poradzi sobie nawet z 20-stoma.

...
3. Wiem, że można eksportować gotową panoramę w warstwach do PS do ostatecznej obróbki/korekty. Czy to jest normalna praktyka? Czy gotową panoramę sferyczną można obrabiać także w innych edytorach zdjęć?

Gotową panoramę 360°x180° można obrabiać w dowolny programie do edycji/obróbki zdjęć. Również na warstwach w PS. Jeśli zdjęcia są z przyzwoitej głowicy QTVR to zwykle nie ma takiej potrzeby, żeby cokolwiek na warstwach poprawiać. Jak zwykle - dobrze zrobione zdjęcie znakomicie ułatwia dalszą obróbkę. Z "beleczego" to... niewiele można wyciągnąć. :-)

...
4. Jeśli chodzi o zniekształcenia obrazu czy uzyskam lepszy efekt "prostując" najpierw zdjęcia na przykład w LR3 używając wbudowanej korekty zniekształceń dla danego obiektywu i dopiero potem wrzucając do PTgui?

Broń Cię Panie boże przed jakimkolwiek "prostowaniem" przed obróbką w PTGui.

...
5. Czy PTgui ma zarządzanie kolorami? Mam monitor o szerokim gamucie i zazwyczaj zdjęcia obrabiam w ProPhoto RGB.

Nie ma. Ale to z reguły nie jest potrzebne. Ewentualna obróbka w PS i tam se można wszystko.

...
Dziękuję bardzo za jakąkolwiek pomoc.
Dawid.

A proszę bardzo.

deedee7
13-02-2011, 23:25
Dziękuję bardzo za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wracając do zarządzania kolorami to czy lepiej przełączyć monitor w tryb sRGB na czas pracy z PTgui skoro nie ma zarządzania kolorami ?(Czy to Pan jest współautorem artykułu o zarządzaniu kolorami na "Potoczku"?) Czy robi to jakąś różnice jeśli zdjęcia do panoram wykonywane są w pionie lub w poziomie? A konkretniej, dla 15mm fish na pełnej klatce czy lepiej robić w poziomie czy w pionie? Widzę, że jest Pan ze Szczecina - czy widział Pan panoramy wykonane przez "go360" w ramach projektu "Odkryj Szczecin"?

Janusz Body
14-02-2011, 10:12
Dziękuję bardzo za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wracając do zarządzania kolorami to czy lepiej przełączyć monitor w tryb sRGB na czas pracy z PTgui skoro nie ma zarządzania kolorami ?

PTGui wykonuje operacje które są "color neutral" więc w normalnych (nie HDR) panoramach plik wynikowy ma tą samą przestrzeń kolorów co plik źródłowy. Nie ma zupełnie potrzeby przechodzenia na sRGB w monitorze. Zresztą tak ogólnie wyłączenie CMSa w systemie to szukanie guza. Prędzej czy później okaże się, że zapomnieliśmy ustawić profil na samym końcu bo dobrze wyglądało. Pliki wynikowe z HDR są nieotagowane - nie jest im przypisana żadna przestrzeń. Trzeba przypisać (Assign Profile) w innym programie np. PS. w 99% przypadków najlepiej przypisać AdobeRGB.

....
(Czy to Pan jest współautorem artykułu o zarządzaniu kolorami na "Potoczku"?)
Tak.

...
Czy robi to jakąś różnice jeśli zdjęcia do panoram wykonywane są w pionie lub w poziomie? A konkretniej, dla 15mm fish na pełnej klatce czy lepiej robić w poziomie czy w pionie?

Tak robi różnicę. Klatki w poziomie to szaleństwo. Trzeba wiecej zdjęć żeby pokryć całą kulę. Zdjęcia mają być "na zakładkę i w pionie w praktyce trzeba robić 6 dookoła + zenit + nadir. Do nadiru trzeba zwykle stosować troszkę skomplikowaną procedurę z odsuniętym statywem - opisane w tutkach na PTGui. Wszystkie znane mi głowice do panoram mają mocowanie pionowe. Robiąc zdjęcia w poziomie trzeba ich zrobić wiele więcej a to potem jest czas pracy komputera. Mam 16Gb pamięci i dwuprocesorową płytę z dwoma czterordzeniowymi prockami i wcale nie uważam, żebym miał nadmiar pamięci i mocy obliczeniowej. Pamięć jest tu najistotniejsza. Sprawdzałem ostatni raz jakiś rok temu. Tylko PTGui potrafiło wykorzystać całą pamięć RAM. "inne programy" te same operacje wykonywały kilkadziesiąt razy dłużej.

...
Widzę, że jest Pan ze Szczecina - czy widział Pan panoramy wykonane przez "go360" w ramach projektu "Odkryj Szczecin"?

A szanowny Kolega skąd jest? Czy to wypada pytać samemu nie ujawniając pochodzenia? :-)

Tak. widziałem te panoramy.

deedee7
14-02-2011, 19:28
Zacznę może od przeprosin za mój nietakt - jestem również ze Szczecina :) Rzeczywiście, informacje podane w moim profilu są bardzo skąpe i powinienem był podać pierwszy taką informacje pytając się Pana o to samo.
Dobrze wiedzieć, że nie muszę się martwić o monitor :) Sugeruje Pan żeby zapisać gotową panoramę w Adobe RGB - zakładam że przy ewentualnej publikacji w sieci należałoby skonwertować do sRGB?
Faktycznie, dopiero teraz zauważyłem, że wszystkie głowice do panoram sfer. mają zamontowane aparaty w pionie - dziękuję, że definitywnie wyjaśnił Pan tą kwestię.
Na panoramy sferyczne natknąłem sie właśnie przez go360 i projekt "Odkryj Szczecin" i zafascynowała mnie ta technika a raczej jej efekty. Chciałbym sam spróbować sił w tym temacie ale po nieudanych próbach ze zwykłą głowicą kulkową w moim pokoju przekonałem się że eksperci nie kłamią ;) i potrzebna jest specjalna głowica. Co do samej głowicy to wyczytałem że Manfrotto 303SPH jest niezła ale myślę że raczej zbuduję zestawik z RRS (Really Right Stuff) Mam od nich mocowanie typu "L" do aparatu i uczwyt/szybkozłączkę na moją kulkę Gitzo i muszę powiedzieć, że funkcjonalność i jakość wykonania są na najwyższym poziomie. Jedyny ból to to że głowica od RRS kosztuje prawie 2x tyle co Manfrotto :/

Janusz Body
14-02-2011, 20:18
Zacznę może od przeprosin za mój nietakt - jestem również ze Szczecina :)

Kolumba 5 I p. u Piotra (piotrek72t) co środę po 16-tej. W tym tygodniu chyba nie dam rady ale w przyszłym raczej tak.

... Sugeruje Pan żeby zapisać gotową panoramę w Adobe RGB - zakładam że przy ewentualnej publikacji w sieci należałoby skonwertować do sRGB?

Zależy w czy robisz. Jeśli w RAW to po zrobieniu trzeba przypisać profil (nie konwertować) bo wynik z PTGui nie ma tagu profilu. Do netu tak, jak najbardziej konwersja do sRGB ale to po przypisaniu

i potrzebna jest specjalna głowica. Co do samej głowicy to wyczytałem że Manfrotto 303SPH jest niezła ale myślę że raczej zbuduję zestawik z RRS (Really Right Stuff) Mam od nich mocowanie typu "L" do aparatu i uczwyt/szybkozłączkę na moją kulkę Gitzo i muszę powiedzieć, że funkcjonalność i jakość wykonania są na najwyższym poziomie. Jedyny ból to to że głowica od RRS kosztuje prawie 2x tyle co Manfrotto :/

Można budować samemu, można kupić tu: http://sklep.vr24.pl/ Ceny od ok 1k pln. za najprostszą.

Panoramę w rodzaju widoczek można zrobić nawet z ręki. Panoramy QTVR (Quick Time Virtual Reality) bez przyzwoitej głowicy się nie da. Im mniejsze pomieszczenie tym jakość głowicy istotniejsza. Najmniejsze pomieszczenie jakie robiłem miało 1.5m x 1.5m z oknem. W HDR to było coś około 120 zdjęć. Drobny błąd z aparatu/głowicy byłby ogromnie pracochłonny - to po prostu musi być najpierw dobrze zrobione na poziomie sprzętu. Soft ma tylko składać a nie korygować błędy. :-)

deedee7
15-02-2011, 11:47
Tak, robię w RAW. Czyli najprościej od razu można przypisać sRGB po sklejeniu pano i wtedy problem z głowy - już nic nie trzeba konwertować?

Jeśliby jednak wybierał się Pan na Kolumba to proszę dać znać. A jeśli nie to chętnie stawię się w przyszłym tygodniu.

Janusz Body
15-02-2011, 12:29
Tak, robię w RAW. Czyli najprościej od razu można przypisać sRGB po sklejeniu pano i wtedy problem z głowy - już nic nie trzeba konwertować?

Nie. Nie powinno się przypisywać sRGB bo to co wychodzi z aparatu jest sporo większe od sRGB i kolory będą przekłamane. Najbliżej tej "surowizny" jest AdobeRGB więc workflow to"
-przypisanie AdobeRGB
-konwersja z AdobeRGB na sRGB

...
Jeśliby jednak wybierał się Pan na Kolumba to proszę dać znać. A jeśli nie to chętnie stawię się w przyszłym tygodniu.

W tym tygodniu nie dam rady. Na Kolumba wizyty są niezobowiązujące. Nie ma ograniczeń wiekowych i sprzętowych. Zresztą sprzęt odbieramy dopiero przy wyjściu ;-) :mrgreen:

betinus
21-02-2011, 15:31
To ją moze sie podlacze z pytaniem, bo chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu. A pytanie dotyczy również workflow'a, otóż chciałem dowiedzieć się jak sterujecie aparatem podczas naświetlania panoramy? Chodzi mi o to w jaki sposób zmieniacie parametry aparatu, mając przykładowo 9 klatek - jest jakiś soft, w którym można 'zaprogramować' sekwencję naświetlań i potem z automatu lecieć, czy wykorzystujecie soft Canona do zmiany z kompa, czy też pozostaje żmudne kręcenie pokrętłem w aparacie (tak jak to teraz robię)?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Janusz Body
21-02-2011, 19:48
.....Chodzi mi o to w jaki sposób zmieniacie parametry aparatu, mając przykładowo 9 klatek - jest jakiś soft,.....

Bracketing. W moim aparaciku można ustawić na 7 ekspozycji z praktycznie (prawie) dowolnym krokiem. Niezmiernie rzadko trzeba więcej niż 7 i wtedy "ręcznie" niestety. :-)

deedee7
21-02-2011, 20:42
No chyba że, przez klatkę masz na myśli kadr-można wtedy ręcznie korygować różnicę w ekspozycji pomiędzy kadrami albo jeszcze lepiej zrobić HDR, ale z tego co wiem to PTgui nieźle sobie radzi z nieekstremalnymi zróżnicowaniami w ekspozycji.

Janusz Body
21-02-2011, 21:41
Panoramę naświetla się w manualu. Wszystkie kadry tak samo. Jak panorama jest HDR to tez musi być taka sama ilość naświetlań tak samo naświetlanych (np. -3,-2,-1, 0,+1,+2,+3EV). Inaczej wychodzi kaszana.

deedee7
21-02-2011, 22:13
W sumie ja też zawsze robię w manualu ale zasugerowałem się tym artykułem: http://www.panoguide.com/howto/panoramas/shooting.jsp Tu gość ręcznie koryguje ekspozycję.

betinus
22-02-2011, 00:33
no właśnie o to mi chodziło, niestety Canonowy Bracketing, ma tylko 3 klatki :(
A panoramy to oczywiście robię w manualu, raz na samym początku dałem się zwieść i robiłem na AV i potem była jazda (w sumie PTGui sobie całkiem nieźle poradził, ale i tak nie było to tak jak być powinno).
A jeśli chodzi o soft to może ktoś się kiedyś pokusi o napisanie sofcika, chyba dałoby radę coś takiego napisać wykorzystując te całe SDK od Canon'a, niestety ja programistą nie jestem :(
A programik pewnie by się przydał też dla HDRowców ;)

Pozdrawiam
A.

Janusz Body
22-02-2011, 08:59
no właśnie o to mi chodziło, niestety Canonowy Bracketing, ma tylko 3 klatki :(....

Nie we wszystkich Canonach tak jest :-) w moim jest 3, 5 i 7 :-)

Oczywiście sterowanie z laptopa jest wygodniejsze ale wymaga targania ze sobą dodatkowych kilogramów .

W sumie ja też zawsze robię w manualu ale zasugerowałem się tym artykułem: http://www.panoguide.com/howto/panoramas/shooting.jsp Tu gość ręcznie koryguje ekspozycję.

Facet sporo przesadza. 50% zakładki to może mieć sens przy robieniu "z ręki" - i tak małe szanse żeby wyszło poprawnie. Na głowicy pano 30% jest "more than enough" czyli na fishu 15mm (na FF) 6 klatek w pionie nawet w małym pomieszczeniu wychodzi dobrze. To ma ogrome znaczenie dla czasu obliczeń. Większość panoram mam w HDR. zakładając 6 dookoła + zenit + nadir wychodzi 8 klatek razy 7 dla HDR daje razem 56 zdjęć. Z zakładką na 50% to 10+1+1=12 *7 = 84. Niby niewiele a czas obliczeń w kompie może być wielokrotnie większy.

marfot.com
27-02-2011, 11:56

Ja zawsze wrzucam do PTGui TIFFy, głównie z powodu aberracji chromatycznej. Obiektywy szerokokątne mają dużą aberrację chromatyczną i na panoramie jest ona dość widoczna, szczególnie wtedy gdy wykorzystuje się HDR. Podczas konwersji RAW-TIF można ją prawie całkowicie usunąć.

deedee7
27-02-2011, 13:25
Dziękuję za wkład - jak widać są różne opinie. Zrobiłem kilka płaskich panoram HDR używając właśnie TIFF + Photomatix bo tak zalecają "uczeni" od Photomatixa. Czy robi pan coś jeszcze przy konwersji do TIFF czy tylko usuwa CA? A jeśli chodzi o sam proces HDR to używa pan PTgui czy jakiegoś innego programu?
P.S. Piękne panoramy - gratulacje.