Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5d

Kanzas
01-02-2011, 19:36
Kochani, gdzie kupię 5D ?

dziobolek
01-02-2011, 19:39
Może w Tesco jeszcze mają ;)
A tak na serio - Allegro, eBay generalnie Google...

Pozdrówka!

Kanzas
01-02-2011, 19:46
Wolałabym gdzieś w naszym kochanym kraju :)
Kurcze...., na tym Allegro trochę przechodzone :(

kuzi4
01-02-2011, 19:51
W "Naszej" giełdzie?

Kanzas
01-02-2011, 19:55
W "Naszej" giełdzie?

jest 1 sztuka ale wrak :(

luciferi
01-02-2011, 21:07
Wolałabym gdzieś w naszym kochanym kraju :)
Kurcze...., na tym Allegro trochę przechodzone :(

ciezko bedzie znalezc ci nowka sztuke modelu ktory przestal byc produkowany w 2008 roku

Kanzas
01-02-2011, 21:35
Nie nowy ale uzywany, zadbany i z przebiegiem do ~20-30 tys. :)

gerbil
01-02-2011, 21:39
Sprawdzaj codziennie i miej cierpliwość do tej czynności. Ja czekałem około 2 tygodni i w końcu się pojawił w bardzo dobrym stanie z potwierdzonym przebiegiem 18k zdjęć. Nie ma się co rzucać na pierwszą lepszą okazję.

Kanzas
01-02-2011, 22:08
Sprawdzaj codziennie i miej cierpliwość do tej czynności. Ja czekałem około 2 tygodni i w końcu się pojawił w bardzo dobrym stanie z potwierdzonym przebiegiem 18k zdjęć. Nie ma się co rzucać na pierwszą lepszą okazję.

tu chodzi tez o cene :)
bo znam zapalencow, ktorzy za mkI dadza wiecej niz za mkII :)

skarabeusz696
01-02-2011, 22:18
Jako że mam siostrę w Toronto,a lubię hazard to za jej pośrednictwem kupiłem 5D z orginalnym gripem na Kijiji za 900$ o przebieg się nie pytałem i tak nie uwierze w 20-30tyś.Wizualnie na zdjęciach wyglądał całkiem względnie.
Liczę ze na początku przyszłego tygodnia będzie w moich rączkach.
Ps: jak w przeciągu miesiąca nie znajdzie się moje ogłoszenie na CB sprzedam 5D to znaczy ze mam FF za małą kaske:mrgreen:

merida
01-02-2011, 22:47
Myślę ,że warto nadal kupić 5d jeśli ktoś trafi na nie zjechaną sztukę.Co roku patrząc nawet na odległe wątki dużo osób mając do wyboru nowego wówczas cropa i 5d wybierało serie xxd,a bo nowe,bo gwarancja...Czas pokazał,że większość z tych osób z czasem i tak kupiła ff i przeważnie była lub jest to pierwsza piątka,ze względu na cenę w stosunku do nowej.Teraz jest ciężej kupić dobry jej egzemplarz,bo przez lata sprzęt taki przecież nie siedzi w szafie,a przebieg rośnie.Myślę,że przez najbliższe kilka lat 5d będzie nadal najbardziej opłacalnym,używanym body Canona,aż do czasu gdy cena bardziej zrówna się z nowszą 5d2.Mogę się założyć,że już niebawem większość 5d na rynku będzie posiadać nową migawkę ,a zainteresowanie ich zakupem i tak nie zmaleje w przeciwieństwie do ceny co jest zjawiskiem naturalnym.

Kolekcjoner
01-02-2011, 22:57

Ponad 8 kzł? Nieźle - gdzie tacy są?

Kanzas
02-02-2011, 15:24
Ponad 8 kzł? Nieźle - gdzie tacy są?

mowa i uzywanych body,

gdzie? -znam jednego takiego zapalenca ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie mozna edytowac, a zaszla mala literowka :(

Kolekcjoner
02-02-2011, 15:34
mowa i uzywanych body,

A bez metafor ;) - możesz przetłumaczyć na ogólnie zrozumiałe narzecze :cool:.

Kanzas
02-02-2011, 15:50
myślałam, że zrozumiałe :)
mam znajomego, który mając do wyboru mało używane 5DmkI i używane 5DmkII wybrałby to pierwsze.

Kolekcjoner
02-02-2011, 16:01
Ale używane, a ja zrozumiałem, że nowe dlatego się dziwiłem.
Zresztą ja jestem bardzo ciekaw czy w ślepym teście by odróżnił zdjęcia z obu puszek. Zadaję sobie takie pytanie, bo mam wrażenie, że żyjemy trochę w świecie mitów.
Wiem zaraz się odezwą głosy, że 5D ma matrycę która zupełnie inaczej pracuje, raw-y są mniej obłożone procesem w puszce, że mniej szumi, bo większe piksele - wreszcie, że ma duszę ;), której nowa puszka jest całkowicie pozbawiona. Pytanie tylko czy w świecie realnym, w życiu codziennym są to różnice mające jakiekolwiek istotne znaczenie?

N00bek
02-02-2011, 16:13
No to zadam pytanie prosto z mostu; ile kosztuje wymiana w 5d mk1 rzecz jasna. Z tego co widzę, to ludzie szukają przebiegów strasznie niskich po co? Skoro można za dodatkowe kilka (set) złodziszy wymienić migawkę i bawić się już prawie nowym korpusem na następne kilka lat? Miałem okazję by kupić 5d za cenę 2800 z przebiegiem nieco ponad 80tys. Odpuściłem. Po pewnym czasie chciałem wrócić i nabyć - okazało się bowiem, że sprzedane. ...

dulak
02-02-2011, 16:28
No owszem tylko, że migawka to koszt ok 800zł a komora lustra (mirror box) to z 1500zł bodaj (mogę się lekko tu mylić na dziś dzień) łącznie daje Ci to ok 2300 plus inne ewentualne poprawki, więc drogo.

A wracając do tematu ja sam nabyłem od kolegi z forum - Darku pozdrawiam :) - body wiadomego pochodzenia, z jasną przeszłością i bardzo zadbane, z papierami przebiegu z serwisu. Zapłaciłem 3800 za przebieg 25K i jestem bardzo zadowolony, ale to był już kawałek czasu temu.
dodam jeszcze, że miałem również hardcorowe oferty w cenie nawet ponad 4500zł za body z przebiegiem rzędu 50K. Te oferty uznałem za przesadzone.

gerbil
02-02-2011, 16:49
No to miałeś niezłe szczęście bo ja już szukam ponad 2 miesiące i nie znalazłem odpowiedniego dla siebie egzemplarza;) Znaczy się był jeden, ale poszedł:-D

Może nawet ten mój. Dałem 3,8k za niego z kilkoma fajnymi akcesoriami, które są rzeczywiście przydatne. Ciężko powiedzieć, czy to dużo czy mało. Dla mnie super.

paweleverest
02-02-2011, 16:55

Jak dasz więcej niż za 5dII to ja ci sprzedam mojego ( przebieg 9000 sprawdzone ) :D.

A tak na poważnie to patrz na allegro i naszą giełdę. Ja mojego szukałem dobre 2 miesiące ale udało się kupić z małym potwierdzonym przebiegiem ( gwarancją sklepu ) i faktycznie w znakomitym stanie. Po drodze miałem już okresy załamania i chciałem brac co popadnie :)

Bolek02
02-02-2011, 17:08
Jak dasz więcej niż za 5dII to ja ci sprzedam mojego ( przebieg 9000 sprawdzone ) :D.

A tak na poważnie to patrz na allegro i naszą giełdę. Ja mojego szukałem dobre 2 miesiące ale udało się kupić z małym potwierdzonym przebiegiem ( gwarancją sklepu ) i faktycznie w znakomitym stanie. Po drodze miałem już okresy załamania i chciałem brac co popadnie :)

Dokładnie tak, trzeba cierpliwie obserwować aż się coś upoluje. Na nowego nie ma już żadnych szans :(

Kanzas
02-02-2011, 17:09
2 lata temu miałam 5DmkI, przebieg ok. 12k i sprzedałam niedawno za 4,3k z gripem. Kupiłam D700 ale z 5D pracowało mi się duuużo lepiej. Plastyka mniam :) jak oglądam zdjęcia z tego body to powraca tęsknota.

Ja chcę 5D :(

mareqm
05-02-2011, 11:55
Ja chcę 5D :(

Chcesz to masz.Nowy!!!!!
http://www.amazon.com/Canon-5D-Digital-Camera-Body/dp/B0007Y791C/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1296899261&sr=1-3

luciferi
05-02-2011, 13:56
http://allegro.pl/canon-5d-w-idealnym-stanie-przebieg-13-700-i1431938653.html

13 tys klapsow to prawie nowy, brac i nie grymasic ;)

bartorux
05-02-2011, 14:24
Od _gator na allegro możecie śmiało 5d brać w ciemno :) Sam kupowałem wysyłkowo i jestem bardzo zadowolony :)

Donikm
06-02-2011, 00:01
Polecam Londyn, tu jest od groma uzywanych 5D i to w bardzo dobrym stanie, fora internetowe, ebay, sklepy z uzywanym sprzetem, w zeszly weekend widzialem 5-ke, stan igla, cena wyjsciowa £750, ale za 700 moze nawet 650 koles by oddal, polecam http://www.apertureuk.com/ , maja wszystko online i aktualizuja codziennie.

pawciolbn
06-02-2011, 00:53
http://allegro.pl/canon-5d-w-idealnym-stanie-przebieg-13-700-i1431938653.html

13 tys klapsow to prawie nowy, brac i nie grymasic ;)

Sprzęt kupowany w niemczech. Sprzedający ma jeszcze jakieś inne. Za ten woła 4000 ale pewnie pójdzie..

Ja szukam dalej. Ktoś pomoże? - PW

DarkMan
07-02-2011, 19:26
Witam Was serdecznie, w związku z tym, iż jestem tutaj nowy.

Mam pytanko. Interesuje mnie zakup 5d, w tej chwili jestem DXowym nikoniarzem i gdyby nie fakt, że focę amatorsko i nie mam kasy na D700, pewnie by mnie tutaj nie było :P... Jednak chciałbym "zasmakować" pełnej klatki i mitycznego obrazka pierwszej piątki.

Ofert na alledrogo jest dosyć dużo. Także tutaj mam pytanie, na co zwracać uwagę, o co pytać Sprzedających no i przede wszystkim jaka jest dobra cena za korpus Canona 5d (czy należy bać się przebiegu 90 tysięcy, bo ja się boję ;)).

Zaintrygował mnie link Kolegi post wyżej. Cena zaiste smakowita, niestety nie mają tam zdjęć, no i nie posiadam (...) osoby w Anglii, która mogła by mi taki sprzęt obejrzeć na miejscu i przywieść.

Proszę o porady.

vinietu
07-02-2011, 20:06
DarkMan, Nie ma się co bać ...trzaśnie migawka,1000pln.. włożą nową i od nowa.
Nie śledzę teraz ofert , ale tak pobieżnie przeglądając widziałem nieco droższe ale w bardzo sensownym stanie i przebiegiem tak do kilkunastu tys., taki jak najbardziej, jesli do tego z pewnych rąk.
Tak do 20tys.to np. moja nie widziała większych śladów używalności typu rysy,wytarcia,taki korpus powinien być tip top jeśli chodzi o pierwsze wrażenie.
Do tego standard ..foty na większej przysłonie,dark,..strzał ze swoim sprawdzonym szkłem ...i coś można powiedzieć na temat danego egzemplarza.
A swoją droga, zmieniać ,zaczynać od początku z systemem itd...od aparatu który miał premierę w 2006 roku...na pewno?

DarkMan
07-02-2011, 20:42
Jak napisałem zależy mina spróbowaniu "pełnej klatki", a na korpus w stylu mkII czy D700, to by mi bardziej się uśmiechało nie mam pieniędzy. Wciąż się waham, jednak myślę, że należy spróbować żeby się przekonać :).

vinietu
07-02-2011, 21:24
DarkMan, Przebieg potwierdzony z serwisu, komplet sklepowy i sprawdzony sprzedawca, tego się warto trzymać.
Chcesz ,próbuj,... myslę ,że można w tym systemie trafić ze swoimi potrzebami, łatwiej i bez dziury w budżecie.

DarkMan
07-02-2011, 22:30
Tzn. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, proponujesz mi inną puszkę w systemie Canona czy jak, bo inne to już APS-C czy H, a to mnie nie interesuje. Jakbym miał zostać na DX (na chwilę obecną) to bym został na tym co mam :P.

vinietu
07-02-2011, 22:56
Cały czas o piątce się wypowiadałem, ale w sumie jedynki...czemu nie, tez można .

DarkMan
28-02-2011, 20:54
Jeszcze takie pytanie odnośnie używanego 5D MkI. Czy oprócz migawki może coś się jeszcze spierniczyć (tzn. jest tak częste jak migawka, bo zepsuć się pewnie może wszystko). Czy opłaca się kupować aparat po wymianie migawki (nie wiadomo jaki miał przebieg wcześniej,a co z tym idzie jak zużycie innych części, właśnie jakich?).

trzeszcz6
28-02-2011, 22:21
Wydaje mi się, że może paść jeszcze mechanizm lustra i ew spust :)

Pozdrawiam :)

sylwester Samluk
02-03-2011, 23:52
Witam

Mam pytanie ile można waszym zdaniem zapłacić za używanego 5D?

Ostatnio rózne widze ceny które wachają się od 3500zł do 4500zł i właśnie pytanie czy za 5D który ma przebieg 6000 tys klapnięć cena 4500zł nie jest zbyt wygórowana?

Rozumiem, żę to Full frame ale z drugiej strony przecież to nie jest taki świeżo technicznie sprzęt dlatego zacząłem się zastanaiwać ile maksymalnie jesteśmy w stanei za aparat zapłacić?

Oczywiście wiadomo w grę wchodzi przebieg to jak wygląda cały aparat jego stan zużycia zewnętrznego. Jednak mając przebieg 6000 tys klapniec aparat powinien być zadbany wtedy też sięzastanawiam czy 4500zł nie jest za dużo?

Co sądzicie o cenach używek i czy wearto za dobry zadbany 5D wydać 4500zł?

ghrond
02-03-2011, 23:56
Serio? Skoro nie wiesz czy czegoś chcesz, to znaczy, że tego nie chcesz ;)

Cenę i tak zweryfikuje rynek - skoro używki w dobrym stanie za tyle chodzą, to nawet jeśli kilka osób powie tu, że to za dużo, to czy cokolwiek to zmieni?

DarkMan
03-03-2011, 21:49
Sam poluję na 5D. Ofert wbrew pozoru jest dosyć dużo, jednak trzeba uważać, wielu sprzedawców nie ma przebiegu potwierdzonego w serwisie, inni na taką prośbę z informacją, że pokryję 70 zł za tą usługę i jakby co nie wezmę (czyli daje im te pieniądze) urywają kontakt.

Nie wiem jak wyglądała sytuacja z 5D w Polsce, a mianowicie czy te aparaty miały polskie menu? Bo z tego co teraz pytam sprzedających, to jeszcze żaden takiego nie miał, wydaje mi się, że mogą to być cyfrówki z UK, gdzie takie 5d w naprawdę dobrym stanie, nawet przez pośrednika można mieć już za 650 funciaków, nie pisząc o sprzedawcach prywatnych (z małymi przebiegami rzędu kilkanaście tysięcy). No ale niestety ja nie mam nikogo w Wielkiej Brytanii i muszę zadowolić się rodzimym rynkiem.

Jako, że jestem amatorem i przeskakuję z DX Nikona (bo na FF mnie w tym systemie nie stać) to trochę się boję, bo to jednak duże pieniądze jak na sprzęt, który parę wiosen ma za sobą no i przede wszystkim nie będzie na siebie zarabiał.
Jeszcze dopisek.

Osobiście za 4500 zł nie wziąłbym 5d, przecież to jest śmieszne,z a 1000 zł więcej (niby to jakaś kasa, ale jak patrzmy na kwoty w których się obracamy) można mieć używane 5d mkII albo d700. Po za tym z tego co widzę to te piątki superduper zadbane za astronomiczne pieniądze - sobie wiszą na serwisach aukcyjnych już kilka tygodni i pewnie powiszą kolejne za nim Sprzedawca zrozumie, że przegiął pałkę.

Kolekcjoner
03-03-2011, 21:54
Nie miały polskiego menu.

robaczek
03-03-2011, 23:01
Wolny rynek. Jest popyt, będzie podaż.:-D

pawciolbn
04-03-2011, 13:03
napisałem do Fotoit odnośnie ceny oferowanego na Allegro 5D z przebiegiem ok 6k. nawet po próbie telefonicznego przekonania do rabatu, Pani zapierała się, że to już trzecie body (dwa sprzedała jeszcze przed aukcjami w podobnej cenie) i idą jak świeże bułeczki - no aukcja tego nie dowodzi. Osobiście szukałem mkI, ale od kolegi Siudyma udało mię kupić z 18k przebiegu mkII w podobnej cenie jak wychodzi z obliczeń k. DarkMan'a.
W innym wątku pada pytanie, czemu jest tak mało ofert tych puszek i xxD - nie jest mało - są w zbyt wysokiej cenie - przynajmniej większość.

obcy21
05-03-2011, 12:10
właśnie sam się zastanawiam nad kupieniem 5D, obecne oferty na allegro jak i innych forach internetowych kształtują się różnie od 3000zł do 4500zł. Body chciał bym kupić w swojej okolicy bądź do 100km od miejsca zamieszkania, jakoś nie mam przekonania do kurierów i sprzęt odebrał bym osobiście. jest jedna oferta która mnie zainteresowała cena to 4400zł przebieg ok 15tyś fotek i z oryginalnym gripem... ale czy warto brać za te pieniądze, czy może lepiej kupić już za jakieś 3000zł bez gripa z przebiegiem ok 70tyś i jak coś wymienić migawkę. - zobaczymy. Z chęcią bym chciał "pobawić" się 5D przez jakąś godzinkę co by ocenić słuszność zakupu...

jsb
05-03-2011, 12:13
4400 kiedy za 5600-5800 można mieć używane 5d2? Wiem że to kwota np. na jedno szkiełko ale zawsze...

obcy21
05-03-2011, 12:24
właśnie jakoś ofert 5dmk2 używanych nie mogę znaleźć...

jsb
05-03-2011, 15:08
Poluj a znajdziesz, kwestia tylko tego czy ci się spieszy. Ogłoszenia możesz zamieścić że kupisz ;)

filharmoniusz
05-03-2011, 15:25
Jak w grudniu kupowałem swojego 5D z gripem i obiektywem 24-85 za 4250zl, to nie mogłem spac spokojnie, że tak dużo płacę :/ Ale kiedy sprzedałem obiektyw za 450zl i zobaczyłem, że używany grip sprzedaje się za 400zl, to cena 3400 za 5D nie jest taka straszna.

DarkMan
05-03-2011, 23:29
Migawka wg mnie może walnąć po 13 000, albo po 150 000.
Najważniejszym kryterium dla mnie jest żeby miała poniżej 100 000...
Im mniej tym lepiej, wiadomo, ale jeśli znowu się nie mylę, to Canon chyba wymienia migawki za darmo jeśli strzeliły przed w/w limitem?

Jako, że nadal szukam swojego, napiszę, że zwracam uwagę na to czy body jest poobdzierane i jak wyglądają sanki (jak są wytarte, to omijam). Nie wiem czy to dobra strategia i mam nadzieję, że kupię dobrze, ale trzeba mieć jakieś kryteria.

rog
06-03-2011, 12:50
Sanki w 5d są wytarte po pierwszym założeniu lampy, bo są malowane na czarno. ;-)

pawciolbn
06-03-2011, 12:55
... zwracam uwagę na to czy body jest poobdzierane i jak wyglądają sanki (jak są wytarte, to omijam). Nie wiem czy to dobra strategia i mam nadzieję, że kupię dobrze, ale trzeba mieć jakieś kryteria.

w 5D powycierane sanki to norma i nie tylko od tego, że lampa śmigała po nich jak zając po polu - można powiedzieć, że ten typ tak ma, a farba ściera się nawet podczas ocierania się body w torbie o wnętrze.

Ja bym bardziej zwrócił uwagę na przebieg pracę przycisku wyzwalania migawki, LCD'ki, pracę kółek i lustro. Samą czystość matówki też warto sprawdzić. Zatem niestety namacalne kupowanie używki typu 5D to jedyna słuszna strategia. Swoją drogą jest kilka ofert, gdzie przebieg jest mniejszy od 10k, ale po "przyciśnięciu" sprzedającego okazuje się, że na drugiej migawce, co też nie do końca jest złe.

Elvi
06-03-2011, 16:25
Tylko 5d trafić z małym przebiegiem jest o wiele łatwiej niż 5dmk II
Za mały przebieg w 5dmk II trzeba dać od 5500 do 6 tys zł a wersja pierwsza tego body kosztuje w granicach od 3700 do 4500 ale już z oryginalnym gripem. Tak więc 1500 zł dla jednych to spory wydatek żeby dołożyć do drugiej wersji tego body. Jak policzymy jeszcze grip to zaraz wyjdzie 2 tys zł różnicy.