Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co naprawdę Canoniarze myślą o puszkach Nikona?

iAdam
30-01-2011, 21:31
Zastanawia mnie co tak naprawdę czujecie widząc najnowsze premiery Nikona (np D7000) i rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)?
Wielu z was przy Canonie trzyma system i zakupiona szklarnia, ale czy nie spoglądacie z błyskiem w oku na aparaty z literką N?

korona-pl
30-01-2011, 21:43
rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)
Dlaczego "rozczarowanie"?

gonzo44
30-01-2011, 21:48
Właśnie przeczytałem specyfikację D7000 i mi trochę ślinka pociekła - jako posiadaczowi 50D

xxkomarxx
30-01-2011, 21:51
Jakoś nie czuje dyskomfortu trzymając mojego canona i patrząc na kogoś z nikonem.

PawelB
30-01-2011, 21:53
Mam podobne odczucia jak gonzo44 :)

jaś
30-01-2011, 21:54
Ja myślę że każdym aparatem daje się robić dobre zdjęcia - nawet 60D nie jest bez szans :) - jest tylko jeden drobny problem naciskający migawkę powinien wiedzieć co chce zrobić i umieć zrealizować swoje zamiary - najczęściej "fotograf" ma problemy już z tym co chce zrobić, więc pytanie jak to chce robic lub czym to będzie robił jest zupełnie bez znaczenia.
A tak na poważniej (lub bardziej technicznie) to jak to mawiają u mnie na wsi "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" każdy system ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne - ogónie system jakiego używamy jest bez znaczenia dla konkretnego przypadku lub fotografa jeden może się okazać lepszy (ale dla innego przypadku lub fotografa ten drugi będzie lepszy).

OrzelPiotr
30-01-2011, 21:56
Przecież te firmy ze sobą konkurują więc co jakiś czas - ktoś musi być lepszy.

szuler
30-01-2011, 22:08
ale o jakich rozczarowaniach piszesz brak mikro regulacji (sorki mam nie używam) lub niby wada bo z tworzyw sztucznych, a niby co nasa produkuje promy tylko z metalu, tworzywa są bardziej wytrzymałe, lżejsze i powszechnie zastępują metale

SdoubleU
30-01-2011, 22:18
Przed końcem roku kompletowałem ponownie zestaw, bez obciążeń systemowych ponieważ wcześniej z różnych względów sprzedałem całość, byłem nawet oglądać i testować Nikona D700. Niestety nie dla mnie ten system, zupełnie inna ergonomia (nie mówię że gorsza - inna) nie mogłem się przekonać. Najlepiej w łapce leżał 7D ale zależało mi na pełnej klatce no i zdecydowałem na 5D II. Tak że wracając do głównego tematu tego wątku - nie mam żadnych złych odczuć w związku z moim wyborem. Piątka spełnia z nawiązką moje oczekiwania i potrzeby, jestem zadowolony.

rycerz
30-01-2011, 22:26
Właśnie przeczytałem specyfikację D7000 i mi trochę ślinka pociekła - jako posiadaczowi 50D

przeczytaj 2000 postów o wadach i pełnych narzekań na temat d7000 ;-) to ci przejdzie ;-)

xxkomarxx
30-01-2011, 22:28
przeczytaj 2000 postów o wadach i pełnych narzekań na temat d7000 ;-) to ci przejdzie ;-)

A czy nie tak samo jest z Canonem. Oczekiwania i rozczarowanie. Nie ma szans wszystkim dogodzić.

Mellan
30-01-2011, 22:32
Zastanawia mnie co tak naprawdę czujecie widząc najnowsze premiery Nikona (np D7000) i rozczarowania jakie serwuje Canon (np 60D)?
...że czas upływa?

Wielu z was przy Canonie trzyma system i zakupiona szklarnia, ale czy nie spoglądacie z błyskiem w oku na aparaty z literką N?
Wcale to, a wcale. W czym jest tak atrakcyjniejsza szklarnia N?

Jedynie czego brak, to mniej zawodny AF.

jacek_73
30-01-2011, 22:40

Jakoś od zawsze byłem przyzwyczajony do canona, a jak wiadomo przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Poza tym mam kolegów z Nikonami i jak słyszę ich narzekania to zupełnie jakby forum canon-board czytał ;)

gerbil
30-01-2011, 22:53
Śmieszą mnie dyskusje, a raczej przegadywanki na temat wyższości jednego nad drugim. W większości negatywne opinie na temat konkurencyjnego systemu wypowiadają ludzie, którzy nigdy nie pracowali na obu i nie mają tak naprawdę porównania. Prywatnie używam Canona, jednak nierzadko z firmy dostawałem w łapę jakiegoś Nikona i też było ok. Chwila przyzwyczajenia i da się używać. Kwestia przyzwyczajenia. Wyobraźcie sobie za to, jak ciężko jest mi tłumić śmiech, kiedy słyszę kpinę, w momencie wyciągania z torby firmowanej logiem Nikon sprzętu Canona. Dla tych chwil warto żyć.

punky
30-01-2011, 22:55
Mam 5DII bo canon zawsze był w rodzinie.
Gdybym zaczynał od zera kupiłbym nikona d700

akustyk
30-01-2011, 23:01

przyznam, ze nie do konca widze dlaczego korpus 1/4 tanszy o zupelnie porownywalnych mozliwosciach mialby byc jakims rozczarowaniem

60D mi sie akurat bardzo podoba. nie kupie go na chwile obecna, ale moze za jakies 2 lata dorzuce sobie do plecaka jako uzupelnienie 5D. ten korpus ma w zasadzie wszystko, czego bym od cropa chcial

nie. Nikon nie ma sprzetu tak dopasowanego do moich potrzeb jak Canon. dotyczy zarowno puszek jak i obiektywow.

ogolna opinia nt. Nikona - fajny sprzet. jak komus bardziej pasuje do potrzeb - brac, nie myslec.

iAdam
30-01-2011, 23:15

Jesteś zadowolony z tego aparatu? Dostrzegasz w nim jakieś zalety poza odchylanym wyświetlaczem? Chętnie poznam opinię użytkownika tego modelu

Jago
30-01-2011, 23:16

Założyciel wątku chyba zapomniał o wypuszczeniu na rynek Canona 7D i jego należałoby postawić do porównania z Nikonem D7000 :!: Zapomniał chyba też, ze skończyła się już linia xxx a jej kontynuacją jest właśnie 60D. Gdyby Canon nie wypuścił modelu 7D można by :shock: A tak, to sorry ale o co chodzi :?:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jesteś zadowolony z tego aparatu? Dostrzegasz w nim jakieś zalety poza odchylanym wyświetlaczem? ...............

Zależy to od tego, kto z jakiego modelu przesiadł się na 60D i w związku z czym go porównuje. Idąc dalej tym tokiem myślenia, to przesiadka z 350D i porównanie go z 60D wywoła na pewno zadowolenie. Porównanie 60-tki z 50-tką może przynieść już inne odczucia. Więc proponuję na przyszłość trochę przemyśleć swoje pytania kierowane do innych forumowiczów :!:

marfot
30-01-2011, 23:26
Nikon jak dla mnie oferuje jedno body FF w rozsądnej cenie (D700) ale taka matryca mi na nic - za mało pixeli ( z tego też powodu nie kupowałem 5D). Obiektyw jest jeden godny pożądania - 14-24 (klasa sama dla siebie). No ale po co takiej klasy szkło do takiej marnej matrycy?
Nie ma dla mnie również znaczenia ilu czujników AF nie wykorzystuję 8 czy 50:)
Obrazek z 5DII jest dla mnie idealny. AF i LV dla krajobrazu idealne. Ciemne L-ki dla ubogich idealne dla moich celów.

korona-pl
30-01-2011, 23:40
Jesteś zadowolony z tego aparatu? Dostrzegasz w nim jakieś zalety poza odchylanym wyświetlaczem? Chętnie poznam opinię użytkownika tego modelu
Ja tylko pytam dlaczego uważasz go za rozczarowanie?
Awaryjny? Niewygodny? Robi słabe zdjęcia?
A może inaczej - co miałoby być inne, żeby tym rozczarowaniem nie był? I proszę nie pisz, że musi mieć magnezową obudowę, bo można nią gwoździe wbijać...

Miałem 400D, aktualnie mam 5D.
Dodatkowo przez moje ręce przewinęły się 350D, 20D, 40D, 60D, 7D, 1DsII. Nie widzę powodu, żeby 60D traktować jako rozczarowanie...
I tak jak niektórzy powyżej - przeczytałem specyfikację D7000 i nie zrobiła na mnie wrażenia. Może dlatego, że ja jestem dziwny - używam aparatu do robienia zdjęć... :roll:

iAdam
30-01-2011, 23:42
.... zależało mi na pełnej klatce no i zdecydowałem na 5D II. Tak że wracając do głównego tematu tego wątku - nie mam żadnych złych odczuć w związku z moim wyborem. Piątka spełnia z nawiązką moje oczekiwania i potrzeby, jestem zadowolony.

W kategorii FF 5DmkII jest wyborna. Niestety, moim zdaniem w kategorii
"crop" Canon odstaje od Nikona w dół.
Ergonomia Canona (ustawienia) jest faktycznie jego zaletą, ale podczas gdy Nikon rozwija swoje modele, Canon zubaża i kastruje (np 60D)
Ja marką Canon czuję się na tyle zawiedziony że poważnie rozważam zakup D7000 dopóki nie władowałem się w "półkę obiektywów".
Jest jeszcze 7D którego jakość zdjęć wg wielu nie powala na kolana i nie rekompensuje wysokiej ceny (chyba że ktoś potrzebuje szybki AF), uplastikowioany 60D bez mikroregulacji (550D plus) - w sumie ta sama matryca. Słabo widzę ofertę Canona

ArekLodzPl
30-01-2011, 23:47
myślę że taki D7000 to jeden wielki shit - matrycę włożyli od sony, choć mimo potwierdzonych informacji od osób które rozebrały puchę na części pierwsze i dokładnie podali model tej matrycy, stanowisko Nikona jest stanowcze - to nieprawda :roll:
Długo by pewnie rozpisywać nad wyższością jednego systemu nad drugim. Każdy ma wady i zalety(pomijam flagowe modele obu firm bo one akurat stoją na tym samym poziomie - może nawet ze wskazaniem na D3x)), dlatego każdy musi zadać sobie pytanie podczas kupna do czego sprzęt będzie potrzebny i wybrać mniejsze zło

iAdam
30-01-2011, 23:49
Ja tylko pytam dlaczego uważasz go za rozczarowanie?
Awaryjny? Niewygodny? Robi słabe zdjęcia?
A może inaczej - co miałoby być inne, żeby tym rozczarowaniem nie był? I proszę nie pisz, że musi mieć magnezową obudowę, bo można nią gwoździe wbijać...

:roll:

Pomijając dyskusyjne tworzywo (masz rację, gwoździ w aparat raczej się nie wbija) nie ma mikroregulacji, gorzej leży w ręku niż 50D, brak w nim wyciągniętego przycisku WB (dla mnie ważny).
Nie wiem jak sprawuje się w praktyce, nie będę "wymądrzał się" skoro trzymałem go tylko godzinę w ręku. Wydaje mi się jednak iż nie popełnię herezji jeśli powiem że (poza trochę lepsza ergonomią) nie różni się od uboższej wersji 550D.
Fajny ten wyświetlacz, lubię kadr z perspektywy żaby, ale za mało w nim różnic w stosunku do 550D nie licząc jeszcze górnego wyświetlacza.

korona-pl
30-01-2011, 23:52
Canon zubaża i kastruje (np 60D)
Ja marką Canon czuję się na tyle zawiedziony że poważnie rozważam zakup D7000 dopóki nie władowałem się w "półkę obiektywów".
Jest jeszcze 7D którego jakość zdjęć wg wielu nie powala na kolana i nie rekompensuje wysokiej ceny (chyba że ktoś potrzebuje szybki AF), uplastikowioany 60D bez mikroregulacji (550D plus) - w sumie ta sama matryca. Słabo widzę ofertę Canona
Powielasz zasłyszane opinie nie podając konkretów.
- W czym Ci przeszkadza plastikowa obudowa?
- Mikroregulacja? Nie było tego w przez ostatnich kilkadziesiąt lat, więc teraz brak tej funkcji powoduje, że aparatem nie da się robić zdjęć?

Nie wiem jak sprawuje się w praktyce, nie będę "wymądrzał się" skoro trzymałem go tylko godzinę w ręku.
Ale dokładnie to robisz. Twierdzisz, że jest rozczarowaniem, pomimo że nie miałeś okazji z niego korzystać.

gorzej leży w ręku niż 50D
To jest kwestia gustu. Ludzie kupują aparaty XXXd i nie narzekają, a przecież są jeszcze mniejsze...

poza trochę lepsza ergonomią
Miałeś do czynienia z XXXd? Bo stwierdzenie "trochę lepsza" ja nazwałbym "lekkim niedookreśleniem" :mrgreen:

akustyk
31-01-2011, 00:09
Pomijając dyskusyjne tworzywo (masz rację, gwoździ w aparat raczej się nie wbija)

mialem 30D, mam 5D i 450D... i ten ostatni z dodanym kolkiem jest jak dla mnie perfekcyjnym cropem. maly, lekki, wygodny w obsludze. juz 450D jest fajny w uzytkowaniu, a jak sie doda poprawiona ergonomie dwucyfrowek - jest mega.

a D7000 to jest sporo kasy wiecej. czy warto? kwestia indywidualna.

nie ma mikroregulacji,

nigdy nie korzystalem, ale moze komus to potrzebne

gorzej leży w ręku niż 50D,

nie wiem jak 50D, ale na pewno inaczej niz np. 30D czy 5D. pewnie bardziej jak 450D. dla mnie moze byc, biorac pod uwage, ze jest podobnej wielkosci (a to duza zaleta w tym wypadku)

Wydaje mi się jednak iż nie popełnię herezji jeśli powiem że (poza trochę lepsza ergonomią) nie różni się od uboższej wersji 550D.

trabant z uchylanym ekranikiem, nieco wiekszym chwytem i dwoma kolkami sterujacymi. wg mnie crop marzenie...

Fajny ten wyświetlacz, lubię kadr z perspektywy żaby, ale za mało w nim różnic w stosunku do 550D nie licząc jeszcze górnego wyświetlacza.
sam fakt istnienia tylnego kolka to jest kardynalna roznica miedzy korpusami. polecam przefocic jakiegos kotleta uzywajac kompensacji blysku (w xxxD - przez pietrowe menu aparatu, w xxD - guzior i tylne kolko)... tyle madrosci praktycznych, bo pierniczyc teorie na podstawie prospektow to juz kazdy moze...

Jago
31-01-2011, 00:22
...................
I tak jak niektórzy powyżej - przeczytałem specyfikację D7000 i nie zrobiła na mnie wrażenia...............

Generalnie na mnie także nie zrobiła wrażenia. Plusem w D7000 wg mnie są dwa gniazda kart pamięci SD - nie uważam tego za wodotrysk.

dinderi
31-01-2011, 00:35
Na wieść o D7000 pomyślałem: "Dlaczego ktoś nadal produkuje sprzet, którego nie potrafię obsługiwac?" :)

kinimodgdynia
31-01-2011, 00:56
a ja tylko zastanawiam się czy canon stworzy kiedyś pełnoklatkowy korpus reporterski. bo tutaj nikon jednak jest parę lat do przodu.

akustyk
31-01-2011, 01:06
a ja tylko zastanawiam się czy canon stworzy kiedyś pełnoklatkowy korpus reporterski. bo tutaj nikon jednak jest parę lat do przodu.

a uzytkownicy Canona pare tysiecy USD/EUR do przodu. bo wystarczy im 300/2.8 tam, gdzie Nikon-people musza juz kupowac 400/2.8.

reporterem nie jestem, wiec zainsteresowani pewnie wiecej powiedza. ale jak ogladam foty chocby sportowe, to jakos nie widze jakiejs przewagi tej pelnej klatki w tej dziedzinie. jesli juz, to pozytywnie wyrozniaja sie foty z 1D. to te, ktore maja normalne kolory...

sniper88
31-01-2011, 01:08
Ja od samego początku focę 400D i wyjdę z tego poziomu opisując ponoć tragiczny 60d
-plastikowy korpus - fajny bo lekki. A jak narazie moje body trzyma się fantastycznie, więc nie mogę na tworzywa narzekać
-uchylany ekranik - przez większość czasu bezużyteczny, ale w pewnych sytuacjach niezastąpiony
-pośrednie iso
-dwa kółka
-większy wizjer
-karty SD (przy zmianie z 400D nie będę wniebowzięty, ale dla nowego użytkownika są super. Są tańsze i dużo bardziej popularne)
-5kl/s może się przydać do bracketingu, jak mi się nie chce targać statywu.
-przyznaję, mikroregulacja może być przydatna, ale skoro w 400d radzę sobie bez niej, to jej brak w 60d nie będzie dramatem
Kwestię matrycy pomijam - tutaj wiek 400d robi swoje.
Obrazek w 60d taki sam jak z 550d czy 7d. Potrzebujesz więcej fps, lepszego uchwytu? Bierz 7d. Wolisz małe body bez zbędnych opcji i guziorów - 550d jest w sam raz. I gdzie tu powody do narzekania?

epicure
31-01-2011, 02:08
Zastanawia mnie co tak naprawdę czujecie widząc najnowsze premiery Nikona (np D7000)...

Głębokie współczucie dla osób, którym przyjdzie zmagać się z niesprawnym AF, plamami na matrycy i fatalnym serwisem Nikona w Polsce ;)

kinimodgdynia
31-01-2011, 02:29
akustyk, nie samym sportem człowiek (i reporter) żyje.

bebesky
31-01-2011, 09:02

Ale o co ci chodzi???
Nie podobają ci się aparaty Canona? Sprzedaj i kup Nikona. Może ktoś ci zagroził że jak zmienisz system to cię pobije czy jak?
Aparat jak aparat, każdym zrobisz świetne zdjęcie - jeżeli potrafisz. Jeżeli nie potrafisz to nawet gdybyś miał do dyspozycji wszystkie aparaty świata to i tak dobrego zdjęcia nie zrobisz.

Moim zdaniem - kolejny troll chcący wywołać kolejną dyskusję nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :)

quail
31-01-2011, 09:47

a ja się zastanawiam jak się czuli użytkownicy nikona, gdy ten przez lata twierdził, że pełna klatka w cyfrze nie ma sensu i naprodukował szklarni aps-c, a potem zrobił wszystkich swoich wyznawców w bambuko wypuszczając pełną klatkę... :mrgreen:

gonzo44
31-01-2011, 09:49
reporterem nie jestem, wiec zainsteresowani pewnie wiecej powiedza. ale jak ogladam foty chocby sportowe, to jakos nie widze jakiejs przewagi tej pelnej klatki w tej dziedzinie. jesli juz, to pozytywnie wyrozniaja sie foty z 1D. to te, ktore maja normalne kolory...
No i tu Akustyk uderzył w ważny punkt. Oglądane do tej pory przeze mnie zdjęcia (jpg) z Nikona, wskazywały na duże problemy z automatycznym balansem bieli. Dla mnie to by był element decydujący jeżeli musiałbym uczyć się ustawiać balans - do tej pory nie zrobiłem jpg-a Canonem inaczej niż na automatycznym balansie.

Merde
31-01-2011, 09:50
-karty SD (przy zmianie z 400D nie będę wniebowzięty, ale dla nowego użytkownika są super. Są tańsze i dużo bardziej popularne)

Czniać cenę i popularność, CF ma jedną potężną wadę - większość czytników wbudowanych w laptopy/netbooki ich nie obsługuje.

Kolekcjoner
31-01-2011, 10:12
Tak sobie czytam i myślę do czego są takie wątki 8-)?

namoamo
31-01-2011, 10:16
Chyba tylko bebesky odkrył do czego ;-)

Narzekania IAdama na canona można znaleźć w wielu wątkach cropowych, przedewszystkim 60D. Widocznie to zamało, bo założył kolejny.

MariuszJ
31-01-2011, 10:21
Moim zdaniem - kolejny troll chcący wywołać kolejną dyskusję nad wyższością świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :)
A ja obstawiam, że Adam szuka grupy wsparcia :)

akustyk
31-01-2011, 10:31
akustyk, nie samym sportem człowiek (i reporter) żyje.

no na pewno. ja chcialem tylko pokazac czemu Canon tkwi przy cropie 1.3 i czemu ten crop moze mu jeszcze na dlugo pozostac.

a jesli ktos woli FF-a - no to chwilowo ma do wyboru Nikona.

dulak
31-01-2011, 10:39
Tak sobie czytam i myślę do czego są takie wątki 8-)?

Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek :) Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego? :)

notic
31-01-2011, 10:48
W kategorii FF 5DmkII jest wyborna. Niestety, moim zdaniem w kategorii
"crop" Canon odstaje od Nikona w dół.

W tym wypadku piszesz o matrycach aps-c, czy również ff?

iAdam
31-01-2011, 11:19
Dokładnie tak samo sobie pomyślałem czytając wątek :) Ja miałem wiele lat Nikony, Minolty i Olympusy od niedawna całkiem mam Canona - moje pytanie do samego siebie - dlaczego tak późno, dlaczego? :)

Dlatego też wątek jest w "Hydepark" jako dywagacje przy piwie :)
Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?

A ja obstawiam, że Adam szuka grupy wsparcia :)
Coś w tym jest ;) ;)

jahjah1986
31-01-2011, 11:33
Aparat jak aparat, każdym zrobisz świetne zdjęcie - jeżeli potrafisz. Jeżeli nie potrafisz to nawet gdybyś miał do dyspozycji wszystkie aparaty świata to i tak dobrego zdjęcia nie zrobisz.

Amen.

Mam 450D, miałem kupic D5000 ale nie miałem kasy a akurat była korzystna cena 450D, z perspektywy czasu myśle, że zdjęcia bym zrobił takie jak zrobiłem bo braku talentu nie zastąpi literka N czy C obojętnie z jakiej półki cenowej, a zabawy i tak mam 10x więcej niż moim poprzednim kompaktem (lumix fz-18) a to jest dla mnie najważniejsze a reszta tzn znaczek na body to tylko dodatek mało ważny :)

PZDRO dla użytkowników obojętnie jakiego systemu :-D

N00bek
31-01-2011, 11:45
Ja przeszedłem przez 3 systemy i jakoś zawsze przy przechodzeniu na inny marzył mi się canon. Nie wiem chciałem mieć i tyle. Korciło mnie ISO i ciekawiły mnie jakieś pokrętne wypowiedzi na temat lekkim ocieplaniu zdjęć.

Już przy wymianie nikona na pentaxa chciałem kupić canona, ale zraziło mnie to, że będę miał używany aparat - kupiłem tak o to nowego Samsunga. Trzy miesiące później, po dziewczynie ostał mi się 300D i wtedy zaczęła się zabawa.

Oczywiście okazyjnie po zmianie pentaxa, kupiłem 50D i kilka szkiełek się uzbierało ;)

D
Za co tak cenisz Canona, a czego wcześniej nie dał Tobie Nikon?

Za co cenie canona? Za ergonomię - mi ona po prostu odpowiada. Nie wiem też dlaczego, ale ten auto WB działa jak należy nie przepala jak w pentaxie i nie zaczerwienia jak w nikonie ;) Radzi sobie jak należy. W dodatku w Canonie szkła także mi odpowiadają, są też szkiełka wytrzymałe, których to nikon za takie pieniądze mi nie da. (17-40/4 za 2000zł ; 70-200/4 za 2300zł)

Posłużę się starym przykład, bo być może jest już nowsza wersja tego szkła:
W nikonie jest 70-300vr ze zmiennym światłem (cena wynosiła coś około 2000zł) - będąc w nikonie chciałem je mieć, no ale za specjalne to one nie było i przekraczało mój budżet. W canonie mamy 70-200/4L, stałe światełko.
Jeżeli jednak nam nie podpasuje, zawsze można by kupić tamrona 70-300 vc USD

Tak więc wg powyższego wzoru (a było to dawno, kiedy to w/w tamiego nie było) W systemie nikona nic mi nie pasowało. Miałem dogłębny problem z matrycą, bo zabrudzona była już w chwili zakupu, serwis wycofał mi gwarancję i jeszcze musiałem za kosztorys zapłacić. Te przepalenia auto Wb były okropne - więc opuściłem ten system. Nie pod pasował mi.
Tak poza tym..., z ciekawości pobawiłem się d7000. Wg opinii ogólnej miał to być produkt roku. Po przeczytaniu pierwszej strony testu - odpuściłem sobie.

W 60d brakowało mi regulacji AF, ale teraz okazuje się, że używam tylko systemowych szkieł - tak więc jest mi to zbędne ;)

MariuszJ
31-01-2011, 11:54
Subiektywne porównanie oferta nie-profi C vs N, AD 2011, + dla C, - dla N, = wymienione jedynie to, co zakładam że jest kontrowersyjne:

crop starter kit
= oferta entry level
- brak konkurencji dla 18-70 oraz 18-105
- znacząco droższy 15(16)-85
+ znacząco tańszy 18-200

crop High End
= po zejściu z ceną 60d oferta porównywalna
+ 17-55 ze stabilizacją i tańszy
+ 10-22 mówią że lepszy, a na pewno tańszy

cropowe stałki
--- żenujący po trzykroć brak systemowego jasnego standardu w ludzkiej cenie
= potret/makro (60/2.8)

tania puszka ff
+ jest 5dmk1 (na rynku wtórnym, rzecz jasna)
- jest d700

ff zoomy
= uwa i spacerzoom f4
+ 70-200/4 (nie-is)
- 14-24/2.8
- minimalnie, ale jednak 24-70

ff stałki
+ 85(100)/1.8
+ 135/2
= 50 (nie liczę 1.2)
= 100(105) macro

Kolekcjoner
31-01-2011, 12:18
^^^
Dla mnie takie wyliczenia są bez sensu. Przecież sprzęt kupuje się pod określone potrzeby (chyba). Do fotografowania. Więc to pod te potrzeby mają być odpowiednie szkła i w drugiej kolejności puszki. Dlatego wybór systemu jest rzeczą w pewnym sensie zdeterminowaną tymi właśnie potrzebami. A jak się już jest w jakimś systemie to tylko kwestią zasobności portfela jest czy ktoś inwestuje w tańsze czy droższe szkła. Jeśli jednak dany system zaczyna stanowić zaporę dla naszych fotograficznych potrzeb no to trzeba mu powiedzieć do widzenia. Oczywiście pomijam tu onanizm typu zły uchwyt czy plastikowa obudowa, bo to jest wyłącznie sprawa finansów, a nie systemu (przynajmniej jeśli chodzi o C i N).

MariuszJ
31-01-2011, 13:15
^^^
Dla mnie takie wyliczenia są bez sensu. Przecież sprzęt kupuje się pod określone potrzeby (chyba).
Staram się więc te potrzeby jakoś wyliczyć, aby dojść do konkluzji, że można przy swoich preferencjach sensownie wybrać - albo to, albo tamto. Da się wybrać pod siebie lepszy system, co nie znaczy, że któryś jest lepszy obiektywnie. A cały temat to - nadal się upieram - klepanie iAdama po plecach... "jesteśmy z Tobą" :)

Nie daruję więc sobie subiektywnych wyliczanek ciągu dalszego ;)

Hity C:

1000d+18-200
dwucyfrówka+17-55
5dmk1+zoomy f4+85/1.8

Hity N:

dowolny crop+18-105+35/1.8
d700
14-24/2.8

mc_iek
31-01-2011, 13:46
"Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin?"

akustyk
31-01-2011, 14:04
"Kto jest Twoim idolem i dlaczego Lenin?"

"powiedzialbym, ze wiewiorka, ale jak znam siostre, to pewnie to jest Jezus" :-D

sniper88
31-01-2011, 14:29
Czniać cenę i popularność, CF ma jedną potężną wadę - większość czytników wbudowanych w laptopy/netbooki ich nie obsługuje.
Między innymi to miałem na myśli pisząc o popularności. DC więcej większość ludzi i tak ma już jakieś karty SD, których potrzebowali do innych urządzeń.

siudym
31-01-2011, 14:37
nie ma mikroregulacji

BF/FF to dla mnie szklo wadliwe - ma byc sprawne, a nie kalibrowane. Nie za to place. Jak kupuje uzywke ma trafiac, jak nowe - wysyla sie do kalibracji szklo.

Bialy_92
31-01-2011, 17:58
Odwołując się do N D7000 każdy tylko mówi jakie on to ma zalety: uszczelnienia, dwa sloty na karty itp. A większość ludzi nawet w połowie tego nie wykorzysta. Nie pójdą z takim aparatem na lekki deszcz bo po prostu nie będzie im się chciało chodzi w deszczu. Tak samo np z dwoma slotami SD. Jak kupi tanią kartę SD 8Gb to czy ktoś wierzy, że kupi następna? I tak nie zrobi tyle zdjęć za jednym razem. Ja się cieszę, że mam Canona. Obiektywy jakie są dostępne w Nikonie jakoś mnie nie przekonują. I nie płaczę jak ktoś chodzi z Nikonem. Wszystko jest kwestią gustu. Czy ktoś będzie miał 450D,500D,50D,60D,7d lub z nikona D80,D90, D200, D300, D7000 będzie mógł robić tak samo dobre zdjęcia. Oczywiście trzeba też popatrzeć do jakich celów ma być dokładnie przeznaczony aparat. Ale do wszystkich początkujących te aparaty za dużo różnić się nie będą moim zdaniem.

sando
31-01-2011, 21:07
Adam, jesteś już naprawdę zabawny w tym wylewaniu żali na 60D. Ale żeby specjalnie tworzyć nowy wątek? :shock:

MacGyver
31-01-2011, 21:14
a uzytkownicy Canona pare tysiecy USD/EUR do przodu. bo wystarczy im 300/2.8 tam, gdzie Nikon-people musza juz kupowac 400/2.8.
Dokładnie :-) Jako użytkownik 1Dynki stwierdzam że mi crop 1.3 bardzo w tym aparacie pasuje. Pewnym minusem jest brak typowego UWA (te 16 czy 17 mm robi się jednak odczuwalnie węższe) ale nauczyłem się już z tym żyć. Gdyby tego cropa tam nie było to 70-200 mógłbym sobie w odwłok wsadzić, gdyż do tego co robię byłoby po prostu za krótkie.

Gorzkie żale nad 60D są dla mnie, mówiąc wprost, śmieszne. Jest aparat nowej linii, czyli 7D, który oferuje więcej, więc 60D musiało pójść w kierunku masowego odbiorcy.

sando
31-01-2011, 21:15
Bialy_92, dwa sloty są świetnym pomysłem, choćby dla osób fotografujących śluby. Włączasz tryb podwójnego zapisu i nie martwisz się, że padnie ci karta wraz z ważnymi zdjęciami. Dla amatorów nie ma to oczywiście większego znaczenia.

oasisman
31-01-2011, 21:49

Czujemy, że jak będzie potrzeba albo chęć przejścia na N, to fajna puszka się znajdzie :-)

ksx
31-01-2011, 21:49
Miałem kilka nikonów w łapach, z różnych półek i nie pasowała mi klawiszologia. Poza tym to zapewne dobre aparaty. Co do 60d, w łapach nie miałem, więc złego słowa nie powiem. Za to kusi sterowanie lampami.

Bialy_92
31-01-2011, 21:51
Bialy_92, dwa sloty są świetnym pomysłem, choćby dla osób fotografujących śluby. Włączasz tryb podwójnego zapisu i nie martwisz się, że padnie ci karta wraz z ważnymi zdjęciami. Dla amatorów nie ma to oczywiście większego znaczenia.

Tylko tak jak mówiłem takie problemy to chyba tylko Ci początkujący maja..

N00bek
01-02-2011, 01:22
Za to kusi sterowanie lampami.

Dlatego warto zmieniać puchę na nowsza? Jedni się cieszą z 60D inni wręcz przeciwnie. Ja na razie nie potrzebuję zmieniać 50D na 60D nie widzę w tym sensu. Jak już miałbym zmieniać, to na 5d ;)

Poza tym tak naprawdę możemy w tym wątku pisać o deszczu za oknem czy zorzy polarnej i paranoi w Egipcie..., bo ten wątek co raz bardziej bez sensowny się robi:roll:

gavin
01-02-2011, 01:38
40D/50D zamieniamy na 7D/5D
450D/500D/550D zamieniamy na 60D

MacGyver
01-02-2011, 02:36
Poza tym tak naprawdę możemy w tym wątku pisać o deszczu za oknem czy zorzy polarnej i paranoi w Egipcie..., bo ten wątek co raz bardziej bez sensowny się robi:roll:
To co? Zamykamy dla szeroko rozumianego dobra ludzkości?
;-)

Kolekcjoner
01-02-2011, 09:47
To co? Zamykamy dla szeroko rozumianego dobra ludzkości?
;-)

Też mi taka myśl zaświtała :cool:.

sando
01-02-2011, 09:56
40D/50D zamieniamy na 7D/5D
450D/500D/550D zamieniamy na 60D

Niby takie proste i oczywiste rozwiązanie. Ale jak chce się ponarzekać to się go nie widzi :lol:

iAdam
01-02-2011, 10:09
Adam, jesteś już naprawdę zabawny w tym wylewaniu żali na 60D. Ale żeby specjalnie tworzyć nowy wątek? :shock:

Dziękuję za uznanie Sando :) To "Hydepark", nikt nie każe Tobie czytać moich wątków czy tez zabierać głosu w dyskusji. co nie?...
Jeśli już postanowiłeś zabrać to szkoda że nie potrafisz odnieść się merytorycznie, dlaczego 60D uważasz za fajny aparat. Pozdrawiam
Jako autor uważam także że wątek można już zamknąć :)
Padło tu kilka konkretnych, merytorycznych odpowiedzi za które dziękuję. Reszta to "przelewanie z pustego w próżne"

Kolekcjoner
01-02-2011, 10:14
Też tak myślę :D.