Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Canon 550d [do ~1000 PLN]
Witam,
Jaki obiektyw polecacie do 550d w okolicach 1000 PLN?
Zastosowanie: miejsko-reportesko-przyrodnicze (w przeważającej części "wymagające amatorskie" ;-)
Potrzebuję czegoś, po czym zobaczę różnicę po obecnym KITcie 18-55
Zastanawiałem się nad:
http://www.fotorimex.pl/product.php/5268,pl,canon_ef-s_18-135_mm_f3.5-5.6_is.htm
i
http://www.fotorimex.pl/product.php/434,pl,ef-s_17-85mm_f4-5,6_is_usm.htm
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
17-85 to na plus nie będzie, 18-135 to przede wszystkim dużo bardziej uniwersalny zakres, może ciut ostrzejszy, więc jeżeli brakuje Ci na długim końcu i nie lubisz zmieniać obiektywów, to jakiś tam niewielki sens jest, ALE jak brakuje tele, to 55-250 - od razu dużo większy zakres. Jak chcesz rzeczywiści zobaczyć różnicę, to trzeba kupić coś jasnego i będzie duuuża różnica i w rozmyciu tła i w możliwości robienia zdjęć przy słabym świetle.
Kup jaką kolwiek stałkę(są tańsze i lepsze).. Nie kupuj kitów..
a może pomyśl o stałkach, dla poprawienia jakości?
Dziękuję za odpowiedzi.
Tutaj macie rację. Potrzebuję poprawy jakości (ostrość++/jasność++/barwa+). Gorzej tylko bo przy tańszych stałkach nie dostanę IS, aczkolwiek może najwyższa pora ruszyć ze statywem. Macie może jakiś sprawdzony typ, powiedzmy coś z szerszym kątem, przymierzam się w końcu do jakiegoś szerszego ujęcia miasta przy słabszym świetle (zachód) + fotografia krajobrazowa.
ps. Dobrze trafić w końcu na jakieś normalne forum ;-) Jak zapytałem się o to samo na poprzednim forum to przez pierwszych parę stron zanim ktoś odpowiedział jechali po mnie, dlaczego nie kupiłem nikona d90 .. wtf o_O, czy wszyscy "nikonowcy" (bez urazy proszę) jak usłyszą canon to dostają wścieklizny? ;-)
pawciolbn
04-02-2011, 00:16
teoretycznie jeśli jasna stałka to 28/1.8 lub już jakieś fiszaje.. 28 na cropie nie wypada źle, zwłaszcza w mieście. Na portret też się nada, ale oczywiście nieco szerszy. Innym rozwiązaniem jest Tamron 17-50/2.8, ale to już inna kwestia.
Szerzej to masz na Samyangu 14mm/2.8. No i jest jeszcze Canon 35/2.0 albo Tokina 35/2.8. W przypadku pierwszego (Samyanga) masz bardzo szeroko i jasno. Szkło zbiera dobre opinie. Canona nie miałem, więc się nie wypowiem. Tokina przeszła mi przez ręce, ale za krótko by powiedzieć czy ma więcej zad czy walet.
Ja ze stałek brałbym 28 Canona lub Samyanga 14. Jeśli chcesz węziej masz 35/2.0 - musisz doczytać/dopytać. Uniwersalny zoom, to masz Tamrona 17-50/2.8 - ostry, ładnie maluje i jasny.
Proponowanych przez Ciebie nie bardzo znam, ale wypowiedzą się inni.
Przyglądałem się też właśnie Canon EF 28mm f/1.8 USM, poczytałem trochę testów i opinii, myślę, że dla mnie byłby w sam raz, aczkolwiek cena ~2k to lekka przesada.
canon 17-55 f/2.8 bylby super, po nim Twoje zdjecia powinny dostac kopa, ale cenowo troche nie teges, Tamron 17-50/2.8 tez zbiera dobre opinie, ale go nie uzywalem...
Z budżetem 1000zł to tylko Tamron 17-50/2,8 (kilkumiesieczna używka na gwarancji w tej cenie). Dość uniwersalne i jasne szkło dające sporo zadowolenia :) Ja od niego zaczynałem i mogę śmiało polecić.
A ja zadam Ci odmienne pytanie. Masz jeszcze kita 18-55? Kit na tych 18-20mm jakościowo jeszcze wystarcza. Potem jest dopiero gorzej. Jeśli możesz to rozważ też dokupienie 85/1.8 Canona ;) od razu zobaczysz różnicę i zakochasz się w stałkach :D
Na temat uniwersalności mało mogę Ci powiedzieć..., chłopaki sugerują dwa szkiełka 18-135 / 17-55 tamrona. Z czego przy 18-135 będziesz miał IS , bo przy ogniskowej powyżej 50mm będzie Ci już ciężko, ale obraz będziesz miał niezły - dziwi mnie fakt, że nie dają 18-135 do każdego szkła.
Odnośnie tamrona mam mieszane uczucia. Przeszedł mi przez ręce - jak trafisz dobrą sztukę to jest ostra - ale trzymając go miałem uczucie jakbym stał koło traktora... o sorry to moje szkło sobie tak chodziło i musiało polecieć do mamy zapytać się by trafić do domku. (przelatywało cały zakres i wracało by trafić w pkt).
Ostateczną opcją może się dla Ciebie okazać sigma 18-50/2.8-4 OS - ta już stabilizację ma i jasność na początku więc spokojnie by Ci starczyła ;)
No i koledzy wspominają o 14stce Samyanga. Zacne szkło, ale może brakować Ci tej długości :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze miało być: "że nie dają do każdego body", a tamron ma rzecz jasna 17-50, nie 55
Tamronem fotografuje kilka lat, na 400D i 50D, ale do xxxD nie polecam z uwagi na b. częste problemy z AF,
A ja zadam Ci odmienne pytanie. Masz jeszcze kita 18-55? Kit na tych 18-20mm jakościowo jeszcze wystarcza.
No właśnie wystarcza do pewnego momentu, wydaje mi się, że właśnie ten moment osiągnąłem ;-)
Może jednak dołożę do Canon EF 28 mm f/1,8 USM http://www.euro.com.pl/obiektywy2/opis-canon-ef-28-mm-f-1-8-usm.bhtml#content_3c (buszując po testach wypada na prawdę dobrze, aczkolwiek martwi mnie opinia na photozone - http://www.photozone.de/canon-eos/155-canon-ef-28mm-f18-usm-test-report--review?start=2)
Tamronem fotografuje kilka lat, na 400D i 50D, ale do xxxD nie polecam z uwagi na b. częste problemy z AF,
Też spotkałem się z opinią, że z uwagi na AF do 550 lepiej kupować szkła Canona, w sumie mogę od nich zacząć .. to będzie moje pierwsze szkło po standardowym KITcie, więc wole jakiegoś pewniaka, nawet jeśli musiałbym trochę dopłacić.
MariuszJ
04-02-2011, 20:09
Może jednak dołożę do Canon EF 28 mm f/1,8 USM
Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest tu więcej niż słaby (crop, bo pełna klatka wytrzyma więcej). Na rynku wtórnym obiektyw ten chodzi za 2/3 ceny 17-55IS, żenada.
Jeżeli kit Ci na cropie nie starcza, zastanów się nad zoomem z 2.8 (i machnięciem ręką na wszystkie stałki) albo przedłużeniem zakresu. Jeżeli pójdziesz w ciemność, to dla uzupełnienia z dobrych stałek masz 50/1.8, która broni się ceną oraz 60/2.8 macro (nazwą się nie przejmuj, to też świetna portretówka).
.
edit: stosunek jakości do ceny, oczywiście.
to dla uzupełnienia z dobrych stałek masz 50/1.8, która broni się ceną oraz 60/2.8 macro (nazwą się nie przejmuj, to też świetna portretówka).
Właśnie portretówka, szukam szerszego kąta do krajobrazów.
Co do rynku wtórnego są jakieś godne polecenia miejsca, czy raczej zabawa w allegro?
przemko216
04-02-2011, 21:09
jeśli ma być naprawdę zadowolony to widzę tylko 15-85 usm zwłaszcza że przeznaczenie obiektywu: to szerszy kąt do krajobrazów
MariuszJ
04-02-2011, 21:20
Właśnie portretówka, szukam szerszego kąta do krajobrazów.
Żadna z propozycji w założonym budżecie nie da Ci wyraźnej zmianie na szerokim kącie względem kita.
Po prostu szkoda kasy.
W kontekście krajobrazów chęć nabycia 28/1.8 wydaje się jeszcze bardziej karkołomna.
Nie masz wyboru w Twojej sytuacji tylko C28/1,8.
Mam podobne potrzeby ale w odróżnieniu od Ciebie kupiłem wcześniej kilka szkieł których obecnie używam sporadycznie bo to pokrywa mi 90% przypadków.
jeśli ma być naprawdę zadowolony to widzę tylko 15-85 usm zwłaszcza że przeznaczenie obiektywu: to szerszy kąt do krajobrazów
WTF? Przecież ten obiektyw jest kitem, który miał zastąpić 17-85. Pod szeroki kąt, widziałeś w ogóle jaki obraz daje na szerokim kącie? Dla mnie to szkło na 18mm zaczyna się robić użyteczne. Na 50mm znowu spada jakość obrazu. No i cena? Straszna...
Nie masz wyboru w Twojej sytuacji tylko C28/1,8.
Mam podobne potrzeby ale w odróżnieniu od Ciebie kupiłem wcześniej kilka szkieł których obecnie używam sporadycznie bo to pokrywa mi 90% przypadków.
Ja osobiście pod cropem jeszcze dam radę przeżyć obiektywy zaczynające się od 24mm W sumie nawet bardziej mi pasują niż 18mm. 28mm to już niestety gorzej bo wypada to naprawdę dziwnie. Chociaż jako stałka świetnie służy do portretów.
A co sądzicie o "Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM" [http://www.fotorimex.pl/product.php/433,pl,ef-s_10-22mm_f3,5-4,5_usm.htm] ? Może jakaś tańsza alternatywa dla tego szkła?
C 10-22 to chyba najlepszy szerokokątny obiektyw pod cropa ale znam równiez wielu zwolenników np. sigmy 10-20 (tańsza alternatywa), ale to więcej do poczytania na ten temat tu:http://canon-board.info/showthread.php?t=35113
akmetoys
10-02-2011, 11:44
Poczytaj kolego o tych sigmach, używka pierwsza wersja chodzi po tysiąc z hakiem, na pewno lepiej z jakością obrazka to wychodzi od kita, szeroko masz i potrzeby krajobrazowo - reporterskie masz załatwione, mi fotografowanie UWA daje dużo frajdy:) ale wiadomo te przerysowania perspektywy nie zawsze są dobre:D A do przyrodniczych zastosowań to zalezy co przez to rozumiesz - może to być jakiś tele (C70-300 używkę widziałem dzisiaj na naszej giełdzie poniżej 1000)jęsli interesuje cię ogolnie pojęta fauna, ale jak masz tysiać do dyspozyji to na razie nie kupisz 2 szkieł. Jeśli natomiast bardzo by ci brakowało zakresu 20-50 no to do 1000zł tylko tamron bez VC IMHO...
Dzięki.
A możecie polecić jakieś dobre giełdy gdzie mógłbym ew. zakupić C 10-22? Na co zwracać uwagę przy kupowaniu używanego obiektywu.
co do giełd to Ci nic nie polece bo nie uczęszczam:) ale tak ogólnie co do używek to najlepiej jakbyś dogadał sie ze sprzedającym(np z allegro) i sam podpiął pod swój korpus i zrobil parę testów/fotek, zobaczył też czy obiektyw nie jest "zjechany" (patrz szkła)
ew. szukaj na giełdzie w Canon board. czasem taniej coś jest niż np na takin Allegro.
akmetoys
13-02-2011, 18:45
Sprawdź też jak chodzą pierścienie, czy nic się nie zacina, nie wydaje dziwnych dźwięków podczas pracy.
ja używam z powodzeniem tego tamrona zarówno z 40D jak i 500D - nie zauważyłem żeby na 500D miał jakikolwiek problem AF - może z 400D tak - ale to starsza konstrukcja.
tormentor
13-02-2011, 20:04
Przyglądałem się też właśnie Canon EF 28mm f/1.8 USM, poczytałem trochę testów i opinii, myślę, że dla mnie byłby w sam raz, aczkolwiek cena ~2k to lekka przesada.
Może Sigma 30/1.4 ?
Polecam EF 30/2 na rynku wtórnym można za 600-700 zł wyrwać.
Przepraszam EF35 f2
Tanie i dobre szklo to 50 1.8, jasne i ostre, pod apsc nawet jakis portret poczynisz, moze do streetu troche wasko, ale polecam przetestowac nowka 400zl
a za 449-500zł znajdzie 28/2.8 i to już jest portretówka pod apsc