Zobacz pełną wersję : photorent.pl Polecam Wypożyczalnię !!!
privilege
08-02-2011, 21:27
photorent.pl
Ten dział nazywa się Co? gdzie? za ile?
Więc z czystym sumieniem polecam
Co ?
Wypożyczalnię sprzętu fotograficznego (http://photorent.pl/o-firmie.html) którą prowadzi nasz kolega z forum grztus
Ja miałem przyjemność skorzystać z obiektywu Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM rozwiało to moje wątpliwości co do wyboru stałki vs zoom ...Dzięki usługom które świadczy nasz kolega mogłem osobiście się przekonać o świetnej stabilizacji w nowym 70-200 która faktycznie pozwala robić nieporuszone kadry przy 1/25 i 200mm ...Poza obiektywem który ja wypożyczyłem jest oczywiście cała masa innego sprzętu jak na przykład
Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
Canon EF 85mm f/1.2L USM II
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
Można wypożyczyć również aparat lub lampę.
Ja z wiadomych powodów mówię tu o Canonie ale jest również trochę sprzętu z innej stajni ...
gdzie?
PHOTORENT Tuszyński Grzegorz
ul. Kaszubska 11 lok.1
26-603 Radom
www.photorent.pl, info@photorent.pl
Sprzęt można odebrać osobiście na miejscu jak i za pomocą kuriera UPS i tu kolejna pochwała ...Z racji tego że mieszkam daleko korzystałem z pośrednictwa kuriera UPS i od wypożyczającego otrzymałem wraz ze sprzętem , gotowy wypełniony druk nadania przesyłki powrotnej UPS na firmę PHOTORENT więc w ten sposób właściciel pomaga nam zaoszczędzić parę groszy gdyż mając podpisana umowę z UPS nasza wysyłka zwrotna jest tańsza niż w standardzie...
za ile?
Ja płaciłem 40 zł za dzień zabawy z 70-200 i dodatkowo z racji wolnego terminu otrzymałem dodatkowy czas na dokończenie testów za co serdecznie dziękuję właścicielowi ...Dokładne ceny są na stronie przy każdym obiektywie ...
------------------------------------------------------------------
Nie wiem czy potraktujecie to jako reklamę ale uważam że ten człowiek godny jest zaufania i oferuje profesjonalną usługę, więc jak najbardziej polecam tym którzy mają dylematy odnośnie wyboru szkła czy body... Dzięki takim osobom za niewielkie pieniądze możemy osobiście wyrobić sobie opinię na temat sprzętu który nas interesuje...Zachęcam inne osoby które miały odczynienia z photorent.pl do wpisywania swoich opinii bo chyba w interesie nas wszystkich jest promowanie uczciwych i solidnych ludzi ...
Właśnie jestem w trakcie swojego pierwszego wypożyczania tam obiektywu i już mnie Pan Grzegorz załamał (pozytywnie) ogromem cierpliwości, fantastycznym kontaktem i ... i długo by wymieniać jeszcze. Myślę że moja przygoda z photorent nie skończy się na jednym wypożyczeniu. :)
Warunki powiedziałbym, że bardzo ok...frontem do człowieka.
Chorobcia, trochę szoda ,że nie w Wawce ta siedziba, z przesyłkami to już będzie trochę więcej a w weekend przygarnąłbym z chęcią coś do popstrykania z tej oferty.
No i widziałbym tam kilka szieł mniej znanych i dostępnych, ale zapewne oferta się powiększy wraz z zainteresowaniem.
o ciekawe, ze moza lampe tez brac 580EX II razem z ladowarka BC900 i akumulatorami :]
fajne fajne
Dokładnie ... Szkoda że nie jest to bliżej moich okolic, tak to od czasu do czasu bym się skusił na wypożyczenie małego co nieco :)
Ceny atrakcyjne, na tyle że można wypożyczyć tylko dlatego że ma się kaprys porobić eLką
wiktor2323
10-02-2011, 00:51
A ja akurat się cieszę, że w Radomiu .. :P Blisko mam także podejrzewam, że przy najbliższej okazji będę miał okazję pobawić się Elą ;)
luciferi
10-02-2011, 10:45
fajne, mam nadzieje ,ze oferta sie rozszerzy i za jednym transportem mozna bedzie przetestowac ze dwie jakies perelki
Mieszkam bardzo blisko :) ... 5min rowerem :-D
Rozmawiałem z gentelmanem telefonicznie by obgadać kwestie wypożyczenia.
Serwis bardzo OK.
Mam nadzieję ,że nie trafi się jakis bydlak który go oszuka.
Bo to był by koniec dość miłej inicjatywy jaką jest możliwosc pożyczenia ciekawych szkieł na rozsądnych warunkach.
Rozmawiałem z gentelmanem telefonicznie by obgadać kwestie wypożyczenia.
Serwis bardzo OK.
Mam nadzieję ,że nie trafi się jakis bydlak który go oszuka.
Bo to był by koniec dość miłej inicjatywy jaką jest możliwosc pożyczenia ciekawych szkieł na rozsądnych warunkach.
Świetna sprawa, a właśnie, jak skutecznie ominąć wtopy typu uszkodzenie sprzętu w transporcie? Pakowanie przy kurierze mało realne i niewiele gwarantujące. Jest jakaś kaucja?
privilege
10-02-2011, 19:26
Chyba powinienem pracować w reklamie :D
...się narobiło ;)
Świetna sprawa, a właśnie, jak skutecznie ominąć wtopy typu uszkodzenie sprzętu w transporcie? Pakowanie przy kurierze mało realne i niewiele gwarantujące. Jest jakaś kaucja?
Kurier- zawsze paczka ubezpieczona na wartość obiektywu lub innego sprzętu.
Kaucja- jest (dla każdego sprzętu inna- płacona przy wynajmie)- jeśli o to chodziło. Z resztą na stronie wszystko wyjaśnione ;)
Witam, pozwolę sobie zabrać głos jako "główny zainteresowany" :wink:
Kaucja owszem jest, choć starałem się, aby była jak najrozsądniejsza (czyt. jak najmniej uciążliwa dla klienta).
W kwestii uszkodzeń w transporcie wymagam, aby niezależnie od wybranej firmy spedycyjnej korzystać z ubezpieczenia paczki na kwotę co najmniej równą wartości odtworzeniowej (podana na stronie każdego przedmiotu).
Sama zaś paczka wysyłana przeze mnie wychodzi zapakowana nie tylko bardzo solidnie, ale też w sposób umożliwiający jej powtórne zapakowanie w podobnym stylu przez klienta.
Chyba powinienem pracować w reklamie :D Przyznaję, że jestem mile zaskoczony Twoim wpisem i cieszę się, że firma (jak i moja osoba) jest tak postrzegana. Zależało mi, aby ruszyć coś w temacie wypożyczalni w Polsce i się udało.
No to jeszcze tylko zniżka dla CB jakaś i życzyć rozwoju....szkieł w ofercie jak najwięcej.
:)
No to jeszcze tylko zniżka dla CB jakaś i życzyć rozwoju....szkieł w ofercie jak najwięcej.
:)
Również popieram i życzę sukcesów!!!
Korzystałem w zeszłym roku i zdecydowanie polecam :)
Chciałbym polecić wypożyczalnię Photorent.pl. Wypożyczyłem na wyjazd 25-28 lutego 2011 dwa obiektywy 85mm/1,2f oraz 16-35mm. Wszystko poszło niezwykle sprawnie, na dodatek obiektywy wysłane zostały do mnie jeden dzień wcześniej, tak aby uniknąć problemu potencjalnego opóźnienia w dostarczeniu przez kuriera, za co nie zapłaciłem. Kaucja została zwrócona w dniu zwrócenia obiektywów. Ogólnie bardzo pozytywne doświadczenie. Polecam bez wahania.
Tomek Ziółkowski
Salesman
13-03-2011, 00:28
Kaucja owszem jest, choć starałem się, aby była jak najrozsądniejsza (czyt. jak najmniej uciążliwa dla klienta).
Brawo. Super inicjatywa. W sumie nie myślałem o wypożyczeniu szkła, ale teraz ślinka mi cieknie aby się takim czymś pobawić.
Drugie brawo za odwagę bo chyba ktoś może nie oddać i... bardzo trudno będzie odzyskać pieniądze. Choć zapewne przemyślałeś wszystko dokładnie od strony formalno-prawnej.
Ile kosztuje przesyłka ubezpieczonym kurierem np. obiektywu 70-200/2.8 ??
Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na stronie photorent, tę konkretną dokładnie tutaj (http://photorent.pl/wysylka.html).
grztus: zamierzasz poszerzyć asortyment w najbliższym czasie? Jeśli tak, to (mniej więcej) jakie są priorytety zakupowe?
Zamierzam, ale nie chcę rzucać na razie słów na wiatr. Na pewno jednym z bliższych priorytetów jest pełna klatka w jednym i drugim systemie. Ale nie tylko...
luciferi
23-03-2011, 10:49
dolaczam do grona zadowolonych klientow, wszystko przebiega niezwykle sprawnie, ze wsparciem ze strony firmy, pomysl swietny a wykonanie tym bardziej. polecam!
kaucja za kilka szt. sprzętu pobierana jest łącznie, zsumowana za wszystko co się weźmie czy jakoś inaczej jest to rozwiązane?
czy ktoś miał jakiekolwiek problemy z FF/BF w obiektywach?
Kaucja jest sumowana. Przy większych wypożyczeniach klient wpłaca tylko kaucję, z niej po zwrocie sprzętu rozliczany jest czynsz i koszt wysyłki.
Co do drugiego pytania to zapewne miałeś na myśli obiektywy wypożyczane z photorent - jeśli chodzi o Canona, nie miałem takich zgłoszeń, w Nikonie był jeden klient, który miał BF na 85/1.4D
Słaba oferta jeśli chodzi o canona. Jedna puszka i 4 szkła... I to oprócz 85/1.2 nic ciekawego.
wiktor2323
17-04-2011, 15:14
Słaba nie słaba ale biorąc pod uwagę wysokość kaucji i koszt za jeden dzień to genialna oferta dla kogoś kto chce zobaczyć czy dane szkło mu pasuje ;)
Poza tym, Grztus musiałby dysponować workiem pieniędzy żeby wyposażyć dwa systemy w dużo większą ilość szkieł... ;)
No tak to już niestety jest, żeby zarobić trzeba zainwestować ;) Ja proponowałbym skupić raczej na niszowych szkiełkach, zamiast tego, co właściwie każdy fotograf posiada. Jakby było tam jakieś dłuższe jasne tele (stałka) w okolicach 300-400 mm, albo chociaż tilt shift 24mm, czy nawet fish 15mm to by była trochę inna rozmowa.
Ja osobiście wolał bym wypożyczyć coś, czego np. nie opłaca mi się kupować do jednego zlecenia, albo po prostu chciałbym wypróbować jakieś ciekawe szkło. Sorry, ale szeroki kąt i tele to nic ciekawego, bo taki zestaw ma bardzo dużo osób.
blackninja
17-04-2011, 23:56
Nic prostszego jak założyć podobną firmę i zaopatrzyć się w sprzęt jaki proponujesz... Do dzieła kolego! Zamiast uprawiać typowo polskie marudzenie zakładaj firmę w Gdańsku, chętnie skorzystam.
Tylko czekałem na taką odpowiedź...
Otóż kolego, nie uprawiam typowo polskiego marudzenia, tylko staram się wyrazić potrzeby klientów (klienta). I nie robię tego żeby sobie pomarudzić, tylko po to żeby przekazać trochę inny punkt widzenia, a nie same ochy i achy.
tylko staram się wyrazić potrzeby klientów (klienta). I nie robię tego żeby sobie pomarudzić, tylko po to żeby przekazać trochę inny punkt widzenia, a nie same ochy i achy.
Mam wrażenie, że działalność Grztusia to nie jest wypożyczalnia pełną gębą (są takie w ogóle w Polsce?), tylko efekt uboczny prowadzenia normalnej działalności foto.
Stąd też "normalne" obiektywy w ofercie, nie zaś tiltszifty potrzebne promilowi użytkowników, które zwracałyby się przez najbliższe 15 lat.
Witajcie,
wszyscy mają w tej dyskusji odrobinę racji, wypożyczalnię założyłem z myślą o dalszym rozwoju świadom niewielkiej oferty jaką mogę zaproponować. Zależało mi jednak na wysondowaniu jakie w ogóle jest zapotrzebowanie na tego typu usługi.
Aktualnie pracuję nad poszerzaniem oferty, co nie jest łatwe jeśli wszystko robi się z własnej kieszeni. Traktuję jednak tę inwestycję jako długoterminową i dalej będę ją rozwijał.
Pozdrawiam,
Grzegorz
blackninja
19-04-2011, 00:14
Tylko czekałem na taką odpowiedź...
Otóż kolego, nie uprawiam typowo polskiego marudzenia, tylko staram się wyrazić potrzeby klientów (klienta). I nie robię tego żeby sobie pomarudzić, tylko po to żeby przekazać trochę inny punkt widzenia, a nie same ochy i achy.
Czasy kiedy jedna osoba wyrażała opinie głosy całego narodu na szczęście mamy za sobą. Nie wiem czy zauważyłeś. Grztus wyszedł z inicjatywą, rozwija działalność. Ja mu kibicuję, bo mało jest takich osób u nas. Większość tylko marudzi, tak jak Ty. Mogłeś te same treści przekazać w zupełnie innej formie, jako propozycje a nie jako pretensje.
Wyrażam swoje zdanie, nie zdanie narodu. Zauważyłem inicjatywę i wyrażam swoją opinię (napisałem nawet "proponowałbym") - mam do tego prawo, po to służy to forum itd.
Ogarnij się i skończ trollować, bo do niczego to nie prowadzi.
daniel34k
19-04-2011, 09:56
Myślę, że to jest świetna propozycja jak dla mnie, bo C16-35 czy 70-200 f/2jest poza moimi możliwościami finansowymi, aby cieszyć się nimi na stałe, a koszty wypożyczenia są naprawdę warte zaciekawienia.
Ja na pewno wypożyczę C16-35 na ślub mojej siostry.
Pozdrawiam i gratuluję pionierskich decyzji :)
justanimage
28-04-2011, 16:43
wypozyczylem w photorent 85L i 7D i jestem bardzo zadowolony.
Super podejscie do klienta, miło i sympatycznie.
Zdecydowanie POLECAM!!
Co mogę dodać... Jak się dowiedziałem, że w moim mieście istnieje wypożyczalnie sprzętu foto to z wrażenia usiadłem ;) A jak się okazało, że ma w ofercie L-kę 85/1,2 którą od dawna miałem ochotę przetestować - to nie zastanawiałem się nawet chwili. A jak do tego dodamy jeszcze przyzwoitą cenę i prokliencką postawę Ojca Założyciela to z czystym sumieniem polecam te wypożyczalnię. Tylko proszę mi za bardzo nie eksploatować tej 85-tki ;) !!
Pozdrawiam
Tomasz Mosionek Baldi
Nie wiedzieć czemu kolega nie wrzucił tutaj info, które zamieścił na forum sąsiadów:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188222
Jakaś larwa wykorzystała chyba nazbyt atrakcyjny finansowo system naszego kolegi i stało się to co stało...
No właśnie jak to jest z ubezpieczeniem takiego przedsięwzięcia?
Sam mam ubezpieczony sprzęt np. właśnie od kradzieży.
Jest to sprzęt firmowy ale ubezpieczenie obowiązuje poza firmą bo jest to sprzęt "mobilny".
Nikt mnie nie pytał jaki rodzaj działalności prowadzę.
Ubezpieczyłem po prostu sprzęt firmowy.
Więc rozumiem to tak, że mając takie ubezpieczenie a firma ma wpisane w PKD działalność umożliwiającą wypożyczanie sprzętu więc wypożyczam, ktoś ukradł to ubezpieczenie jest ważne. Bo sprzęt był używany zgodnie z profilem działalności firmy?
Na pewno nie można tego w żaden sposób ubezpieczyć?
Najprościej to chyba pobierać zabezpieczenie w formie weksla na okaziciela. Tak robią firmy oferujące usługi internetowe w zamian za powierzony sprzęt i jakoś to funkcjonuje :)
Najprościej to chyba pobierać zabezpieczenie w formie weksla na okaziciela. Tak robią firmy oferujące usługi internetowe w zamian za powierzony sprzęt i jakoś to funkcjonuje :)
Czytałeś tego posta na forum nikoniarzy? Przecież gość posługiwał się fałszywymi dokumentami...
No właśnie jak to jest z ubezpieczeniem takiego przedsięwzięcia?
Sam mam ubezpieczony sprzęt np. właśnie od kradzieży.
Jest to sprzęt firmowy ale ubezpieczenie obowiązuje poza firmą bo jest to sprzęt "mobilny".?
Odpowiem Tobie z autopsji. Prosto, bez zbędnych sformułowań prawnych.
Jeśli wyrwą Ci na ulicy z ręki, ukradną z kościelnej ławy, z tylnego siedzenia auta - zapomnij. Jeśli przyłoży Ci pistolet do głowy i grzecznie poprosi o torbę to lepiej na odchodne poproś, żeby Cię postrzelił delikatnie w rękę bo inaczej z ubezpieczenia nici :D Z auta mogą ukraść tylko z zamkniętego bagażnika robiąc przy okazji widoczne szkody dostając się do niego. Jeśli nie będzie widocznych oznak włamania do bagażnika - zapomnij o ubezpieczeniu. Podobnie jak z mieszkaniem - muszą być widoczne oznaki włamania, nie możesz sobie gościa ot tak wpuścić bo z ubezpieczenia nici :)
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda kwestia wypożyczalni sprzętu foto we Wrocławiu? Czy poza punktem na Odrzańskiej jest jeszcze inna alternatywa?
Dziękuję!
Odpowiem Tobie z autopsji. Prosto, bez zbędnych sformułowań prawnych.
Jeśli wyrwą Ci na ulicy z ręki, ukradną z kościelnej ławy, z tylnego siedzenia auta - zapomnij. Jeśli przyłoży Ci pistolet do głowy i grzecznie poprosi o torbę to lepiej na odchodne poproś, żeby Cię postrzelił delikatnie w rękę bo inaczej z ubezpieczenia nici :D Z auta mogą ukraść tylko z zamkniętego bagażnika robiąc przy okazji widoczne szkody dostając się do niego. Jeśli nie będzie widocznych oznak włamania do bagażnika - zapomnij o ubezpieczeniu. Podobnie jak z mieszkaniem - muszą być widoczne oznaki włamania, nie możesz sobie gościa ot tak wpuścić bo z ubezpieczenia nici :)
No nie wiem 3razy się pytałem jak podpisywałem umowę. Wybierałem różne opcje - już nie pamiętam jakie bo było to 2lata temu.
W każdym razie pytałem czy jak mi wyrwą z reki, zerwą z szyi na ulicy to dostanę pieniądze. Pani jak najbardziej potwierdziła, gdyż nie jest to kradzież a rozbój (bo użyto wobec Ciebie siły) jeżeli zostawisz na ławce w parku, ktoś podbiegnie i weźmie to wtedy ubezpieczenie nie działa. Oczywiście najlepiej mieć świadka, a jeszcze lepiej nie jednego... W dodatku też mam taką opcję, że jak mi ktoś uszkodzi - ale tu już musi być udowodnione celowe działanie to też ubezpieczenie działa. W mieszkaniu (które jest siedzibą firmy) też obowiązuje ubezpieczenie, jeżeli sprzęt np. spłonie razem z mieszkaniem czy też do mieszkania nastąpi włamanie.
O samochodzie nie wiem bo wtedy nie miałem to nie pytałem.
P.S. z pistoletem to też nieprawda, bo użycie wobec Ciebie jakiejkolwiek broni też już podchodzi pod rozbój. (broń jest środkiem przymusu-siły)
W każdym razie pytałem czy jak mi wyrwą z reki, zerwą z szyi na ulicy to dostanę pieniądze. Pani jak najbardziej potwierdziła, gdyż nie jest to kradzież a rozbój (bo użyto wobec Ciebie siły) jeżeli zostawisz na ławce w parku, ktoś podbiegnie i weźmie to wtedy ubezpieczenie nie działa
A jaka niby jest różnica między wyrwaniem Ci z ręki na ulicy a kradzieżą z ławki w parku? Pamiętaj, że skoro będzie czyn rozbójniczy to ubezpieczeniowy rzeczoznawca będzie musiał to po czymś stweirdzić. Policja również. Nie wystarczy proste "Panie policjancie, no podbiegł i mi wyrwał z ręki". Przerabiałem to osobiście...
Pani z ubezpieczalni pewnie przytaknie na każde Twoje pytanie, żeby tylko wydoić Cię ze składki... smutna prawda na rynku ubezpieczeniowym. Sprawdź lepiej w OWU bo Pani nie ma co słuchać.
W dodatku też mam taką opcję, że jak mi ktoś uszkodzi - ale tu już musi być udowodnione celowe działanie to też ubezpieczenie działa. W mieszkaniu (które jest siedzibą firmy) też obowiązuje ubezpieczenie, jeżeli sprzęt np. spłonie razem z mieszkaniem czy też do mieszkania nastąpi włamanie.
I tu podobnie jak z czynem na osobie - musi być widoczny ślad czynu rozbójniczego. Jeśli nie będzie widocznych śladów włamania bo np zostawiłeś otwarte drzwi to również klapa także włamanie włamaniu nie równe....
P.S. z pistoletem to też nieprawda, bo użycie wobec Ciebie jakiejkolwiek broni też już podchodzi pod rozbój. (broń jest środkiem przymusu-siły)
ale co niby nieprawda? nie zrozumiałeś chyba co chciałem Tobie przekazać...
Ok, EOT bo śmiecimy tu koledze w wątku.
trudny biznes :/ trzeba strasznie uważać na oszustów , weryfikacja dokumentów też nie jest prosta zapewne... swego czasu czytałem o jakimś gangu wyłudzającym niewielkie pozyczki "na słupa" - brali gościa z bramy , przygotowywali go... i jak się przed takim ustrzec ?:/ szczęście w nieszczęściu że zakosili tylko jeden obiektyw...
Gdyby ktoś był zainteresowany, wprowadziłem właśnie karty stałego klienta:
http://photorent.pl/blog/2011/10/karta-stalego-klienta
A już w najbliższym czasie kolejne inwestycje.
No ja za 2tygodnie będę mógł się przekonać o jakości wypożyczalni, tylko nie wiem czy dobrze robię wypożyczając 85L - jak się zakocham, to co na to mój portfel?? :D
Czytałeś tego posta na forum nikoniarzy? Przecież gość posługiwał się fałszywymi dokumentami...
No nie czytałem niestety :( ale nie każdego wypożyczającego stać na kaucję w wysokości wartości wypozyczanego sprzętu. Jakbym miał tyle pieniędzy, to bym go poprostu kupił ( najlepiej uzywkę ), przetestował a potem ew. odsprzedał bez większej utraty wartości:)
No ja za 2tygodnie będę mógł się przekonać o jakości wypożyczalni, tylko nie wiem czy dobrze robię wypożyczając 85L - jak się zakocham, to co na to mój portfel?? :D
Portfel troche schudnie a miłość ... bezcenna :mrgreen:
Dołączam się do pozytywnych opinii o wypożyczalni!
Kontakt szybki i konkretny, formalności i przelew zwrotny też bardzo sprawnie.
Ceny atrakcyjne, sprzęt super (widać ślady używania, co polecałbym zawrzeć w umowie). Nie lubię takich sytuacji i specjalnie dzwoniłem aby się upewnić, że stan obiektywu jest wynajmującemu wiadomy co w mojej opinii można załatwić kilkoma zdaniami w umowie z wyszczególnieniem co większych śladów. Teraz wiem, że wszystko jest "na luzie", że co d ryski nikt Cię nie będzie rozliczał ale przy pierwszym kontakcie tego nie wiadomo przecież ;)
Tak jak myślałem 85L mnie zachwycił i kwestią czasu jest jego pojawienie się u mnie w torbie :D
Podsumowując polecam jak najbardziej photorent!
marszull
21-05-2012, 00:32
tez polecam photorent i swietne podejscie wlasciciela do klienta
Również polecam Photorent.pl
luciferi
21-05-2012, 22:37
do tych pochwalnych opinii małe ziarnko piasku: kiedy coś nowego w kwestii większej ilości obiektywów?
do tych pochwalnych opinii małe ziarnko piasku: kiedy coś nowego w kwestii większej ilości obiektywów?
Już teraz ;-)
Czekamy na Wasze propozycje: KLIK (http://photorent.pl/blog/2012/06/photorent-szuka-podpowiedzi-sprzetowych)
luciferi
15-04-2013, 22:35
właśnie z działu giełda dowiedziałem się o zamknięciu interesu. Szkoda...