PDA

Zobacz pełną wersję : 550D i problem z nietypowym załączaniem wyświetlacza

iAdam
10-02-2011, 22:29
Zastanawia mnie tryb pracy wyświetlacza przy włączaniu aparatu.
Jako że mam ustawione czyszczenie matrycy przy każdym załączeniu,standardowo (95% przypadków) wygląda to tak:
przy załączaniu:
na wyświetlaczu pojawia się menu główne z małą ikonką czyszczenia matrycy / przy wyłączaniu: na czarnym ekranie biały napis "czyszczenie matrycy"
....
co jakiś czas aparat załącza się "inaczej" - czarnym ekranem "czyszczenie matrycy" a następnie wygasza wyświetlacz. dopiero naciśnięcie jakiegokolwiek przycisku powoduje załączenie wyświetlacza.
...
nie wiem, czy to normalne zachowanie czy jakaś wada związana z wieszaniem się? (firmware mam najnowszy czyli 1.0.9)

Czy tez zauważyliście u siebie podobne zjawisko?

Bangi
10-02-2011, 23:38
Pokusiłem się o sprawdzenie swojego przypadku i u mnie jest tak jak napisałeś na początku, czyli przy starcie mała ikonka czyszczenia w miejscu liczby pozostałych strzałów, a przy wyłączaniu biała ikona i napis na czarnym tle.
Żadnych problemów nie zauważyłem, a mam ten sam firmware co Ty.
Z tym, że ja mam standardowo wyłączone autoczyszczenie i włączam czyszczenie tylko przy zmianie obiektywów.

iAdam
11-02-2011, 17:00
przy wyłączonym czyszczeniu działa bez zarzutu (przy włączonym w 90% przypadków też)
Dlatego zastanawiam się czy można to nazwać "usterką" ... dzięki za info

Bangi
11-02-2011, 21:56
chyba nie wpływa to na zdjęcia...
Zawsze miałeś ten soft, czy też aktualizowałeś?
podobno da się wrócić do starszego, może spróbuj wrócić lub zainstalować starszy i wtedy zobaczysz jak to jest z tym czyszczeniem, ale nie jestem tego pewny, wiec jeszcze poszukaj

iAdam
11-02-2011, 22:37
wygląda na to że problem rozwiązał się po wyłączeniu funkcji sterowania przez HDMI. Być może coś było wciśnięte

iAdam
12-02-2011, 11:40
Faktycznie, po zmianie tej funkcji "sterowanie przez HDMI - wyłączone" (tak jak ustawione fabrycznie) wszystko chodzi jak żyletka.

Czy Waszym zdaniem jest sens podesłać sprawny aparat do serwisu (za 3 m-ce kończy się formalna gwarancja) na prewencyjny przegląd?
Czyszczenia nie wymaga (zrobił ok 1500zdjęć - praktycznie bez zmian obiektywów), działa bez zarzutów, zawieszeń i błędów brak. W sumie i tak zamierzam go sprzedać ale zastanawia mnie czy warto skorzystać z przeglądu.
Dobry pomysł czy niekoniecznie?