Zobacz pełną wersję : Iso
pablitko84
30-01-2011, 15:04
Witam
Mam pytanie czy wymieniając Canona 1000D na Canona 40D będe mógł pracować na wyższym ISO. Na C 1000D akceptowalne jest ISO max 800 w ciemnych pomieszczeniach a na 40D??
Pozdrawiam
MariuszJ
30-01-2011, 15:21
Witam
Mam pytanie czy wymieniając Canona 1000D na Canona 40D będe mógł pracować na wyższym ISO. Na C 1000D akceptowalne jest ISO max 800 w ciemnych pomieszczeniach a na 40D??
Pozdrawiam
Różnice w jakości wysokich iso nie są warte zmiany.
Dopiero wymiana na 5D lub na 1Ds mkIII 1D mk III/IV dalaby duze roznice. Przesiadka na 7D/60D/50D tez da przyrost ale raczej niewielki - z ISO 800 na ISO 1600-2500max
a czy im wyżej idąc w seri xxD szumy nie będą większe, wraz ze wzrostem zagęszczenia matrycy?
50D już przy ISO 1600 nie powala na kolana, ale żyć się da. tak z doświadczenia. oczywiście zależy jeszcze jaka scena jest fotografowana i kiedy.
pablitko84
30-01-2011, 16:35
w takim razie co zrobic zeby miec większą głębie w ciemnych pomieszczeniach nie schodzac z przysłoną aby znów mieć ostrych kilka osób w kadrze robiąc zdjęcie niekoniecznie na wprost tych osób...
Kupić 5DII albo
użyć tele z daleka - spłaszcza perspektywę
w takim razie co zrobic zeby miec większą głębie w ciemnych pomieszczeniach nie schodzac z przysłoną aby znów mieć ostrych kilka osób w kadrze robiąc zdjęcie niekoniecznie na wprost tych osób...
Nie dość, że na zewnątrz deszcz ze śniegiem, to jeszcze padają głupie bez kropek zdania na temat ISO. Chryste, czy to aż tak ciężko jest pobawić się i popróbować, a nie zadawać głupie pytania:roll:
Kup sobie lampę, a nie zmieniaj puszkę.
A może do tej puszki szerokie jasne szkiełko? Może ktoś wie z doświadczenia jak z GO z takiej sigmy 20 1.8?
Nie używałem tego szkiełka, więc tak tylko strzelam.
pablitko84
30-01-2011, 19:06
Mam tamrona 17-50 canona 50 1.8 i lampe 430exII. Chodzi mi o to aby nie zdominować zdjęcia światłem z lampy, chciałbym uchwycić jak najwięcej światła zastanego.
pawciolbn
30-01-2011, 19:46
Mam tamrona 17-50 canona 50 1.8 i lampe 430exII. Chodzi mi o to aby nie zdominować zdjęcia światłem z lampy, chciałbym uchwycić jak najwięcej światła zastanego.
ustawić dłuższy czas naświetlania, tylko tak aby utrzymać, zmniejszyć moc lampy o -1 i2/3.. złapiesz zastane z tła i drugiego plany i dopalając błyskiem "zamrozisz" to co mogłoby "drgnąć" przy zapodanym czasie... eksperymentuj...
swoją drogą zmiana na 7D da w efekcie nieco przyjemniejsze ziarno, większe pliki i możliwość większego cropowania. Ratowanie czegokolwiek z RAW w tych puszkach wiąże się z pójściem na kompromis. W przypadku FF będzie lepiej, a głównie za sprawą wyższego użytecznego ISO.
pablitko84
30-01-2011, 19:59
Przy ogniskowej np: 20mm czas 1/40 to minimum? do ilu mozna zjechac zeby nie bylo poruszone? w lampie błysk na drugą kurtynę rozumiem?
pawciolbn
30-01-2011, 20:07
ej.. no do ilu?.. do ilu utrzymasz.. czy masz IS czy nie.. ja z IS na 17-55 ISO 640 utrzymałem 1/8, ale to nie znaczy, że... nie musisz potestować. tak na drugą kurtynę
pablitko84 masz dobry zestaw na początek więc nie szukaj problemów w sprzęcie. Pamiętaj, że aparat to w większości przypadków nie więcej nić 10% tego co potrzebne do udanego zdjęcia - niektórzy na pewno napiszą, że jeszcze mniej.
pablitko84
30-01-2011, 22:08
Dzięki za odpowiedzi musze popróbować z dłuższym czasem + błysk na drugą kurtynę:)
Mondragor
31-01-2011, 03:53
po przesiadce z 1000d na 7d mogę stwierdzić, że 1000d wcale nie szumi dużo bardziej, mało tego szum z niej jest jak dla mnie łatwiej usuwalny niż kolorowy szum z 7d. Reasumuj dla samego używalnego ISO nie ma sensu przechodzić na "wyższe" modele
Przesiadka z 1000d na wyższy model:
Zalety:
- większe używalne ISO
- lepszy AF
- szybkość
- kilka przydatnych opcji (np. mikro regulacja w 50D)
Wady:
- cięższe body,
- nie zbyt wielka różnica pomiędzy ISO
- body jest wielkie,
- i znowu nauka ergonomii
neutralne:
- szkła zostają i lepiej mogą współpracować z nowym korpusem...
Na moje dosyć często warto. Chociaż dokupując do 1000d takiego 17-55/2.8 USM na pewno wprowadziło by totalnie inną kulturę pracy ;)
ciężar i rozmiar w kontekście zmiany 1000D --> 50D to raczej in plus bym rozważał, chyba ,że drobna osoba to ma nosić np. kobieta.
pawciolbn
31-01-2011, 16:43
ciężar i rozmiar w kontekście zmiany 1000D --> 50D to raczej in plus bym rozważał, chyba ,że drobna osoba to ma nosić np. kobieta.
dla mnie dokupienie gripa do 50D (czy praca na 7D jak mam okazję z grypą) to o wiele lepsza ergonomia i chwyt niż bez. Wagę niestety pomijam - w kopalni maja bardziej prze...e.
Kończąc już OT ja przegapiłem o małego słonia okazję na zakup 50D z grypą i torbą w sklepie dla idiotów w dobrej cenie. nie mam problemu z zasilaniem bo mam drugi akku i w zupełności wystarcza nawet w zimie ale chwyt byłby pewnie jeszcze fajniejszy, a łapki mam prawie jak ci z kopalni... ;)
pablitko84
01-02-2011, 00:36
[QUOTE=N00bek;927476]Przesiadka z 1000d na wyższy model:
Zalety:
- większe używalne ISO
- lepszy AF
Lepszy AF co dokładnie masz na mysli (celność) ??
Lepszy AF co dokładnie masz na mysli (celność) ??
Na pewno będzie szybszy, celniejszy i wygodniejszy przy korzystaniu z niego. 1000d to aparat dla kompletnych amatorów. Niegdyś za 1000zł był do zakupu nowy ;) Stąd też każda zmiana na serię nawet xxD była by odpowiednia ;)
nawet zakup 20d dałby Ci lepszy AF ;)
Mam 40D, siostra ma 1000D. Wg mnie szumią podobnie, może 40D troszkę lepsze. Dla samych szumów bym nie zmieniał jeśli tylko o to ci chodzi. Ale poza tym 40D lepszy (dla mnie wygodniejszy, szybszy, celniejszy itp. ...a możliwość zadania trzech własnych schematów ustawień jest sprawą cudowną ...no i wizjer!).
pablitko84
02-02-2011, 23:14
Reasumując jednak warto wymienić cena używanego 40D jest bardzo atrakcyjna:D tylko jak trafić na nie zajechane body?
Można sprawdzić przebieg, było już o tym na forum, a resztę organoleptycznie ;-)
Ja mam 20d i ogladajac zdjecia z wielu innych cropow stwierdzam ,ze wszystkie powyzej iso 800 daja slabe obrazy,wiec odczuwalna roznica przyjdzie ze zmiana na ff,zatem moim zdaniem nie warto zmieniac.
W 40ce używalne iso 1600...
Zależy jak dla kogo. Przy tej czułości w tym modelu szum jest już mocno widoczny. Jak dla mnie górna granica to ISO 800.
Użyj Lightrooma ;)
Dążę do tego aby efekt finalny był zadowalający bez potrzeby dodatkowej obróbki.
Mondragor
08-02-2011, 23:49
generalnie szumu się można łatwo pozbyć. Najgorsze jest jednak to że, w raz ze wzrostem ISO następuje degredacja jakości obrazu. Osobiście więc wolę ponad 800 nie wychodzić chyba że nie będzie innego wyjścia czy też docelowo fotka ma mieć mały rozmiar
Uważam,że iso 800 to nie jest górna granica używalności czułości tego aparatu.
Tak jak napisałem wcześniej - wszystko zależy od indywidualnej oceny.
pablitko84
10-02-2011, 14:06
Kusi mnie wciąż przesiadka na uzywane 40D :D:D
myslidar
10-02-2011, 14:45
Dziwne te aparaty teraz robią.. :D Jak miałem tylko 350D to i czasem się zdarzało wrzucić ISO 3200 bez płaczu.
dzidofon
10-02-2011, 15:07
Ja poprzednio miałem 350D, a teraz 50D. I zauważam różnicę, na korzyść chyba pod każdym względem. W 350 na ISO 800 robiłem w ostateczności, licząc się z szumami na poziomie wodospadu. A w 50 niejeden raz używam ISO 1000 i nie mam powodu do narzekań. W zeszłym roku robiłem trochę zdjęć na małym "koncercie", ciemnica dość duża, a fotki wyszły pod wględem szumów zupełnie zadowalające. MZ różnica drastyczna w stosunku do ISO 800 z 350-ki. Ale może moje subiektywne odczucie...
Najgorsze jest jednak to że, w raz ze wzrostem ISO następuje degredacja jakości obrazu. Osobiście więc wolę ponad 800 nie wychodzić chyba że nie będzie innego wyjścia czy też docelowo fotka ma mieć mały rozmiar
Bez przesady ...masz 7D, to już jest puszka która daję radę, widać, że mało jednak w boju.
1600 to na dzień dobry na wielu koncertach trzeba zapodać, ale przeważnie więcej bo oswietlenie ubogie.
Cropowych puszek C nie używałem ,ale widzę po kolegach ,że nie ma z tym problemu i wyorzystywane jest spokojnie 2000 i wyżej na 50D choćby.
Zresztą wystarczy zerknąć do galerii np. reporterka na CB,....tak pierwsze z brzegu - user glasseye (Paweł Wygoda) jak to sie ma w akcji (są Exify).