Zobacz pełną wersję : Canon EOS 600D
Kolekcjoner
07-02-2011, 12:05
Jak w tytule. Następca 550D.
http://dpreview.com/news/1102/11020720canoneos600d.asp
Ernest_DLRS
07-02-2011, 12:23
Booooooooring... :ziew:
Nie wykazali się.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No niech im będzie, obrotowy ekranik to już coś ;)
Najwyraźniej w Canonie mają problem, czy aparat, który sam będzie robił najlepsze zdjęcia dać do entry, czy do pro...
Ciekawe jak ten nowy kit. Wizualnie dużo większy.
Jak przewidujecie, jak zmienią się w związku z pojawieniem się 600d ceny modeli 500 i 500 ??
Bo właśnie przymierzam się do 500 i teraz nie wiem czy nie poczekać. Jeśli ceny pójdą w dół to może warto. Z drugiej strony, czekać parę miesięcy, żeby dać 100 zł mniej...
Echh.. przepraszam, na dp jest podpiety do 18-135. Teraz sie przyjrzalem i wersja II jest niemal identyczna jak poprzednia.
MacGyver
07-02-2011, 13:12
Nie wykazali się.
No niech im będzie, obrotowy ekranik to już coś ;)
I sterowanie zewnętrznymi lampami. Fajna rzecz ale pewnie mało który z potencjalnych klientów na ten model będzie tego w ogóle używał.
http://www.optyczne.pl/3709-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_600D_z_nowym_kitem.html
OrzelPiotr
07-02-2011, 13:13
Nie kit jest dużo większy tylko aparat jest "głębszy" ze względu na obracalno/otwieralny wyświetlaczek.
Z ciekawych rzeczy - płynne "full hd movie crop", coś co od początku powinno być dostępne (tak ja w pana gh2), a nie jakieś badziewne 640x480. Pewnie nowe firmware dodałoby tą funkcję do 60d/7d, ale zapewne pojawi się ona dopiero w 7d mk II/5d III;)
Co do nowych puszek: szkoda, że nasza ulubiona firma ma tak silną pozycję na rynku, że ciągle dostajemy odgrzewane kotlety...O bezlusterkowcu można chyba na razie zapomnieć.
Marcinsxx
07-02-2011, 14:20
Jak dla mnie, to bardzo pozytywne zmiany znajdzimy w 600D w stosunku do 550D - odchylany wyswietlacz (przy filmowaniu rewelacja), to jeszcze bezprzewodowe sterowanie lampami, całe szczęście że nie dołożyli pixeli a w dodatku przy tej cenie konkurencja oferuje sporo mniej:)
SWokulski
07-02-2011, 19:47
Hurra!:)
Miałem kupować 550d, przeczytałem plotki o 600d, które teraz się potwierdziły - dobrze,*że się wstrzymałem.
Pytanie tylko na ile Canon wyceni 600d w Polsce :| W UK cena bardzo wysoka (akurat tą podawano w wielu miejscach), aczkolwiek 130Ł niższa niż 550d w dniu premiery. O cenach amerykańskich nie mamy co marzyć, chyba, żeby pomnożyć te ceny zamiast 3 to 4 razy ;-)
Na wejściu 600d z kitem bedzie kosztowal ok. 3,5 tys złotych.
SWokulski
07-02-2011, 20:35
No właśnie, trochę obawiam się tego typu ceny :| Ale po cichu liczę, że będzie okazja do "wyrwania" go taniej chociażby przy okazji jakiejś wyprzedaży w MM.
Ciekawe jak będzie sprawowało się nowe szkło kitowe :>
Czyli mniej więcej tyle co body 60D... kto mądry, to albo poczeka na spadek cen, albo dołoży 300zł i kupi 60D-aparat, z którym pracuje się o niebo lepiej.
Nie wykazali się.
....
Lubię takie opinie malkontentów. Czego oczekiwałeś ?? Mikrofalówki ?? Latarki?? Może przenośnej toalety ?
Ciekawe jak będzie sprawowało się nowe szkło kitowe :>
Tak jak dotychczasowe. Nie ma ponoć żadnych różnic w optyce i IS. Można domyślać się, że obiiżyli koszty produkcji...
Lubię takie opinie malkontentów. Czego oczekiwałeś ?? Mikrofalówki ?? Latarki?? Może przenośnej toalety ?
Kalkulatora z Direct Printem...
A wracając do meritum, włożę kij w mrowisko: Dodając gibany LCD Canon naprawił jedyną (no, jedną z nielicznych) wadę 550D
zdRAWki
Być może sprawię sobie 600d jedynie dla zoomu cyfrowego w Full HD. Ale najpierw muszę zobaczyć jak im się to udało (jakość, sterowanie), a o tym na razie internet milczy...
Być może sprawię sobie 600d jedynie dla zoomu cyfrowego w Full HD. Ale najpierw muszę zobaczyć jak im się to udało (jakość, sterowanie), a o tym na razie internet milczy...
No to jest duża zaleta tego aparatu, ale nie jestem pewny, czy to na całym zakresie 3x - 10x będzie full hd. W specyfikacji jest trochę mętnie -> crop płynny 3x do 10x. Przy full hd, to nie da się otrzymać 10x z 18mpix bez interpolacji pixeli. Max przy full hd to 2,7x pixel do pixela.
jak dla mnie - posiadacza 550 - jedyna kwestią której mogę pozazdrościć w 600 to bezprzewodowe sterowanie lampami - to jest to czego mi bardzo brakuje w 550 :(, dla reszty nie ma sensu wg mnie czym się podniecać ;) chciaż ruchomy ekran to też fajna sparwa, czasami bi się przydał..., ale rzadko,
dobrze chciaż, że grip ten sam co do 550 bo jeszcze jakby to zmienili...
Ernest_DLRS
08-02-2011, 10:34
Malkontenta to ty z siebie robisz, ten aparat mało wnosi w stosunku do 550D. Takie są realia a nie malkontenctwo. To canon odgrzewa kotlety, zamiast realnie działać.
Ruchomy ekranik to naprawdę przydatna rzecz, fajnie że go dali, tyle że to już powinno 2 lata temu się pojawić...
[QUOTE=Ernest_DLRS;931578]... To canon odgrzewa kotlety, zamiast realnie działać....QUOTE]
Idź, pokaż im jak to się robi : D:D :D
no i się zaczyna wojna na kotlety ;)
tak poważanie to chyba nie ma o co sporu toczyć, każdy wypowiada swoje zdanie,
Kolekcjoner
08-02-2011, 11:27
Ale ja się tak zastanawiam jakiej rewolucji się niektórzy spodziewali w tym body?
Ale ja się tak zastanawiam jakiej rewolucji się niektórzy spodziewali w tym body?
pełnej klaty i autofokusa z 1D mark IV :mrgreen:
No to jest duża zaleta tego aparatu, ale nie jestem pewny, czy to na całym zakresie 3x - 10x będzie full hd. W specyfikacji jest trochę mętnie -> crop płynny 3x do 10x. Przy full hd, to nie da się otrzymać 10x z 18mpix bez interpolacji pixeli. Max przy full hd to 2,7x pixel do pixela.
Pewnie 10x wyszło im z takiego rachunku:
18,7 mln pikseli podzielili przez 2 mln (czyli full hd) i wynik zaokrąglili sobie do 10;)
Niestety Canon przyzwyczaił nas, że na rewolucję nie ma co liczyć. Rewolucyjna mogłaby być np. nowa matryca, ale takie nowinki najpierw lądują w aparatach typu 7d, a potem w tych z niżej półki. Osobiście - przy okazji premiery nowych puszek, liczę że wreszcie pojawi się DPP z normalnym shadow/highlight. Więcej zmian matrycowo-software'owych przyniesie zapewne 7d II (stawiam na premierę we wrześniu na nowym PMA).
Ruchomy ekranik to naprawdę przydatna rzecz, fajnie że go dali, tyle że to już powinno 2 lata temu się pojawić...
No to wielka racja. Dali by chociaż jakąś Panoramę GPS ale to już w 650. Pozdrawiam
Dodam jeszcze że konkurencja w postaci Sony 580/560 ma 7kl/s (5kl/s). Gdyby tak dali tą panoramę i większą prędkość seryjną (Sony ma co prawda filmy AVCHD chyba 50 k/s) to nie miał bym wątpliwości co do 600d.
No to wielka racja. Dali by chociaż jakąś Panoramę GPS ale to już w 650. Pozdrawiam
Dodam jeszcze że konkurencja w postaci Sony 580/560 ma 7kl/s (5kl/s). Gdyby tak dali tą panoramę i większą prędkość seryjną (Sony ma co prawda filmy AVCHD chyba 50 k/s) to nie miał bym wątpliwości co do 600d.
Jaki problem kupic Sony ??
dziobolek
08-02-2011, 12:36
... To canon odgrzewa kotlety, zamiast realnie działać....
Idź, pokaż im jak to się robi : D:D :D
Jak to jak, to nie wiesz...??? Tylko większa rozdzielczość matrycy się liczy :twisted: ;)
Bez tego, to tylko odgrzewanie kotleta.
A tak na serio, to ja był bym szczęsliwy gdyby zakończył się wyścig na megapiksele,
może wtedy zaczęli by coś innego usprawniać.
Pozdrówka!
A tak na serio, to ja był bym szczęsliwy gdyby zakończył się wyścig na megapiksele, może wtedy zaczęli by coś innego usprawniać.
Przecież zrobili IIIrzeciego Marka :)
Jaki problem kupic Sony ?? To nie to. Poza tym chodzi mi o konkurencje.
dziobolek
08-02-2011, 14:57
...Gdyby tak dali tą panoramę i większą prędkość seryjną (Sony ma co prawda filmy AVCHD chyba 50 k/s) to nie miał bym wątpliwości co do 600d.
Przecież jest... wystarczy zdjąć jedno zero, i masz większą prędkość seryjną - 60D
Zapomnij, że w serii xxxD czy xxxxD będzie większa prędkość trybu seryjnego.
Panoramy??? Bosze... :roll:
Ale taki GPS... sam czekam na ten ficzer.
Pozdrówka!
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos600d/
Polecam, zwłaszcza filmik z księżycem (300mm, 3x).
Przecież jest... wystarczy zdjąć jedno zero, i masz większą prędkość seryjną - 60D
Zapomnij, że w serii xxxD czy xxxxD będzie większa prędkość trybu seryjnego.
Panoramy??? Bosze... :roll:
Ale taki GPS... sam czekam na ten ficzer.
Pozdrówka!
Wiesz z panoramą bywa różnie te i inne dodatki są względne i zależa od potrzeb ja bym coś takiego z chęcią wykorzystał. Poza tym i tak najważniejsze są zdjęcia i co z tego że np Sony ma panoramę GPS i cos tam jeszcze i owszem robi dobre zdjecia ale to nie te zdjęcia jakie robi Canona i tyle.Poza tym te A5XX nie leży mi w dłoni jakoś a XXXd leży wspaniale.
Ernest_DLRS
08-02-2011, 23:00
Jak to jak, to nie wiesz...??? Tylko większa rozdzielczość matrycy się liczy :twisted: ;)
Bez tego, to tylko odgrzewanie kotleta.
A tak na serio, to ja był bym szczęsliwy gdyby zakończył się wyścig na megapiksele,
może wtedy zaczęli by coś innego usprawniać.
Pozdrówka!
Pijesz do mnie? Wskaż w którym miejscu wspomniałem o mxpiach... :roll:
Jak dla mnie to te 18 to już o co najmniej 4 za dużo.
dziobolek
08-02-2011, 23:07
Pijesz do mnie? Wskaż w którym miejscu wspomniałem o mxpiach... :roll:
Jak dla mnie to te 18 to już o co najmniej 4 za dużo.
Bosz... nie bij proszę ;-) - emoty za małe przy moim dżołku???
Wyluzuj chłopie.
Pozdrówka
Widać, że zupełnie bez żalu pozbyto się tu czujnika zbliżeniowego (pod wizjerem) a to taka przydatna rzecz! Oprócz oczywistych zalet, wraz z oszczędzaniem energii, chyba niewielu dostrzegło, że dzięki niemu można ustawić sobie w aparacie podgląd kontrolny zdjęcia na Hold i analizować je dowolnie długo/krótko (a nie przez ustaloną liczbę sekund) i gasić prawie bezmyślnie dowolną (nieizolowaną termicznie) częścią ciała, np. poprzez muśnięcie kciukiem.
Zastanawiające, że przycisk podglądu głębi ostrości pozostał tam gdzie zwykle a nie po prawej stronie obiektywu, jak to zapowiadał 60d (upodobniony po tym względem do Nikona). Wydawało się, że po niewidocznej stronie aparatu, gdzie odruchy obsługi są szczególnie ważne, "guzikologia" powinna być systemowo spójna...
Wymuszony przez odchylany LCD sposób upchania i zmniejszenia guzików budzi obawy i jest mało elegancki. Klawisz "Av+/-" jakby za mało wystaje a to kluczowy przycisk w aparacie pozbawionym drugiego kółka.
Więcej okleiny skóropodobnej - jak najbardziej - na plus.
Nowe szkło kitowe: Czyżby pierwsza wersja z IS-em była zbyt trwała? - Od razu widać, że oszczędzają nawet na plastiku. Aż strach pomyśleć jak jeszcze uprościli mechanikę w środku (optyki nie mogli). Po pierwszych samplach widać, że szkło sobie radzi nawet na matrycy 18MPx - nie licząc aberracji chromatycznej. Co naturalnie prowadzi do kolejnego pytania - dlaczego puszki Canona wciąż jeszcze nie usuwają jej z Jpegów, zwłaszcza amatorskie?
Powierzchnia pod LCD - zupełnie niewykorzystana.
Brak sRAWa w tak gęsto upakowanym pikselami aparacie amatorskim to ciężkie przewinienie. Podobnie jak brak "ekonomicznych" trybów filmownia 720p/25-30fps i 480p 25-30fps.
LCD i zdalny flash - zdecydowanie na plus. Choć słusznie sugeruje dpreview, że pod przyciskiem otwierania lampy mogłyby się już kryć jakiś skrót do ustawień lamp.
...I tak najbardziej interesuje mnie kolejna wersja DPP i to czy będzie rewolucja wraz ze spodziewaną jego wersją 4.0. - Niepewność... :confused:
Widać, że zupełnie bez żalu pozbyto się tu czujnika zbliżeniowego (pod wizjerem) a to taka przydatna rzecz! Oprócz oczywistych zalet, wraz z oszczędzaniem energii, chyba niewielu dostrzegło, że dzięki niemu można ustawić sobie w aparacie podgląd kontrolny zdjęcia na Hold i analizować je dowolnie długo/krótko (a nie przez ustaloną liczbę sekund) i gasić prawie bezmyślnie dowolną (nieizolowaną termicznie) częścią ciała, np. poprzez muśnięcie kciukiem.
rozwiń proszę tą cześc bo nie do końca zrozumiałem jako to ma działać, a mnie zaciekawiło...
rozwiń proszę tą cześc bo nie do końca zrozumiałem jako to ma działać, a mnie zaciekawiło...
Po zrobieniu zdjęcia aparat domyślnie wyświetla jego podgląd przez kilka sekund - w zależności od ustawienia tego czasu w menu aparatu ("Kontrolne wyświetlanie") i od tego czy czujnik zbliżeniowy spod wizjera (modele od 400d do 550d) nie wykryje wcześniej bliskości ciała, albo nie zostanie przyciśnięty inny klawisz. Oprócz różnych ustawień tego czasu wyświetlania mamy też do wyboru opcję "Bez limitu" ("Hold"). W takim przypadku podgląd kontrolny nie gaśnie bez interwencji użytkownika. Ale zgaśnie (bezpowrotnie) na przykład po zbliżeniu do czujnika pod wizjerem na przykład kciuka, ręki albo zbliżenia aparatu do ciała. (Przydatne zwłaszcza, gdy się lubi pracować z wyłączonym wyświetlaczem.)
Dla jasności powtórzę jeszcze, że chodzi w tym o to, żeby móc za każdym razem dowolnie długo wyświetlać ten podgląd - w zależności od potrzeb.
Włączasz sobie wyświetlanie bez limitu czasu, a gasisz wciskając spust migawki do połowy, lub naciskając AF-on. Czujnik to dodatkowy koszt i element, który może się zepsuć...
Włączasz sobie wyświetlanie bez limitu czasu, a gasisz wciskając spust migawki do połowy, lub naciskając AF-on. Czujnik to dodatkowy koszt i element, który może się zepsuć...
I to ma być wygodne i praktyczne? - Zapewniam, nieporównanie mniej...
Co do "zepsuć" - Każdy klawisz to zwykłe urządzenie mechaniczne a czujnik? - Fotony... :rolleyes:
"Dodatkowy koszt"? - Owszem, pełna zgoda - jakieś 10gr od sztuki. ;)
Po zrobieniu zdjęcia aparat domyślnie wyświetla jego podgląd przez kilka sekund - w zależności od ustawienia tego czasu w menu aparatu ("Kontrolne wyświetlanie") i od tego czy czujnik zbliżeniowy spod wizjera (modele od 400d do 550d) nie wykryje wcześniej bliskości ciała, albo nie zostanie przyciśnięty inny klawisz. Oprócz różnych ustawień tego czasu wyświetlania mamy też do wyboru opcję "Bez limitu" ("Hold"). W takim przypadku podgląd kontrolny nie gaśnie bez interwencji użytkownika. Ale zgaśnie (bezpowrotnie) na przykład po zbliżeniu do czujnika pod wizjerem na przykład kciuka, ręki albo zbliżenia aparatu do ciała. (Przydatne zwłaszcza, gdy się lubi pracować z wyłączonym wyświetlaczem.)
Dla jasności powtórzę jeszcze, że chodzi w tym o to, żeby móc za każdym razem dowolnie długo wyświetlać ten podgląd - w zależności od potrzeb.
no to już wszystko wiem, dzięki :-D
photogambler
09-02-2011, 18:08
Ciekawe.To już kolejny 18mpikselowiec od Canona z praktycznie identycznymi przetwornikami.Jak dawniej Nikon,który tez eksploatowal dlugo jedną matryce.Teraz zamienili sie rolami. Z tego wynika,że chodzi tu wylącznie o markieting,bo nowy numer mozna jakiś czas sprzedawać drożej.Różnice polegaja tylko na odmiennych strategiach handlowych.Pomijam tu najwyższą półkę.
Ernest_DLRS
12-02-2011, 17:37
Pewnie standardowo, tak jak zwykły wychodzić kolejne modele xxxD - marzec-kwiecień.
Ciekawe.To już kolejny 18mpikselowiec od Canona z praktycznie identycznymi przetwornikami.Jak dawniej Nikon,który tez eksploatowal dlugo jedną matryce.Teraz zamienili sie rolami. Z tego wynika,że chodzi tu wylącznie o markieting,bo nowy numer mozna jakiś czas sprzedawać drożej.Różnice polegaja tylko na odmiennych strategiach handlowych.Pomijam tu najwyższą półkę.
Przy przesiadce z 20d 18mpikseli brzmi horrendalnie. Ale biorąc pod uwagę wagę i możliwość robienia zdjęć ruchomych, będę chyba musiał przejść chrzest bojowy ;-)
pepey, chyba słabo śledzisz ceny.
Różnica między 550 a 60D to ok. 1k.
Ponoć obie matryce nieco się różnią (nie wgłębiałem się).
KrzysztofW
19-02-2011, 13:33
Przecież ten 600 to stary 550D tylko z obracanym monitorem oraz dodane sterowanie lampami błyskowymi ( wpiszcie sobie do porównywarki oba modele na stronie Canona).Dla prawdziwego "lusterkowca" obracany monitor to rzecz zbędna albo bardzo żadko uzywana. Jestem "canonowcem" od prawie 20 lat ale widzę że Canon zaczyna jeżeli chodzi o rozwój sprzętu , powoli przegrywać z Nikonem. Wprowadza szybko jako nowe modele - stare po małym makijażu . A prawdziwe zmiany widać w co 3-cim modelu . Np. EOS 20D - dopiero znaczne zmiany w 50D. EOS 450D- a teraz w EOS 600D.
Dla prawdziwego "lusterkowca" obracany monitor to rzecz zbędna albo bardzo żadko uzywana.
W takim razie nie jestem prawdziwym "lusterkowcem".
Kolekcjoner
19-02-2011, 16:52
To i ja się dopiszę ;).
1982wojtek
19-02-2011, 17:00
i ja też
dziobolek
21-02-2011, 11:38
Następny w kolejce, któremu marzy się gibany LCD i wbudowany GPS 8-)
Pozdrówka!
Ernest_DLRS
24-02-2011, 13:14
Ruchomy ekranik to pewnie dla filmowców ukłon.
Dla mnie fotoamatora-podróżnika bardziej przydatny byłby wbudowany GPS niż "kręcony"
wyświetlacz.
IMO obracany ekran od dawna powinien być w canonach. Brakuje mi go bardzo w 500D. Czyli takze nie jestem prawdziwym lusterkowcem :-)
michael_key
24-02-2011, 14:02
Ja tam jestem prawdziwym lusterkowcem :-D
Jakoś do mnie te nowości nie przemawiają, może dlatego że ich po prostu nie potrzebuję... Indywidualna sprawa potrzeb.
Można mieć i nie po prostu nie używać (tak jak np. trybu filmowania czy innych "bajerów).
Mi się podoba gibany ekran w tym, że można go złożyć i walić głupa, że się analogiem robi ;)
Tyle, że do tego przydałby się ekran na górze, taki, jak ma np. 60D.
Ogólnie to fajna sprawa, jakbym to miał w 5DII to nie miałbym tak porysowanego ekranu jak teraz ;p
Jak sie od nowosci zainstaluje szklo hartowane, to nie bedzie porysowanego LCD ;)
Następny w kolejce, któremu marzy się gibany LCD i wbudowany GPS 8-)
looz, ta kolejka będzie długa - wiadomo, elyty nigdy nie są liczne
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
Ruchomy ekranik to pewnie dla filmowców ukłon.
dokładnie tak.
tak jak nie wyobrażam sobie robienia zdjęć w stylu zombie (LV),
tak przy filmowaniu - gibany LCD jest wg mnie 'must have' 8-)
Mi się podoba gibany ekran w tym, że można go złożyć i walić głupa, że się analogiem robi ;)
a mi się podoba, bo dzięki niemu zyskuje się dwie całkiem spore powierzchnie, na których można coś nakleić, np. ściągę z rozpiską CF lampy, albo podpowiedzi do mikroadjustacji dla różnych szkieł i odległości, albo konfiguracje trybów itp. itd, tak jak kiedyś wsadzało się kawałek pudełka po filmie.
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
ech, żeby tak 5D3 miał gibany ekranik
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/yahoo-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif)
looz, ta kolejka będzie długa - wiadomo, elyty nigdy nie są liczne
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)
dokładnie tak.
tak jak nie wyobrażam sobie robienia zdjęć w stylu zombie (LV),
tak przy filmowaniu - gibany LCD jest wg mnie 'must have' 8-)
a mi się podoba, bo dzięki niemu zyskuje się dwie całkiem spore powierzchnie, na których można coś nakleić, np. ściągę z rozpiską CF lampy, albo podpowiedzi do mikroadjustacji dla różnych szkieł i odległości, albo konfiguracje trybów itp. itd, tak jak kiedyś wsadzało się kawałek pudełka po filmie.
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/wink-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/wink.gif)
Do tego bok lampy/palnik się wprost idealnienadaje ;)
dziobolek
25-02-2011, 22:33
Spoko, jest szansa - ploty donoszą, że ma mieć ;-)
Pozdrówka!
Jest już polska instrukcja obsługi (canon.pl), gdyby ktoś chciał rozwiać jakieś wątpliwości przed zakupem (np. dotyczące działania i obsługi video zoom jak w moim przypadku).
kerbi1009
09-03-2011, 12:23
Witam !
Planuję zakup Canon-a 600D, proszę o poradę bardziej zaawansowanych, jaki jest lepszy wybór zestawu : body z 18-55 IS II + 55-250 IS czy body z EF-S 18-135 IS ? Cena praktycznie podobna. Przeznaczenie amatorskie : głównie krajobrazy, architektura, sporadycznie portret i macro. A może jakieś inne propozycje ?
Witam !
Planuję zakup Canon-a 600D, proszę o poradę bardziej zaawansowanych, jaki jest lepszy wybór zestawu : body z 18-55 IS II + 55-250 IS czy body z EF-S 18-135 IS ? Cena praktycznie podobna. Przeznaczenie amatorskie : głównie krajobrazy, architektura, sporadycznie portret i macro. A może jakieś inne propozycje ?
A czy to Twój pierwszy aparat?
Witam !
O makro z tymi szkłami generalnie zapomnij.
Krajobrazy, architektura - potrzebujesz szeroko więc w obu zestawachj coś będzie (nie bardzo szeroko ale względnie)
Portret - ogniskowe 50-100-130 masz pokryte w obu wypadkach.
Więc do tego co napisałeś to bez różnicy. Jakościowo to generalnie dośc podobe szkła.
Jak nie potrzebujesz zakresu 135-250 (np do szczegółów architektury) to bież 18-135. Nie będziesz musiał przepinać.
I zanim mnie ktoś ubiegnie. Do portretów dokup 50/1.8.
Moi zdaniem , powinieneś na początek wziąć uniwersalny zestaw z obiektywem 18-135. Pofocisz troszkę zobaczysz co cię kręci. Nie bez znaczenia jest również fakt, że obiektyw 18-135 stosunkowo mało traci przy odsprzedaży.
kerbi1009
09-03-2011, 13:27
A czy to Twój pierwszy aparat?
Lustrzanka cyfrowa pierwsza, parę lat fotografowałem najpierw lustrzanką analogową PENTAX MZ-6, potem znudziło mi się wywoływanie filmów i na parę lat przesiadłem się na cyfrowego kompakta DSC-H1. Teraz przyszła pora na coś lepszego :)
kerbi1009
10-03-2011, 09:52
Jest już polska instrukcja obsługi (canon.pl), gdyby ktoś chciał rozwiać jakieś wątpliwości przed zakupem (np. dotyczące działania i obsługi video zoom jak w moim przypadku).
Czy faktycznie jest już ta instrukcja ? Jakoś nie mogę jej znaleźć:(
Ernest_DLRS
10-03-2011, 14:43
Kerbi ja bym wziął zestaw z dwoma obiektywami (18-55is i 55-250is) - obydwa mają lepszą jakość optyczną od 18-135 no i stabilizację. Do tego dokup 50/1.8 jak ktoś już napisał i póki caki zestaw wystarczy Ci na jakiś czas.
ok 18-135 też ma is, niedopatrzyłem. Tak czy siak - lepszy zakres i lepsza jakość optyczna przeważa na korzyść dwu pozostałych obiektywów. Chyba że bardzo wkurza Cię przepinanie szkieł, mnie nie :)
kerbi1009
10-03-2011, 15:06
ja bym wziął zestaw z dwoma obiektywami (18-55is i 55-250is) - obydwa mają lepszą jakość optyczną od 18-135 no i stabilizację. Do tego dokup 50/1.8 jak ktoś już napisał i póki caki zestaw wystarczy Ci na jakiś czas.
Chyba że bardzo wkurza Cię przepinanie szkieł, mnie nie :)
A może pójść w zakup obiektywu 18-200 - jak tak to jaki jest polecany ?
Co do przepinania obiektywów to nie mam takiego doświadczenia, w poprzednich aparatach miałem raczej obiektywy niewymienne albo tzw. uniwersalne
A co do samego wyboru body to jakieś sugestie, opinie ?
dziobolek
10-03-2011, 17:18
A może pójść w zakup obiektywu 18-200 - jak tak to jaki jest polecany ?
Tamron 18-270.
Pozdrówka!
kerbi1009
11-03-2011, 10:06
Tamron 18-270
Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di II VC PZD Piezo - cena od 2.200 ! To dla mnie jak narazie za wysokie progi;)
Jak na chwilę obecną mam inny problem : jak przekonać żonę do wydania takiej kasy ? Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób ?
dziobolek
11-03-2011, 10:17
Tamron AF 18-270 f/3.5-6.3 Di II VC PZD Piezo - cena od 2.200 ! To dla mnie jak narazie za wysokie progi;)
Jak na chwilę obecną mam inny problem : jak przekonać żonę do wydania takiej kasy ? Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób ?
W takim razie jego poprzednik bez napędu Piezo z dopiskiem MACRO.
IMHO także bardzo dobre optycznie szkiełko.
Ceny startują bodajże od 1650zł.
Pozdrówka!
GreenEvil
11-03-2011, 10:47
Coz, ja mojego malza przekonalam do kupna 70-200/2.8, w ten sposob, ze najpierw jeczalam przez 2 miesiace, potem pokazalam mu cene 70-200/2.8 IS II(zwatpil), potem dalej jeczalam a potem jak znalazalm juz fajna uzywke, to pokazalam stan najtanszego takiego obiektywu na allegro i stan tego, ktory kupilam. Potem tylko musialam obiecac, ze na najblizsze pol roku zamilkne na temat nowych obiektywow. Poszlo jak z platka :P
kerbi1009
11-03-2011, 11:01
Coz, ja mojego malza przekonalam
No cóż, kobiecie zawsze łatwiej, często mają wiele innych argumentów ;), przy których faceci są bezsilni :!:
zreszą chyba zawsze łatwiej przekonać faceta do takich zakupów :)
Kup żonie aparat... pokocha to zrozumie:)
flankerp
14-03-2011, 21:01
juz jest we fotojokerze :)
http://fotojoker.pl/
3111zl
Co ciekawe 60D jest po: 3257zl :)
kerbi1009
16-03-2011, 21:41
juz jest we fotojokerze :)
http://fotojoker.pl/
3111zl
Co ciekawe 60D jest po: 3257zl :)
To chyba nie do końca jest tak jak piszesz :wink: - dla ścisłości ceny są takie :
600D z ob 18-55 IS II - 3.047,-
600D (body) - 2.777,-
60D (body) - 3.251,-
flankerp
17-03-2011, 10:34
No nie wiem. Moze Ci sie inna strona wyświetla. Wchodze na FotoJoker.pl i n pierwszej stronie jest 600D z 18-55 za 3111zl.
Ja pisałem tego posta, 600D nie był oferowany w sklepie internetowym FJ.
Teraz jest i faktycznie w cenach jakie piszesz :)
Pozdrawiam
A i faktycznie cena o ktorej ja pisalem wczesniej dla 600D byla z Obiektywem a dla 60D tylko body :)
Mam pytanie na temat AF w tym nowym 600D - jest to w linii prostej następca 550d, a o nim czytałam dość niepochlebne opinie jeśli chodzi o AF z jasnymi szkłami i ostrzeniu na większe odległości. Tutaj na forum także.
Czy ktoś może zaprzeczyć, lub potwierdzić:twisted:, że 600d odziedziczył te niefajne skłonności?
W stacjonarnym FJ ten aparat jest z 18-55IS II za 2999zł - najnowsza gazetka. Cena jak widać idzie w dół, choć nadal jest sporo droższy od bezpośrednich konkurentów (np d3100).
Czy ktoś z Was ma ten aparacik i może się podzielić gorącymi wrażeniami?
Ja tam o ile przesiadkę z 500 na 550 potrafiłem sobie racjonalnie wytłumaczyć(nowy tryb video, lepszy wyświetlacz) to z 550 na 600 nie potrafię i raczej takiej przesiadki nie dokonam. Lepiej inwestować w szkła.
No ale nie tego dotyczyło moje pytanie - zakładamy, że ktosnie ma 550d i rozważa zakup 600d - powinien się obawiać swirujacego Af z jasnymi szkłami czy to uzdrowiono?
Gdyby nie kilka ficzerów, które stanowią wartość dodatkową względem d3100 to wybór byłby chyba łatwiejszy....
No ale nie tego dotyczyło moje pytanie - zakładamy, że ktosnie ma 550d i rozważa zakup 600d - powinien się obawiać swirujacego Af z jasnymi szkłami czy to uzdrowiono?
Gdyby nie kilka ficzerów, które stanowią wartość dodatkową względem d3100 to wybór byłby chyba łatwiejszy....
nie ma co prawda 600D tylko 550d, ale z tego co czytałem w różnych miejscach to jeżeli chodzi o matrycę, procesor, światłomierz i AF to są to dokładnie te same układy - nie wiem jak z softem - ale uważam, że przesadzone są te "straszaki" związane z AF, owszem jest problem przy dużych dziurach, ale to nie chodzi chyba tylko o 550d, czy też 600d...
Gdyby przejmować się tym co wypisuje się na forum, to nie można byłoby kupić żadnej puszki Canona. 550d miałem, AF działał idealnie.
Pocieszające jest to co piszecie:)
Czyli można aparat kupić bez testowania z jasnym szkłem i innych procedur "przed-zakupowych"?
W kilku miejscach w necie czytam narzekania, że 18mpix to przesada dla tej wielkości matrycy i że obrazek zamiast lepszy jest gorszy... mają racje Ci co tak narzekają czy raczej...nigdy aparatu w ręce nie mieli?
Narzekania dotyczą także 7d - szczezre mówiąc widziałam "na żywo" wiele odbitek z 7d i nic im na moje oko nie brakowało, choc pewnie nie były to obrazki z najwyższym iso.
Znam zależność między wielkością fizyczną matrycy, ilością pikseli, ich wielkością i upakowaniem a szumem - ale w moim pytaniu chodzi o subiektywne odczucia osób tym(i) aparatami (550d/600d) fotografujących.
Nie jestem świeżakiem w fotografii jako takiej ani w lustrzankach - spoglądam w stronę 600d z powodu jego niewielkiej masy i gabarytów. Znam zalety wyższych modeli zarówno w C jak i N, jednak na ten moment argumenty wagi i wielkości są priorytetowe dla mnie. Jednak nie chcę.... wylać dziecka z kąpielą (tzn dostać niewielkie gabaryty, ale kosztem znacznego obniżenia jakości obrazka i np celności AF)
Ja tam o ile przesiadkę z 500 na 550 potrafiłem sobie racjonalnie wytłumaczyć(nowy tryb video, lepszy wyświetlacz) to z 550 na 600 nie potrafię i raczej takiej przesiadki nie dokonam. Lepiej inwestować w szkła.
sensowny video crop 1080p, sterowanie lampami, odchylany LCD.
To akurat dobre argumenty. Trzy, ale dobre.
Gabaryty może i małe, dla niektórych to atut, ale dla mnie akurat 550 była niewygodna bez gripa do trzymania, uważam, że bez gripa się nie obejdzie, przynajmniej dla mnie,jest mega różnica w wygodzie trzymania,
bezprzewodowe sterowanie lampami to jest coś czego mi najbardziej brakuje w 550 :(, ale teraz mając 550 pewnie przesiadłbym się już na 60D a nie 600D.
W FJ strzeliłam dziś ze 30 fotek egzemplarzem z gabloty.
Część z kitem, część 50/1.8.
Teraz je sobie oglądam, uczucia mam mieszane nieco... ale..
co powiecie na takie foto :shock::confused:??:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/i/img0021jpgsss.jpg/)
Wywołane bez żadnych manipulacji z Rawa:!:
To foto wypadło gdzieś miej więcej pośrodku testowania.... czyli kilkanaście fotek "przed" i kilkanaście "po" jest bez tych efektów specjalnych!
Co to jest u licha?
Kolekcjoner
31-03-2011, 22:45
Ja tak miałem jak karta padała (stary kingston). Karty się zużywają i po jakimś czasie chyba tak się to właśnie objawia.
Jeśli karta nowa to może mieć jakiś błąd.
W aparacie był sandisk - 2gb, ze 2 lata używany. Nigdy wcześniej takiego cudaka nie widziałam...:shock:
Jest test na dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos600d/
TOKIN, ja bym tak się bardzo kartą nie sugerował. Jak masz inną spróbuj, ale jeśli się powtórzy taka historia wysyłaj na Żytnią póki jest gwarancja ;-)
Spokojnie:)
Aparatu nie kupiłam, ten kosmiczny efekt wygenerował aparat ze sklepowej półki. Testowo robiłam nim fotki.
Może to wina karty, a może niekoniecznie?
Potem ta sama karta działała bez zarzutu w 2 innych aparatach, więc trudno winę zrzucić autorytatywnie na kartę.
Przed każdym użyciem była formatowana, wiec chyba to nie błędy spowodowane użytkowaniem w różnych aparatach.
Wiosna sie rozpoczela na dobre, dzisiaj caly dzien fotografowalem (jak co roku) gody roznych plazow bezogonowych (zaby, ropuchy) z plaszczyzny wody. No i co? No i wiele bym dal za odchylany LCD... Wizjer katowy jest ok, ale dalej trzeba mocno sie schylic stojac w wodzie aby w niego zerkac. Efekt - zamoczone dupsko, woda wlewajac sie do (wysokich) kaloszy i bolacy kark. :) Przerabialem ten temat z Canonem S2 IS i taki LCD to dar z niebios :) Niby drobiazg, ale wart zmiany 550D na 600D.
Ernest_DLRS
05-04-2011, 16:20
Ja zaliczam się do tych zadowolonych z 550D i z jego AF'a. Jak to będzie w 600D? Pewnie podobnie - tj. część egz. będzie działało idealnie (jak na xxxD) a część gorzej, z błędami, jak to było w przypadku części egz. 550D (o czym pisano na forum).
Natomiast nie widzę potrzeby upgrade'u z 550D do 600D - za mało REALNYCH plusów na korzyść nowej puchy. Nawet jak bym w tej chwili kupował nowy korpus, to kupił bym zapewne 550D, jako znacznie tańszy a o wręcz identycznych możliwościach, ponad 1000zł różnicy zainwestowałbym w monitor podglądowy (do filmu) albo inne akcesorium :)
550D od 2300
600D od 2800
realne ceny.
Gdzie ten ponad 1000 ? ;)
1000zł roznicy moze Ci chodzi 550D a 60D (to sie zgodze)
Podmoczek
06-04-2011, 20:23
Czy ktoś z użytkowników 500d przesiadł się na 600d i mógłby coś na temat wrażeń napisać? Trochę mnie interesuje kwestia porównania jakości obrazka w wysokich ISO.
Spokojnie mozesz czytać opisy przesiadających się z 500d na 550d, bo to ta sama matryca, ten sam procek obrabiający obraz.
Odchylany LCD fajna rzecz, ale do 600d nie ma Magic Lantern http://magiclantern.wikia.com/wiki/550D, a bez jakoś nie wyobrażam sobie trybu filmowania.
Podmoczek
11-04-2011, 07:40
Spokojnie mozesz czytać opisy przesiadających się z 500d na 550d, bo to ta sama matryca, ten sam procek obrabiający obraz.
Odchylany LCD fajna rzecz, ale do 600d nie ma Magic Lantern http://magiclantern.wikia.com/wiki/550D, a bez jakoś nie wyobrażam sobie trybu filmowania.
Ale chyba Magic Lantern dla 600d to kwestia czasu? Tryb filmowania rzeczywiście trochę kusi, bo kiedyś miałem okazję nagrywać film 5dmkii i to, co jest w 500d, nie rzuca na kolana.
Krótka odpowiedź na to pytanie brzmi - Być może :)
Jak na razie powstało coś do 5D. Inne puszki z linii 600D - 7D czekają na swoja kolej, lub na zakup przez Alexa, ojca ML czegoś innego niż 550D :)
photogambler
09-05-2011, 15:42
mam (uprzejme) pytanie do userow 600d.Czy ktoś może zapinal do 0.6kD tamrona 70-300 VC USD itede. Czy to jest zestaw kompatybilny,normalnie śmigają razem z WSZYSTKIMI funkcjami? Jeżeli nie,to musial bym zamieniać szkiełko,tracic kasę;( i take tam pozdrawiam
st.
Ja podpinałem w cyfrowe.pl i działał taki zestaw bardzo dobrze.
Z resztą niebardzo rozumiem co by miało nie działać...
photogambler
09-05-2011, 16:14
Ja podpinałem w cyfrowe.pl i działał taki zestaw bardzo dobrze.
Z resztą niebardzo rozumiem co by miało nie działać...
mialem tak z sigmą.Dzialalo w sklepie,potwierdzalo ostrosc , kupilem,sfocilem,wrzucilem na kompa i bylo mydlo.Okazalo sie,ze trzeba....zmieniac napęd obiektywu za 350 zeta. Dlatego tak nudzę...
Adobe PS Cs5 (mam orginalny pudełkowy) nie czyta mi RAW z 600D tak samo nie widzę ich w przeglądarce Adobe Bridge Cs5, mam z internetu ściągnięty CR 6.4 chyba najnowszy i nic to nie daje. Co źle robię ??
Nie wiem czy zauważyliście, że dzięki powiększonej matrycy spadła możliwość bufora - o ile w 500D można zrobić 9 rawów w serii, to w 600D już tylko 7. Dla mnie to ważne, bo jak fotografuję kota albo coś w ruchu, to każda klatka jest przydatna. No i brak czujnika zbliżeniowego - jednak przydatne.
Odchylany wizjer to bardzo fajna rzecz - też to przerabiałem w C S1 IS, no ale używam wizjera kątowego i działa równie dobrze. Jednak ten 600D wnosi za mało nowych rzeczy, żeby zrobić fajne zamieszanie.
TAD
właśnie zauważyłem, że 600D ma w menu opcję "Bass boost" enable/disable :shock:
świat się kończy, panie i panowie :lol:
dziobolek
10-05-2011, 17:42
mialem tak z sigmą.Dzialalo w sklepie,potwierdzalo ostrosc , kupilem,sfocilem,wrzucilem na kompa i bylo mydlo.Okazalo sie,ze trzeba....zmieniac napęd obiektywu za 350 zeta. Dlatego tak nudzę...
Kiedy to było??? Z jaką Sigmą??? Z jakim body???
Pozdrówka!
wczoraj miałem okazję przez dłuższy czas pobawić się 600D z kitem - i muszę powiedzieć, że aparat zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie 8-)
w końcu żadnych ograniczeń (np. sterowanie lampą) i bardzo przyzwoity ekranik. a sterowanie ujdzie w tłumie (jak to w serii xxxD).
jedynie kit masakra bzzzzzzyt-bzyyyt, no ale to wiadomo. i za chiny nie byłem w stanie zauważyć działania IS w tym szkle. on tam jest czy nie? czy pstryczek tak tylko sobie dali? :lol:
po tej zabawie wziąłem do ręki 60D z 17-85 - geee, jaki był - w porównaniu - ciężki i niewygodny (bez gripa) - a robił dokładnie to samo :wink:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
po tej zabawie wziąłem do ręki 60D z 17-85 - geee, jaki był - w porównaniu - ciężki i niewygodny (bez gripa) - a robił dokładnie to samo
tylko chyba nie robił bzzzzzzyt-bzyyyt 8-)
tylko chyba nie robił bzzzzzzyt-bzyyyt 8-)
na początku oczywiście nie. 8-)
ale można było zamienić szkła i bzzzzzzyt-bzyyyt przeszło do 60D :wink:
jedynie kit masakra bzzzzzzyt-bzyyyt, no ale to wiadomo. i za chiny nie byłem w stanie zauważyć działania IS w tym szkle. on tam jest czy nie? czy pstryczek tak tylko sobie dali? :lol:
Proponuję podpiąć tamrona 17-50 (tego bez stabilizacji) ten to hałasuje :mrgreen: ale prawdę mówiąc przeszkadza tylko czasami
Stabilizacja na pewno działa, w tych kitach jest to stosunkowo ciche - plastik tłumi :-D
po tej zabawie wziąłem do ręki 60D z 17-85 - geee, jaki był - w porównaniu - ciężki i niewygodny (bez gripa) - a robił dokładnie to samo :wink:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wniosek lepiej kupić 600 i lepsze szkło
Proponuję podpiąć tamrona 17-50 (tego bez stabilizacji) ten to hałasuje :mrgreen:
tia... :wink:
wniosek lepiej kupić 600 i lepsze szkło
dziś znów pół dnia 'musiałem' bawić się kolejnym 600D, ale już wziąłem swoje szkła, głównie stałki. aparat sprawia naprawdę bardzo pozytywne wrażenie, choć wciąż jest to wyraźnie seria xxxD (chodzi głownie o tylne przyciski i brak kółka). ale np. okleina i ogólnie chwyt aparatu są bardzo ok (w porównaniu np. do 500D).
generalnie nie było źle, jak zgram fotki z micro-SD'ków, to zobaczę wyniki.
jedno pytanie (bo sprzęt oczywiście przejmowany w locie i bez żadnych papierów) - jak w 600D sprawdza się szczegółowe informacje o baterii??
po krótkiej walce z podstawowymi ustawieniami (wyłączenie spawarki, redukcji cz.gał, podgląd, obrót, itp. itd.) wszystko dało się znaleźć, a to nie.
aaa, zdalne sterowanie ETTL bardzo ładnie działa - w pomieszczeniach nie zdarzył się ani jeden błędny strzał. miła rzecz. 8-)
x_makler
20-08-2011, 17:01
chyba w wątku warto wspomnieć, że 600D zwyciężył w tym roku w kategorii „Europejski aparat 2011-2012”, wyróżnienie przyznało Europejskie Stowarzyszenie Technik Audiowizualnych (EISA)
doogie10
22-08-2011, 13:05
Mam pytanko, czy w Canonie 600d można ustawić, aby RAWy robił nie z maksymalną rozdzielczością dostępną dla tej matrycy, tylko np 12 Mpix lub nawet 8Mpix?
Kolekcjoner
22-08-2011, 13:24
Mam pytanko, czy w Canonie 600d można ustawić, aby RAWy robił nie z maksymalną rozdzielczością dostępną dla tej matrycy, tylko np 12 Mpix lub nawet 8Mpix?
Nie, tę możliwość ma dopiero 60D.
DuzaOgniskowa
21-09-2011, 17:23
Ja akurat rozważam przesiadkę z Sony A33 na Canona 600d. I jednym z najważniejszych czynników jest właśnie uchylny ekran (który powinien właśnie wyglądać tak jak w Canonie) + oczywiście jakość zdjęć. Minusy Canona na korzyść Sony to tryb panoramy (którego zazdroszczą mi wszyscy użytkownicy dSLR, szybkość oraz tryb wideo. Największym punktem hamującym moją decyzje jest to ze niedawno nabyłem Sigmę 18-200 do sony oraz pieniądze, sprzedając a33 plus 2 obiektywy karta i torba powinienem dostać równowartość plus minus nowego Canona 600d z kitem. Czy warto sprzedać A33 i przenieść się na 600d.
OrzelPiotr
21-09-2011, 19:05
Jeśli znaczenie mają takie kwestie jak tryb panoramy, szybki af podczas filmowania, 7fps na mf - to nie warto zmieniać.
Minusy Canona na korzyść Sony to tryb panoramy (którego zazdroszczą mi wszyscy użytkownicy dSLR, szybkość oraz tryb wideo.
Ja panoramy sklejam w Hugin (darmowy). Funkcja zintegrowana w lustrzance nie bardzo może się z tym równać.
Szybkość seryjna faktycznie na plus Sony w tym konkretnym zestawieniu.
Co do trybu wideo trzeba wskazać na cyfrowy zoom w 600D.
DuzaOgniskowa
07-11-2011, 18:05
A jak z jakością zdjęć - mi czegoś w A33 brak pstrykam w rawach i nie raz to co widzę to aż strach gadać (a nie jedno krotnie patrząc na suche fotki z Canonów kopara opada[mam na myśli fotki z kitem itp] w stosunku do A33). W sumie potrzebuje bardzo takiego ekranu jak w 600d. I właśnie się zastanawiam czy nie sprzedać całego zestawy było by akurat na 600d z kitem czyli jakieś 2500zl. A do 600d kupił bym jakiś kompakt z panoramą i FullHD i wszystko było by uzupełnione.
P.S - Może ktoś mi wyśle jakieś jego zdaniem najgorsze fotki z 600d. Pozdrawiam
Chodź osoby siedzące w temacie wiedzą że SLT w jakiej wykonana jest A33 charakteryzuje się utratą 1/3Ev oraz posiada bardzo kiepskiej jakości elektroniczny wizjer.
Chyba się zdecyduje na przesiadkę z 300D po chyba 7 latach.
W MM jest u mnie z kitowym obiektywem za 2549 zł , to chyba bardzo dobra cena jest :)
Weekend daje sobie do namysłu.
michael_key
02-12-2011, 21:07
Weekend daje sobie do namysłu.
Czyli chyba go weźmiesz :wink:
DuzaOgniskowa
06-12-2011, 13:30
I ja nabyłem swoje 600d :) Ale jeszcze nie zdarzyłem się nim pobawić.
margotka
29-12-2011, 18:06
sławienne bzzz bzzzz owszem, w 600 jest :) ogólnie aparat jak na klasę niższą spisuje się ok - jak zwykle obiektyw kitowy - do kitu ale można nim nawet cosik pstryknąć, osobiscie odstawilam do szafy ów kita :) jakby ktos mial pytania - zapraszam na priv.
Witam
Od trzech tygodni jestem posiadaczem Canona 600 D i przeczytałem nawet instrukcje ;) ale nie znalazłem w niej jak i menu aparatu jakiejś pomocy ( ustawień) do robienia HDR może macie na to jakiś sposób
pozdrawiam
nie ma takich ustawien aby otrzymac gotowego hdr
taki efekt robisz na komputerze przez poskladanie ze soba zdjec - niedoswietlonych i przeswietlonych
Tyle to wiem ale jak mam zrobić takie np. trzy zdjęcia
Mocuje aparat na statywie odpalam samowyzwalacz ( 2s) robie zdjęcie, biorę aparat zmieniam czas na + robie kolejne zdjęcie, biorę aparat kolejna zmiana czasu na - samowyzwalacz i kolejna fotka ale z tego co się orientuje to wszystkie trzy powinny być zrobione w serii bez możliwości ruszenia aparatu ale jak to zrobić jeśli nie widzę takiej opcji w aparacie :(
Masz w menu ustawienia AEB, ustawiasz korekcję ekspozycji -/0/+ (wartości odczytujesz z wyświetlacza, jako rozchodzące się od zera znaczniki, zmieniające się w miarę kręcenia pokrętełkiem), włączasz tryb seryjny i trzymasz wciśnięty spust, tak długo, aż zrobią się trzy zdjęcia. Najlepiej przy pomocy wężyka spustowego. Nie mam 600d, ale nie wyobrażam sobie, żeby w tej puszce było inaczej, niż w pozostałych.
shushyn_imaging
14-02-2012, 21:11
Witam, jak intuicyjna jest obsługa przy nagrywaniu filmów w 600D, zastanawiam sie nad tym aparatem do robienia backstage'ów z warsztató i do prowadenia bloga, pracuje już głównie z kolodionem, wiec potrzebuje w wielu momentach ujęć na bardzo wysokim iso (praca w ciemni), a nie chce wydawac fortuny na jakieś kosmosy... jakies sugestie, porady?
Ja jestem zadowolony ze swojego 600d. Mam kitowy 18-135, do tego cokina z półkami i pełnymi i ładnie sobie radzi. Zastanawia mnie tylko, dlaczego od kilku dni na 1080p przy 24 fps lata mi beczka ciemnych pasków na nagraniach :/
Masz w menu ustawienia AEB, ustawiasz korekcję ekspozycji -/0/+ (wartości odczytujesz z wyświetlacza, jako rozchodzące się od zera znaczniki, zmieniające się w miarę kręcenia pokrętełkiem), włączasz tryb seryjny i trzymasz wciśnięty spust, tak długo, aż zrobią się trzy zdjęcia. Najlepiej przy pomocy wężyka spustowego. Nie mam 600d, ale nie wyobrażam sobie, żeby w tej puszce było inaczej, niż w pozostałych.
Znalazłem, dzięki za pomoc
Czy w 600D można obrabiać rawy w aparacie,
tak jak w 60D?
Witam ponownie z kolejnym problemem
Jestem zadowolonym posiadaczem Canona 600D ale z chwilą nabycia tego aparatu zacząłem realizować bardziej ambitne i trudne technicznie projekty fotograficzne ( trudne jak dla mnie) Zacząłem robić zdjęcia w bardzo ciemnych wnętrzach wszystko w manuału ale mam problem z ustawianiem ostrości na szerszych szkłach W poprzednim aparacie Canon SX 20 w trybie ręcznego ustawiania ostrości miałem lupę cyfrową na wyświetlaczu to bardzo pomagało a w lustrze ostrość ustawiam na środku dwóch nieostrych, czy jest lepszy sposób na ręczne ustawianie ostrości
tak, wlacz live view i plusem tez masz lupe, ostrosc manual i masz
wielkie dzięki znalazłem !!!
rafal1980
20-06-2012, 16:34
Nie będę zakładał nowego tematu gdyż mam pytanie odnośnie 600d - spytam więc tu ;)
Czy istnieje możliwość aby ustawiać ostrość przez wizjer a na ekranie wyświetlały się informacje o przysłonie itp? ( tak ja ma to miejsce na górnych wyświetlaczach chociażby w 60d). Czy też konieczne jest zaglądanie przez wizjer aby dowiedzieć się na jakich ustawieniach jedziemy?
W 60D do wyświetlania danych na wyświetlaczu głównym służy klawisz INFO (ilość kliknięć zalezy jakie funkcje mamy przypisane pod ten klawisz), tak samo powinno być w 600D ;)
rafal1980
20-06-2012, 17:26
I spełnia on funkcję tylko dodatkowego wyświetlacza i nie zmusza do korzystania z live view?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wearepixelated.com/wp-content/uploads/2011/04/canon_t3i_03.jpg)
O to chodzi? To jest domyślne ustawienie w tym aparacie. Na prawo od "1/125" w pustym miejscu pojawia się przesłona dobrana do zdjęcia.
rafal1980
20-06-2012, 19:18
Dokładnie o to mi chodziło, dzięki za info ;)
600D + manualne szkielka = miód...
600D + manualne szkielka = miód...
Nie. Porażka. Nijak ma się to, co widać w wizjerze do tego, co zobaczymy na komputerze:roll:
rafal1980
26-06-2012, 18:55
Nie. Porażka. Nijak ma się to, co widać w wizjerze do tego, co zobaczymy na komputerze:roll:
A jak się ma sprawa do wizjera 60D i tego co zobaczymy na komputerze?
A jak się ma sprawa do wizjera 60D i tego co zobaczymy na komputerze?
Mówię o ostrosci. Na 600d, ustawienie ostrosci, to porażka - zbyt ciemno i malo komfortowe.
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Kwapiszon
06-08-2012, 13:03
Na 600d, ustawienie ostrosci, to porażka - zbyt ciemno i malo komfortowe
Ja na manualach używam LV. Powiekszam maksymalnie i można celować w główkę szpilki. Przez wizjer to tak jak piszesz, ciemność widze ciemność. W 600d podoba mi się to, że w końcu po latach pogrywania w kulki z klientami, Canon zaimplementował przyzwoicie funkcję AutoISO. Automat dobrze pilnuje czasu naświetlania i rozsądnie podbija czułość z działka 1/3 ev. Może kiedyś doczekamy czasów, że nie tylko jedynki będą prawidłowo mierzyły światło z manualnymi szkłami. Gibany wyświetlacz oszczędza mi tarzania się w runie leśnym przy robieniu makro. Ogólnie jestem zadowolony. Bardzo dobra malutka lustrzanka.
Z wizjera w tym aparacie nie korzystam, skoro jest tak wypasiony LV
Jak to jest z tym Video Zoom 3x-10x w 600D? Chce to ogarnac dokladnie - w 550D/60D byl crop VGA z matrycy w 1:1, potem w 650D zniklo chyba wszysto razem z vga crop jak i zoom 3x-10x?
I najwazniejsze - bo slowo "digital zoom" to tak wiadomo nie zawsze znaczy jedno - bo moze znaczyc interpolowanie danego obrazu ale tez sprytne wykozystanie wiekszej ilosci mpix niz rejestrowany obraz video.. Jak to jest w tym zoomie w 600D? Czy on tylko cyfrowo interpoluje nam dany tryb video czy dziala sprytnie korzysta z ilosci mpix? 1920x1080 to z 18mpix da jakies 3x... Czy moze jedzie on od tego 3x jako CROP 1:1, a dalej do 10x juz interpolacja?
Zerkalem na nieco filmow na YT z testow tego trybu i wyglada to zadziwiajaco dobrze na 3x (moze faktycznie to 1:1 wycinek) ale dalej juz widac cyfrowe nieostrosci do 10x.
Bawiłem się tym ostatnio, jest chyba tak jak mówisz, do 3x to na pewno jest crop 1:1 i jakościowo rewelacja, potem to już digital ale jakość utrzymuje się zaskakująco długo, powiedziałbym że tak do x5 czy nawet x7 dałoby się tego użyć, po 10x na dłuższym szkle możesz kręcić dokument macro.
Dziwne ze to potem zabrali. Robienie zdjęć podczas trybu video też? Uwielbiam tę opcję bo działa wtedy automatyczny metering na szkłąch manualnych, takie biedniejsze auto jak się nie chce bawić ustawieniami.
Co do manualnego ostrzenia - faktycznie nie jest łatwo, szczególnie ze szkłami, które mają malutki pierścień ostrzenia (jak moje pierwsze kupione szkło - 50mm 1.8). O wiele lepiej trzyma się aparat z gripem. Jak do tego dokupimy odpowiednie szkiełko - można bawić się o wiele wygodniej.
To musisz mieć jakiś kiepski komputer, a raczej monitor. Bo u mnie wszystko jest idealnie.
bartosztroch89
17-07-2013, 23:04
Mam pytanie do użytkowników tego aparatu. Nie filmuję lustrzanką więc jestem zielony w tym temacie. Czy można w tym aparacie ustawić, tak, żeby aparat sam ustawiał ostrość podczas filmowania? Wiem, że można przyciskiem spustu migawki, ale czy można ustawić tak aby aparat ustawiał ostrość cały czas automatycznie podczas filmowania?
Fotopstryczek
17-07-2013, 23:15
Na detekcji kontrastu raczej nie działało by to sprawnie ;)
witam
jestem świeżo po zakupie canona 600D + dwa obiektywy 18-55 oraz 55-250 , co powinienem dokupić do tego zestawu aby można było robić zdjęcia makro korali w moim akwarium morskim . na razie udało mi się uzyskać coś takiego Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c93dbf01dbec8.jpg (http://zapodaj.net/c93dbf01dbec8.jpg.html)
http://zapodaj.net/68c8e2b453e95.jpg.html
jacek_73
11-08-2013, 10:10
witam
...co powinienem dokupić do tego zestawu aby można było robić zdjęcia makro korali w moim akwarium morskim ...
Przez szybę chcesz robić, czy bardziej z bliska? Statyw sobie kup, jakieś latarki dla płetwonurków, a później to już sam zobaczysz :)
tylko przez szybę :) o góry słaby dostęp .
znalazłem coś takiego Zestaw Makro do Canon 700D 650D 600D 60D 7D 100D (3427043333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/zestaw-makro-do-canon-700d-650d-600d-60d-7d-100d-i3427043333.html) ale nie wiem czy moze kupić coś innego
tylko przez szybę :) o góry słaby dostęp .
znalazłem coś takiego Zestaw Makro do Canon 700D 650D 600D 60D 7D 100D (3427043333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/zestaw-makro-do-canon-700d-650d-600d-60d-7d-100d-i3427043333.html) ale nie wiem czy moze kupić coś innegoWskazany przez Ciebie zestaw, to jakiś żart. Jego cena jest ceną za dowiedzenie się, że nie tedy droga - Twój wybór, a poniżej masz za darmo:
Potrzebujesz: pierścienie dystansowe do makro, statyw fotograficzny i ew. filtr polaryzacyjny (niekonieczny, ale ułatwi życie, jednocześnie je utrudniając - zależy ile masz tam światła). To wszystko nie będzie kosztować 45 zł.
Rozumiem, że sprawdziłeś już wariant fotografowania korali z ręki bez pierścieni i on Cię nie zadowala?
Zamiast pierścieni jest jeszcze nakładka Raynox i to oferuje zadowalającą jakość optyczną i wygodę użytkowania, jednak pierścienie w wersji plastikowej, ze stykami przenoszącymi automatykę będą tańsze, bardziej uniwersalne i bez żadnego wpływu na jakość optyczną zestawu. Posiadam kilka lat plastikowe, marki "Delta" i jeszcze czasem używam z teleobiektywem (70-200 2.8) - trwałość jest wystarczająca i nie należy się o nią obawiać dopóty, dopóki nie zamierza się ich wykorzystywać do walki zbrojnej, lub do wydobywania węgla.
Jeśli budżet nie wytrzyma całości, zacznij od pierścieni i fotografuj podpierając łokieć na jakimś taborecie czy stoliku - zobaczysz o co chodzi i skuteczniej odłożysz na statyw.
O obiektywach makro nie piszę, bo pytałeś o wykorzystanie tych które posiadasz.
czyli kupić coś takiego Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ (3416523601) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-canon-z-automatyka-i3416523601.html) ?? czy może zacząć od tańszych pierścieni Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (3408853082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-af-autofocus-canon-i3408853082.html)
+ statyw i filtry
obiektywy makro tez przeglądałem ale cena jest taka jak za mój aparacik :)
czyli kupić coś takiego Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ (3416523601) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-canon-z-automatyka-i3416523601.html) ?? czy może zacząć od tańszych pierścieni Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (3408853082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-af-autofocus-canon-i3408853082.html)
+ statyw i filtry
obiektywy makro tez przeglądałem ale cena jest taka jak za mój aparacik :)Te tańsze wystarczą w zupełności, z tym że nie znam marki Nevell (nie wykluczone, że to to samo), a te które ja posiadam to dokładnie takie: Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ (http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-canon-z-automatyka-i3416523640.html), kupowałem w tym właśnie sklepie, z tym że osobiście. Różnicę w cenie pomiędzy metalowymi dołóż do statywu - opłaci się bardziej.
to i tak przepłacone
Meike Auto Focus AF Macro Extension Tube Adapter for Canon EOS 700D 60D 5D | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Meike-Auto-Focus-AF-Macro-Extension-Tube-Adapter-for-Canon-EOS-700D-60D-5D-/161081146257?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item25812f3b91)
super, dzięki za pomoc ! to jeszcze jedno pytanie , jaki statyw kupić ??
jacek_73
11-08-2013, 21:59
jeszcze jedno pytanie , jaki statyw kupić ??
Najlepszy na jaki możesz sobie pozwolić.
http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-2013-a-81147/
:) oj joj temat rzeka , coś sobie wygrzebie na allegro . Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc .
pozdrawiam
to i tak przepłacone
Meike Auto Focus AF Macro Extension Tube Adapter for Canon EOS 700D 60D 5D | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Meike-Auto-Focus-AF-Macro-Extension-Tube-Adapter-for-Canon-EOS-700D-60D-5D-/161081146257?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item25812f3b91)Dałeś kolego link do licytacji.
Dałeś kolego link do licytacji.
przepraszam! na kup teraz (cena z przesyłką) jest poniżej 20 GBP czyli wg kursu dobrze poniżej 100 PLN
Odsprzedanie kitowego obiektywu ma jakiś wpływ na gwarancję samej puszki? Leży i kurzy się, a sprzedanie tego ustrojstwa przybliżyłoby nowy system filtrów... ;)
Odsprzedanie kitowego obiektywu ma jakiś wpływ na gwarancję samej puszki? Leży i kurzy się, a sprzedanie tego ustrojstwa przybliżyłoby nowy system filtrów... ;)
sprzedajesz kita, możesz dorzucić komuś xero czy skan swojego potwierdzenia zakupu i sprzedać nawet na gwarancji - dostaniesz lepszą kasę :p
Nie ma to żadnego wpływu na Twój sprzęt - w tym wypadku body.
Przecież to nie ma nic wspólnego z gwarancją na puszkę - skąd taki pomysł :)
Dzięki. Tak zakładałem, ale różne dziwne odpowiedzi ze strony gwaranta już widziałem, wolałem się upewnić. Jak się w końcu zmotywuję do przygotowania aukcji, dopiszę ew. informację o potencjalnej gwarancji... Pokrętnej, ale zawsze jakiejś. :D
Dzięki. Tak zakładałem, ale różne dziwne odpowiedzi ze strony gwaranta już widziałem, wolałem się upewnić. Jak się w końcu zmotywuję do przygotowania aukcji, dopiszę ew. informację o potencjalnej gwarancji... Pokrętnej, ale zawsze jakiejś. :D
Dlaczego pokrętnej - zrób po prostu ksero dowodu zakupu i po sprawie :)
Dlaczego pokrętnej - zrób po prostu ksero dowodu zakupu i po sprawie :)
Na podstawie samego dowodu zakupu nie mam gwarancji producenta (Canona).
Otóż to. Potrzeba jeszcze karty gwarancyjnej, a tej nie udostępnię z wiadomych względów. ;) Napiszę, że jeżeli cokolwiek by się miało dziać, to zainteresowany odsyła go do mnie, a ja się zajmę resztą. :)
Panowie to nie jest prawda - ksero dowodu zakupu wystarczy, jeśli produkt ze sprzedaży łączonej - osobiście sprawdziłem na obiektywie z zestawu z body, który odkupiłem od znajomego.
Panowie to nie jest prawda - ksero dowodu zakupu wystarczy, jeśli produkt ze sprzedaży łączonej - osobiście sprawdziłem na obiektywie z zestawu z body, który odkupiłem od znajomego.
Czyli mam do sprzedania praktycznie nowy obiektyw z gwarancją i akcesoriami... Nie chcę robić OT, ale ile to może być warte? 18-55 IS II + osłona EW-60C (zamiennik) + polar Kenko DMC + Hoya UV? Zrobiono nim maksymalnie 500-600 zdjęć, szkła bez rys, w środku nie ma paprochów.
Filtry zostaw na inne szkło, lub sprzedaj osobno a kita na gwarancji z osłoną gdzieś za 200zł możesz wystawić :p powinien się sprzedać
Salas dobrze radzi - sprzedaj sam obiektyw z osłoną a filtry mogą się zawsze przydać. Jeśli nie wiesz ile chcesz, to zrób licytację i się dowiesz :)
Tyle że są kolejne dwie sprawy, które nieco komplikują. ;) Wszystkie szkła jakie mam, są na innej średnicy (na 75-300 nie używam), co skłoniło mnie ostatnio do zebrania funduszy na system filtrów Cokina (czy jak generalnie nazwać te kwadraciki). W najbliższym czasie nie planuję nowych zakupów, więc pewnie dodam po przekroczeniu jakiejś określonej kwoty przy licytacji. Jeszcze raz dzięki za sugestie.
Zresztą ostatnio koncentruję się nie na tym co trzeba. Z 600D "znam się" od nieco ponad 2 miesięcy dopiero, także techniką się zająć powinienem a nie "duperelami". Pozytywnie mnie zaskoczył ten model. Po nieco leciwej (i nie ma co ukrywać- amatorskiej) już konstrukcji spodziewałem się raczej przeciętnych możliwości, a nadal potrafi mnie miło zaskoczyć... :) Walczyłem z decyzją, czy nie zbierać dalej do FF, ale zajęło by to zbyt dużo czasu. Miałem już dosyć ograniczeń jakie narzucał kompakt i ujęć, których nie mogłem "ustrzelić" z tego względu. Nie wszędzie da się wrócić na drugi dzień. Do przesiadki jeszcze daleka droga raczej. :D
Skoro masz własne zdanie, to po co nas pytasz ?
Nawiasem mówiąc nigdy nie wiadomo kiedy dany filtr się przyda a w zestawie i tak wiele za niego nie dostaniesz.
Skoro masz własne zdanie, to po co nas pytasz ?
Nawiasem mówiąc nigdy nie wiadomo kiedy dany filtr się przyda a w zestawie i tak wiele za niego nie dostaniesz.
Zasadnicze pytania dotyczyło wartości zestawu (tej nie znałem), reszta to dywagacje (wymiana opinii, po sprzedaniu 18-55 nie będę go używać).
Sprzedam, jeżeli cena będzie adekwatna, aż tak dużo za niego nie dałem, ale za darmo (albo 20pln) nie oddam.
pzdr.
Chciałbym, aby Twój przypadek był regułą, a nie wyjątkiem.
Napisałem do C:
" Szanowni Państwo, w związku z tym, że spotkałem się z różnymi interpretacjami i sposobem honorowania gwarancji europejskiej Canona (ESG) proszę o wyjaśnienie następującego zdarzenia:
Przypadek I
1.Firma kupuje pochodzący z legalnej polskiej dystrybucji zestaw :body+obiektyw.
2.Pierwszemu konsumentowi firma sprzedaje: body+karta gwarancyjna+paragon
3.Drugiemu konsumentowi firma sprzedaje:obiektyw z zestawu+paragon.
Czy obiektyw kupiony w ten sposób jest objęty pełną gwarancją, łącznie z kalibracją?
Przypadek II
Jako konsument kupuję z polskiej dystrybucji zestaw body+obiektyw otrzymuję kartę gwarancyjną i paragon. Podczas trwania rocznej gwarancji sprzedaję osobie fizycznej sam obiektyw wraz z kserokopią paragonu za zestaw. Czy ten obiektyw jest dalej objęty pełną gwarancją? "
Odpowiedż C:
"Data:
24/02/2014
Numer zgłoszenia:
1-1761003051
Szanowny Panie ,
.
dziękujemy za wiadomość i kontakt z działem pomocy technicznej — produkty konsumenckie Canon.
Opierając się na warunkach Europejskiego Systemu Gwarancyjnego uprzejmie informujemy, że obiektyw kupiony w ten sposób (tylko dowód z zakupu) nie jest objęty gwarancją. W opisanym przez Pana przypadku II również obiektyw nie będzie objęty gwarancją."
Może źle zadałem pytania?
Czyli jednak. Ewentualna gwarancja realizowana poprzez pierwotnego nabywcę. Zwiększa to nieco koszty (wysyłka podwójna), ale nadal daje możliwość serwisowania sprzętu. Dzięki za dokładne informacje.
pzdr.
Czyli jednak. Ewentualna gwarancja realizowana poprzez pierwotnego nabywcę. Zwiększa to nieco koszty (wysyłka podwójna), ale nadal daje możliwość serwisowania sprzętu. Dzięki za dokładne informacje.
pzdr.
Napraw-tak.Kalibracji Twojego obiektywu, który od Ciebie kupię z moim body-nie.
Jeżeli się mylę, poproszę o sprostowanie.
Fotopstryczek
24-02-2014, 16:40
Wydaje mi się, że serwis nie kalibruje 18-55, tak samo 50 1.8 II. Więc w czym problem? :p
Wydaje mi się, że serwis nie kalibruje 18-55, tak samo 50 1.8 II. Więc w czym problem? :p
Mnie fakturę za kalibrację 18-55 is wystawili i pieniądze wzięli :-))