Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografii podwodnej
Witam serdecznie. Od pewnego czasu nurkuje i zaczynam robić zdjęcia pod woda. Zastosowanie to głównie Arktyka (a co innego mógłbym ja robić). Narazie stosuje Canon 5D + Sigma 24/1.8 w obudowie Ikelite z portem 5503.50. Do tego lampa DS-51. Myślę o rozbudowie tego zestawu w cos jeszcze. W pierwszej kolejności planuje jakiś zoom, który by pasował pod ten port i był na pełną klatkę (w końcu 5D). Są na forum także osoby fotografujące pod woda i do nich głownie kieruje te pytanie. Na stronie Ikelite jest wypisane, co do czego pasuje, jaki obiektyw nie działa itp. Jednak co praktyka to praktyka. Tak wiec mam nadzieje, na owocna dyskusje.
Z Sigma jest maly problem. 14 jest juz nieprodukowana. Jest niby 15, ale z informacji na stronie Ikelite na pelnej klace jest winieta.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do Canona to jakos cena mnie przeraza. Sklepowa to jakies 8tys.
Mam jeszcze jedno pytanie (choc do tej pory niewiele odpowiedzi bylo). Czy kots pracowal pod woda z obiektywem Canon 16-35 (poprzednia wersja bo nowa jest za wielka) lub 17-35. Wlasciwie nie wiem jakie swiatla one mialy bo w opisie Ikelite tylko taka informacja jest. Dla tego 17-35 nie mialbym potrzeby zmieniania portu bo jest poelcany ten sam.
underhand
11-02-2011, 10:45
Nie znajde teraz linka, lecz widzialem piekne zdjecia podwodne z 16-35, zapewniam ze sie nada ;)