Zobacz pełną wersję : problem canon 1000d
mam problem z canonem 1000d dziś byłem w studio.. zrobiłem kapkę zdjęć i po przybliżeniu było mydło!! przełożyłem obiektyw do 550d zrobiłem to samo ujęcie.. i idealnie ostre..co może być przyczyną mydła i braku ostrości w tym przypadku?!
Złe wyostrzenie w czasie sesji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Swoją drogą, odrobina interpunkcji jeszcze nikomu nie zaszkodziła...
za to czytanie ze zrozumieniem się u Ciebie kłania..
Zawsze byłem z tego dobry i tym razem też się nie mylę. Z całkowitym przekonaniem odrzucasz możliwość błędów AF w 1000d?
no właśnie nie?! nie mam zielonego pojęcia z czego to wynika.. na bank nie z obiektywu.. ale żeby był aż taki błąd.. niee jak był nowy ostrzył znakomicie.. może zaparowane lustro lub matryca..?! nie mam pojęcia..
Weź aparat i zrób na spokojnie kilka zdjęć. Obstawiam, że przypadkowo zmieniłeś coś w ustawieniach, np. wydłużyłeś czas i zdjęcia wyszły poruszone, co teraz wygląda jak nieostrość. Ciężko cokolwiek powiedzieć znając tak mało szczegółów i nie widząc żadnych przykładów. Póki co wykluczam awarię.
pawelmarek.wojcik
06-02-2011, 01:57
zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości, a zapewne obiektyw zaparowany nie był, bo jeżeli napisałeś, że na drugim korpusie Ci wyostrzył.
Może to jest wina przekazu na stykach miedzy aparatem a obiektywem. Czasami wystarczy styki w aparacie przedmuchać i już powinno być cacy.
Zresztą to może też być jakiś bardziej złożony problem. Ja miałem kilka razy w rękach 1000d i osobiście nigdy nikomu już bym nie polecał kupna takiego aparatu. No chyba, że używasz go bardzo mało i nie zajeżdżasz go męczarniami w czasie zmiennych warunkach atmosferycznych. Jeżeli możesz robić na 550 to rób na nim a 1000d oddaj młodszemu bratu lub siostrze:)
Kolekcjoner
06-02-2011, 10:21
zaparowane lustro przeszkadza Ci tylko w dobrym wykadrowaniu, nie przeszkadza to w ustawieniu ostrości,
Mylisz się. Zaparowane lustro jak najbardziej może być przyczyną problemów z AF. Wszak lustro przepuszcza część światła właśnie w kierunku sensorów AF.
Samo zaparowało, samo odparuje. Nie sądzę, żeby to był powód. Zrobiłeś testy na spokojnie?
tak.. ale ponowie je z zresetowanymi nastawami.. i stykami przemytymi alkoholem
Czas na przykłady. Technikiem nie jestem, ale wrzuć i może wspólnie coś wymyślimy. Robiłeś na auto? Wrzuć linki do całych zdjęć.
mając 1000 d nie znaczy że jestem żółtodziobem... nie robiłem na auto ..foce na manualu..
Nie interesuje mnie jaki jest Twój stopień zaawansowania. Po tym co piszesz mogę jedynie stwierdzić, że musisz nauczyć się współpracy i rozumienia czego ludzie od Ciebie chcą. Kilka razy prosiłem, żebyś wrzucił sample, które mogłyby pomóc w identyfikacji problemu... Nic. Powodzenia w szukaniu przyczyny.
http://www.flog.pl/media/foto_middle/fotoman_996110af6637c2fd3946c1f731b727f4.jpg
Aparat: Canon Model: Canon EOS 1000D Przysłona: f/5.0 Ogniskowa: 43.0mm Naświetlanie: 1/200s ISO: 400
http://www.flog.pl/media/foto_middle/fotoman_1fd174883dbabaaf71b6fb2d0d53675b.jpg
Aparat: Canon Model: Canon EOS 1000D Przysłona: f/8.0 Ogniskowa: 122.0mm Naświetlanie: 1/160s ISO: 100
Te samlpe nie potwierdzają problemu, który opisałeś. Na miniaturkach nie widać żadnego mydła...
na ostatnim jest .. zaś ostrość zostawia wiele do życzenia.. to kolejny problem ostrość i mydło..
Hm pierwsze zdjęcie nie opisuje problemu podanego w pierwszym pości.. Używasz przysłony f.8 łał :D Stary podziwiam. Jednak zdjęcie wcale nie jest zmydlone. może nie widzę tego bo jest małe,ale cieżko jest uzyskać jakie kolwiek GO w f/8 więc może dlatego nie zauważasz,że zdjęcie jest ostre,bo ono jest ostre w cały kadrze.
400 iso to sporo chyba jak na canona 1000d. Czemu tak poza tym go odradzacie? Myślałem o nim jako drugie pudło,bo nie mam zbyt wiele kasy a czasem przydał by mi się w jakiś uroczystościach. Czemu nie?
filemoon
08-02-2011, 02:14
Zdjecia strasznie "zmydlone" - cos jest nie tak z twoim ..... no wlasnie z czym ....
Po pierwsze nie dawaj prosze "znaczkow" bo nic z nich nie wynika. Po drugie robiles je w RAW czy JPG? W czym nie robiles udostepnij laskawie zdjecie prosto z puszki. Jak robiles od razu do JPG nikt sie smiac nie bedzie.
Po trzeie skoro jeden aparat jest ok a inny nie na tym samym szkle, to zrob zdjecia ze statywu temu samemu obiektowi (moze sprobuj linijke) zobacz czy ostrzy gdzie ma ostrzyc. Wrzuc wtedy oba sample i sa tacy co popatrza i cos wypatrza z tego.
Prawda ze proste?
pawelmarek.wojcik
09-02-2011, 02:26
faktycznie zgodze się z przedmówcami, te sample nie przedstawiają Twojego problemu. Pierwsze zdjęcie: widać po dłoniach, że zdjęcie ostrość ma, może nie wyostrzyłeś na oczy, ewentualnie modelka w chwili wyzwalania migawki się poruszyła? Nie wiem nie wnikam.
Drugie zdjęcie: nie mam bladego pojęcia gdzie tam dopatrzyłeś się mydła, bo jak dla mnie to go tam po prostu nie ma, chyba że rozmycie płaszczyzny nieostrości wynikającej z tego że to zdjęcie ma małą głębię ostrości i zakrawa o makro pomyliłeś z tym owym mydłem.
Wrzuć najgorsze zdjęcie jakie zrobiłeś z tego aparatu z tym obiektywem i może jakieś większe ewentualnie wykadrowanie 100%.
Wtedy będziemy mieli możliwość zobaczenia Twojego opisanego w pierwszym poście problemu.
szymanek1986
11-02-2011, 22:37
A może w ustawieniach stylu masz podkręconą ostrość w 550D.Ja w swoim aparacie mam ustawione na 5 ,na standardzie jest jak dla mnie za miękko.